6 начина да смањите бол док куцате на тастатури

Бол у рукама је једна од најопаснијих врста бола које човек може да доживи. Многе каријере у различитим областима негативно су утицале због занемареног бола у рукама. Желимо да будете у могућности да заштитите своје руке и смањите тај бол, како бисте могли да наставите да радите ствари које волите.

Зашто је бол при куцању на тастатури опасан

Имаге Цредит: Јхет Борја

Традиционалне тастатуре нису дизајниране имајући на уму ергономију. Тастери су долазили са писаћих машина, а једини разлог зашто се нису променили је тај што су људи навикли на такав распоред.

Стандардна тастатура приморава ваше зглобове да раде улнарну девијацију, а то је када окренете руке у страну да бисте држали прсте у равни са тастатуром. Ваше руке нису створене да буду у том положају дуже време.

Бити у том положају повећава ризик од синдрома карпалног тунела, оштећења нерава и других врста повреда повезаних са напрезањем. Ако осећате бол док куцате, не би требало да га игноришете. Ево неколико начина да смањите бол док куцате на тастатури:

1. Подесите висину седишта

Имаге Цредит: Јхет Борја

Висина вашег седишта је једна од најважнијих ствари када је у питању постављање зглобова да куцате у бољем положају.

Желите да висина вашег седишта буде довољно висока да вам прсти могу да се наслањају на тастатуру без потребе да нагињете зглобове надоле или нагоре. Неутрална позиција треба да буде ваш циљ.

Ваше подлактице треба да додирују сто, али ваша столица не би требало да буде тако ниска да на крају слегнете раменима. Слегање раменима ће вам изазвати бол у рамену након што останете у том положају дуже време. Ако се ваша столица не може подесити на жељену висину, размислите о коришћењу јастука или јастука за подршку.

  10 игара заснованих на суперхеројима које можете купити одмах

2. Експериментишите са наслонима за зглобове

Имаге Цредит: Јхет Борја

Разлог зашто кажемо „експериментишите“, а не „користите“ је зато што ослонци за зглобове зависе од корисника. Неки људи више воле да имају ослонац за зглобове; неки не. Користио сам ослонац за зглоб, али сам схватио да то није за мене.

Стављање зглобова на ослонац за зглобове само ме је натерало да јаче савијем зглобове ка споља када посегнем за тастерима ентер или бацкспаце. Одлучио сам да престанем да га користим и почео сам да куцам са лебдећим зглобовима — на тај начин сам могао да померим целу руку ближе тастерима ентер и бацкспаце ако треба да их користим уместо да савијам зглоб и изазивам бол.

Имаге Цредит: Јхет Борја

Међутим, ако вам је угодније да куцате са зглобовима наслоњеним на површину, ослонац за зглоб би могао помоћи. Ослонац за зглоб ће вам помоћи да пратите где су тастери у поређењу са плутајућим зглобовима. Такође је веома корисно за високе тастатуре, са тастерима подигнутим прилично високо.

Пре него што купите ослонац за зглоб, предлажемо да испробате књигу дебљине око пола инча да бисте проверили да ли је то заиста нешто у шта вреди улагати.

3. Промените положај зглоба

Имаге Цредит: Јхет Борја

Разлог зашто је ово трећи, а не први је тај што промена положаја зглоба није лака. Спустиш руку и куцаш својим уобичајеним навикама.

Свесно чињење овога ће захтевати одређени фокус и могло би успорити вашу брзину куцања, али бићете захвални себи ако се посветите томе. Ако вам ниједан од горе наведених савета није помогао, то може бити зато што вам зглобови једноставно нису у правом положају.

  Шта су Деепфакес и како их направити?

Покушајте да држите зглобове што је могуће равније и изградите ту навику. Можете покушати да урадите неке вежбе куцања на овим веб страницама за вежбање куцања да бисте помогли у обучавању тих навика.

4. Испробајте подељену/ергономску тастатуру

Ергономска тастатура је вероватно једна од најбољих ствари које можете да урадите за своје зглобове ако сте неко ко куца дуже време.

Ергономске тастатуре долазе у два главна типа: оне са ергономским распоредом и оне које су подељене на две одвојене тастатуре. Ергономски распоред је добар ако понесете своју тастатуру, јер нећете носити два лабава дела, али подељена тастатура нуди више начина за коришћење ваше тастатуре.

Кредит за слику: Кент Багуио

Топло препоручујемо подељену тастатуру ако само останете на свом столу, јер можете да поставите руке како год желите, све док је кабл довољно дугачак. Међутим, тастатура у Алице стилу као што је Кеицхрон К8 је такође одлична опција ако волите да имате једну тастатуру. Његови тастери су под углом, тако да не морате да савијате зглоб ка споља.

Постоје чак и неке ергономске тастатуре које су нагнуте нагоре, тако да ваши дланови нису окренути надоле. Окретање зглоба тако да су вам дланови окренути надоле такође може довести до нелагодности или бола током времена, али је тешко учинити било шта у вези са тим на већини тастатура јер су обично равне. Тастатура која вам омогућава да длановима будете окренути један према другом обично су прилично гломазна и понекад изгледају смешно.

5. Користите макрое и научите пречице

Макрои и пречице могу вам уштедети време и бол када користите тастатуру. Практично сваки радни програм има пречице, интервентне тастере и макрое које можете да користите да бисте избегли посезање за мишем сваки пут када желите да нешто извршите.

  Генеративне адверсаријске мреже (ГАН): Увод

Често посезање за мишем може довести до болова у рамену, посебно ако на крају слегнете раменима док користите миш. Макрои за учење у Ворд-у су прилично моћни; осим што ће смањити бол у вашим рукама, такође ће вас учинити ефикаснијим.

Имаге Цредит: Јхет Борја

Многе прилагођене тастатуре обично имају програмабилне тастере. Неке прилагођене тастатуре, које садрже КМК фирмвер, омогућавају потпуно прилагођавање тастера. Прилагођене механичке тастатуре имају толико тога да понуде, од стандардних тастатура до невероватних ергономских подељених тастатура које имају толико могућности прилагођавања.

6. Испробајте нови изглед

Имаге Цредит: Јхет Борја

КВЕРТИ тастатуре постоје већ дуже време, и баш као и распоређени тастери које смо малочас споменули, овај распоред је веома застарео.

КВЕРТИ распоред не даје приоритет ефикасности куцања у смислу дистрибуције самогласника, што значи да су неке речи попут „нумб“ прилично неугодне за куцање (наставите, покушајте). Овај распоред на крају има много речи где се цела реч може укуцати само једним прстом. У идеалном случају, желели бисте да мењате руке/прсте за што је могуће више притисака на тастере.

Овде долазе алтернативни распореди као што су Дворак или Цолемак. Дворак ставља све самогласнике у почетни ред на леву страну и све уобичајене сугласнике на десну страну. Други тастери који нису у почетном реду са леве стране су тастери и слова који се не користе тако често.

Циљ овог распореда је да повећа брзину куцања, а да истовремено смањи кретање прстију, тако да нећете толико млатарати прстима. Баш као и коришћење макроа и пречица, требаће им неко време и вежба да се навикну, али предности које вам пружају на дуге стазе су веома стварне.

Куцање не мора да буде болан посао

Ваше руке су један од најважнијих делова вашег тела. Брига о њима не би требало да буде нешто што се одлаже док не задобијете повреде и више не можете да урадите онолико колико сте радили.