5 црвених заставица за идентификацију пхисхинг веб локације

Када је у питању безбедност на мрежи, постоји стални проблем: пхисхинг. Многи људи добијају пхисхинг садржај путем е-поште или платформи друштвених медија. Међутим, можете и директно да дођете на веб локацију за пхисхинг. Дакле, шта је пхисхинг сајт? Како можете да идентификујете једног?

Шта је пхисхинг веб локација?

Веб локација за крађу идентитета је лажна онлајн дестинација направљена да личи на праву. Људи се обично сусрећу са њима након што добију е-поруке о преварама које их упућују да кликну на линкове и тамо слете. Међутим, људи такође могу доспети на веб-сајтове за „пецање“ након што погрешно унесу УРЛ или кликну на везе у објавама на друштвеним мрежама које изгледају легитимно.

Неки хакери намерно инфилтрирају праве веб-сајтове да би их претворили у места која више нису поуздана. На пример, могу да уграде злонамерни софтвер на сајт како би украли детаље плаћања или заразили рачунаре посетилаца. Ови ризици чине неопходним познавање знакова пхисхинг веб локација. Ево неких од најбољих индикатора.

Како препознати пхисхинг веб локацију

Можете проћи кроз процес од пет корака када тражите могуће веб локације за пхисхинг. Ово ће вам у великој мери помоћи да их идентификујете и избегнете.

  Креирајте плејлисте од песама које су предложили Фацебоок пријатељи

1. Проверите УРЛ веб локације

Почните тако што ћете погледати адресу веб локације и видети да ли приметите нешто чудно. Можда знате да веб локација коју желите да посетите треба да се завршава са „.цом“, али овај крај је „.орг“.

Неки хакери тако пажљиво лажирају веб странице да људима не падне на памет да погледају УРЛ. Све остало изгледа како треба, тако да настављају да се ангажују. Међутим, сајбер криминалци често праве сајтове са мало погрешно написаним речима или додатним ликовима како би ухватили жртве неспремне.

2. Идите на веб локацију на други начин

Многи људи посећују веб локације за крађу идентитета након што кликну на везе у имејловима или на фидовима друштвених медија. Кликање на веб локацију преко везе на претраживачу такође може бити опасно. Покривеност од Тхе Васхингтон Пост објаснио како се огласи хакера често појављују на врху резултата претраге. Они користе те везе за слање посетилаца на пхисхинг сајтове.

Један од најлакших начина да верификујете веб локацију је да одете на њу без кликања на везу. Ручно откуцајте УРЛ и дођите до њега на тај начин. Пазите да све исправно напишете, а затим погледајте да ли се веб локација приказује како се очекује.

3. Прегледајте садржај

Када дођете до сајта, пажљиво погледајте садржај. Да ли је квалитетан и релевантан за индустрију компаније? Хакери често постављају пхисхинг веб странице тако брзо да им није стало до добро написаног садржаја. Ионако не очекују да ће је људи прочитати.

Такође је корисно потражити страницу Контактирајте нас на веб локацији. Онај који је дизајниран да ухвати жртве пхисхинга обично га неће имати; на сличан начин сајтови за преваре можда немају упозорења ГДПР. Сајбер-криминалци не желе ни на који начин да љути посетиоци ступе у контакт након што су преварени. А сајбер криминалци не би оставили тако лак траг да их службеници за спровођење закона пронађу.

  8 Софтвер за управљање токовима рада за оптимизацију процеса

4. Пазите на искачуће прозоре

Практично све пхисхинг преваре покушавају да наведу људе да брзо предузму акцију. Због тога је уобичајено да дођете на веб локацију за пхисхинг и одмах видите искачући прозор у којем се од вас тражи да нешто пружите.

Легитимне веб странице често имају искачуће прозоре засноване на огласима који покушавају да вам продају ствари. Међутим, вероватније је да ће веб-сајтови за крађу идентитета тражити ваше податке за пријаву или податке о кредитној картици.

5. Потражите рецензије

Једна од сјајних ствари у вези са интернетом је то што свакодневним људима пружа платформу за дељење добрих и лоших пословних повратних информација. Зато би требало да тражите рецензије веб локације за коју се сумња да је пхисхинг. Потражите их на другим местима осим на самом сајту јер су хакери можда написали лажне да би повећали легитимитет.

Када пронађете рецензије, пажљиво их проверите да ли су аутентични. Да ли примећујете понављане речи, фразе или теме? То су знаци да људи прегледају веб странице а да нису стварни купци.

Шта да радите ако сте кликнули на веб локацију за пхисхинг

Ако верујете да вас је сајт за крађу идентитета преварио, брзо деловање је кључно за ограничавање штете. Можете да означите сајт тако што ћете поднети извештај о Гоогле безбедном прегледању. На тај начин можете упозорити друге да је опасно.

Промените све своје лозинке и контактирајте своју банку ако сте унели било које податке о плаћању на сајту за пхисхинг. Поднесите полицијски извештај ако сте дали информације које би омогућиле хакерима да вас краду.

  10 ствари које никада не би требало да делите на друштвеним мрежама

А ако мислите да је нешто злонамерно можда инсталирано на ваш уређај, скенирајте помоћу антивирусног пакета. У ствари, ово вреди учинити чак и ако мислите да ништа није преузето, јер је боље бити сигуран него жалити.

Сајтови за „пецање“ су уобичајени

Све је већа вероватноћа да ћете налетети на пхисхинг сајтове током свакодневног прегледања интернета. Међутим, ако пратите знакове упозорења, мање је вероватно да ћете постати жртва преваре.