7 начина да спречите неовлашћени приступ Виндовс-у

Остављање вашег Виндовс-а рањивим на необуздани приступ споља је последња ствар коју желите као савремени рачунарски радник. Било да сте свесни тога или не, ваш рачунар складишти гомилу информација о вама; изненадно кршење може, стога, довести до веће штете него само губитка података.

То је оно што спречавање неовлашћеног приступа чини толико важним. Дакле, како се можете заштитити од непозваног дигиталног госта? Хајде да научимо како.

Која је сврха безбедносних мера против неовлашћеног приступа Виндовс-у?

У суштини, коришћење јаких безбедносних мера на вашем Виндовс-у је заправо само то: одржавање ваше безбедности чврсто, тако да нисте отворени за изненадне нападе.

На пример, ако користите Виндовс рачунар у јавном окружењу као што је библиотека или кафић, нехотице ћете се учинити рањивим на различите врсте мрежних хакова. Слично томе, ако вашем рачунару приступа много људи, недостатак чврстих безбедносних мера може се показати веома скупим.

Стога је од суштинске важности извршити снажне провере против таквих напада. Погледајмо све могуће опције за Виндовс.

1. Користите јак ПИН или лозинку

Лозинке су често прве ствари које вам падну на памет када помислите на безбедност. То је из доброг разлога.

  Како направити снимак екрана на рачунару (Виндовс 10)

Јака лозинка функционише као дигитална брава, пропуштајући само оне који унесу исправну лозинку. Дакле, ако радите на јавној мрежи или ако вашем рачунару приступа више особа, требало би да имате јаку лозинку или ПИН од јуче.

Подешавање ПИН-а на Виндовс-у се мало разликује од постављања лозинке на Виндовс-у. Иако оба обављају сличну функцију, можда бисте више волели једно од другог у зависности од ваших интересовања. Коју год опцију да одаберете, уверите се да увек имате подешено снажно шифровање налога за ваш Виндовс од сада.

2. Подесите двофакторску аутентификацију на свом Мицрософт налогу

Двофакторска аутентификација (2ФА) је уобичајена одбрамбена тактика за побољшање безбедности вашег налога. Као што му име говори, 2ФА функционише тако што захтева две методе контакта: вашу лозинку и метод контакта (који ће бити безбедносни код послат на ваш телефон или е-пошту).

Дакле, након што сте поставили 2ФА, чак и ако неко успе да открије вашу лозинку, биће му потребан и код за контакт који је примљен на вашу е-пошту или телефон након што унесете лозинку. Наравно, ово чини неовлашћени приступ вашем Виндовс налогу изузетно тешким.

Можете да проверите како да урадите ово и још много тога као део наших трикова за безбедност ваших Оутлоок и Мицрософт налога.

3. Омогућите Виндовс безбедност

Иако је заштита вашег рачунара од непознатог физичког приступа огроман део сајбер заштите, није једини. Данас злонамерни софтвер безбројних врста мучи сајбер свет.

Слаба антивирусна заштита може омогућити сваком малверу да се лако учврсти на вашем рачунару, а одатле је превише лако добити неовлашћени приступ или предузети друге злонамерне радње на рачунару. Омогућавање Виндовс безбедности и подешавање најбољих пракси заштите биће ваша најбоља опклада против такве неовлашћене радње.

  Покрените Басх као администратор из контекстног менија у оперативном систему Виндовс 10

4. Користите заштитни зид

Други критични аспект Виндовс безбедности, или било које мреже у том случају, је заштитни зид. Заштитни зид функционише тако што надгледа саобраћај који улази и излази из вашег рачунара. У зависности од постављених правила, заштитни зид функционише тако што брзо блокира сваки неовлашћени улазак или остављање података са вашег рачунара.

У оперативном систему Виндовс, овај заштитни зид се зове Виндовс заштитни зид, који можете омогућити или онемогућити уз помоћ Виндовс безбедности. Зато обавезно подесите Виндовс заштитни зид и бићете спремни.

5. Користите БитЛоцкер

БитЛоцкер функционише тако што шифрује податке диска на вашем Виндовс-у и ради као одличан други слој одбране. Дакле, чак и ако неко успе да приступи вашем рачунару, у случају крађе, на пример, неће моћи да приступи вашим подацима без кључа.

Као такво, омогућавање БитЛоцкер-а на Виндовс-у је одличан хак за повећање безбедности вашег рачунара.

6. Одржавајте Виндовс ажуриран

Виндовс ажурирања су витална компонента за сваки рачунар. Они исправљају грешке које се понављају и уносе нове функције. Што је најважније, они инсталирају најновије безбедносне исправке за Виндовс.

Ова редовна ажурирања су кључна да бисте се заштитили од малвера и хакова који се стално развијају у 21. веку. Дакле, уверите се да сте омогућили аутоматска ажурирања на свом Виндовс-у или барем ручно добијајте ажурирања за Виндовс редовно.

7. Будите свесни тактике друштвеног инжењеринга

Друштвени инжењеринг је употреба паметних хакова и манипулација људима да дају или украду њихове личне податке. Користи се уобичајеним слабостима људске природе да би провалио у иначе јаке системе.

  Како инсталирати ВиртуалБок на Виндовс?

Иако је то сама по себи огромна тема, даћемо вам три брза савета да останете сигурни од хакова друштвеног инжењеринга:

  • Заштита е-поште: Будите опрезни у вези са имејлом. Не отварајте мејлове из непознатих или сумњивих извора, посебно ако садрже прилоге као што су ПДФ-ови, слике итд.
  • Будите опрезни у вези са Висхинг нападима: Слично као са пхисхинг преварама, Висхинг напади функционишу тако што се имитирају као права организација која жели да вам помогне или заштити од проблема. Нападач вас може назвати у облику техничке подршке, запосленог у банци или чак полиције, а затим покушати да добије осетљиве информације као што су ИД-ови е-поште, лозинке или ОТП-ови.
  • Сцареваре: Сцареваре функционише тако што шаље лажне, алармантне поруке. Циљ, као што назив преваре сугерише, је да уплаши кориснике да уносе своје осетљиве информације.
  • Навели смо само неколико примера и можете пронаћи читаву листу напада социјалног инжењеринга ако желите да копате дубље.

    Пошто преваре социјалног инжењеринга укључују заваравање људи, постоје ограничени технолошки хакови који им се могу супротставити. У ствари, најзначајнији начин да их избегнете јесте да будете свесни садашњег тренутка и да се уздржавате од тренутних реакција.

    Најбољи начини за заустављање неовлашћеног приступа вашем Виндовс рачунару

    Ваш Виндовс је златни рудник за све врсте података и информација. Заиста, у погрешним рукама, то може веома отежати ствари за вас. Увођење мера које вас чувају од неовлашћеног приступа је стога неопходност, а не привилегија.