5Г Теорије завере: Најлуђи мејлови које смо добили

Прошле године сам написао чланак који је постао можда најчитанији чланак о 5Г и људском здрављу на интернету. Има недеља када добијам 20 мејлова дневно. Пошто мој чланак тврди да 5Г није егзистенцијална претња човечанству, већина ових е-порука је нељубазна. Многи од њих су потпуно луди.

Мој циљ када сам писао тај чланак био је да интервјуишем истраживаче и докторе и да се позабавим ризицима у стварном свету који су повезани са нашим предстојећим 5Г бежичним мрежама. У том циљу, разговарао сам са пола туцета стручњака за основне информације. Брзо ми је постало јасно да је већина забринутости око 5Г изгледа заснована на нешто више од псеудонауке, спекулација и страха. Док неки људи то могу да тврде још увек не знамо да ли је 5Г 100% сигуран, желео сам да разоткријем најневероватније лажне тврдње против 5Г.

Уместо тога, постао сам заробљена публика у свету лудила који никако нисам могао да очекујем.

Напомена: Е-поруке читача које су поново одштампане овде су претрпеле мање измене ради читљивости. Генерално, нисмо мењали њихову граматику, правопис или интерпункцију осим ако је било неопходно да их учинимо разумљивим.

Прво, Страхови од рака

У почетку, моје пријемно сандуче је било испуњено порукама људи који су оспорили чланак на прилично директан начин. Овај имејл је типичан за врсту ратоборних изазова које сам добио рано:

Који телеком вас је замолио да оплемените ову технологију? Шта је са свим раком? Долази оштећење меких ћелија као цунами! Али знате, цигарете су одличне за вас!

Пошто сам добијао толико е-порука—посебно од људи који су тврдили да мобилни телефони изазивају рак (сама премиса коју сам покушао да разоткријем у оригиналном чланку), почео сам да шаљем шаблонски одговор који је указивао на студију о трендови инциденције рака мозга у вези са употребом мобилног телефона у Сједињеним Државама објавио Национални институт за здравље. Студија показује да упркос експоненцијалном повећању употребе мобилних телефона у последњих 20 година, стопе рака су у суштини равне (и заправо су се незнатно смањиле). Извештај закључује: „Све у свему, ови подаци о учесталости из Сједињених Држава засновани на висококвалитетним регистрима рака не пружају подршку гледишту да употреба мобилних телефона изазива рак мозга.

Једна особа је одговорила:

„Они продају екране за зрачење за ваш телефон.“

…што претпостављам да је требало да буде последња реч о опасностима од електромагнетног зрачења.

Сви на броду за Цразитовн: 5Г изазвао Коронавирус

Али ти релативно питоми мејлови о раку били су само почетак. Није ми требало дуго да добијем ову кратку и јасну поруку, која је пронашла начин да се модерно окрене класична теорија завере:

Хемијски трагови из авиона у комбинацији са 5Г доприносе агенту за контролу ума.

Можда знате „хемијске трагове“ као митске хемикалије које влада распршује из задњег дела авиона да… контролише нас ум? ваљда? Коначно, 5Г је ту да нас боље контролише ум.

  Како подесити родитељски надзор на иПхоне-у

Убрзо сам добијао мејлове попут ове:

Наш свет се мења пред нашим очима. Све што се дешава тврди се да потиче од „корона вируса“. То апсолутно није истина. НЕМА ВИРУСА. да, добро сте прочитали. Влада ради једно од највећих заташкавања које је наша историја видела.

Оно чему смо сведоци је радиофреквентно зрачење.

Први торањ од 5г био је у Вухану. Одатле је наводно настао ‘коронавирус’ и одатле се траг наставља. Потражите сами. Неколико дана нас дели од проглашења Маршалова закона са овом националном ванредном ситуацијом и лажним коронавирусом који је захватио свет.

Само будите упозорени да када наша влада нађе изговор да морамо имати војнике УН-а на нашем тлу како бисмо осигурали „сигурност и сигурност“, ми ћемо бити зајебани. Војници УН немају никакву дужност да штите ваша уставна права и не желе. Биће ту да те убију или баце у ФЕМА камп где ће те убити.

ЉУДИ ПУШТА И МУНИЦИЈЕ. Пробудити!!!! Заштити оно што је твоје.

Ово је био први пут да сам чуо да неко наводи везу између коронавируса и 5Г, и то ме је искрено одушевило. Нисам могао да замотам главу око суспензије неверице која је неопходна да бих поверовао да радио таласи могу изазвати симптоме сличне грипу, а затим да се шире друштвено као заразна болест. Повезивање завере са страховима глобализма о инвазији УН на америчко тло такође је било забрињавајуће; повици за оружјем и муницијом су ме довољно забринули да сам овај проследио ФБИ.

Чинило се да се у наредним данима теорија завере 5Г/корона вируса развија у реалном времену, постајући наизглед све разрађенија из дана у дан. Бројни дописници су ми послали мање варијације ове е-поште:

5Г је 10.000 јачине 4Г и користи исту фреквенцију као војно оружје. Извлачење ДНК структура из живих организама. Истина је. Прилично је болесно да будем искрен.

Наравно, док је опис у е-поруци ствар научне фантастике – кидање ДНК структура из живих организама – овде постоји језгро истине. Америчка војска је заиста истражила „топлотни зрак“, несмртоносно усмерено енергетско оружје, а и 5Г и топлотни зраци делују у делу „милиметарског таласа“ ЕМ спектра. Радећи на 95 ГХз, пуца на мете са довољно енергије да изазове интензиван бол, али пошто је тако високе фреквенције, не продире даље од површине коже (и заправо се лако блокира одећом и другим штитницима). Ово је коришћено (али никада није коришћено) у авганистанском рату, а полиција је такође изразила интересовање за коришћење технологије.

Без обзира на то шта мислите о оваквом оружју, чињеница остаје: 5Г није војно оружје и заправо нема много сличности са оружјима са топлотним зракама. Ниво снаге 5Г је хиљадама пута мањи. Наравно, то није спречило другог емаилера да ми каже:

Све је у вези са депопулацијом. Глобалисти на плану депопулације примењују 5Г (то је војни термин… хммм…) да кувају сперму и смањују наталитет.

Мислио сам да се навикавам на лудост, али ово ме је дефинитивно ухватило неспремног. За вашу информацију, у случају да вас ово брине: чак и као оружје, енергија милиметарских таласа не може да продре дубље од 0,65 мм. Ваша сперма је безбедна од 5Г.

  8 најбољих блокчејн платформи за изградњу модерних финансијских апликација

Такође интересантно: чинило се да је неколико људи опседнуто баналним термином „распоређивање“, тврдећи да он открива скривену и вероватно злокобну војну везу, упркос чињеници да се та реч рутински користи у цивилном инжењерству и логистици.

И то је огромна завера која укључује нано-технолошке чипове

Тада су се теорије завере окренуле ка бизарном:

Кладим се да већина САД није знала да је 23. марта Трамп потписао закон и да је сада закон узгред „С.893 СЕЦУРЕ 5Г анд афтер ацт 2020.“ Док су сви били ометени лажним вирусом који је усвојен закон о 5Г. ПОТПИСАН ЗАКОН 116-129 23.03.20

То ће убрзати инсталацију 5Г и заштитити профит.

Деца су морала да буду ван школа због корвертне инсталације.

Родитељи да ли видите шта се дешава…

Маршалов закон ће ступити на снагу ускоро, ако не и неколико недеља од сада. Све су затворили. Све је у контроли. Све што смо икада познавали у потпуности ће се променити како познајемо.

Дакле, провера стварности. Постоји ли закон који се зове С.893 и да ли га је председник Трамп потписао? Да и да. Да ли је зло? Рећи ћу не; Конгресни резиме каже, делимично, да „овај закон захтева од председника да, у консултацији са релевантним федералним агенцијама, развије стратегију за обезбеђивање и заштиту система и инфраструктуре пете и будуће генерације (5Г) САД“. Тхе текст предлога закона је само неколико кратких страница. Можете га сами прочитати.

Недавно ме је е-пошта скренула на главну лозу теорија завере 5Г: сајт који је пронашао начин да све споји у једну страшну причу. Наводно да нуди „праве вести“ о вирусу Вухан, нешто што се зове Тиернеи Реал Невс Нетворк (на коју нећу да се повезујем јер не желим да дам сајту било какве додатне везе) је неуредна објава од 2.500 речи која повезује Билл Гатес и Барацк Обама (очигледно су платили лабораторију у Вухану да креирају вирус) тако да би пандемија могла омогућити Фондацији Била и Мелинде Гејтс да прикупе узорке ДНК од свјетске популације и инокулирају популацију „протуотровом“ који садржи нанотехнолошки чип за праћење—по један за сваку особу на земљи.

Не знам ко је први уткао ову врсту потпуно сулуде приче, али мејлови су почели да стижу у моје пријемно сандуче са алармантном редовношћу која је одражавала ову верзију стварности кроз стакло. Из једног мејла:

Жиг звери је оно за шта они траже да се унесе у нас путем „вакцине“ за које ће тврдити да ће вас ова „вакцина“ заштитити од коронавируса. Није истина. Вакцина ће имати мали чип у себи и свет пре него што сазнамо биће дигитална валута. Бићемо робови. Знам да звучи далеко од овог света, али саслушајте ме…

Барем је пошиљалац е-поште препознао да звучи „далеко“.

Зашто људи верују у теорије завере?

Ово је нешто што ме фасцинира: често се питам како се наизглед обични људи могу наћи до колена у наративу који пркоси рационалности, а да је прихвате као истину.

„Многи људи без очигледних психијатријских проблема могу да верују у теорију завере“, каже др Гејл Салц, ванредни професор психијатрије на Медицинском факултету Веилл-Цорнелл у НИ Пресбитериан Хоспитал и водитељ подкаста Персонологија. „Али људи који гравитирају теоријама завере су често неповерљиви или посебно антиауторитарни.

  Како избрисати суспендовани Твиттер налог

То има смисла. Ако сте довољно неповерљиви према утврђеним ауторитетима, уживаћете у томе што сте део малог броја људи који прихватају „праву истину“ кроз тајно знање које просечни људи неће прихватити.

То нас доводи до очигледног питања: да ли и сами можете постати жртва ове врсте лажних вести? Барна Донован је професор комуникација и медијских студија на Универзитету Светог Петра и има једноставан лакмус тест за теорије завере: „То је теорија завере ако се њене тврдње не могу фалсификовати. Свака права теорија треба да се може проверити у складу са начелима научног метода. Теорије завере се никада не могу доказати лажним.”

На пример, већина 9-11 Трутхерс верује да су куле погођене као део операције дубоке државе, лажне заставе—и то није могуће фалсификат јер без обзира на то које доказе покажете да докажете да је завера лажна, теоретичари могу једноставно да тврде да су докази лажни, што доводи до тога да је све више људи укључено у заверу. „Али и то би бледело у поређењу са армијама научника и инжењера које би биле потребне да изазову избијање корона вируса путем 5Г торњева“, каже Донован. „А таква завера би такође однела хиљаде здравствених радника и медијских професионалаца.

Нажалост, већина нас познаје некога ко се упушта у луду теорију завере – ако није да је 5Г војно оружје које ће нас поробити путем нано-чипова, можда познајете активисту против вакцина, равноземљача или порицатеља слетања на Месец. И нећете моћи да их одвратите од њиховог система веровања помоћу података. Џонатан Свифт је заслужан за то што је рекао да је „бескорисно покушавати навести човека на нешто о чему он никада није размишљао“, а Салц се слаже: „Теоретичари завере, као и сви људи, имају тенденцију да верују у оно у шта већ верују, и нове информације се узимају кроз призму њиховог постојећег система веровања. Мало је вероватно да ће прихватити ваше податке јер долазе из истих извора у које немају поверења и у које не желе да верују.”

Дакле, постоји ли начин да се ујка Теда убеди да 5Г није начин УН да опустоши Земљу? Салц каже: „они имају потребу за сигурношћу, а ваше информације то поткопавају, па вас виде као непријатеља којег треба победити. Уместо тога, она каже да имате веће шансе да промените мишљење ако можете да развијете везу. „Изградите поверење. Покушајте да разумете њихово гледиште како би се осећали слушано. Тада ћете можда моћи да унесете информације у облику питања.” Закључак: Немојте постати додатак ауторитету у који немају поверења.

Понекад је то само вулгарност

Уверавам вас да је ментално и емоционално исцрпљујуће борити се са непрекидним низом теоретичара завере у мом сандучету сваки дан. Понекад ми је заправо лакнуло када чујем од читалаца који само желе да ми пошаљу добар, старомодан низ увреда са псовкама:

Даве ти ****фаце Идиот,
ти си ужасан ****
погледај науку коју си ****памет.
Колико сте плаћени да изговорите своје извињење? Ти си јебени идиот. **** ти, неуки глупи ****
Направили сте свој избор и то неће бити заборављено. **** ти… ти мрљаш на човечанству