7 уобичајених дубоких лажних превара којих би требало да будете свесни

Наводимо најпопуларније Деепфаке преваре.

Почнимо са овим „посебним“ обраћањем Џоа Бајдена „ПОТУС“:

Ово помало личи на то како може изгледати дубока лажна (гласовна) превара. У ствари, ово је било бесплатно Алат за клонирање АИ-гласаи провео сам нешто више од пет минута пишући (са ЦхатГПТ-ом) и лепим текст да бих га претворио у (Бајденов) говор.

Међутим, дубоке лажне преваре су софистицираније од ове. Све што вам је потребно је неколико висококвалитетних фотографија, видео записа или звука субјекта (жртве) и моћна графичка картица да бисте започели.

Али ми нисмо овде да бисмо расправљали о томе како да направите дубоке лажне видео снимке. Овде се не ради ни о уочавању деепфакеса.

Уместо тога, овај чланак дели кратак увод о дубоким лажњацима и помиње неколико таквих превара којих се треба чувати.

Шта су Деепфакес?

Деепфаке комбинује два термина: Дубоко (од дубоког учења, које се користи за њихово креирање) и лажно (указује на природу излаза).

Укратко, алгоритми дубоког учења се примењују да би креирали убедљиве слике, аудио или видео садржај од оригиналног садржаја високе резолуције.

Ово је класичан деепфаке пример и у извесној мери делује ефикасно. Али ипак, стара је пет година, а ова технологија напредује брзим темпом.

А ово није увек направљено за забаву или показивање нечијих АИ способности. Један такав озбиљан пример је када је „г. Владимира Зеленског” његове снаге траже да се предају у току рат Русије и Украјине.

Нажалост, ово није један такав пример. Према Извештај Регула Форенсицс 202337% глобалних организација суочило се са гласовном преваром Деепфаке, 29% искусило је синтетичке видео преваре, а 46% је прошло кроз покушаје крађе идентитета.

Сходно томе, не ради се само о забави, а деепфаке се нашироко користи у ширењу дезинформација и злоупотребљава се на многе друге начине, који могу бити опасни и узнемирујући за жртве.

Осим тога, борба против деепфаке садржаја није лака. Они су нуспојаве значајног напретка у технологији вештачке интелигенције и чињенице да су такви алати сада широко доступни за јавну употребу.

Дакле, највећа и најчешћа одбрана коју имамо је свест.

Дакле, хајде да порадимо на тим аспектима и погледамо врсте деепфаке превара.

Врсте Деепфаке превара

На основу садржаја и циља, дубоке преваре се могу поделити у неколико облика, као што су:

  • Видео лажно представљање
  • Лажни интервјуи
  • Лажне вести
  • Гласовна превара
  • Хонеи траппинг
  • Подршка муштеријама
  • Тестимониалс

Даљи одељци говоре о њима детаљно и неким њиховим модификацијама.

Видео лажно представљање

Ово је добро позната деепфаке превара у којој видимо измишљени видео који генерално подсећа на мету високог профила. Типична жртва може бити председник неке земље (попут Обаминог деепфаке-а), популарна холивудска звезда или извршни директор познате компаније.

Оно што их чини лаким метама је јавна доступност њихових слика, говора, итд., јер алати за креирање дубоких лажних видео записа раде добро са различитим уносима, приказујући различите опсеге емоција, углове лица, услове осветљења, позадине и још много тога.

Намера таквог лажног представљања може бити обична забава, покушај уцене, политичка мотивација, клевета или било шта друго.

У ретким случајевима, могли би видети дубоке лажне видео снимке чланова породице који траже новац или приступ вредним стварима.

Лажни интервјуи

Непотребно је рећи да лажни интервјуи који користе деепфаке технологију имају за циљ потпуно удаљене позиције за рад од куће. Ове преваре покушавају да виде дубоке лажне видео снимке у реалном времену преко конференцијских програма као што је Зоом.

Поред добијања кандидата који је подпаран, циљна компанија ризикује да изложи своју имовину лажној особи. А на основу пословања компаније, ово не само да може оштетити њихове сопствене ресурсе, већ може угрозити и интересе њихове земље.

Једноставнији циљ лажних интервјуа може бити да будете плаћени у валутама високе вредности.

С друге стране, преваранти могу недужним кандидатима да наплате накнаду за интервју како би их довели пред „индустријске тајкуне“ за тај велики погодак у својим пословима из снова.

Лажне вести

Најчешћа деепфаке превара су лажне вести. Такве онлајн кампање дезинформисања представљају ризике који се могу показати фаталним у незгодним ситуацијама као што су нереди или ратови.

Не само ово, може да омаловажава јавне личности када њихова деепфаке реплика даје коментаре које никада нису урадили у стварности.

Оно што помаже пропаганди су друштвени медији и платформе за стриминг као што је Јутјуб, које помажу да се такве лажне вести шире попут пожара. Коначно, ствара атмосферу у којој се нормални корисници збуњују око аутентичности свега што виде.

Гласовна превара

Слично дубоким лажним видео записима и сликама, синтетички глас је још један који додаје на листу таквих трикова заснованих на технологији.

У једном таквом случају, Џенифер ДеСтефано, становница Аризоне, чула је своју 15-годишњу ћерку како јеца на телефону док је мушки глас тражио милион долара за ослобађање. Мајка је била уверена да је њено дете у опасности. Пре него што је успела да размисли о исплати, њихова пријатељица је позвала њеног мужа и потврдила да је њена ћерка безбедна.

Госпођа ДеСтефано је касније испричала муку, да је потпуно веровала у глас, не само по звуку, већ и по целокупном тону, који се тачно поклапао са начином на који њена ћерка обично говори.

Ово је клонирање гласа и ради се уз помоћ сирових аудио узорака из извора.

Хонеитрапс

Према традиционалној дефиницији медених замки, то је место где се субјект наговара на везу да изнуди осетљиве информације. Медене замке обично циљају на субјекте високог профила, као што су неко ко ради у оружаним снагама, највиши државни званичници, политичари итд.

Са деепфаке технологијом, ови хонеитрапес су углавном онлајн и може их изводити било ко у великом обиму. То значи да жртва може да прима захтеве за везу од атрактивних партнера путем друштвених медија, који брзо постају интимни са крајњим циљем финансијске или информативне изнуде.

Такве преваре са дубоким лажирањем су генерално прижељкиване операције, које теку пре него што поставе коначну замку.

Подршка муштеријама

Преваре техничке подршке су веома честе. Можда сте чули за преваре где неки „Мајкрософтов” тип тражи од вас да платите да бисте решили „озбиљне” проблеме вашег рачунара.

Пре деепфаке-а, њихови акценти или необични говорни обрасци одавали су злонамерне покушаје. Али сада, ти преваранти имају АИ супермоћи које лако могу преварити невине кориснике да помисле да они, у ствари, разговарају са неким легитимним представником компаније.

Тестимониалс

Многи од нас читају рецензије купаца пре куповине било ког производа. Исто тако, провера видео изјава је још једна навика куповине која се до сада показала корисном.

Ова врста деепфаке преваре ће имати више људи који ће јамчити за лош производ, утицати на одлуке о куповини и губити новац и време купаца.

Има их много више!

Шта видите на интернету осим из текста?

Рекао бих видео, слике и аудио. Све ово може да се манипулише овом технологијом вештачке интелигенције, чинећи интернет леглом за превару у не тако далекој будућности. Поред тога, стварање деепфаке-а постаје лако док о томе говоримо, што отежава просечном кориснику интернета да остане „тачно“ информисан.

У таквој ситуацији, у којој једва да постоји нешто што би зауставило раширену злоупотребу технологије, требало би барем покушати да останемо у току.

ПС: Што се тиче забавних апликација, имате ове деепфаке апликације за креирање неких од најбољих мемова за освајање друштвених медија.