6 најбољих ЕЦАД софтвера за пројектовање електронских производа

Софтвер за електронско пројектовање помоћу рачунара (ЕЦАД) нуди ефикасност и лакоћу приликом пројектовања електричних компоненти без уношења грешака.

У овом модерном свету са огромном конкуренцијом, нема места за неефикасност и грешке.

Ако и даље наставите са традиционалним, ручним методама коришћења оловке и папира за дизајнирање ваших електричних компоненти, можда ће бити потребно много година да их произведете док истовремено повећавате трошкове радне снаге и ресурса.

Најбољи начин да то урадите је да аутоматизујете процес уз помоћ ЕЦАД софтвера који вам може помоћи да правилно и прецизно дизајнирате, уредите, саставите и симулирате своје компоненте тако да ваши дизајни могу бити брже одобрени.

На крају крајева, можете производити електричне компоненте у брзом времену са квалитетом.

Дакле, хајде да разговарамо о томе шта је ЕЦАД софтвер и како вам може користити.

Шта је ЕЦАД софтвер?

Софтвер за електронско пројектовање помоћу рачунара (ЕЦАД) је алат за пројектовање и модификовање распореда и дијаграма у 3Д и 2Д за електрична кола и електронске системе. Користи се за креирање, склапање, симулацију и састављање електричних кола.

Мало се разликује од ЦАД софтвера који се користи за пројектовање одређене компоненте или склопа. С друге стране, ЕЦАД софтвер ће вам помоћи да дизајнирате комплетан електронски систем који се састоји од различитих компоненти које су међусобно повезане уз помоћ електричних кола.

Пример: Дизајнирање штампане плоче (ПЦБ) рачунара помоћу ЕЦАД софтвера. Електрични дизајнер креира распоред ПЦБ-а из шематског приказа дизајна кола и генерише 3Д приказ ПЦБ компоненте са 3Д моделима.

ЕЦАД софтвер нуди различите могућности; стога је неопходно одабрати одговарајући софтвер за вашу организацију на основу ваших специфичних захтева. Неке од могућности ЕЦАД софтвера су:

 • Дијаграм за дефинисање електронских компоненти које се користе и сигнала који их повезују
 • Праћење рутирања за откривање путање веза
 • Функције распореда за креирање обриса ПЦБ-а и постављање компоненти унутар њега
 • 3Д склоп за креирање 3Д модела ПЦБ-а који детектује сметње унутар система и управља расипањем топлоте из електронских компоненти
 • Аутоматизација за аутоматско рутирање трагова од електричних компоненти
 • Функција више плоча за дизајнирање и распоред различитих ПЦБ-а који раде заједно као један систем
 • Провера правила за упоређивање дизајна ПЦБ-а са смерницама или правилима компаније или индустрије и истицање проблема који могу утицати на перформансе ПЦБ-а
 • Извоз производње за производњу ЕЦАМ производа за производњу ПЦБ слојева
 • Функције за сарадњу које помажу члановима тима да сарађују на дизајну, додају коментаре и дају повратне информације за побољшање дизајна

Постоје бројне друге технологије које ће вам можда требати за размену података и добијање резултата без грешака:

 • ЕЦАЕ: Софтвер за електротехнички компјутерски инжењеринг користи геометрију произведену уз помоћ ЕЦАД софтвера да би направио модел анализе и симулирао перформансе ПЦБ-а
 • ЕЦАМ: Софтвер за производњу помоћу рачунара помоћу рачунара користи извоз ЕЦАД софтвера и креира путање алата за производњу слојева ПЦБ-а.

ЕЦАД и МЦАД: Која је разлика?

ЕЦАД софтвер се у основи користи за израду електронских компоненти, док се МЦАД користи за пројектовање механичких делова.

Неким производима су потребне механичке, као и електричне карактеристике у данашњем свету вођеном технологијом. Дакле, електрични и машински тимови могу да сарађују независно на једној платформи и иновирају компоненте у складу са спецификацијом.

Заједно, оба тима могу да провере да ли се склоп сваке компоненте уклапа са другом. Ово је додатна предност за организације. Можда ћете такође морати да извршите 3Д анализу склопљених производа и визуализујете да ли све иде добро у складу са захтевима.

Које су примене ЕЦАД софтвера?

Многе организације користе ЕЦАД за испуњавање својих потреба за пројектовањем и производњом електричних производа склапањем електронских компоненти. Проналази примену у областима, као што су:

 • Дизајн ПЦБ: Штампане плоче (ПЦБ) имају различите електричне компоненте и електрична кола за напајање електронских уређаја. Електрични дизајнери претварају шематске дијаграме у 3Д распоред додавањем сваке компоненте у потребно коло и склапањем.
 • Документација: Производ мора проћи тест анализе да би био одобрен за наставак процеса производње. ЕЦАД софтвер нуди детаљну документацију према улазним параметрима и распореду како би помогао у анализи сваког детаља дизајна.
 • ФЕА: ЕЦАД софтвер се може користити за анализу коначних елемената (ФЕА) за креирање 3Д објеката од 2Д информација.

Зашто вам је потребан ЕЦАД софтвер?

Дизајнирање електронских компоненти у ЕЦАД софтверу је једноставно јер се носи са свим оптерећењима тако да на крају можете добити одличан производ. То вас штеди од борбе са ручним методама коришћења оловке и папира за цртање електричног кола.

Хајде да накратко погледамо предности поседовања ЕЦАД софтвера у вашој организацији.

Поједностављено пројектовање

Коришћење софтвера уместо ручног креирања кола чини процес дизајна лаким. Осим што поједностављује процес, на крају производи висококвалитетне дизајне без грешака. Добићете много алата и разних функционалности, као што је превлачење и испуштање, за дизајнирање ваших компоненти. Такође ћете имати искуство без проблема док иновирате са реалистичним, 3Д приказима.

Штеди време

Дизајнирање од нуле може бити тешко и дуготрајно. ЕЦАД софтвер нуди многе унапред изграђене компоненте које можете користити директно у свом дизајну дефинисањем захтева дизајна и основних параметара. Много опција у софтверу омогућава вам да брзо размишљате и брзо делујете. Дакле, када уштедите време на дизајнирању, то ће вам помоћи да повећате продуктивност.

Побољшава перформансе производа

Креирање компоненте и њено склапање у модел није последњи корак вашег процеса дизајна. Производ мора проћи кроз процедуре тестирања да би се проверио исправан проток електричне енергије кроз струјно коло.

Ручно тестирање је дуготрајно. Захваљујући ЕЦАД софтверу који вам може помоћи да лако тестирате свој производ без икаквих проблема. Тако можете побољшати квалитет производа брзим исправљањем проблема у софтверу пре финализације документа за производњу.

Транспарентност

ЕЦАД софтвер нуди потпуну видљивост вашег производа одржавајући транспарентност сваке компоненте на основу материјала, боје итд. 3Д визуализација производа вам омогућава да проверите производ из сваког угла да бисте проверили свој дизајн и финије детаље да бисте уочили грешке, ако било који.

Исплативо

Од размишљања до производње коначног производа потребно је много радне снаге, машина и трошкова. Међутим, коришћење ЕЦАД софтвера штеди много новца и труда. ЕЦАД софтвер штеди ваше ресурсе тако што производи дизајн без грешака који може ићи директно у фазу производње без већих промена.

Дакле, ако желите да искористите ове предности и тражите добар ЕЦАД софтвер, ево неколико опција које можете размотрити.

Алтиум ЦирцуитМакер

Претворите своју јединствену идеју у стварност са Алтиум алат за дизајн. Алтиум ЦирцуитМакер је шематски софтвер који је направљен за вас да дизајнирате електронске производе. Његов моћан мотор и поједностављен интерфејс помажу вам да дизајнирате боље без икаквих проблема.

Алтиум вам пружа слободу да флексибилно креирате електронске производе са 16 равних слојева, 16 сигнала и нултим ограничењима за димензије. Његова библиотека заједнице садржи стотине компоненти и фантастичну Оцтопарт базу података која подржава све.

Сада је постављање компоненти у ваше дизајне супер једноставно; само претражите број дела произвођача или параметре дизајна из библиотеке да бисте добили тачну компоненту. Ако не пронађете компоненту која вам је потребна, додајте своје делове дизајна и компоненте у библиотеку заједнице.

Када завршите свој дизајн, можете га поделити са својим тимом или заједницом или са одређеним ауторима по вашем избору. Ово ће вам помоћи да боље разумете и дати вам јасну идеју док сарађујете са својим тимом у вези са дизајном.

Алтиум могу да користе други као основу да направе нешто ново или додају неке карактеристике производу. Такође нуди изворни 3Д изглед вашег производа, Пусх-Н-Схове рутирање, уређивач шема са више листова, тополошки аутоматски рутер и ДФМ/ДРЦ валидиране излазе.

Преузмите овај бесплатни ЕЦАД софтвер да бисте дизајнирали свој сјајни производ и уживали у његовој једноставности.

Фусион 360

Попуните празнину између традиционалног МЦАД и ЕЦАД софтвера користећи Фусион 360. То ће вам помоћи да дизајнирате комплетан производ са механичким и електричним карактеристикама. Фусион 360 омогућава дизајнерима да раде на истом пројекту независно у оквиру исте платформе за дизајн.

Нема потребе да интегришете софтвер треће стране, размењујете, преводите или извозите било које датотеке ако користите Фусион 360. Он пружа целовито решење за управљање подацима, управљање механичким дизајном и дизајн штампаних плоча. Такође можете сарађивати са својим тимовима како бисте боље разумели проблем и радили на њему како бисте завршили пројекат у предвиђеном року.

Платформа даје један скуп података и 3Д ПЦБ податке, укључујући материјал језгре, компоненте, бакар плоче и још много тога, тако да можете да верификујете, потврдите и анализирате на МЦАД софтверу како бисте испунили спецификације производа. Поред тога, интеграција ЕЦАД и МЦАД софтвера ће вам дати електронске алате за симулацију, шеме, производњу, управљање итд., и алате за 3Д дизајн за скицирање, интеграцију ПЦБ-а, лимове, склопове и још много тога.

Са Фусион 360, можете ефикасно изводити термичку симулацију ПЦБ-а у раним фазама. Поред тога, повежите целокупно управљање производима са платформе засноване на облаку. Такође можете добити напредне функционалности као што су генеративни дизајн, угнежђење, адитивна производња, обрада, производња и открити проширења ако раде глатко.

Њихови планови почињу од 42 УСД месечно до 987 УСД/3 године. Они такође нуде 30-дневну гаранцију поврата новца тако да можете одлучити да ли је алат погодан за ваше потребе или не.

Црео

Креирајте и иновирајте реалистичне производе из своје маште Црео софтвер. Ово 3Д ЦАД решење вам помаже да направите боље производе и комбинујете његову доказану и робусну функционалност користећи нове технологије, као што су проширена стварност, адитивна производња, симулација, генеративни дизајн и још много тога.

Црео вам омогућава да дизајнирате квалитетне производе из трансформативних алата да бисте стекли тржишни удео и конкурентску предност. Уводи многе могућности у различитим областима, од механичког дизајна до електронских компоненти.

Од дизајна до коначног производа и умрежавања до симулације, Црео вам помаже у сваком кораку са својим лако разумљивим интерфејсом. Црео нуди најновије функције за сваки дизајн који креирате и испоручује технологије за свет који се развија.

Црео уводи различите пакете тако што разуме ваше пословне потребе. Цена пакета почиње од 2480 долара. Претплатите се сада и почните да дизајнирате електронске производе од нуле. Такође вам нуди бесплатну пробну верзију за вас.

СОЛИДВОРКС

Инжењери и дизајнери увек траже најбоља решења и алате за развој производа високог квалитета и СОЛИДВОРКС је одличан алат. Помаже вам да дизајнирате одличне производе за тржиште и испуните захтеве купаца.

Без обзира да ли имате једноставну компоненту за дизајн или сложену, можете да завршите свој производ у року са брзином и тачношћу. Такође обезбеђује провере производње и алате за процену како би се припремили за производњу и цену производа.

Интеракција и сарадња са члановима тима и заинтересованим странама су лаки уз алате за управљање подацима и решења повезана са облаком. Поред тога, алати за анализу ће вам помоћи да елиминишете грешке у дизајну и можете приступити подацима из било ког претраживача, без обзира на вашу локацију.

СОЛИДВОРКС пружа интуитиван интерфејс за пројектовање и можете да интегришете своје електричне шеме са 3Д моделима. Спречава вас да изводите радње које се понављају док развијате шеме. Добићете заједничку базу података за ЕЦАД и МЦАД ради доследности и уштеде времена током документације.

Оживите своје електронске производе помоћу овог софтвера. Испробајте га бесплатно и истражите како то чини процес дизајна без проблема.

наноЦАД

наноЦАД је модерна ЦАД платформа која дизајнерима и инжењерима даје могућности да дизајнирају 3Д моделе и електронске компоненте. Можете креирати реалистичне дизајне од једноставних до сложених уз помоћ различитих алата и функција које ћете добити под овим софтвером.

наноЦАД ради у ДВГ формату без потребе за конверзијом и преводом. Можете лако да развијете ЦАД апликације према вашим потребама помоћу Опен АПИ-ја. Поред тога, можете интегрисати прорачуне, цртеже веза и аутоматизовати активности дизајна са екстерним базама података.

наноЦАД АПИ подржава Ц, Ц++, .НЕТ, ВБсцрипт, командне скрипте, ЈаваСцрипт, ЛИСП и ЦОМ. Такође пружа познати интерфејс тако да се осећате као код куће док водите рачуна о дизајну компоненте. Без обзира да ли дизајнирате електронску компоненту или производ, можете постићи брзину коју желите да повећате своју продуктивност.

Изаберите план који задовољава ваше потребе по почетној цени од 200 УСД годишње. Такође можете ићи на бесплатну пробну верзију свих модула.

ИнтеллиЦАД

Набавите једну од најбољих платформи за развој ЦАД-а – ИнтеллиЦАД који долази са софтверским решењима професионалног нивоа за дизајнирање производа високог квалитета. Омогућава вам да се фокусирате на суштинске ствари, односно на вертикална решења производа вашег купца.

Уводи обимне АПИ-је на различитим језицима тако да програмери могу да креирају прилагођене апликације, вертикална решења и прилагођене објекте. ИнтеллиЦАД укључује многе функције које вам помажу да лако дизајнирате и побољшате перформансе вашег финалног производа.

Можете да увезете пдф датотеке и поинт датотеке као што су .ткт и .цсв датотеке. Уметање динамичких блокова је сада лако; само притисните Цтрл да непрекидно убацујете тачке дефинисане његовим параметрима. Такође ћете добити функцију за уређивање ћелија табеле која подржава и стилове ћелија и табеле.

Штавише, команда клонирања олакшава брзо реплицирање ентитета. Поред тога, можете да прилагодите опцију прелаза приказа да бисте обезбедили једноставну анимацију између ротације приказа, померања, промена приказа и зумирања. Такође ћете добити функције као што су групе, увозне датотеке облика, географске карте, вишеструки изгледи цртежа, уређивање ентитета низа и још много тога.

Закључак

ЕЦАД софтвер долази са могућностима да вам помогне да дизајнирате, монтирате и симулирате своја електрична кола и компоненте ефикасно и лако без грешака. Такође вам штеди време и ресурсе док повећава вашу продуктивност тако да можете испоручити висококвалитетне финалне производе на време.

Дакле, изаберите одговарајући ЕЦАД софтвер на основу ваших захтева са горње листе и ефикасно дизајнирајте своје електричне компоненте.