7 најбољих АПИ аналитичких алата за стварање сјајног искуства

Налазимо се у ери апстракције, у којој крајњи корисници не маре за скривене детаље све док су њихови задаци испуњени.

Компактност је један од претходника који је довео до концептуализације АПИ-ја, преферираног метода за интеграцију интерних и екстерних дигиталних средстава и обавезујућих апликација.

Размотрите следећи пример ресторана: То је место где појединци могу да разговарају са конобарима о томе шта желе, да наруче са менија, а затим да седну да уживају у оброку. Од гостију се не тражи да разумеју шта се дешава иза кулиса када се дају наруџбине, рад у кухињи или било који други ситни послови у ресторану.

АПИ се састоји од конобара и менија: он информише потрошаче о њиховим опцијама. Конобар комуницира и испоручује те опције, а истовремено брине о новцу.

Када је у питању велика већина компанија, АПИ-ји су једноставно делови кода који помажу у обављању задатака. Алат за управљање АПИ-јем може помоћи организацији да постигне интероперабилност података између различитих апликација.

У данашњем хиперповезаном свету, морате да рукујете АПИ-јима са већом префињеношћу ако сте укључени у економију АПИ-ја и желите да почнете да видите АПИ-је као извор прихода или раста.

Шта је АПИ аналитика?

Аналитика и праћење АПИ-ја обухватају метрике усмерене на инжењеринг као што су перформансе, време непрекидног рада, метрике производа, задржавање и конверзија програмера.

АПИ аналитика вам омогућава да филтрирате, сортирате и агрегирате податке АПИ догађаја пре него што резултате представите у корелираним графиконима, табелама и мапама.

Да вам помогне да управљате нивоима услуга, поставите квоте, успоставите контроле, поставите безбедносне политике, управљате заједницама и анализирате трендове; и неколико метода за обављање такве анализе, у распону од основног СКЛ-а и Екцел-а до наменски изграђених АПИ аналитичких платформи.

АПИ аналитике КПИ (кључни увид у перформансе)

АПИ аналитика открива изненађујуће трендове који помажу и ИТ и пословним лидерима да оптимизују КПИ за које користе аналитику. Хајде да погледамо неке кључне увиде у перформансе док анализирамо и надгледамо ваше АПИ-је.

КПИ за операције

Кашњење позива (просечно и максимално): П1 кашњење, такође познато као протекло време, је критична метрика која утиче на корисничко искуство. Разбијање овог КПИ-а на детаљне метрике (нпр. време умрежавања, процес сервера и брзине преузимања) може пружити додатне увиде за мерење перформанси АПИ-ја.

Укупне стопе пролазности и грешака: Успех АПИ операција се може мерити као функција броја АПИ позива који резултирају статусним кодовима који нису 200, док се помаже организацијама да одреде колико је АПИ погрешан или подложан грешкама. Да бисте пратили укупан пролаз и стопе грешака, потребно је прво разумети типове грешака које се јављају током употребе АПИ-ја.

АПИ уговори о нивоу услуге (СЛА): Док је један од најелементарнијих показатеља, уговори о нивоу услуге АПИ (СЛА) представљају мерило за мерење доступности услуге. Многи СЛА за предузећа остављају мало или нимало простора за грешке добављачима софтвера.

Да би се пружио овај ниво услуге, упстреам АПИ-ји добављача морају бити оперативни, што захтева АПИ праћење и аналитику како би се осигурало да услуга добро ради и да брзо дијагностикује све проблеме.

Усвајање КПИ

КПИ за програмере за усвајање АПИ-ја: Овај циљ је обично усмерен на побољшање усвајања АПИ-ја. Предузећа морају да размотре коришћење ове метрике у комбинацији са другим показатељима који потврђују пословну корисност датог АПИ-ја.

АПИ саобраћај: Континуираним праћењем, побољшањем и повећањем вредности преко АПИ-ја, овај циљ може помоћи АПИ програмима у развоју јаке ДевОпс културе. Предузећа би требало да размотре повезивање овог циља са сродним метрикама на горе и доле у ​​ланцу вредности, као што су поузданост и скалабилност позадинске мреже.

Усвајање АПИ производа: Кључни обрасци у усвајању АПИ-ја могу се идентификовати кроз задржавање и одустајање. Производ са високом стопом задржавања, на пример, ближи је проналажењу одговарајућег тржишта него производ са проблемом одлива. Уместо задржавања претплате, задржавање производа прати стварну употребу, као што је АПИ.

КПИ-ји за пословни утицај

Приход, директан и индиректан: Праћење начина на који АПИ-ји доприносе приходу је једна од сврха ових циљева. Предузећа могу директно да уновче АПИ-је нудећи их као плаћене услуге или робу партнерима и спољним програмерима када обезбеђују приступ оскудним и вредним скуповима података или посебно важним и тешко реплицираним функцијама.

Међутим, АПИ често може да генерише већу вредност ако се предузећа фокусирају на усвајање, а не на унапредни приход.

Партнери: Користите овај циљ да повећате досег партнера, подстакнете усвајање и покажете успех постојећим пословним јединицама.

Цена: Поновним коришћењем АПИ-ја уместо покретања нових прилагођених напора интеграције за сваки нови пројекат, предузећа могу уштедети новац.

Када програмери користе стандардизоване АПИ-је за повезивање са постојећим подацима и услугама, предузећа могу да идентификују случајеве у којима су АПИ-ји за вишекратну употребу уштедели новац који би иначе отишао у нове пројекте интеграције праћењем употребе АПИ-ја.

Слично томе, пошто АПИ-ји аутоматизују и убрзавају многе процесе, предузећа могу да идентификују како специфични АПИ-ји доприносе убрзаним развојним циклусима и брзом завршетку пословних процеса и броју ресурса уштеђених у процесу.

Погледајмо сада најбоља решења за АПИ аналитику.

Моесиф

Моесиф је одличан оквир за праћење АПИ-ја. Не само да се може пратити сваки од захтева (заједно са корисним оптерећењем захтева/одговора), већ се може и постављати упит било којим парамом.

За неколико секунди се могу направити упити попут „Покажи ми ентитете које је месечно захтевала компанија А са временом одговора већим од Кс“.

Кориснички интерфејс упита је једноставан и моћан, подржава операције и још много тога. Моесиф-ова лакоћа интеграције са апликацијом је још једна додатна вредност. Моесиф се може интегрисати са свим окружењима. Сви захтеви које неко упути Моесиф-у су наведени и претраживи.

АПИметрицс

АПИметрицс је изградио први систем за праћење перформанси од краја до краја како би помогао програмерима, добављачима АПИ-ја и организацијама. Користећи АПИметрицсможете аутоматизовати тестирање кашњења и перформанси АПИ-ја које пружате или користите, а затим понудити податке у реалном времену својим клијентима и партнерима преко контролних табли и АПИ-ја за извештавање.

АПИметрицс надгледање АПИ-ја вам даје могућност да ухватите проблеме чим се појаве пре него што имају прилику да нашкоде вашим клијентима или нанесу штету репутацији ваше компаније.

Неватецх Сентинет

Неватецх Сентинет је АПИ решење за управљање и управљање које укључује РЕСТ и СОАП стандарде и комуникационе протоколе и безбедносне моделе специфичне за Мицрософт.

Визуелизација података се такође може постићи коришћењем Сентинет-ових уграђених извештаја и контролних табли. Сентинет се може побољшати додавањем ваших извештаја.

Са Сентинет предиктивном анализом можете предвидети будуће захтеве за коришћење, перформансе и скалабилност. Кључни индикатори учинка (КПИ) се могу лако класификовати и израчунати у приказу контролне табле.

Смартбеар РеадиАПИ

РеадиАПИ омогућава тимовима да поставе, управљају и покрећу аутоматизоване тестове функционалности, безбедности и перформанси на једном месту. РеадиАПИ убрзава квалитет АПИ-ја за Агиле и ДевОпс софтверске тимове.

Можете додати дефиниције АПИ-ја као што су ОпенАПИ/Сваггер или АсинцАПИ, покренути тестове и снимати АПИ саобраћај уживо или виртуелизовати веб сервисе да бисте уклонили зависности цевовода.

Једноставан клик вам омогућава да направите детаљне функционалне АПИ тестове засноване на подацима. Такође можете додати безбедносна скенирања једним кликом. Уверите се да ваш АПИ може да поднесе тестове оптерећења, стреса и скокова у промету у стварном свету.

РЕСТфул, СОАП, ТЦП, ЈМС и други веб сервиси се могу виртуелизирати тако да не морате да их користите у цевоводу за тестирање.

ИБМ АПИ Цоннецт

ИБМ АПИ Цоннецт је фантастичан алат за развој, администрирање и надгледање крајњих тачака АПИ-ја и доступан је бесплатно. Компатибилан је са сигурносним механизмима АПИ аутентификације као што су ОАУТХ, МТЛС, ЈВК, итд. Овај алат вам омогућава да прилагодите АПИ-је коришћењем ИАМЛ и компоненти графичког корисничког интерфејса.

ИБМ АПИ Цоннецт омогућава вам да креирате, управљате, обезбеђујете и повезујете АПИ-је у хибридним окружењима у облаку користећи једну платформу. Технологије вођене моделом олакшавају идентификацију постојећих АПИ-ја и позадинских извора података од традиционалних метода.

Можете креирати портал за програмере за ваше АПИ-је који ће вам помоћи у оглашавању, тржишту и продаји. Управљање привилегијама потрошње АПИ-ја за праћење ко користи ваше АПИ-је, када се користе и колико често се користе постаје лак задатак. Можете добити свеобухватне податке о коришћењу АПИ-ја и квалитету услуга пажљивим филтрирањем претрага и навигације.

Мулесофт Анипоинт

Анипоинт АПИ Манагер је део Анипоинт платформа који вам омогућава да управљате, контролишете и штитите АПИ-је. АПИ аналитика вам омогућава да видите како се АПИ-ји користе и колико добро функционишу.

Такође можете видети колико људи их користи и колико добро раде. АПИ Менаџер вам омогућава да правите своје контролне табле, мењате графиконе и правите извештаје. Извештај менаџера АПИ-ја укључује следеће: Аналитику података АПИ-ја, праћење АПИ догађаја и графиконе АПИ менаџера су неке ствари које можете да урадите са подацима из АПИ-ја.

Гоогле АПИГЕЕ

Као водећа платформа за управљање АПИ-јем, Апигее омогућава дигиталним предузећима да напредују. Многе компаније са листе Фортуне 100 и познати брендови попут Фирст Дата, Ливе Натион, Схелл, Бурберри, еБаи и Валгреенс свакодневно користе ову услугу. Апигее са седиштем у Калифорнији запошљава више од 400 људи широм света.

Поред управљања АПИ програмерима и аналитике, Апигее Едге пружа једноставну за коришћење, али моћну АПИ платформу за администрацију. Програм може добро да се носи са порастом корисничког саобраћаја.

Обезбеђује веб локацију за развој АПИ-ја за интерну употребу, што олакшава запосленима да деле информације. Контрола приступа, ОАутх, верификација АПИ кључа и КСМЛ/ЈСОН заштита од претњи су само неке од техника које су доступне за заштиту позадине, АПИ-ја и комуникација.

Закључак 👇

Бити успешан са АПИ производом се разликује од особе до особе, а ваши кључни индикатори учинка (КПИ) за производ који користите ће се разликовати од других компанија.

Људи у финтецх индустрији би могли бити заинтересовани да сазнају колико потрошача је користило свој АПИ за плаћање. У случају компаније за е-трговину, желећете да знате колико се људи пријавило за ваш билтен користећи АПИ за е-пошту.

АПИ аналитика се користи за постизање циљева ваше компаније, без обзира на ситуацију. Само зато што имате АПИ не значи да ће вам се одмах десити нешто лепо. Коришћење вашег новог АПИ-ја компаније на начин заснован на подацима, аналитички и намеран начин ће имати користи.

Можда ћете погледати неке од најбољих алата за прављење АПИ-ја.