7 најбољих софтвера за управљање рањивостима у 2023

Алати за управљање рањивостима штите ваше системе од безбедносних претњи и чувају ваше податке.

Потражња за управљањем рањивостима ових дана вртоглаво расте, а да би остала конкурентна у данашњем свету, ваша организација мора да буде у току са тржишним трендовима.

Многе организације се ослањају на бројна софтверска решења и апликације за побољшање продуктивности и побољшање корисничког искуства. Међутим, ове апликације и решења су склоне рањивости које њихову организацију могу изложити сајбер нападу.

Да бисте заштитили своју организацију од ових ризика, морате да примените снажан програм управљања рањивостима као део ваше укупне стратегије управљања ИТ ризицима.

Управљање рањивостима укључује идентификовање, процену, руковање и пријављивање кршења безбедности у системима, софтверу и решењима која се на њима покрећу.

Значај управљања рањивостима је значајно порастао током времена и сада се сматра фундаменталним делом безбедности организације.

Зашто је потребан софтвер за управљање рањивостима?

Софтвер за управљање рањивостима штити вашу мрежу од познатих рањивости, што отежава нападачима да циљају вашу организацију.

Софтвер то постиже скенирањем ваше мреже у потрази за било каквим проблемима са компатибилношћу софтвера, ажурирањима која недостају и општим софтверским недостацима. За рањивости је постављен приоритет поправке.

Такође обезбеђује поштовање свих регулаторних захтева и штити вашу организацију од било каквих новчаних казни које намеће било које регулаторно тело за непоштовање било које одредбе. Помаже вам да уштедите новац и репутацију ваше организације.

Како функционише софтвер за управљање рањивостима?

Коришћење софтвера за управљање рањивостима помаже компанијама да аутоматизују процес управљања рањивостима широм својих апликација и мреже.

Они користе различите алате за идентификацију и пријаву рањивости у системима организације.

Када се открију ове рањивости, ризик повезан са њима се процењује у различитим контекстима како би се одлучио најбољи начин деловања.

Ови софтверски алати помажу предузећима да дају приоритет контроли потенцијалних безбедносних ризика за безбедносну инфраструктуру организације.

Не би требало да их мешате са антивирусом или заштитним зидом. Они су реактивни и управљају претњама када се појаве. Међутим, софтвер за управљање рањивостима је проактиван.

Кораци животног циклуса управљања рањивостима

Процес управљања рањивостима укључује следеће кораке:

#1. Откривање рањивости

Први корак ка проналажењу рањивости је скенирање ваше мреже и спровођење процене рањивости. Овај корак помаже да се идентификују погрешне конфигурације и грешке кодирања које могу да искористе апликацију/систем. Када сте свесни могућих рањивости, време је да их процените.

#2. Дајте предност имовини

Није свака рањивост слична. Штавише, третман за сваког од њих је такође различит. Као што знате, најкритичније рањивости могу бити заостале, а не само новооткривене.

Да бисте одредили нивое озбиљности ових рањивости, можете доделити картицу за оцењивање ризика да бисте одредили приоритет који рањивости треба прво да решите.

  Решите проблем искључења Оутлоока са сервером за само 5 минута

#3. Третирање рањивости

Када откријете и одредите приоритете рањивости, време је да предузмете акцију. У овом кораку почињете са имплементацијом процедуре управљања закрпама. Након тога, ваш инжењерски тим ће поправити и тестирати сваку рањивост.

Решење би могло бити и краткорочно и дугорочно.

#4. Пријављивање рањивости

Кључно је саставити податке прикупљене током претходних корака и представити ове информације на документован начин. Ваши извештаји о процени рањивости треба да буду прилагођени различитим категоријама публике на основу њихове потребе за техничким детаљима. Док менаџмент жели да се саопштавају трендови на високом нивоу, безбедносним тимовима су потребни јасни извештаји како би се олакшала несметана санација.

#5. Побољшајте своје напоре

Када предузмете неопходне радње да елиминишете ове рањивости, важан корак је да побољшате своје напоре. Помаже вам да идентификујете које методе су функционисале добро, а које не.

Евалуација резултата може одредити дугорочна побољшања, а затим се користити за буџетске потребе.

Кључне карактеристике софтвера за управљање рањивостима

Можете одабрати софтвер за управљање рањивостима на основу безбедносних захтева и функција које они пружају. Овде смо саставили листу најважнијих функција које ће вам помоћи да одаберете најбољи софтвер за управљање рањивостима:

Обим и покривеност

Најосновнија карактеристика софтвера за управљање рањивостима је његов обим и покривеност. Виталност и ефикасност скенирања одређују се његовим обимом и покривеношћу. Можете осигурати следеће:

 • Софтвер омогућава скенирање са акредитивима
 • Софтвер може да врши напредно скенирање помоћу фидова и додатака
 • Софтвер може укључити или искључити одређене странице
 • Прецизност

  Софтвер за управљање рањивостима нуди вам флексибилност за обављање редовних скенирања, а такође би требало да долази са ПОЦ (захтев за пружање доказа) заједно са другим потребним услугама.

  Предузећа ће доживети значајно побољшање продуктивности од добијања детаљнијег оправдања и искључивања лажних позитивних резултата пре него што повери програмерима да поправе пријаву рањивости.

  Извештаји о санацији

  Функција извештавања у било којој апликацији за управљање рањивостима је кључна. Даје вам преглед од 360 степени безбедности ваше имовине. Можете чак и да генеришете детаљне информације о рањивости поменутим у извештају.

  Функција извештавања обично покрива следеће детаље:

 • Број завршених скенирања
 • Број идентификованих рупа у закону
 • Акција за санацију
 • Општи преглед система
 • Безбедносна питања према имовини
 • Безбедносна питања по рањивости
 • Препоруке за санацију
 • Укупна оцена ризика

  Скенирање организационе имовине помаже предузећима да идентификују где постоје одређене рањивости. Међутим, важно је успоставити равнотежу између приоритета ризика и постојећих ресурса пре предузимања било какве акције.

  Софтвер за управљање рањивостима са овом функцијом истиче оцене ризика у три категорије – низак, средњи и критичан.

  Оцене ризика се додељују на основу обима и озбиљности рањивости идентификованих у вашим апликацијама и мрежама.

  Процена политике

  Јачање ваше мреже је једнако важно као и идентификовање и поправљање рањивости. Скенирање рањивости такође укључује интегрисану политику, која вам помаже да упоредите своју безбедносну инфраструктуру са индустријским стандардима као што су ОВАСП Топ 10, САНС 25 и ВАСЦ, између осталих.

  Такође можете додати прилагођене провере за ублажавање ризика искључиво за ваше окружење.

  Адванцед Аутхентицатион Фацилити

  Скенирање без аутентификације открива само истекле сертификате, слабе лозинке и софтвер без закрпе. Одабир врхунског софтвера за управљање рањивостима омогућава вам да користите функцију провјере аутентичности која се лако користи.

    Како да онемогућите Дисцорд налог

  Такође скенира апликације заштићене лозинком без снимања макроа за пријаву.

  Заштитите своје пословање помоћу наших најбољих избора за најбољи софтвер за управљање рањивостима. Чувајте своје податке безбедним и сигурним помоћу ових проверених решења.

  Рапид7 ИнсигхтВМ

  Рапид7 ИнсигхтВМ софтвер за управљање рањивостима је познат по томе што аутоматски идентификује и процењује рањивости у целој организацији.

  Рапид7 ИнсигхтВМ се истиче у свеобухватном извештавању. Приказује контролне табле уживо које садрже све податке око рањивости. Уз помоћ ових информација, софтвер помаже да се ублаже ризици на начин који смањује њихову вероватноћу да утичу на систем.

  Решење је потпуно аутоматизовано. Прикупља виталне информације о рањивостима, добија лекове за пронађене недостатке и инсталира закрпе када их администратор система одобри.

  Карактеристике

  • Извјештавање је прилично свеобухватно, а резултати су лако разумљиви.
  • Омогућава вам да извршите скенирање на основу акредитива.
  • Идентификоване претње имају много детаља о својој природи и плановима за ублажавање.

  ИнсигхтаВМ цене зависе од бр. имовине; минимални пакет почиње од 250 средстава са 2,19 УСД месечно или 26,25 УСД годишње по имовини и иде до више од 1250 средстава за 1,62 УСД месечно или 19,43 УСД годишње по средству.

  Куалис ВМДР 2.0

  Решење за управљање рањивостима Куалис ВМДР 2.0 омогућава вам да надгледате сву своју ИТ имовину са једне контролне табле. Софтвер проактивно прикупља и анализира податке из тих средстава како би идентификовао потенцијалне рањивости.

  Помаже корисницима да рано идентификују претње и ублаже ризик пре него што изазову значајну штету.

  Карактеристике

  • Интерфејс је прилично интуитиван.
  • Извештаји су веома свеобухватни који помажу да се брзо идентификују рањивости
  • Помаже вам да скенирате на основу ИП адресе, а не УРЛ адреса

  Куалис ВМДР 2.0 обавештава кориснике чим се претња идентификује у реалном времену, обезбеђујући довољно времена да се иста поправи.

  МанагеЕнгине

  МанагеЕнгине Вулнерабилити Манагер Плус је један од најбољих софтвера за управљање рањивостима јер идентификује и поправља рањивости. Као пакет за управљање рањивостима, МанагеЕнгине обезбеђује скенере рањивости и менаџере закрпа и садржи неколико других услужних програма.

  Док већина софтверских алата за управљање рањивостима нуди месечно скенирање, МанагеЕнгине покреће скенирање сваких 90 минута. Такође садржи менаџер конфигурације који реорганизује лоше управљане поставке уређаја и спречава њихову промену.

  Карактеристике

  • Обавља скенирање рањивости сваких 90 минута.
  • Аутоматски покреће акције поправке
  • Укључује менаџер конфигурације који организује лоше управљане поставке

  МанагеЕнгине има три пакета: бесплатно издање за мала и средња предузећа до 25 рачунара, Профессионал и Ентерприсе. Профессионал је за рачунаре у ЛАН мрежи, а Ентерприсе је за рачунаре у ВАН мрежи.

  Фронтлине менаџер рањивости

  Фронтлине Вулнерабилити Манагер компаније Дигитал Дефенсе је међу најсвеобухватнијим и најпрецизнијим софтвером за управљање рањивостима. Помоћу сопствене технологије скенирања, апликација врши детаљне безбедносне процене и даје приоритет и прати резултате, чинећи њену санацију брзом и лаком.

  Карактеристике

  Можете чак и да покренете тестове ревизије усклађености кроз апликацију и генеришете аутоматске ознаке за свако средство. Када се процени, он се бави рањивостима и прави извештај. Можете креирати прилагодљиве извештаје око рањивости специфичних за средства и управљања закрпама на основу различитих опција филтрирања.

    Како да приступим свом Епиц Гамес налогу

  Флекера

  Флекера је софтвер за управљање рањивостима заснован на СааС-у за организације са сложеним хибридним системима. Нуди најсвеобухватнији и најтранспарентнији преглед ваше ИТ имовине. Затим можете користити ове податке да планирате своје дигитално путовање у облаку, модернизујући постојеће пословне процесе.

  Карактеристике

  • Идеално за организације средње величине и предузећа.
  • Нуди тачне увиде у податке

  Алат се стално надограђује и подржава више архитектура облака. Такође омогућава корисницима да оптимизују нове и периодичне приходе путем флексибилног лиценцирања, испоруке и управљања животним циклусом за права корисника на коришћење.

  Нессус

  Нессус користи стратегију управљања рањивостима засновану на ризику да пронађе и поправи недостатке у мрежи, веб локацији и веб апликацијама вашег система. Даје вам потпуну слику системске инфраструктуре ваше организације и скенира сваки кутак да би систематски пронашао најнејасније слабости.

  Овај софтвер за управљање рањивостима вешто користи информације о претњама да би предвидео које рањивости представљају озбиљан ризик по безбедност вашег система. Такође пружа кључну аналитику и практичне увиде безбедносним тимовима и програмерима како би им помогао да смање озбиљне ризике.

  Карактеристике

  • Доступно је много прилагођавања како би се задовољиле потребе сваког корисника.
  • Нуди висококвалитетне податке, информације и увиде у рањивости.
  • Покрива широк спектар тачности и покривености.

  Тенабле Нессус има два доступна плана, Нессус Екперт и Нессус Профессионал.

  Нессус Екперт је погодан за програмере, мала и средња предузећа, тестере оловака и консултанте, а његова цена почиње од 8.838 долара за годину дана. Нессус Профессионал је направљен за практичаре безбедности, а цене почињу од 4.000 долара за годину дана.

  Такође има могућност подршке од 24*365 дана унапред и обуку на захтев уз додатну цену.

  БреацхЛоцк

  БреацхЛоцк је СааС платформа заснована на облаку за скенирање и процену рањивости. Помаже да се пронађу недостаци који се могу искористити ручним тестирањем пенетрације у АВС. Осигуран је двофакторском аутентификацијом и не захтева додатни хардвер или софтвер.

  Карактеристике

  • Пружа преглед од 360 степени рањивости система
  • Софтвер пружа решења за брзо тестирање.
  • Користи ручно тестирање пенетрације у АВС да би идентификовао недостатке.

  БреацхЛоцк-ов софтвер за управљање рањивостима покреће месечна скенирања помоћу вештачке интелигенције. Такође обавештава кориснике путем е-поште када се открије било каква рањивост.

  Последње мисли

  Необезбеђена мрежа може имати изузетно штетан утицај, посебно у погледу кршења података. Иако су антивирусни софтверски алати могуће решење, они су првенствено реактивни и могу помоћи само у одређеној мери.

  Власницима предузећа су потребна решења која су корак испред и која могу помоћи у спречавању безбедносних претњи пре него што нападну њихове системе.

  Алати за управљање рањивостима вам помажу да урадите управо то. Ови софтверски алати омогућавају тимовима за безбедност да јасно разумеју претње са којима се суочавају и користе одговарајуће лекове да их поправе.

  Сви ови горе наведени алати помажу вам да постигнете исто. Надамо се да је листа била од помоћи и да ће вам бити од користи при одабиру алата за заштиту ваше интерне инфраструктуре.

  Такође можете истражити неки најбољи софтвер за управљање ИТ имовином за мала и средња предузећа.