7 разлога зашто су мобилне игре заправо срање

У технолошкој индустрији се много прича о томе како је будућност мобилних игара. Па ипак, игре које се налазе на топ листама у продавницама апликација не помажу у стварању много поверења у ту будућност. У најбољем случају добијамо игре које су довољно добре да се играју неколико минута, али да никада не уронимо дубоко у причу или игру.

Али зашто је то тако? Зашто се мобилно играње и даље осећа тако неодољиво? С обзиром на све ове врхунске иновације у хардверу и софтверу паметних телефона, очекивали бисте да ће мобилне игре сустићи заостатак, зар не? Па, проблем је нажалост много нијансиранији од тога. Ево седам проблема са мобилним играма које тек треба да решимо.

Једна велика разлика између игара на конзолама и мобилних игара је њихов пословни модел. Док први долази са почетним трошковима, фреемиум модел доминира у другом.

Према а Статиста репорт, само око три процента свих мобилних игара у Гоогле Плаи продавници плаћају накнаду. Сличан је случај и са Аппле Апп Сторе-ом.

Људи једноставно не воле да плаћају мобилне игре, а ретке које то заиста раде, плаћају углавном путем куповине у апликацији и микротрансакција. Дакле, приморава програмере игара да се или прилагоде том моделу или да се држе играња на конзолама.

Сада, не кажемо да фреемиум модел није профитабилан. У ствари, према Бусинесс ИнсидерПУБГ Мобиле је зарадио скоро 254 милиона долара у потрошњи играча само у новембру 2021.

Али проблем са фреемиум моделом је што није погодан за прављење игара на нивоу конзоле са великим буџетом. Превише је ризично за програмере да улажу толико времена и новца у креирање врхунске мобилне игре, у узалудној нади да би људи могли да је плате касније… након што је играју бесплатно.

  11 Софтвер за дубоко учење у 2022

2. Алгоритми продавнице апликација фаворизују само топ листе

Део кривице за то што мобилно играње толико недостаје можемо сносити на начин на који продавнице апликација организују своје директоријуме. Да вам дам неку перспективу, према другом Статиста репорт постоји отприлике 2,6 милиона апликација у Гоогле Плаи продавници и скоро 2 милиона апликација у Аппле Апп Сторе-у.

Даљи Статиста репорт наводи да између 11-13,5% ових апликација представљају игре, при чему је само Гоогле Плаи продавница имала 477.877 активних наслова игара у децембру 2021.

То значи да ако сте програмер игара – посебно нови – шансе да ваша игра успе су веома мале. Заборавите да се издвојите из мора апликација. Право је чудо ако те чак и открију. А продавнице апликација чине мало да помогну новим програмерима да буду виђени.

Када траже апликацију, већина људи само изабере једну од ставки на врху листе. И због тога, победници настављају да побеђују, а губитници стално губе.

Не постоји прави подстицај за продавнице апликација да подржавају програмере осим оних који им зарађују највише прихода. Ово обесхрабрује нове програмере да преузму ризик стварања бољих мобилних игара.

3. Ниска очекивања потрошача

На неком нивоу, ми корисници смо такође одговорни за лош имиџ мобилних игара. Осим ако никада нисте били на Реддиту, знате да људи често критикују мобилне игре јер нису „праве игре“ из разлога који су превише очигледни да би се игнорисали.

Играчи чак и не очекују да ће мобилне игре бити добре, тако да их не чуди када се испостави да су игре лоше.

Мобилне игре се виде као потрошни извор забаве—нешто што можете лако заменити за нешто друго. Наравно, корисници се не жале када је мобилна игра лоша. Другим речима, не постоји прави механизам повратне спреге.

  Како покренути апликацију из брзих подешавања [Android]

Већина људи једноставно деинсталира апликацију ако им се не свиђа и инсталирају другу, надајући се да то неће бити толико разочарење. Ово није случај са играма на рачунару или конзоли.

Заједница игара је веома осетљива на хоби и активно тражи побољшања и исправке грешака, и даје своје предлоге да се чују како би програмери могли да креирају боље игре.

Колико год неке негативне критике биле окрутне, оне су корисне за уочавање грешака. За мобилне игре тај ниво страсти и посвећености једноставно не постоји.

4. Лоше контроле на екрану осетљивом на додир

Осим ако не купите наменски телефон за играње са дугмадима на раменима (као што је Блацк Схарк 4 који смо прегледали), обични паметни телефони једноставно не могу да се такмиче са контролером конзоле. Све контроле мобилне игре морају бити нагуране унутар веома ограниченог екрана уређаја.

С обзиром на ово ограничење, те контроле често на крају буду или болно мале или толико велике да прекидају игру – што доводи до лошег искуства играња. Да би се томе супротставили, програмери морају да потроше додатне ресурсе да смисле нове начине да се контроле осећају беспрекорно.

5. Недостатак простора за складиштење за игре

За разлику од конзола, паметни телефони не чувају само игре, већ и фотографије, видео записе, песме, филмове, документе, апликације и још много тога. Наравно, простор за складиштење је често проблем. Сада, да будемо поштени, већ смо видели паметне телефоне са 1ТБ простора за складиштење, тако да ово није тако велики проблем као горе наведени проблеми.

Међутим, пошто већи простор за складиштење такође значи и вишу цену, једини телефони који то могу да искористе су водећи. А пошто већина продаје паметних телефона није водећи модел, већ телефони нижег и средњег ранга, предност већег простора за складиштење постаје сувишна.

  Како аутоматски избрисати своју ИоуТубе историју

6. Недостатак стандардизованих платформи

За разлику од стандардизованих конзола као што су ПлаиСтатион и Ксбок, паметни телефони долазе у свим облицима, величинама и конфигурацијама. Ово још више важи за Андроид телефоне него за иПхоне.

Пошто у свету постоји мање варијанти иПхоне уређаја, они су стандардизованији и за њих је лакше развити апликације. Због тога програмери често прво објављују апликације и ажурирања на иОС-у.

Пошто се паметни телефони толико разликују један од другог (захваљујући толиком броју конкурената), превелик је подухват да програмери оптимизују своје игре према сваком уређају.

Дакле, ово им оставља само две опције; или креирајте лоше игре које свако може да преузме или креирајте добре игре које само неколицина може да преузме. Чини се да први добија предност на састанцима одбора.

7. Чести огласи у игри

Поред микротрансакција, програмери мобилних игара се такође ослањају на огласе у игри да би зарадили новац. Ово им омогућава да одрже игру и уведу нове функције као што су мапе, оружје, одећа и други слични предмети у игри.

Међутим, као играчу, заиста је срање морати да гледате рекламу сваки пут након што завршите трку, завршите меч или отворите кутију за плен. Поврх тога, ови огласи понекад могу бити ирелевантни и неприкладни, а не постоји ни начин да се подесе.

Додуше, гледање реклама у игрици је добар начин да подржите програмере мобилних игара без куповине артикала у игрици, али њихова учесталост је веома битна, посебно ако планирате да играте ту игру дуже време.

Мобилне игре могу бити много више

Мобилне игре имају толико потенцијала, а ипак, ми га тако мало искоришћавамо. У поређењу са свим другим напретцима у свету технологије, изненађујуће је колико далеко заостаје играње мобилних игара када се стави раме уз раме са играњем на конзолама.

Од свих компанија, Аппле има највише да добије ако мобилне игре процветају с обзиром на његову очигледну предност у односу на Андроид. Па ипак, игре са малим урањањем као што су Цанди Црусх и Темпле Рун доминирају у продавницама апликација. Многи још увек третирају мобилне игре само као начин да се прође време, а не као признати хоби или професију.