7 најбољих софтвера за мапирање дронова за прецизно попуњавање анкета

Дронови су постали бољи део наших живота јер се користе у разним индустријама.

Многа градилишта, рударске фирме и одељења за шумарство и пољопривреду користе предности мапирања дроном како би повећали ефикасност, квалитет и брзину у свом раду.

Међутим, мапирање дронова је још увек ново за већину ових индустрија. Стога, корисници морају да добију прави избор софтвера за најбоље резултате.

Мапирање дроном се односи на коришћење беспилотних летелица (УАВ) или дронова за снимање података из ваздуха помоћу сензора окренутих надоле, као што су ЛИДАР корисни терети, мултиспектралне камере или РГБ.

Током ове вежбе тло се фотографише неколико пута из различитих углова, а свака слика је означена координатама. 3Д мапа са прецизним мерењима и ГПС координатама се креира помоћу софтвера за фотограметрију дрона.

Предности софтвера за мапирање дрона

 • Смањује време на терену и трошкове истраживања. Коришћење дронова за снимање топографских слика је пет пута ефикасније од копнених метода. Више не морате да постављате бројне ГЦП-ове када користите дрон јер омогућава географско означавање, чиме се смањују укупни трошкови.
 • Може мапирати неприступачне области. Истраживање може бити незгодно, посебно када наиђете на неприступачна подручја. Срећом, дрон може маневрисати кроз већину места и снимати добре слике.
 • Пружа исцрпне и тачне податке. За разлику од тоталних станица које мере само појединачне тачке, снимак дроном може да произведе хиљаде мерења представљених у различитим форматима, као што су ортомозаик, контурне линије, облак тачака, ДТМ и ДСМ.

Ствари које треба узети у обзир при одабиру софтвера за мапирање дрона

Компатибилни формати датотека

Ако сте професионалац који нуди услуге дронова, наићи ћете на клијенте који траже различите формате датотека. Можда ћете морати да отворите и податке прикупљене коришћењем софтвера индустријског стандарда као што су АутоЦАД, Гоогле Еартх и АрцГИС. Уверите се да софтвер за мапирање дронова који изаберете може да извози податке у различитим форматима.

Услуге од краја до краја

Идеалан софтверски пакет за мапирање дронова треба да понуди сва решења потребна у вежби мапирања. Такве функције би требало да вам помогну да планирате свој лет, комуницирате са дроном током лета, снимите податке и сачувате их у облаку или локалној меморији, обрадите их, а затим извезете у одговарајући формат.

  18 најбољих онлајн видео креатора за ваше пословање

Лакоћа коришћења

Ако се први пут бавите софтверским пакетом за мапирање дронова, биће вам потребна софтверска апликација која сама по себи објашњава. Истраживање ће вам помоћи да изаберете апликацију која је лака за коришћење.

Окружење за сарадњу

Неки пројекти могу захтевати уносе од различитих корисника и извора података. Идеалан софтверски пакет треба да омогући различитим члановима тима да планирају, закажу и изврше мисију дронова.

У наставку су неке од најбољих софтверских апликација за мапирање дронова које можете испробати данас.

Пик4Д

Према званичном сајту, Пик4Д је „водећи софтвер за фотограметрију за професионално мапирање дронова“. Овај алат за мапирање дронова одговара напредним корисницима. Има бесплатну пробну верзију, док плаћена верзија почиње од 291 УСД месечно за Пик4ДМаппер.

Кључне карактеристике

 • Долази у различитим верзијама за различите намене. Увек можете изабрати софтверски пакет који вам одговара, јер компанија има Пик4ДМаппер за мапирање, Пик4Дбим за грађевинарство, Пик4Даг за пољопривреду и Пик4Дмодел за 3Д моделирање.
 • Мултилингуал. Ова софтверска апликација подржава различите језике, као што су енглески, руски, немачки, француски, јапански, шпански, мандарински, италијански и корејски.
 • Аутоматизована обрада. Пик4Д може аутоматски издвојити статичне кадрове из видео записа да би креирао нови пројекат. Овај софтверски пакет такође обрађује слике са или без познате спољашње оријентације камере.

Мапе Маде Еаси

Мапе Маде Еаси омогућавају корисницима да постигну савршену покривеност и преклапање кроз једноставну контролу обрасца лета, брзине лета и брзине кадрова камере.

Мапе Маде Еаси имају план „Паи-ас-иоу-го“ са ценама од 0,016 УСД по слици. Такође можете да се одлучите за модел заснован на претплати са бесплатним нивоом и плаћеном претплатом од 5 УСД месечно.

Кључне карактеристике

 • Шивање на основу 3Д модела. Мапе Маде Еаси користи најсавременије методе за креирање мапа. Ова софтверска апликација комбинује неколико изгледа, а запањујуће прецизне ортофото карте се извозе након обраде.
 • Мерење запремине залиха. Мерење и праћење запремине залиха је брзо и лако путем мерења запремине на вебу компаније Мапс Маде Еаси. Не морате да купујете скуп екстерни софтвер јер можете мерити директно из веб претраживача.
 • Обрада индекса нормализоване разлике вегетације (НДВИ). НДВИ је графички индикатор који анализира мерења на даљину и процењује да ли мета има здраву вегетацију.
 • Апликација Мап Пилот за иОС и Андроид. Можете планирати и контролисати свој лет помоћу паметног телефона. Само треба да наведете своју област истраживања, изаберете ниво детаља и летите, а апликација ће обавити остало.
  Зашто се ваш Самсунг лаптоп не укључује?

АгиСофт

АгиСофтМетасхапе је дизајниран за обраду фотограметријских података. Тако можете лако да обрађујете слике и генеришете 3Д просторне податке брзо и прецизно. Има 30-дневну бесплатну пробну верзију, а цене почињу од 155,90 УСД месечно.

Кључне карактеристике

 • Неколико излазних опција. АгиСофт Метасхапе има различите излазне опције, у зависности од ваших потреба.
 • Детаљно уређивање модела. Пакет омогућава даљу реконструкцију кроз аутоматску вишекласну класификацију бодова.
 • ДСМ/ДТМ генерација. У зависности од вашег пројекта, можете генерисати или Дигитал Сурфаце Морнд/или Дигитални модел терена.

Слабост

 • АгиСофт Метасхапе није решење за мапирање дронова од краја до краја јер је дизајнирано као решење за обраду.

Симацтиве

Софтвер Цоррелатор3Д компаније Симацтиве вам омогућава да обрађујете велике пројекте мапирања и дајете висококвалитетне резултате са сателитских снимака, дронова или авиона. Има бесплатну пробну верзију и флексибилне планове плаћања по цени од 295 долара месечно.

Кључне карактеристике

 • Флексибилна модуларна архитектура. Постоји много ствари које можете постићи помоћу Цоррелатор3Д-а, од ваздушне триангулације, екстракције ДТМ-а, генерисања ДСМ-а и облака тачака, генерисања 3Д модела, креирања мозаика до орторектификације.
 • Дистрибуирана обрада. Пакетна обрада убрзава брзину обраде и на тај начин можете брзо испоручити велике пројекте.
 • Моћни алати за уређивање. Постоји неколико опција које можете изабрати, као што су ГЦП Цреатион, Тие Поинт Едитинг, ДЕМ Едитинг, Мосаиц Едитинг, и 3Д Феатуре Ектрацтион.

Виртуал Сурвеиор

Виртуал Сурвеиор је софтверска апликација погодна за топографско снимање, грађевинске земљане радове, рударство и каменоломе и инвентар залиха. Апликација долази са разним алатима који вам помажу да прецизно оптимизујете свој пројекат. Има бесплатан план, док плаћени планови почињу од 125 долара по кориснику месечно.

Кључне карактеристике

 • Сарадња. Можете да повежете свој дропбок и приступите својим датотекама са било ког места. Такође можете да делите своје снимке споља и управљате правима приступа.
 • Лако комбинујте податке из теренског рада, дронова и ЦАД-а. Ако имате податке са ГПС-а или тоталне станице, можете их предати виртуелном геодету за прецизније резултате.
 • Различити углови гледања. Ако мапирате линеарне карактеристике или морате да припремите извештај, 2Д приказ карте ће бити идеалан. Међутим, можете изабрати 3Д који желите да анализирате топографију и/или да је упоредите са дизајном.

3ДФ Зепхир

3ДФ Зепхир из 3ДФлов омогућава корисницима да аутоматски реконструишу 3Д моделе са фотографија. Ово софтверско решење за фотограметрију такође може да се носи са било којим изазовом 3Д скенирања или реконструкције. Има бесплатан план, док плаћене верзије почињу од 149,00 € + ПДВ.

Кључне карактеристике

 • Мулти-ГПУ подршка. Зепхир-ова подршка за више ГПУ-а даје вам контролу над корацима 3Д реконструкције.
 • Свестран за многе апликације. Можете применити 3ДФ Зепхир на стотине пројеката, сценарија и апликација. Само дефинишите своје циљеве, а алат ће се побринути за остало.
 • Доступни су различити модели. 3ДФ Зепхир превазилази 3Д јер можете добити дигиталне моделе терена и површине (ДТМ, ДСМ), праве ортофото слике, извештаје о пројекту и статистику.
  Разлика између кодирања и скриптовања је коначно објашњена

Отворите мапу дрона

Опен Дроне Мап је софтверска апликација која користи слике из ваздуха за генерисање мапа, ДЕМ-а, облака тачака и 3Д модела. Има моделе који се плаћају док идете и који се заснивају на претплати почевши од 29 УСД месечно.

Кључне карактеристике

 • Ортхомосаицс. Помоћу ове софтверске апликације можете обрадити геореференциране, орторектификоване карте.
 • земаљске контролне тачке. Можете да креирате и користите ГЦП за додатну прецизност.
 • Више формата за извоз. Можете да извозите своје датотеке у формате ГеоТИФФ, ЛАС/ЛАЗ, ПНГ, ОБЈ и ОГЦ 3Д плочице.
 • Доступни су различити модели. Опен Дроне Мап производи текстуриране 3Д моделе у ОБЈ и ОГЦ 3Д Тилес формату. Постоје и геореференцирани дигитални модели елевације (ДСМ и ДТМ)

Индустрије које имају користи од софтвера за мапирање дрона

Изградња и инфраструктура

Користећи софтвер за мапирање дронова, грађевински професионалци могу да мапирају велике или недоступне области за унапред изграђену процену. Друге употребе у грађевинској индустрији су праћење напретка изградње и 3Д моделирање локација.

Пољопривреда

Мултиспектралне слике из таквог алата ће бити корисне у идентификовању проблема са биљкама и обезбеђивању тачног броја биљака. Прикупљени подаци се користе за спречавање скупог ширења инвазивних врста или болести.

Рударство и агрегати

Софтвер за мапирање дронова побољшава ефикасност управљања великим каменоломима и рударским локацијама. Неке од употреба таквог софтвера у рударству укључују;

 • Идентификације опасности
 • Праћење нагиба
 • Процена пре минирања или бушења
 • Инвентар и управљање запремином залиха

Управљање дивљим животињама

Савремени истраживачи и заштитници природе користе беспилотне летелице за праћење промена земљишта и праћење кретања дивљих животиња.

Напомена аутора

Да бисте искористили софтвер за мапирање дронова у свом пуном потенцијалу, њиме треба да рукује професионалац. Избор дрона ће такође утицати на коначне резултате, па би требало да будете сигурни да ћете добити прави избор.

Окончање

Мапирање дроном сада постаје привлачно професионалним летачима дронова широм света. Избор софтвера за мапирање дрона зависиће од потреба, лакоће коришћења и познавања софтверских функција. Међутим, да би разумео ову област и направио савршене мапе, корисник прво мора да савлада основе пројекција мапа, даљинског истраживања и 3Д моделирања.

Такође можете истражити неке геопросторне алате за мапирање и визуелизацију података.