6 основних безбедносних савета за заштиту ваше ПХП веб локације од хакера

Ваш ПХП сајт је покренут. Честитам! Али чекајте.. да ли сте се побринули за суштинско појачање безбедности?

ПХП је лаган, али веома моћан позадински програмски језик. Покреће око 80% глобалних веб апликација, што га чини једним од најчешће коришћених језика у свету развоја.

Разлог његове популарности и широке употребе је његова једноставна структура кодирања и функције прилагођене програмерима. Постоји много ЦМС-а и оквира изграђених на врху ПХП-а и хиљаде познатих програмера из целог света су редовни део његове заједнице.

Један сјајан пример је ВордПресс.

Када се ПХП апликације примењују на серверима уживо, може се суочити са неколико случајева хаковања и веб напада, што чини податке о његовој веб локацији изузетно рањивим на крађу. Једна је од тема о којима се највише расправља у заједници, како направити потпуно сигурну апликацију, држећи под контролом све кључне циљеве пројекта.

Упркос свим напорима, програмери увек остају опрезни у погледу скривених рупа које остају непримећене током развоја апликације. Ове рупе могу озбиљно угрозити заштиту виталних података сајта на било ком веб хостинг за ПХП МиСКЛ апликације, остављајући их рањивим за покушаје хаковања.

Дакле, овај чланак се бави неким корисним саветима за сигурност ПХП-а које бисте могли мудро користити у својим пројектима. Користећи ове мале савете, можете бити сигурни да ваша апликација увек има висок ниво безбедносних провера и да никада не буде угрожена било каквим спољним веб нападима.

Скриптовање на више локација (КССС)

Цросс-Сите Сцриптинг је један од најопаснијих спољних напада који се изводи убризгавањем злонамерног кода или скрипте на веб локацију. То може утицати на језгра ваше апликације, јер хакер може убацити било коју врсту кода у вашу апликацију, а да вам чак и не да наговештај. Овај напад се углавном дешава на оним веб локацијама које прихватају и шаљу корисничке податке.

  Најбољи ВПН-ови за торенте 2023 (фебруар)

У КССС нападу, убачени код замењује оригинални код ваше веб локације, али ради као стварни код који ремети перформансе сајта и често краде податке. Хакери заобилазе контролу приступа вашој апликацији, добијајући приступ вашим колачићима, сесијама, историји и другим виталним функцијама.

Можете се супротставити овом нападу користећи ХТМЛ посебне знакове & ЕНТ_КУОТЕС у кодовима апликације. Користећи ЕНТ_КУОТЕС, можете уклонити опције једноструких и двоструких наводника, што вам омогућава да избаците сваку могућност напада скриптовања на више локација.

Фалсификовање захтева на више локација (ЦСРФ)

ЦСРФ даје потпуну контролу апликације хакерима да изврше било коју нежељену радњу. Уз потпуну контролу, хакери могу да изврше злонамерне операције преносом зараженог кода на вашу веб локацију, што доводи до крађе података, функционалних модификација итд. Напад приморава кориснике да промене конвенционалне захтеве у измењене деструктивне, попут несвесног преноса средстава, брисања целу базу података без икаквог обавештења итд.

ЦСРФ напад се може покренути само када кликнете на прикривену злонамерну везу коју је послао хакер. То значи да ако сте довољно паметни да откријете заражене скривене скрипте, лако можете искључити сваки потенцијални ЦСРФ напад. У међувремену, такође можете да користите две заштитне мере да бисте ојачали безбедност ваше апликације, тј. коришћењем ГЕТ захтева у УРЛ-у и обезбеђивањем да се захтеви који нису ГЕТ генеришу само из вашег кода на страни клијента.

Отмица сесије

Отмица сесије је напад кроз који хакер краде ваш ИД сесије да би добио приступ предвиђеном налогу. Користећи тај ИД сесије, хакер може да потврди вашу сесију тако што ће послати захтев серверу, где низ $_СЕССИОН потврђује време рада без вашег знања. Може се извршити путем КССС напада или приступом подацима у којима се чувају подаци о сесији.

  Како отказати претплату на Матцх.цом

Да бисте спречили отмицу сесије, увек повежите своје сесије са својом стварном ИП адресом. Ова пракса вам помаже да поништите сесије кад год дође до непознатог кршења, одмах вас обавештавајући да неко покушава да заобиђе вашу сесију да би добио контролу приступа апликацији. И увек имајте на уму да не откривате личне карте ни под којим околностима, јер то касније може угрозити ваш идентитет другим нападом.

Спречите нападе СКЛ ињекције

База података је једна од кључних компоненти апликације која је углавном на мети хакера путем СКЛ ињекције. То је врста напада у којој хакер користи одређене УРЛ параметре да би добио приступ бази података. Напад се такође може извршити коришћењем поља веб обрасца, где хакер може да промени податке које прослеђујете кроз упите. Променом тих поља и упита, хакер може да преузме контролу над вашом базом података и може да изврши неколико катастрофалних манипулација, укључујући брисање целе базе података апликације.

Да бисте спречили нападе СКЛ ињекције, увек се саветује да користите параметризоване упите. Ови ПДО упити правилно замењују аргументе пре покретања СКЛ упита, ефективно искључујући сваку могућност напада СКЛ ињекцијом. Ова пракса не само да вам помаже да обезбедите своје СКЛ упите, већ их чини и структурираним за ефикасну обраду.

Увек користите ССЛ сертификате

Да бисте добили безбедни пренос података са краја на крај преко интернета, увек користите ССЛ сертификате у својим апликацијама. То је глобално признати стандардни протокол познат као Хипертект Трансфер Протоцол (ХТТПС) за сигуран пренос података између сервера. Користећи ССЛ сертификат, ваша апликација добија сигуран пут за пренос података, што скоро онемогућава хакере да упадну на ваше сервере.

  Како прекинути везу свог банковног рачуна са Робинхоод-ом

Сви главни веб претраживачи као што су Гоогле Цхроме, Сафари, Фирефок, Опера и други препоручују коришћење ССЛ сертификата, јер обезбеђује шифровани протокол за пренос, пријем и дешифровање података преко интернета.

Сакриј датотеке из претраживача

У микро ПХП оквирима постоји посебна структура директоријума, која обезбеђује складиштење важних датотека оквира као што су контролери, модели, конфигурациони фајл (.иамл) итд.

Већину времена ове датотеке не обрађује претраживач, али се оне дуже време виде у прегледачу, стварајући безбедносни пробој за апликацију.

Дакле, увек чувајте своје датотеке у јавној фасцикли, уместо да их држите у основном директоријуму. Ово ће их учинити мање доступним у претраживачу и сакрити функционалности од било ког потенцијалног нападача.

Закључак

ПХП апликације су увек рањиве на спољне нападе, али користећи горе поменуте савете, можете лако да заштитите језгра своје апликације од било каквог злонамерног напада. Будући да сте програмер, ваша је одговорност да заштитите податке своје веб локације и учините је без грешака.

Поред ових савета, многе технике вам могу помоћи да заштитите своју веб апликацију од спољних напада, као што је коришћење најбољег решења за хостовање у облаку које вам обезбеђује оптималне безбедносне функције, ВАФ у облаку, подешавање корена документа, стављање ИП адреса на белу листу и још много тога.