5 начина да процените када је веб локација покренута

Да ли бисте желели да знате датум лансирања ваше омиљене или редовно посећене веб странице? Осим ако власник веб локације не открије тачан датум покретања, не постоји сигуран начин да то сазнате. Међутим, постоје алати за проверу датума покретања било које веб локације и дају вам грубу процену, која може, али не мора бити тачна.

Разговараћемо о различитим методама које вам могу помоћи да проверите датум покретања веб локације и ограничења сваке методе.

1. Користите Ваибацк Мацхине

Ваибацк Мацхине је услуга за проверу архивираних верзија веб страница и веб локација. Омогућава вам да видите тачно како је веб локација изгледала пре неколико месеци или година. Чак и ако је веб локација сада неактивна, можете приступити старом запису било када.

Веб локација обједињује веб снимке са стотина веб индексирања које свакодневно доприносе архиви. Иако ова претраживања ефикасно снимају снимак веб странице на одређени датум, потребно им је неко време да пописују нове веб странице.

Стога је веб локација можда покренута пре првог снимка снимљеног у Ваибацк Мацхине. Да бисте одредили приближан датум покретања веб локације преко Ваибацк Мацхине-а, пратите следеће кораке:

 • Иди на Ваибацк Мацхине.
 • Унесите УРЛ веб локације у траку за претрагу и притисните Ентер.
 • Сачекајте да Ваибацк машина преузме архивиране податке.
 • Кликните на прву годину у којој архива има записе о веб локацији да бисте видели најстарије снимке.
 • Из приказа календара идите до најранијег означеног датума у ​​било ком месецу.
 • Кликните на време снимка и Ваибацк Мацхине ће вам показати како је веб локација изгледала у то време.
 •   Како да поправите „Инсталација Дисцорда није успела“ за 5 минута

  Макеусеоф је лансиран 3. јула 2006. године, али први запис на Ваибацк Мацхине датира од 6. јула 2006. Иако је то само мало кашњење од три дана, може бити велико или мало за друге веб странице.

  Ваибацк Мацхине није једини алат који можете користити да проверите стару верзију веб-сајта; можете користити и друге услуге.

  2. Користите тражење ВХОИС домена

  ВХОИС база података садржи информације о особи или компанији која је регистровала домен. Ову евиденцију одржавају регистратори домена и организације као што су ИЦАНН (Интернет корпорација за додељена имена и бројеве) и ИАНА (Интернет додељене бројеве бројева).

  Можемо користити базу података да проверимо када је домен регистрован, када је последњи пут ажуриран и када ће истећи. Осим тога, можемо да проверимо информације о регистратору имена домена, серверима имена и тако даље. На основу података о регистрацији можемо утврдити када је веб страница покренута.

  Међутим, ови подаци нам могу дати само представу о томе када је домен регистрован. Ако власник домена само покрене веб локацију неколико дана или недеља након регистрације, стварни датум покретања може да се разликује.

  Да бисте проверили датум регистрације веб локације, следите доле наведене кораке:

 • Идите до ВХОИС веб-сајт. Такође можете потражити ВХОИС информације на другим веб локацијама.
 • Унесите име домена и притисните Ентер.
 • Проверите датум регистрације домена.
 • У случају МУО, датум регистрације одговара стварном датуму покретања, а то је 3. јул 2006. То значи да је веб локација покренута истог дана када је регистрована. Међутим, можда није тачно у сваком случају.

    Ансибле Вс. Кубернетес: Разумевање разлика –

  3. Проверите најстарију индексирану страницу

  Када корисник објави веб страницу на веб локацији, Гоогле и други претраживачи, где корисник изабере да буде индексиран, пописују ту страницу помоћу веб претраживача. Затим, ако страница заслужује да буде индексирана, претраживачи ће је индексирати.

  Током индексирања, веб страница се чува у бази података претраживача, а претраживач организује њен садржај како би омогућио корисницима да је претражују. Стога, провера најстарије индексиране странице веб локације може нам дати представу о датуму њеног покретања.

  Међутим, овај метод такође има нека ограничења. Власник веб локације можда неће имати намеру да се веб локација индексира чак ни неколико дана након покретања; пописивачи претраживача могу да индексирају веб локацију дан или недељу након покретања, или власник може да уклони старе индексиране странице из базе података претраживача.

  Да бисте пронашли најстарије индексиране странице веб локације на Гоогле-у, следите доле наведене кораке:

 • Отворите нову картицу у свом претраживачу користећи Гоогле као подразумевани претраживач.
 • Унесите „аллинурл:вебсите.цом“ у траку за претрагу и кликните на Ентер.
 • Кликните на Алатке у горњем десном углу.
 • Изаберите Прилагођени опсег… из падајућег менија.
 • Унесите период када верујете да је веб локација покренута или индексирана. За почетак можете користити друге методе да процените датум покретања сајта.
 • Кликните на Иди.
 • Најстарија страница на МУО-у коју смо пронашли на Гуглу индексирана је у новембру 2006. године, пет месеци након што је веб локација покренута.

  4. Истражите веб локацију

  Власници веб локација и компаније обично помињу период ауторских права на дну странице О нама или почетне странице веб локације. Ове информације можемо користити да предвидимо датум покретања веб странице, али они такође имају много недостатака.

    Како открити, спречити и ублажити напад преузимања налога (АТО)

  Власник веб локације може одлучити да не приказује ове информације на веб локацији. Веб локација је можда продата новој компанији, а датум ауторских права представља датум власништва нове компаније, а не прве компаније која га је покренула.

  Такође, чак и ако је датум ауторских права дат и тачан, он само указује на годину лансирања, а не на тачан дан или месец.

  Датум креирања налога друштвених медија такође може помоћи у процени датума покретања одређене веб локације. Сазнајте које налоге друштвених медија веб локација има – већина веб локација их наводи на својој почетној страници.

  Ако је веб локација присутна на Фејсбуку, проверите датум креирања Фацебоок странице. Ако веб локација поседује Твиттер ручицу, проверите датум њеног креирања и урадите исто за друге налоге друштвених медија.

  Међутим, подаци могу бити тачни само ако су налози друштвених медија креирани истог дана када је веб локација покренута. Због тога, као и код других метода, овим методом можете само проценити датум креирања, који може бити нетачан.

  Лако процените старост веб локације

  Иако не постоји чврст начин да се утврди када је веб локација покренута, постоји неколико начина да се изблиза погоди. Надамо се да сада боље разумете све методе које можете да користите да процените датум креирања веб локације. Користите их да одредите колико је стара ваша омиљена веб локација.