5 најбољих Реацт ИДЕ-а које можете испробати

РеацтЈС је популарна фронтенд библиотека за лаку изградњу интерактивних корисничких интерфејса. Библиотеку је креирала Мета (Фацебоок) и сада је широко усвајају многе велике компаније широм света.

Према анкети за програмере СтацкОверфлов 2022, то је друга најпопуларнија веб технологија, коју је изабрало невјероватних 42,62 посто укупног броја испитаника. Компаније као што су Убер, Нетфлик и Аирбнб напајају своју веб локацију помоћу Реацт-а. Како је већ јасно колико је библиотека распрострањена, потражња за Реацт програмерима на тржишту је такође велика.

Када правите веб локације помоћу Реацт-а, можда ће вам недостајати многе функције програмера и алати за продуктивност ако ваш ИДЕ нема одговарајућу подршку за Реацт. У овом чланку ћемо покрити неке од ИДЕ-ова који су већ дуго на тржишту, као и оне новије који пружају сјајно искуство програмера.

Шта је ИДЕ?

ИДЕ или интегрисано развојно окружење је алатка која омогућава програмерима софтвера да пишу, тестирају и отклањају грешке у програмима. ИДЕ помажу у повећању продуктивности програмера комбиновањем више алата у један софтвер. Такође вам помаже са истицањем синтаксе, аутоматски довршава ваш код корисним предлозима и помаже вам да отклоните грешке у апликацији помоћу програма за отклањање грешака.

Програмери бирају свој ИДЕ у зависности од свог искуства и других фактора. На пример, велики број програмера воли да користи ВС Цоде, Мицрософтов ИДЕ. То је бесплатан, лаган и моћан ИДЕ. У исто време, многи радије користе ВебСторм због његове стабилности и многих алата за подршку продуктивности програмера.

Шта ради ИДЕ?

Типично, програмери или кодирају у уређивачу текста или у ИДЕ-у. Ако желите, можете да упишете своје кодове иу матичној апликацији за бележницу на рачунару. Али да бисте компајлирали свој код, такође ћете морати да користите компајлер. Такође вам не помаже у истицање синтаксе, упаривање заграда и многе функције јер је намењен за писање текста, а не кода.

Наменски уређивач текста кода интегрише функције као што су истицање синтаксе, увлачење итд. Ипак, још увек му недостају суштинске карактеристике као што су Гит интеграција, дебагер, компајлер и подршка за више језика. Популаран пример уређивача текста може бити Сублиме Тект. Али ИДЕ вам омогућава да пишете бољи код са додатним функцијама као што су подршка за рефакторисање, ИнтеллиСенсе и још много тога.

  8 најбољих видео уређивача зеленог екрана за уклањање или промену позадине

А ИДЕ вам такође нуди брже подешавање, омогућавајући вам да потрошите мање времена на подешавање ваше апликације и више времена на њеној изради. Такође вам континуирано пружа повратне информације о синтаксичким грешкама и можете користити своје алате командне линије са интегрисаног терминала. Уређивач текста би вам могао бити довољан ако развијате веб локацију само са ХТМЛ-ом, ЦСС-ом и ЈаваСцрипт-ом. Али када радите на већој бази кода и користите алате и оквире као што је Реацт, ИДЕ може бити од велике помоћи са функцијама исјечака, аутодовршавањем, ИнтеллиСенсе-ом итд.

Ево неких од најбољих Реацт ИДЕ-а које можете испробати.

Висуал Студио Цоде

Овај ИДЕ је на тржишту од 2015. године и Мицрософт га гради. Пружа сјајно искуство програмера без додавања било каквог паивалл-а. То је бесплатна алатка која се такође може прилагодити уз помоћ додатака и подршке за теме. Првенствено, заједница гради теме и додатке.

Једна од примарних продајних тачака Висуал Студио Цоде-а је да обезбеђује муњевито брз уређивач изворног кода. Помаже у писању кода обезбеђујући истицање синтаксе, аутоматско увлачење, подударање заграда и још много тога. Такође има бројне пречице на тастатури које такође можете прилагодити. Такође добијате ИнтеллиСенсе подршку за довршавање кода и рефакторисање кода.

ВС Цоде је такође веома популаран међу веб програмерима, а многи Реацт програмери га користе свакодневно. За прављење веб локација помоћу Реацт-а, добијате ИнтеллиСенсе предлоге који вам помажу да брже и ефикасније пишете код.

ВС Цоде користи услугу језика Типесцрипт за подршку за ЈаваСцрипт интелигентни код. АТА, или аутоматска аквизиција типа, извлачи декларацију типа НПМ пакета и помаже вам да довршите свој код.

Такође можете да проширите моћ писања Реацт-а инсталирањем екстензија као што су ЕС7+ Реацт/Редук/Реацт-Нативе исечци. Има велики број исечака кода који се лако могу прикључити у вашу апликацију уносом пречице. На пример, ако напишете рфц и притиснете картицу у датотеци, креираће се шаблон за функционалну компоненту. За рефакторисање вашег Реацт кода, постоји још један одличан додатак који се зове ВСЦоде Реацт Рефацтор, који је посебно дизајниран за Реацт програмере. Можете лако да разбијете своје велике компоненте на функционалне компоненте или компоненте засноване на класама.

  Како да извезете или избришете своју Оутлоок.цом историју претраге

Дакле, без сумње, са сјајним карактеристикама ВС Цоде-а и снагом додатака за Реацт, ВС Цоде може бити одличан избор за вас.

ЦодеСандбок

ЦодеСандбок је онлајн ИДЕ пун функција. То је веома популаран онлајн ИДЕ који подржава више оквира. Можете одмах написати Реацт код без инсталирања Ноде.јс или било ког софтвера треће стране на рачунару. Такође има много уграђених шаблона, као што су Реацт витх Типесцрипт, Вите и Реацт, итд., Да бисте убрзали ваш развојни процес.

Иако ради у претраживачу, не прави компромисе са брзином и можете одмах да видите свој код у његовом уграђеном прозору за преглед. Такође можете да радите у режиму сарадње, као што је рад на Гоогле документима. Такође, дељење вашег Реацт кода је изузетно једноставно са Цодесандбок-ом, јер једноставно можете да генеришете везу за дељење.

Иако даје толико снаге и функционалности, има своју цену. Бесплатни ниво не подржава чување ниједног приватног спремишта, а лични професионални ниво почиње од 9 УСД месечно када се наплаћује годишње.

ВебСторм

ВебСторм је ИДЕ фокусиран на ЈаваСцрипт који је направио Јетбраинс. Јетбраинс има вишегодишње искуство у изградњи наменских ИДЕ-а за рад са различитим језицима. За прављење веб апликација са Реацт-ом и другим веб технологијама, ВебСторм је веома популаран. На тржишту је већ 10 година и у њега су интегрисали многе сјајне карактеристике.

Са ВебСторм-ом, можете лако рефакторисати свој Реацт и ЈаваСцрипт код. Реацт методе, атрибути и догађаји такође добијају подршку за довршавање кода. ВебСторм такође аутоматски конвертује ваш ХТМЛ код у ЈСКС након налепљивања. Такође има више од 50 уграђених исечака кода за повећање ваше продуктивности. Уз ВебСторм, можете користити Еммет на ЈСКС-у.

То је софтвер који се плаћа, а лични план почиње од 69 долара за прву годину.

Цодук

Цодук је релативно новији ИДЕ на тржишту. Изградио га је Вик и направљен је експлицитно за Реацт програмере. Пружа визуелни интерфејс за изградњу ваших Реацт компоненти и можете их тестирати без напуштања ИДЕ-а. Можете креирати своје компоненте изоловано, а затим их интегрисати у своју базу кода. Такође добијате рендеровање у реалном времену за своје компоненте.

  Решите проблем да се Амазон Ецхо не укључује

Цодук је такође потпуно компатибилан са Гитом. Можете визуелно да уредите ЦСС свог кода. Ако сте првенствено дизајнер и радите са алатима као што је Фигма, али и мало кодирате, Цодук је одличан избор. Такође можете визуелно симулирати различита стања компоненти и реквизите помоћу Цодук плоча.

Цодук је за сада бесплатан, а тренутно је у бета верзији. Планирали су да то учине плаћеним софтвером. Још увек је у активном развоју и тренутно не подржава ЦСС у ЈС-у.

Реацтиде

Реацтиде тврди да је први наменски ИДЕ за развој Реацт апликација. Са интегрисаним Ноде.јс сервером и прилагођеним симулатором претраживача, можете да визуелизујете своје компоненте из самог ИДЕ-а, уз подршку за поновно учитавање модула. Помаже вам да повећате продуктивност програмера без потребе да се стално крећете до претраживача и ИДЕ-а.

Реацтиде вам такође помаже да визуализујете ток стања кроз више компоненти. Он гради стабло визуелних компоненти и мења стабло у зависности од директоријума на коме радите. Такође вам помаже дајући информације о реквизитима и стању за сваку компоненту.

То је бесплатан пројекат отвореног кода, а новим корисницима може бити тешко да га инсталирају на своје машине. Изграђен је помоћу ЕлецтронЈС-а, који је оквир за прављење десктоп апликација са ЈаваСцрипт-ом, ХТМЛ-ом и ЦСС-ом. Мораћете да посетите њихов ГитХуб и следите кораке да бисте га инсталирали. Иако има више од десет хиљада звездица на ГитХуб-у, тренутно није у активном развоју.

Закључак

Ова горња листа показује најбоље Реацт ИДЕ које можете испробати. Ови ИДЕ су најчешћи када су у питању Реацт ИДЕ. У зависности од вашег случаја употребе, можда ћете више волети једно од другог. На пример, ако желите онлајн уређивач кодова, онда ЦодеСандбок може бити одличан избор за вас. Ако вам кодирање визуелно помаже да будете продуктивнији, Цодук или Реацтиде могу бити ИДЕ по вашем избору. Али ако желите да потпуно контролишете изглед и осећај свог ИДЕ-а, да га напајате пречицама на тастатури и не желите да платите ништа за то, Висуал Студио Цоде је несумњиво најбољи уређивач.

Такође можете погледати ове ИДЕ-ове за мобилни развој.