8 најбољих АИ претраживача за употребу као Гоогле алтернативе

Претраживачи које покреће вештачка интелигенција стекли су велику важност у последње време. Са овим порастом долази и потенцијално обећање и опасности од прераног губитка људских истраживачких вештина и вештина утврђивања чињеница.

У прошлости, појединци су претраживали томове текста да би стекли стручност о одређеној теми. Али сада, чак и неспецијалиста може да користи АИ алате за стварање изванредних уметничких дела која би остала непримећена осим ако их софтвер за детекцију вештачке интелигенције не избрише.

Пошто су паметни уређаји постали главни ослонац, упити за претрагу и генерисани њихови резултати постали су разговорљивији. Међутим, у замену за бесплатне резултате претраге, предајемо своју приватност омогућавајући добављачима претраживача да уновче наше претраге, поставке и податке о локацији.

Кључна разлика постоји када се анализира између Гоогле претраге и претраге засноване на вештачкој интелигенцији. АИ претрага даје релевантније резултате узимајући у обзир факторе као што су историја прегледања корисника и намера претраге да генерише управо оно што траже.

И како систем вештачке интелигенције стално учи из података које прикупља, он наставља да прецизира резултате у позадини док корисник претражује, узимајући у обзир претходне куповине, правописне грешке, па чак и намеру која стоји иза упита. Све се ово дешава аутоматски без ручне интервенције.

Предности АИ претраге у односу на Гоогле претрагу

Када је у питању избор претраживача са вештачком интелигенцијом уместо обичног претраживача, ево две ствари које ће вам помоћи да учврстите своју одлуку. Изванредне карактеристике АИ претраживача су уграђивање технологија као што су обрада природног језика (НЛП) и машинско учење (МЛ). Ово даје АИ претраживачима изразиту предност у односу на конвенционалне као што су Гоогле претраживачи.

Упркос широкој употреби АИ у рационализацији различитих индустрија, интеграција НЛП и МЛ технологија је оно што заиста издваја претраживаче засноване на АИ од осталих. НЛП омогућава АИ претраживачима да боље разумеју и тумаче људски језик, док МЛ омогућава обраду огромних количина података како би се генерисала веома прецизна предвиђања.

У оквиру АИ, НЛП се може интегрисати у АИ претрагу да би се добили следећи случајеви употребе:

  • Препознавање говора, претварање изговорених речи у текст и обрнуто.
  • Сегментирање претходно снимљеног говора на појединачне речи, реченице и фразе.
  • Препознавање различитих облика речи и граматичке структуре унутар реченица.
  • Издвајање значења фраза, укључујући придевске фразе, фразе са предлозима и називне фразе.
  • Разумевање контекста реченица и односа међу реченицама.
  • Спровођење лингвистичке анализе текста, анализе сентимента и превода за оснаживање гласовних помоћника и робота за ћаскање.
  Како преузети Хотстар видео записе за рачунар

Карактеристике машинског учења у претраживачима заснованим на вештачкој интелигенцији:

  • Учење под надзором: Систем је обучен са скуповима података са широким спектром могућих варијабли повезаних са познатим позитивним или негативним резултатима. Модел је направљен да разуме како препознати и одмерити факторе на основу прошлих података да би се произвео позитиван резултат.
  • Систем награђивања: Једном када се систем кондиционира са скуповима података, он добија нове податке без познатог позитивног или негативног резултата. Када одабере тачан одговор, добија награду и додаје се његовом систему бодовања сваки пут када одабере тачан одговор.
  • Интеграција: Једном када су метрике успеха довољно високе да надмаше постојеће системе или достигну прагове, систем машинског учења се интегрише у алгоритме.

Ево најновијих алтернатива за претрагу Гоогле претраге засноване на вештачкој интелигенцији.

Комо

Комо Сеарцх је претраживач са АИ који даје предност брзини, приватности и прегледању без огласа.

Претраживач нуди три кључне функције: ћаскање, истраживање и претраживање. Ћаскање омогућава корисницима да се упусте у генерисање идеја и учествују у дискусијама о темама, док Екплоре информише кориснике о темама у тренду унутар заједнице. Функција претраге је посебно вредна пажње по својим брзим и ефикасним одговорима на упите, нудећи релевантне везе и ресурсе.

Комо Сеарцх омогућава корисницима да истраже своја интересовања и пронађу одговоре на привлачан, приватан и ефикасан начин.

Неева

Неева Сеарцх вам омогућава да претражујете безбедно и приватно користећи Цхроме екстензију и као мобилну апликацију.

Уз Неева, можете да претражујете директно из адресне траке вашег претраживача и приступите правим и непристрасним резултатима претраге. Неева чува вашу историју претраге приватном, штити ваше онлајн активности од хиљада трагача које користе оглашивачи и нуди бесплатне основне и премијум планове, тако да можете да прилагодите свој претраживач да бисте добили најрелевантније резултате.

Користећи Неева, можете поуздано да претражујете јер приказује аутентичне резултате и ћаскања са ваших омиљених форума, док спречава праћење трећих страна.

Иоу.цом

Иоу.цом је нови претраживач који људима даје контролу над њиховим претрагама, њиховим временом и приватношћу.

Иоу.цом комбинује преференције корисника са вештачком интелигенцијом и обрадом природног језика, омогућавајући људима да поново преузму контролу над потрошњом информација без утицаја великих компанија за рекламне технологије. Такође је флексибилан у томе што програмери могу да креирају апликације за покретање унутар страница са резултатима.

Мозак иза Иоу.цом су Ричард Сочер, бивши главни научник у Салесфорцеу и врхунски истраживач у обради природног језика, и Брајан Меккан, који је водио тимове за обраду природног језика у Салесфорцеу. Компанија има подршку ВЦ фонда Радицал Вентурес који је фокусиран на вештачку интелигенцију, као и Марц Бениофф и Јим Бреиер, Даи Оне Вентурес и други инвеститори.

  Како да подесите и користите аларм само са вибрацијом на Андроиду

Валдо

Валдо црпи инспирацију из широко популарне игре „Вхере’с Валдо“ и користи индексе претраге добијене од претраживача као што су Гоогле и Бинг. Међутим, разликује се тако што пружа препознатљив интерфејс који омогућава корисницима да фино подесе своје претраге са само неколико кликова.

Уз Валдо, можете без напора да изаберете тип датотеке који желите, да истакнете одређене нумеричке вредности са знацима процента и идентификујете цитате у само неколико секунди. Валдо је похваљен од стране купаца јер је преполовио време претраживања.

Валдо револуционише одредишну страницу за претрагу претварајући је у прилагодљив интерфејс, омогућавајући корисницима да имају већу контролу над својим резултатима претраге без отварања неколико картица.

Штавише, Валдо укључује уграђену бележницу за олакшавање вођења белешки које се затим могу трансформисати у комплетну презентацију или извести у Гоогле документе. Укратко, Валдо побољшава ефикасност и ефективност процеса претраживања, чинећи их лакшим и једноставнијим за кориснике.

збуњеност

Перплекити АИ је најсавременија алатка за претраживаче која користи софистициране технологије вештачке интелигенције, укључујући ОпенАИ ГПТ-3 модел, да понуди директне одговоре на упите у облику сажетака и цитата као резултата претраге.

Ово је значајно одступање од традиционалних претраживача који нуде једноставну листу линкова и омогућавају корисницима да брзо и без напора приступе информацијама без потребе да прегледају небитне резултате или да се крећу кроз више страница. У том погледу, Перплекити АИ је сличан Гоогле ПагеРанк алгоритму, који користи цитате за процену квалитета и релевантности веб странице.

Перплекити АИ је без наметљивих реклама и не захтева регистрацију или пријаву. Поред тога, то је безбедно и приватно средство претраге јер не прикупља никакве личне податке.

И ја

Користећи моћ језичких модела, Анди може боље да разуме корисничке упите за претрагу и предвиди најрелевантније изворе информација, све у реалном времену. Овај приступ издваја Андија од традиционалних претраживача који се ослањају на статичне индексе кључних речи.

Ендијев приступ претрази је сличан начину на који људи размишљају, са језичким моделима допуњеним расуђивањем и здравим разумом.

Андијев кориснички интерфејс је освежавајућа промена у односу на стандардни изглед претраживача. Машина сажима и објашњава сложене информације прикупљене из најбољих извора и приказује резултате претраге поред сваког одговора у визуелно привлачном фиду.

  3 најбоља хостинга за фарминг симулаторе за све

Андијеве функције „Читање“, „Сажимање“ и „Објашњење“ омогућавају корисницима да прегледају чланке у чистом формату без огласа, штеде време тако што ће доћи до ствари и са лакоћом разумети сложене странице.

Да

Да, најновији претраживач који награђује и компензује креаторе садржаја је идеја Дмитра Герасименко и његовог тима у Ахрефсу. Ахрефс, познат по свом водећем скупу алата за СЕО, покреће бот на Интернету који пузи цео веб од 2010. године, чува, индексира и структурира петабајте информација.

Иеп-ове странице резултата претраге (СЕРП) се могу похвалити минимализмом. Корисници могу да бирају између резултата на вебу или вести. Штавише, на десној страни неких СЕРП-ова постоје кутије „знања“, које приказују садржај преузет са Википедије о вашој претрази.

Уз Иеп, тим награђује и компензује креаторе садржаја користећи пословни модел поделе прихода 90/10 где 90% прихода од оглашавања иде директно овим креаторима. Другим речима, коришћењем Иеп-а, корисници могу директно да ставе новац у џепове својих омиљених креатора садржаја.

Мицрософт Бинг

Бинг који је развио Мицрософт, може се похвалити скупом функција које покреће АИ које омогућавају корисницима да постављају сложена питања и добију детаљне одговоре. Да би то постигао, Бинг прочешља резултате претраге широм веба како би представио свеобухватне одговоре на упите корисника.

Бинг-ово искуство ћаскања омогућава корисницима да прецизирају претрагу док не добију потпун одговор који траже. Захтевајући више детаља, јасноће и идеја, корисници могу да комуницирају са претраживачем на интуитивнији и природнији начин.

Нова верзија Бинга ради на ОпенАИ моделу великог језика следеће генерације, посебно прилагођеном за претрагу. Овај нови модел је моћнији од ЦхатГПТ-а, омогућавајући корисницима да брже и лакше пронађу информације које су им потребне.

Закључак

Док завршавамо овај део са најбољим алтернативама АИ претраге за Гоогле, ево неколико ствари које вреди узети у обзир.

Није било много револуционарних открића или значајних иновација у претраживачима у последње две деценије. Иако су се алгоритми побољшали, искуство је остало релативно стагнирано.

Може се тврдити да се чак и погоршало бомбардовањем реклама. Искуство претраге је било неоптимално, пружајући везе уместо директних одговора, што временом постаје неефикасно за случајеве коришћења који нису у куповини.

Стартапи се суочавају са застрашујућим изазовом, али времена технолошке метаморфозе често доносе значајне промене у лидерима у индустрији. Видели смо да се ово увек изнова дешава са Алтависта, Аск.цом, Иахоо и другим претраживачима пре него што се Гоогле појавио. Како будемо сведоци утицаја вештачке интелигенције у свим секторима, тако ће и тржиште претраге бити сведок велике промене у начину на који гледамо на претрагу.

Такође можете истражити како да користите ЦхатГПТ-4 у уметности, науци, финансијама итд.