7 најбољих ИДЕ-а за развој мобилних апликација

Ако сте веб програмер или програмер за мобилне уређаје, потребно вам је одлично окружење за развој. Боље је да почнете да учите своје програмирање помоћу одговарајуће алатке која ће вам помоћи да кодирате без напора.

Развој било које апликације је сложен задатак. Морате да направите много модула заједно да бисте држали вашу апликацију, као што су кориснички интерфејс, структура, конфигурације, итд. Један такав алат је интегрисано развојно окружење (ИДЕ).

Овај чланак вас упознаје са неким врхунским ИДЕ-овима за развој мобилних апликација. Али пре тога, провест ћемо вас кроз шта је тачно ИДЕ и како ИДЕ за развој мобилних апликација побољшава продуктивност.

Шта је ИДЕ?

Пре појаве ИДЕ-а, програмери су користили једноставне уређиваче текста за кодирање, чување апликације у уређивачу текста, покретање на компајлеру, проверу грешака и враћање уређивачу да би проверили код. Цео овај процес одузимао је много времена и труда програмера јер су увек морали да прелазе између различитих апликација. Овде на сцену ступа ИДЕ који доводи све основне алате за програмере у један оквир.

ИДЕ је софтверски програм или спој алата који су вам потребни да напишете и тестирате свој софтвер. Укратко, ИДЕ је комбинација основних алата потребних за развој апликација.

ИДЕ се барем састоји од уређивача текста, алата за аутоматизацију изградње и дебагера. Такође, неки ИДЕ-ови долазе са предностима инсталирања додатака за проширење својих функционалности на још један ниво.

Како ИДЕ за развој мобилних апликација повећавају продуктивност?

Нема сумње о томе како је ИДЕ учинио процес развоја лакшим него икада раније комбиновањем свих алата за програмере под једним ГУИ. ИДЕ могу побољшати продуктивност и перформансе програмера тако што смањују време подешавања, повећавају брзину развоја, одржавају програмере у току и друго. Следе неке типичне карактеристике ИДЕ-а:

 • Уредник изворног кода
 • Дебуггер
 • Цомпилер
 • Завршетак кода
 • Језичка подршка
 • Интеграције и додаци

Али ово су карактеристике које сваки ИДЕ треба да понуди, укључујући ИДЕ за развој десктоп, веб и мобилних апликација.

Поред ових функција, мобилни ИДЕ нуде емулаторе. Емулатори симулирају модел вашег мобилног уређаја у оквиру ИДЕ-а и омогућавају вам да видите како се ваша апликација појављује и понаша на екрану мобилног телефона, а да заправо немате физички мобилни уређај.

Након развоја мобилне апликације, потребно је да је тестирамо за различите уређаје, као што су иОС, Андроид, итд. Емулатори нам омогућавају да тестирамо како развијена мобилна апликација функционише са различитим величинама екрана и резолуцијама, различитим процесорима и меморијским капацитетима. Са стотинама модела пуштених на тржиште сваке године, није изводљиво да програмер апликације купи и тестира апликацију на сваком уређају. Ово је једна од значајних предности ИДЕ-а за мобилне уређаје.

Да бисмо олакшали задатак одабира правог ИДЕ-а за развој мобилних апликација, навели смо неке популарне ИДЕ-ове и њихове карактеристике које програмери могу изабрати за развој мобилних апликација.

Дакле, хајде да заронимо у значајне карактеристике најбољих развојних ИДЕ-а за мобилне уређаје.

Андроид Студио

Андроид Студио је популарна алатка за програмирање коју препоручује Гоогле. Долази са функцијама високог нивоа које олакшавају рад програмера у развоју Андроид апликација. Једна од битних карактеристика су виртуелни уређаји (емулатори).

  Како да извезете контакте из Екцел радног листа у Оутлоок

Кључне карактеристике:

 • Уређивач визуелног изгледа: Омогућава програмерима да брзо изграде распореде превлачењем елемената корисничког интерфејса у уређивач визуелног дизајна уместо да пишу сложени код. Овај уређивач може да провери распореде на различитим Андроид уређајима и верзијама. Може динамички променити величину распореда како би се савршено приказали према величини екрана. Поред тога, програмери могу имати користи од ЦонстраинтЛаиоут-а, менаџера распореда.
 • АПК анализатор: Андроид Студио долази са АПК анализатором за проверу састава вашег АПК-а (извршне датотеке за апликацију). Смањује време отклањања грешака за ДЕКС датотеке (које садрже код) и друге ресурсе. То чини величину вашег АПК-а мањом, што омогућава лаку инсталацију на уређајима са мало меморије.
 • Брзи емулатор: Овај ИДЕ долази са Андроид емулатором који помаже програмерима да тестирају своје апликације на различитим уређајима без стварног физичког уређаја. Тестирање било које апликације на емулатору је најбржи начин за пренос података уместо УСБ-а.
 • Флексибилан систем изградње омогућава програмерима да прилагоде изградњу и генеришу више варијанти израде за различите уређаје користећи један пројекат.
 • Профилери у реалном времену: Андроид Студио има уграђене алате за профилисање који обезбеђују статистику у реалном времену као што су ЦПУ, меморија и мрежна активност. Помаже програмерима да идентификују уска грла у перформансама тако што прегледају хрпу и алокације и анализирају корисно оптерећење мреже.

Андроид студио може слободно да преузме и користи свако. Доступан је за Виндовс, мацОС и Линук и подржава програмирање у Јава, Ц, Ц ++, Котлин, КСМЛ.

Кт ИДЕ

Кт Цреатор је ИДЕ за више платформи за искусне програмере мобилних уређаја.

Кључне карактеристике:

 • Софистицирани уређивач кода: Овај уређивач кода омогућава програмерима да пишу код на језицима, као што су Ц++, КМЛ, ЈаваСцрипт, итд. Поред тога, долази са узбудљивим функцијама, као што су довршавање кода, истицање синтаксе, уграђена документација, итд., што га чини лаким за програмери за писање кода.
 • Контрола верзија: Овај ИДЕ долази са најчешће коришћеним системима контроле верзија који укључују Гит, Субверзију, мерцуриал итд.
 • Интегрисани дизајн корисничког интерфејса омогућава програмерима да креирају апликације засноване на Ц++ виџетима са готовим контролама.
 • Управљање пројектом и изградњом: Без обзира да ли започињете свој пројекат од нуле или увозите постојећи пројекат, ова функција ће програмерима пружити подршку за Цмаке и функције сличне унакрсном компајлирању.
 • Више мета: Омогућава програмерима да покрећу своје пројекте на различитим десктоп, мобилним и уграђеним системима са поставкама израде које им омогућавају да се пребацују између више циљева.
 • Емулатор уређаја: Омогућава програмерима да тестирају и отклањају грешке у апликацијама у емулатору како би обезбедили реална окружења.
 • Брзи компајлер: Преводи изворни код у изворни код брже него обично.

Овај ИДЕ подржава језике Ц и Ц++ и компатибилан је са оперативним системима Виндовс, Линук и мацОС. Бесплатно је за личну употребу, али почиње од 350 долара за комерцијалну употребу.

Ксцоде

Ксцоде је најчешће коришћени ИДЕ за мацОС оперативне системе. Користећи овај ИДЕ, програмери могу да развијају софтвер или апликације на Мац-у који се могу користити на иОС-у, иПадОС-у, мацОС-у, твОС-у и ватцхОС-у.

Кључне карактеристике:

 • Градитељ интерфејса: Ксцоде ИДЕ долази са фантастичном функцијом дизајна платна за изградњу интерфејса која омогућава програмерима да прототипују цео кориснички интерфејс без писања било каквог кода. Ово се може урадити у року од неколико минута, а затим програмери могу графички повезати креирани интерфејс са извором унутар Ксцоде едитора. Са својим помоћним уређивачем, програмери могу истовремено да раде на графичком дизајну имплементацијом изворног кода.
 • Ксцоде креира локално Гит спремиште за нове пројекте. Са својим менијем за контролу извора, програмери могу ефикасно обављати операције гранања и спајања. Она дели окно да прикаже две различите верзије исте датотеке и истиче главне разлике. Уређивач верзија и контрола извора омогућавају упоређивање две верзије једне датотеке, проверу дневника урезивања, промену кода, па чак и зумирање да бисте видели цео временски оквир урезивања.
 • тестирање: Ксцоде обезбеђује развој заснован на најбољим тестовима. Са својим тест навигатором, програмери могу брзо прећи на било који одређени тест, извршити га или извршити групу различитих тестова по потреби. Такође, програмери могу лако да прате који код је тренутно у уређивању и да га синхронизују помоћу приказа специфичног за тест у уређивачу помоћника.
 • Подешавање: Програмери могу лако да конфигуришу Ксцоде окружење укључивањем функција, као што су картице, понашања итд.
 • Отвори брзо: Програмери могу да користе „Цомманд-схифт-О“ да брзо приступе било којој датотеци пројекта. Омогућава тренутни завршетак претраге, из које можете изабрати жељену датотеку и притиснути ентер.
 • Вим режим: Омогућава неке занимљиве режиме уређивања познатих Вим корисницима. Можете да проверите доњу траку да бисте проверили или приказали индикаторе режима.
  Зашто услуге стриминга додатно наплаћују ХД и 4К?

Ксцоде подржава програмирање у Свифт, АпплеСцрипт, Ц, Ц++, Објецтиве-Ц, Објецтиве-Ц++, Питхон и Руби. Програмери могу да користе овај ИДЕ за креирање иПхоне и иПад апликација и одличних програма за Мац. Ксцоде ИДЕ је доступан за бесплатно преузимање.

Ецлипсе ИДЕ

Ецлипсе је представљен 2001. године као Јава програмски алат, и од тада је еволуирао и постао преферирани ИДЕ за програмере због своје подршке за различите језике.

Кључне карактеристике:

 • Ецлипсе подржава Андроид са екстензијом Гоогле АДТ.
 • Ецлипсе долази са подразумеваним алатом за прављење познатом као АНТ.
 • Долази са врхунским аутоматским довршавањем кода.
 • Постоји велика заједница и база корисника који подржавају и доприносе побољшању Ецлипсе-а.
 • Долази са широким спектром додатака за проширење његове функционалности.
 • Ецлипсе може неприметно да се интегрише са Гит, Мавен и другим развојним алатима.
 • Програмерима нуди високе могућности прилагођавања.

Ецлипсе сада подржава Јава, Ц, Ц++, ЈаваСцрипт, Перл, ПХП, Питхон, Р и многе друге језике. Бесплатан је за преузимање и може се користити на Линук, мацОС, Виндовс. Ецлипсе је такође доступан као окружење за развој у облаку, које вам омогућава да развијате апликације директно из вашег претраживача.

ЈетБраинс Ридер

ЈетБраинс Ридер је један од моћних ИДЕ-ова доступних за развој Ксамарина, који нуди одличан кориснички интерфејс за Виндовс и мацОС. Пружа додатне функције, као што су инспекције кода и рефакторинг, које побољшавају ваше Ц# искуство и оснажују програмере да ефикасно пишу код без грешака.

Кључне карактеристике:

 • Уредник кода: Програмери могу да искористе функције уређивача кода, као што су аутоматско попуњавање именских простора, аутоматско уметање заграда и истицање синтаксе, преуређивање кода, рефакторисање брзог приступа и акције контекста.
 • Навигација и претрага: Ова функција омогућава програмерима да пређу на било коју датотеку, тип или члан унутар кода, проналазећи подешавања, уз помоћ стандардне пречице за претрагу свуда. Можете пронаћи употребу симбола, употребу на више језика и употребу литералног низа.
 • Декомпилер: Ако програмери желе да знају како функционише код треће стране, можете користити опцију декомпајлера која ће декомпилирати извршну датотеку у Ц#. Након тога, програмер може да се креће кроз код.
 • Рефакторинг: ЈетБраинс долази са РеСхарпер-овим 60+ рефакторинг 450+ контекстних радњи. Омогућава програмерима да преименују, екстрахују методе, класе итд.
 • Јединично тестирање: Омогућава програмерима да покрећу и отклањају грешке у јединичним тестовима заснованим на НУнит-у. Означава методе и класе тестирања тако да програмер може једноставно да покрене, отклони грешке и управља овим тестовима.
 • Контрола верзија: ЈетБраинс Ридер долази са подршком за Гит, Субверсион, Мерцуриал, Перфорце, итд.
  12 најбољих СааС платформа за подршку за ваше пословање

Ради на оба Виндовс-а. Линук и мацОС и омогућава вам да развијате апликације за Андроид и иОС уређаје. Јетбраинс нуди пробну верзију од 30 дана, а цене почињу од 139 долара годишње.

Висуал Студио Цоде

Мицрософт је представио Визуелни студио првенствено за Виндовс, Линук и мацОС. Омогућава вам да развијате мобилне и десктоп апликације са .НЕТ МАУИ.

Кључне карактеристике:

 • Центар за апликације: Омогућава програмерима да аутоматизују животни циклус ваших иОС, Андроид, Виндовс и мацОС апликација. Програмери могу да тестирају на хиљадама стварних уређаја, дистрибуирају бета тестерима и продавницама апликација и прате употребу у стварном свету користећи аналитичке податке.
 • ИнтеллиЦоде: Скуп алата за аутоматско довршавање кода који пролазе кроз контекст вашег кода, као што су имена променљивих, функције, итд. Завршава цео ред одједном, што резултира прецизнијим кодом.
 • Стицање увида у код: Са функцијом ЦодеЛенс Висуал Студио Цоде-а, програмери могу да пронађу увиде као што су направљене промене, резултат тих промена и друго. Такође пружа битне информације као што су референце, аутори, тестови и посвећена историја које ће вас водити.

Висуал Студио долази са широким спектром функција као што су отклањање грешака, истицање синтаксе, интелигентно довршавање кода, исечци, рефакторисање кода и уграђени Гит. Подржава Ц, Ц ++, Ц #, Ф#, ЈаваСцрипт, итд. Омогућава вам да креирате Андроид, иОС и Виндовс апликације користећи Ц# или Ф# користећи Ксамарин.

ДроидСцрипт

ДроидСцрипт је једноставан и преносив уређивач кодирања погодан за развој мобилних апликација. Убрзава процес развоја и побољшава продуктивност апликација због својих фантастичних развојних алата.

Кључне карактеристике:

 • Омогућава програмерима приступ ГПС-у, камери, акцелерометру, Блуетоотх-у, ВиФи-у.
 • Користите изворне контроле и/или ХТМЛ5 и ЦСС.
 • Омогућава програмерима да контролишу Ардуино, ЕСП32, Распберри Пи и многе друге гаџете.
 • Користи Андроид-ов уграђени Цхроме В8 ЈаваСцрипт мотор, који Гоогле стално ажурира да би задовољио савремене интернет стандарде.
 • Са својим уграђеним ИДЕ (уређивач) заснованим на претраживачу, можете се повезати на ВиФи да бисте омогућили кодирање без жице на било ком оперативном систему.
 • Уграђена документација.
 • Можете приступити стотинама узорака, додатака, НПМ модула и демонстрација.

Можете користити овај уређивач за учење ЈаваСцрипт-а. Мале је величине, заузима мали простор на вашем систему и лако се инсталира. Није вам потребно велико подешавање да бисте користили овај уређивач кода; све што вам треба је добра интернет веза. Доступан је за Виндовс, Линук и мацОС.

Закључак

Ако сте програмер и бавите се кодирањем, можда ћете разумети колико је важно имати прави ИДЕ за развој одличног развоја мобилних апликација. ИДЕ су олакшале живот програмерима пружајући им свеобухватни интерфејс за кодирање, уређивање, отклањање грешака и тестирање. То штеди време и труд програмера и повећава њихову продуктивност да креирају јединствену мобилну апликацију.

Такође можете погледати неке од најбољих Јава ИДЕ-ова.