5 уобичајених претњи веб апликацијама и како их избећи

Упркос њиховој погодности, постоје недостаци када је у питању ослањање на веб апликације за пословне процесе.

Једна ствар коју ће сви власници предузећа морати да признају и од које се чувају јесте присуство рањивости софтвера и претњи веб апликацијама.

Иако не постоји 100% гаранција за безбедност, постоје неки кораци које можете предузети да бисте избегли штету.

Ако користите ЦМС, најновији извештај о хаковима компаније СУЦУРИ показује да је више од 50% веб локација заражено једном или више рањивости.

Ако сте нови у веб апликацијама, ево неких уобичајених претњи на које треба обратити пажњу и избегавати:

Безбедносна погрешна конфигурација

Функционална веб апликација обично је подржана неким сложеним елементима који чине њену безбедносну инфраструктуру. Ово укључује базе података, ОС, заштитне зидове, сервере и други апликативни софтвер или уређаје.

Оно што људи не схватају је да сви ови елементи захтевају често одржавање и конфигурисање како би веб апликација исправно радила.

Пре коришћења веб апликације, комуницирајте са програмерима да бисте разумели безбедносне и приоритетне мере које су предузете за њен развој.

Кад год је могуће, закажите тестове пенетрације за веб апликације како бисте тестирали њихову способност руковања осетљивим подацима. Ово може помоћи да се одмах открију рањивости веб апликација.

Ово може помоћи да се брзо открију рањивости веб апликација.

Злонамерних програма

Присуство злонамерног софтвера је још једна од најчешћих претњи од којих се компаније обично морају чувати. Након преузимања злонамерног софтвера, може доћи до озбиљних последица као што су праћење активности, приступ поверљивим информацијама и бацкдоор приступ кршењу података великих размера.

Малвер се може категорисати у различите групе јер ради на постизању различитих циљева – шпијунски софтвер, вируси, рансомвер, црви и тројанци.

Да бисте решили овај проблем, обавезно инсталирајте и одржавајте заштитне зидове ажурним. Уверите се да су сви ваши оперативни системи такође ажурирани. Такође можете ангажовати програмере и стручњаке за антиспам/вирусе да осмисле превентивне мере за уклањање и уочавање инфекција малвером.

  ВхатсАпп резервна копија заглављена на иПхоне-у: 10 начина да се поправи!

Такође се побрините да направите резервну копију важних датотека у спољним безбедним окружењима. То у суштини значи да ако сте закључани, моћи ћете да приступите свим својим информацијама без плаћања због рансомваре-а.

Обавите провере свог безбедносног софтвера, коришћених претраживача и додатака трећих страна. Ако постоје закрпе и ажурирања за додатке, обавезно их ажурирајте што је пре могуће.

Ињецтион Аттацкс

Напади ињекцијом су још једна уобичајена претња на коју треба обратити пажњу. Ови типови напада долазе у различитим врстама убризгавања и припремљени су за напад на податке у веб апликацијама пошто су веб апликацијама потребни подаци да би функционисали.

Што је више података потребно, то је више могућности за циљане нападе ињекцијом. Неки примери ових напада укључују СКЛ ињекцију, убацивање кода и скриптовање на више локација.

Напади СКЛ ињекције обично отимају контролу над базом података власника веб локације кроз чин убризгавања података у веб апликацију. Унети подаци дају инструкције за базу података власника веб локације које сам власник сајта није овластио.

То доводи до цурења података, уклањања или манипулације сачуваним подацима. Убацивање кода, с друге стране, укључује убацивање изворних кодова у веб апликацију, док скриптовање на више локација убацује код (јавасцрипт) у претраживаче.

Ови напади убризгавањем првенствено функционишу да дају упутства вашој веб апликацији која такође нису овлашћена.

Да би се изборили са овим, власницима предузећа се саветује да примене технике валидације уноса и робусно кодирање. Власници предузећа се такође подстичу да користе принципе „најмање привилегија“ како би корисничка права и овлашћења за радње били сведени на минимум.

пхисхинг превара

Напади пхисхинг преваре су обично укључени и директно ометају маркетиншке напоре путем е-поште. Ове врсте претњи су дизајниране да изгледају као е-поруке које потичу из легитимних извора, са циљем стицања осетљивих информација као што су акредитиви за пријаву, бројеви банковних рачуна, бројеви кредитних картица и други подаци.

Ако појединац није свестан разлика и индикација да су поруке е-поште сумњиве, то може бити смртоносно јер може одговорити на њу. Алтернативно, могу се користити и за слање злонамерног софтвера који након клика може да добије приступ информацијама корисника.

  14 Конвертор фотографија у скице за трансформацију ваше слике у линијски цртеж

Да бисте спречили да се такви инциденти догоде, уверите се да су сви запослени свесни и способни да уоче сумњиве мејлове.

Превентивне мере такође треба да буду покривене како би се могле предузети даље мере.

На пример, скенирање линкова и информација пре преузимања, као и контактирање особе којој се е-порука шаље како би се потврдила њена легитимност.

Насилно

Затим ту су и напади грубе силе, где хакери покушавају да погоде лозинке и насилно добију приступ детаљима власника веб апликације.

Не постоји ефикасан начин да се ово спречи. Међутим, власници предузећа могу да одврате овај облик напада ограничавањем броја пријављивања које се могу предузети, као и коришћењем технике познате као шифровање.

Одвајањем времена за шифровање података, ово осигурава да их хакери тешко могу искористити за било шта друго осим ако немају кључеве за шифровање.

Ово је важан корак за корпорације од којих се тражи да чувају податке који су осетљиви како би спречили настанак даљих проблема.

Како се носити са претњама?

Отклањање безбедносних претњи је дневни ред број један за било коју пословну изградњу веб и изворних апликација. Поред тога, ово не би требало да буде укључено као накнадна мисао.

Сигурност апликације се најбоље разматра од првог дана развоја. Одржавајући ово нагомилавање на минимуму, погледајмо неке стратегије које ће вам помоћи да изградите робусне безбедносне протоколе.

Посебно, ова листа безбедносних мера веб апликација није исцрпна и може се применити у тандему за здрав резултат.

#1. САСТ

Статичко тестирање безбедности апликација (САСТ) се користи за идентификацију безбедносних пропуста током животног циклуса развоја софтвера (СДЛЦ).

Ради углавном на изворном коду и бинарним датотекама. САСТ алати раде руку под руку са развојем апликација и упозоравају на сваки проблем чим се открије уживо.

Идеја иза САСТ анализе је да се изврши процена „изнутра напоље“ и обезбеди апликација пре објављивања.

  8 најбољих платформи Магиц Линк за аутентификацију без лозинке

Постоји много САСТ алата које можете погледати овде на ОВАСП-у.

#2. ДАСТ

Док се САСТ алати примењују током развојног циклуса, динамичко тестирање безбедности апликација (ДАСТ) се користи на крају.

Такође прочитајте: САСТ вс ДАСТ

Ово карактерише приступ „споља унутра“, сличан хакерском, и није потребан изворни код или бинарни фајлови да би се извршила ДАСТ анализа. Ово се ради на покренутој апликацији за разлику од САСТ-а, који се изводи на статичком коду.

Сходно томе, лекови су скупи и досадни за примену и често се укључују у следећи развојни циклус, ако не и пресудни.

На крају, ево листе ДАСТ алата са којима можете почети.

#3. СЦА

Анализа састава софтвера (СЦА) се односи на обезбеђивање фронтова отвореног кода ваше апликације, ако их има.

Док САСТ може да покрије ово у одређеној мери, самостални СЦА алат је најбољи за дубинску анализу свих компоненти отвореног кода за усклађеност, рањивости итд.

Овај процес се примењује током СДЛЦ-а, заједно са САСТ-ом, ради боље безбедносне покривености.

#4. Пен Тест

На високом нивоу, тестирање пенетрације функционише слично као ДАСТ у нападу на апликацију споља да би се откриле безбедносне рупе.

Али док је ДАСТ углавном аутоматизован и јефтин, тестирање пенетрације спроводе ручно стручњаци (етички хакери) и то је скупа ствар. Ипак, постоје Пентест алати за обављање аутоматске инспекције, али резултатима може недостајати дубина у поређењу са ручним тестовима.

#5. РАСП

Самозаштита апликације током извршавања (РАСП), како сведочи њено име, помаже у спречавању безбедносних проблема у реалном времену. РАСП протоколи су уграђени у апликацију да би се избегле рањивости које могу да преваре друге безбедносне мере.

РАСП алати проверавају све улазне и излазне податке за могућу експлоатацију и помажу у одржавању интегритета кода.

Завршне речи

Безбедносне претње се развијају сваким минутом. И не постоји ниједна стратегија или алат који то може да поправи уместо вас. То је вишеструко и требало би се према томе позабавити.

Поред тога, останите у току, наставите да читате овакве чланке, и на крају, да имате посвећеног стручњака за безбедност на њему нема равних.

ПС: Ако користите ВордПресс, ево неколико заштитних зидова веб апликација које треба да приметите.