8 начина да проверите коју генерацију Интел процесора имате на Виндовс-у

Да ли знате која генерација Интел процесора ради на вашем рачунару? Да ли је то најновији и најнапреднији модел? Или је то застарела верзија којој је потребна надоградња? Познавање генерације Интел процесора за ваш рачунар је од виталног значаја за надоградњу, решавање проблема и максимизирање перформанси.

У наставку су кораци за лако проверу коју генерацију Интел процесора имате у оперативном систему Виндовс.

1. Како да проверите генерацију вашег Интеловог процесора помоћу подешавања система

У оперативном систему Виндовс можете брзо да проверите генерацију вашег Интел процесора кроз системске поставке. Да бисте то урадили, идите на Виндовс траку за претрагу и откуцајте „Подешавања“. Затим изаберите апликацију Подешавања из резултата претраге. Такође можете користити Вин + И да га отворите директно.

У прозору Подешавања кликните на опцију Систем да бисте је отворили. Затим, на десној страни, померите се надоле и кликните на О да бисте видели информације о систему.

Овде ћете пронаћи назив вашег процесора и број генерације Интел процесора. Такође можете проверити додатне спецификације као што су РАМ и верзија ОС-а овде.

  Како користити ПС3 контролер са Виндовс рачунаром

2. Како да проверите генерацију вашег Интеловог процесора помоћу Девице Манагер-а

Други начин да проверите генерацију вашег Интел процесора је преко Девице Манагер-а. Да бисте то урадили, кликните десним тастером миша на Старт и изаберите Управљач уређајима са листе опција. Наћи ћете листу различитих уређаја и хардвера у прозору менаџера уређаја. Проширите одељак Процесори да бисте видели назив и генерацију вашег Интел процесора.

Овде можете проверити и друге детаље као што су ИД-ови хардвера, произвођачи и добављачи драјвера. Да бисте их видели, кликните десним тастером миша на процесор и изаберите Својства. Затим пређите на картицу Детаљи и кликните на падајући мени Својство.

Можете користити алатку Систем Информатион за детаљан системски извештај. Овај алат пружа више од само идентификације генерације Интел процесора. Нуди детаљан увид у инсталиране драјвере, моделе система, верзије БИОС-а, верзије Виндовс-а, меморију и још много тога.

Да бисте отворили ову алатку, откуцајте Систем Информатион у Виндовс траку за претрагу. Затим га изаберите из резултата претраге. Такође можете користити Вин + Р да отворите команду Покрени, откуцајте мсинфо32 и притисните Ентер.

Име вашег процесора је у одељку Резиме система на десној страни.

4. Како проверити генерацију вашег Интеловог процесора помоћу Филе Екплорер-а

Ако користите Виндовс Филе Екплорер, не морате чак ни да га напуштате. Можете проверити генерацију вашег Интел процесора директно из прозора Филе Екплорер.

Да бисте то урадили, кликните на Овај рачунар са леве стране, а затим изаберите Својства.

Пронаћи ћете генерацију Интел процесора у одељку Спецификације уређаја.

Овај екран такође приказује Виндовс издање, верзију ОС-а, тип система и друге детаље.

  Како инсталирати мапе на Минецрафт УВП Виндовс 10 апликацију

5. Како да проверите генерацију вашег Интеловог процесора помоћу Таск Манагер-а

Таск Манагер је изворни Виндовс алат који показује који програми и услуге се покрећу на вашем рачунару. Да бисте га отворили, кликните десним тастером миша на празан простор на траци задатака и изаберите Таск Манагер из искачућег менија. Алтернативно, притисните тастере Цтрл + Схифт + Есц да бисте га директно отворили.

Видећете више картица у прозору Менаџера задатака као што су Процеси, Перформансе, Историја апликација и још много тога. Кликните на картицу Перформансе и проширите одељак ЦПУ.

Овде ћете пронаћи назив вашег процесора и генерацију Интел процесора. На пример, ако видите Интел(Р) Цоре(ТМ) и5-12500Х 12. генерације, имате Интел Цоре и5 процесор 12. генерације.

Дијагностичка алатка ДирецтКс је још један Виндовс услужни програм који пружа детаљне информације о хардверу и конфигурацији вашег система. Овај алат је дизајниран за решавање проблема са ДирецтКс звуком и видеом, али такође можете да проверите своју генерацију Интел процесора.

Да бисте отворили ову алатку, кликните десним тастером миша на Старт и изаберите Покрени. Унесите дкдиаг у поље за унос и кликните на ОК или притисните Ентер. Ова команда отвара ДирецтКс Диагностиц Тоол.

У прозору ДирецтКс Диагностиц Тоол, кликните на картицу Систем. Потражите линију Процесор у одељку Информације о систему, наћи ћете име и генерацију вашег процесора.

Горњи снимак показује да мој систем има Интел Цоре и5-12500Х процесор 12. генерације.

Ове информације су важне приликом решавања проблема и надоградње рачунарских компоненти. Такође можете да упоредите разлике у перформансама између различитих генерација Интел процесора.

  Како делити датотеке између Мац-а и Виндовс-а

7. Како да проверите генерацију вашег Интеловог процесора помоћу командне линије

Ако сте технички упућени, можете користити и командну линију да проверите генерацију вашег Интел процесора. Да бисте то урадили, откуцајте ЦМД у Виндовс траку за претрагу и изаберите апликацију Цомманд Промпт из резултата претраге. Ако вам је командна линија нова, ево кратког водича о коришћењу командне линије.

У прозору командне линије укуцајте вмиц цпу гет наме и притисните Ентер. Видећете име свог процесора заједно са његовом генерацијом Интел процесора.

8. Како проверити генерацију вашег Интеловог процесора користећи Виндовс ПоверСхелл

ПоверСхелл је сличан командној линији, али има додатне функције и функционалност. Дакле, ако желите напреднији системски извештај који укључује вашу Интел генерацију процесора, коришћење ПоверСхелл-а је најбоља опција.

Да бисте отворили ПоверСхелл, кликните десним тастером миша на дугме Старт и изаберите Терминал са листе опција. Ако уместо тога отвори командну линију, кликните на стрелицу надоле и са листе изаберите Виндовс ПоверСхелл. Алтернативно, можете користити тастере Цтрл + Схифт + 1 да директно отворите прозор ПоверСхелл-а.

У прозору ПоверСхелл откуцајте следећу команду и притисните Ентер. Добићете назив свог процесора и генерацију Интел процесора.

 Get-CimInstance Win32_Processor | Select Name 

Да бисте пронашли укупан број језгара и нити у вашем процесору, откуцајте следећу команду у прозору ПоверСхелл и притисните Ентер. Видећете тренутни број језгара за ваш ЦПУ.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfCores 

Слично томе, откуцајте следеће команде и притисните Ентер да бисте добили укупан број нити.

 (Get-CimInstance Win32_Processor).NumberOfLogicalProcessors 

Ово су неки од начина да проверите генерацију вашег Интел процесора. Сада можете да користите ове савете пре него што купите нови ЦПУ или надоградите стари да бисте проверили генерацију Интел процесора.

Упознајте генерацију вашег Интел процесора

Надамо се да су вам ове методе помогле да потврдите своју генерацију Интел процесора. Сада знате коју верзију ваш рачунар ради. Ако је застарео, надоградња може побољшати перформансе и стабилност. Само се уверите да ваша матична плоча подржава процесор.