8 најбољих алата за тестирање пенетрације мреже које ћете користити у 2023

Тестирање пенетрације мреже је овлашћени покушај хаковања рачунарске мреже или инфраструктуре да би се идентификовале безбедносне рањивости и ризици.

Стручњаци за безбедност обично спроводе тестове како би безбедно пронашли и искористили слабости мреже, као што су отворени портови, изложени подаци, слаба криптографија и лозинке. Тестирање пенетрације такође открива погрешне конфигурације, лоше контроле привилегија, незакрпљене оперативне системе и друге системске рањивости.

У идеалном случају, важно је редовно процењивати безбедност и добити холистички поглед на целу мрежу, оперативне системе, апликације, уређаје и другу имовину.

У том правцу можете извршити интерно тестирање пенетрације мреже и тестирање пенетрације екстерне мреже. То значи покретање напада унутар мреже организације, интранета или споља, као што су интернет, друге мреже, ВИ-ФИ и други извори.


Кредит за слику: Синопсис

Зашто је тестирање пенетрације мреже важно?

Процена безбедности помаже да се идентификују недостаци које нападачи могу да искористе и угрозе мрежу, инфраструктуру, податке и друге ресурсе. Он проверава широк спектар средстава и услуга, укључујући усклађеност безбедности периметра са различитим индустријским и стандардним прописима и валидацију постојећих безбедносних решења и пракси.

Остале предности укључују:

 • Идентификујте и решите безбедносне пропусте које нападачи могу да искористе на мрежним компонентама, услугама, конфигурацијама, апликацијама и другим ресурсима.
 • Откривање имовине са највише рањивости – омогућавање организацији да им одреди приоритет.
 • Идентификовање безбедносних недостатака и потенцијалног утицаја ако га нападачи искористе.
 • Помаже организацији да процијени своју мрежу и инфраструктуру и сходно томе предузме мјере гдје је то потребно да испуни захтјеве ревизије, као и захтјеве индустрије и закона.
 • Стећи и одржати поверење корисника и купаца.


Тестирање пенетрације мреже – Слика: Пурплесец

Тестирање пенетрације мреже – Слика: Пурплесец

Тестирање пенетрације мреже – Слика: Пурплесец

Врхунска решења за тестирање пенетрације мреже

Избор решења за тестирање пенетрације мреже варира од једне организације до друге, у зависности од захтева, типа инфраструктуре, циља, вештина у компанији и других фактора.

Са тржиштем пуним производа, саставили смо листу најбољих алата за тестирање пенетрације мреже како бисмо вам помогли да сузите на оно што најбоље одговара вашим јединственим захтевима.

Интрудер Вангуард

Интрудер Вангуард је ефикасна услуга тестирања пенетрације која омогућава тимовима да идентификују и адресирају различите безбедносне слабости. Хибридни скенер рањивости нуди широку покривеност коју подржавају висококвалификовани професионалци за безбедност на захтев.

Поред тога, услуга заснована на вебу обезбеђује сталну проверу и истраге вођене обавештајним подацима, правећи тачне процене и осигуравајући да тимови ништа не пропусте.

Предности

 • Омогућава организацијама да изврше свеобухватно скенирање рањивости инфраструктуре. Такође има аутоматско скенирање које можете заказати да се покреће у жељеним интервалима.
 • Пружа континуирано праћење ваше инфраструктуре, омогућавајући вам да откријете и брзо одговорите на све претње, укључујући рањивости нултог дана. Услуга је подржана од стране искусних Интрудер професионалаца који брзо реагују на било који откривени ризик.
 • Одлични и искусни професионалци за безбедност на захтев да реагују када интерни тимови не могу адекватно да одговоре на претњу.
 • Интегрише ручне провере рањивости за идентификацију и уклањање пријављених претњи које се не могу искористити или су лажно позитивни.
 • Лако се интегрише са алаткама за продуктивност као што су Мицрософт Теамс, Слацк и други.

Захтева побољшање у филтрирању откривених рањивости. Недостаје му способност да изабере и реши појединачну рањивост. Било би сјајно решити рањивост и потврдити исправку без поновног покретања целог теста.

Може потрајати доста времена да се заврши скенирање и такође успорити неке машине током теста. Нема могућност паузирања и наставка скенирања, што може бити корисно када су сервери преоптерећени.

Астра Пентест

Астра Пентест је интелигентни скенер рањивости који подржавају висококвалификовани стручњаци за безбедност. Одличан алат који вам омогућава да откријете и решите рањивости пружајући свеобухватну покривеност и водич корак по корак за решавање откривених безбедносних слабости.

Поред тога, има контролну таблу за управљање прилагођену кориснику која омогућава тимовима за безбедност, ЦКСО, Астриним стручњацима за безбедност и другим заинтересованим странама да непримјетно сарађују.

  Водич за почетнике за и3 Менаџер прозора


Детаљи рањивости Астра Пентест Слика: Астра

Детаљи рањивости Астра Пентест Слика: Астра

Детаљи рањивости Астра Пентест Слика: Астра

Предности

 • Јасна и делотворна детаљна упутства за решавање претњи откривених у вашој ИТ инфраструктури.
 • Контролна табла прилагођена ЦКСО која вам омогућава да пратите напредак скенирања, одредите приоритете и брже се бавите критичним рањивостима.
 • Интелигентни скенер користи историјске пентест податке да би направио профил који се бави вашим јединственим ИТ окружењем и претњама.
 • У реалном времену и одлична подршка висококвалификованих стручњака за безбедност.
 • Пружа аутоматизовано и ручно скенирање рањивости, док вам омогућава да скенирате периметар мреже и поново покренете тестове како бисте били сигурни да сте на адекватан начин решили рањивости.
 • Омогућава континуирано и интелигентно вођено скенирање и има сигурносни механизам који се стално развија на основу нових ЦВЕ-ова и хакова
 • Пружа индустријски признат и поуздан сертификат – омогућавајући вам да лако испуните ГДПР, ХИПАА ИСО 27001, СОЦ2 и друге захтеве усаглашености.

Свеобухватно скенирање може потрајати дуго да се заврши, а то може одложити неке кључне услуге у организацији. Понекад може бити лажно позитивних, а за њих је потребно више времена за ручну верификацију.

Не подржава извоз извештаја за појединачну рањивост. Иако то није тако велики проблем, било би добро да се Астра интегрише са популарним алатима за размену тренутних порука као што су Телеграм, Теамс, Слацк и други уместо само е-поште.

Таргет Дефенсе

Таргет Дефенсе је напредни алат за тестирање пенетрације мреже и инфраструктуре који нуди и аутоматско скенирање и људске увиде.

Предности

 • Пружа свеобухватно скенирање безбедносних рањивости које ће вам помоћи да ојачате свој безбедносни положај. Током вежбе, тестери пенетрације Таргет Дефенсе често симулирају овлашћене нападе користећи технологије и алате сличне онима које користе прави нападачи.
 • Интерно и екстерно тестирање пенетрације како би се тимовима за безбедност обезбедила потпуна видљивост свих рањивости
 • Има флексибилне планове плаћања са конкурентним ценама које га чине погодним за све величине организација
 • Има модерну контролну таблу лаку за коришћење која омогућава тимовима да дају приоритет скенирању и поправљању рањивости.
 • Омогућава континуирано, аутоматизовано скенирање неопходно за брзо откривање и адресирање било које откривене рањивости.

Свеобухватна платформа за тестирање пенетрације помаже безбедносним тимовима да открију и поправе широк спектар безбедносних пропуста пре него што их прави нападачи пронађу и искористе.

Дефенсецом

Дефенсецом пентест претња контролна табла Слика: Дефенсецом

Дефенсецом је свеобухватна платформа за тестирање пенетрације мреже која вам омогућава да извршите скенирање рањивости инфраструктуре, мрежа, облака, апликација и других средстава. Свеобухватно пентест решење комбинује различите пакете за тестирање, а ви га можете прилагодити својим тренутним потребама.

Предности

 • Омогућава покретање симулираних пхисхинг напада и одређивање потреба за обуком о безбедности за запослене.
 • Помоћ у санацији приликом откривања сигурносних пропуста.
 • Детаљан извештај о процени укључујући листу критичних претњи на софтверске и хардверске ресурсе.
 • Извештаји и детаљи који се могу предузети за сваку откривену рањивост.
 • Одређивање приоритета претњи, праћење евиденције и подаци у реалном времену ради побољшања управљања рањивостима.
 • Одлична подршка Дефенсецом-ових високо квалификованих, искусних стручњака за безбедност.

Можете одабрати специфичне тестове за инфраструктуру, апликације, аутентификацију, Оффице 365 или друге појединачне услуге или ресурсе. Поред тога, можете одабрати циљано тестирање пенетрације, што је исцрпно тестирање пенетрације које циља на организацију. Ово укључује покретање различитих симулираних напада на мрежу и инфраструктуру организације.

вПенТест

вПенТест је ефикасно, функционално богато и приступачно решење за аутоматизовано тестирање пенетрације које обавља различите хакерске активности на мрежи организације.

Да би демонстрирао шта би прави нападач урадио, вПенТест наставља и искоришћава идентификоване рањивости. На пример, тестери могу да користе скалабилну алатку да изводе нападе човека у средини, пронађу незаштићене осетљиве податке, разбију лозинке, лажно се представљају као корисници или искористе друге идентификоване безбедносне пропусте.


Извештај о тестирању пенетрације мреже вПенТест – Слика: Вонахи

Извештај о тестирању пенетрације мреже вПенТест – Слика: Вонахи

Извештај о тестирању пенетрације мреже вПенТест – Слика: Вонахи

Предности вПенТест-а

 • Ефикасан, бржи и конзистентан алат за тестирање пенетрације заснован на заштићеном оквиру који се стално развија.
 • Пружа приступачан и свеобухватан тест пенетрације са детаљним извештајима који се могу применити.
 • Флексибилно месечно или на захтев заказивање за интерно или екстерно тестирање пенетрације мреже.
 • Омогућава вам да пратите напредак скенирања рањивости и упозорења у реалном времену.
 • Спроведите симулације пре и после провале унутар или изван мреже.
 • Јасни, детаљни извештаји о процени са упутствима корак по корак о томе како да решите откривене рањивости.
 • Омогућава сегментирано тестирање пенетрације ради процене безбедности и ефикасности изолованих осетљивих мрежа.
  Како да прилагодите екран за трчање на вашем Аппле Ватцх-у

Иако платформа испуњава скоро све потребе за тестирањем пенетрације за све врсте предузећа, неким напредним корисницима ће можда бити потребно да се реше неки проблеми.

Упозорења су углавном путем е-поште. Могло би бити згодније ако би платформа са другим инстант пословним алатима као што су Слацк и Теамс.

Контролна табла је једноставна и лака за коришћење за све, укључујући кориснике са просечним техничким вештинама. Међутим, недостају му неке напредне опције прилагођавања које би вешти администратори желели да користе да прилагоде скенирање тако да одговара њиховим јединственим или сложеним ИТ окружењима.

БреацхЛоцк

БреацхЛоцк је свеобухватна услуга скенирања рањивости која комбинује вештачку интелигенцију и људске увиде. Скалабилна услуга тестирања пенетрације доступна је као услуга Пен Тестинг-ас-а-Сервице (ПТааС).

Алат комбинује аутоматизацију, људске хакере и вештачку интелигенцију како би пружио свеобухватну и тачну услугу тестирања пенетрације.

Испоручено као Пенетратион Тестинг ас а Сервице (ПТааС), Бреацхлоцк оловка за тестирање омогућава организацијама да брзо и економично изврше напредно скенирање рањивости и провере своје безбедносне и усаглашене захтеве.

Предности

 • Скалабилност са исплативим претплатама на захтев или годишњим претплатама.
 • Омогућава тестерима да прате напредак скенирања на мрежи и добију резултате у реалном времену
 • Организације такође могу бирати између континуираног или једнократног тестирања пенетрације.
 • То је једноставна за коришћење и одлична платформа за побољшање ИТ безбедности ваше организације.
 • Пријатељски и искусан тим за подршку који може помоћи у постављању и решавању идентификованих рањивости.
 • БреацхЛоцк омогућава организацијама да стекну драгоцене увиде у погледу њихове безбедности и рањивости. Пентест алатка им помаже да реше проблеме, спрече потенцијалне претње и буду у складу са ХИПАА, ПЦИ ДСС, ГДПР, СОЦ 2 и другим регулаторним захтевима.

Аутоматизација неких тестова на неким средствима може довести до неких проблема. Међутим, када буду идентификовани, стручњаци Бреацхлоцк могу да их реше. Потребно је обезбедити додатне опције за преузимање извештаја о рањивости скенирања.

Тестови долазе са бесплатним скенирањем рањивости. Међутим, можете га покренути само једном месечно. Цена може бити висока за више лиценци.

ЦИБРИ

ЦИБРИ платформа за тестирање пенетрације мреже је ефикасно решење за пентест мреже и инфраструктуре које скенира широк спектар средстава.


ЦИБРИ тестирање пенетрације мреже – Слика: ЦИБРИ

ЦИБРИ тестирање пенетрације мреже – Слика: ЦИБРИ

ЦИБРИ тестирање пенетрације мреже – Слика: ЦИБРИ

Предности

 • Решење за тестирање пенетрације мреже и инфраструктуре на захтев које су спровели чланови црвеног тима ЦИБРИ-ја. Поред планова на захтев, организације могу да се претплате на годишње планове или да повећају учесталост пентестова како би обезбедиле редовне процене и могућности за откривање нових претњи.
 • Спроводи откривање како би осигурао покриће свих средстава и ресурса користећи најприкладнији тим.
 • Након откривања грешке, ЦИБРИ-јев црвени тим користи платформу да брзо и неприметно сарађује са тимовима ваше организације у вези са решавањем проблема.
 • Јасан, лак за разумевање и дељив извештај за сваки завршени тест.
 • Поново скенирајте мрежу и инфраструктуру након отклањања откривених проблема.

Поред мрежних и безбедносних протокола, платформа ПТааС (Пенетратион Тестинг ас а Сервице) проверава сва остала средства, укључујући укупне безбедносне конфигурације, ажурирања и закрпе оперативних система, веб сервере, апликације и друге компоненте.

Пацкетлабс

Пацкетлабс је моћан алат за тестирање пенетрације мреже и инфраструктуре који прецизно открива безбедносне пропусте у вашем окружењу. Пружа свеобухватно безбедносно решење које комбинује тестирање пенетрације инфраструктуре и тест пенетрације заснован на циљевима (ОБПТ). Након скенирања добијате детаљне извештаје који вам омогућавају да отклоните недостатке и заштитите своју околину.

Предности

 • Обезбеђује тестирање продора у инфраструктуру које процењује ИТ и мрежне системе да би се идентификовале безбедносне рањивости.
 • Проверава рањивости аутентификације као што су слабе лозинке и смернице
 • Проверите безбедност свих критичних и осетљивих података и ресурса док проверавате потенцијални утицај неовлашћеног приступа изложеној имовини
 • Извршите скенирање рањивости за мрежне системе, укључујући застареле портове и протоколе које нападачи користе да би добили неовлашћени приступ и привилегије.
 • Проверите да ли постоје несигурне конфигурације у мрежној инфраструктури, облаку, апликацијама и другим ресурсима.
  Како ажурирати Мицрософт Едге

Било би сјајно имати опцију да закажете скенирање које захтева пуно ресурса да се покрене након радног времена. Потребно је да ажурирате клијента о активностима скенирања и обиму мрежних средстава.

Кључне карактеристике алата за тестирање пенетрације

Алати за тестирање пенетрације мреже доступни на тржишту разликују се по карактеристикама, цени, подршци и другим факторима. С друге стране, организације захтевају одређене карактеристике да би испуниле своје јединствене захтеве и циљеве.

Ипак, постоје неке основне карактеристике које треба да тражите у решењу за тестирање пенетрације мреже. Поред приступачности, скалабилности, лакоће коришћења и одличне подршке, други фактори које треба узети у обзир укључују:

 • Способност извођења интерног и екстерног тестирања пенетрације
 • Услуга скенирања рањивости на захтев.
 • Обезбедите извештаје о скенирању рањивости, по могућности резултате који се могу предузети, са упутствима корак по корак о томе како да решите проблеме.
 • Продавци који могу да пруже стручну подршку на захтев за решавање проблема који интерни тимови не могу да реше.
 • Праћење, извештавање и анализа активности скенирања рањивости у реалном времену.
 • Производ који нуди и аутоматизовано и ручно тестирање пенетрације и свеобухватну покривеност.

Како функционише тестирање пенетрације?

Током тестирања пенетрације мреже, стручњак за безбедност или етички хакер скенира ИТ инфраструктуру у потрази за безбедносним пропустима које би прави нападач искористио и добио неовлашћени приступ. Након што их открије, етички хакер може симулирати нападе како би открио утицај таквог стварног кршења. Након тога, стручњак саставља извештај о процени.

Тестирање пенетрације мреже може да уради интерни или спољни тим провајдера услуга. Међутим, у већини случајева, оба тима сарађују приликом спровођења тестова, а спољни стручњаци могу да обезбеде корак по корак процедуре санације где је то потребно.

Поред тога, организација може ангажовати целокупну услугу, посебно када интерни безбедносни тим нема много стручности у откривању и решавању савремених претњи.

Кораци у тестирању пенетрације мреже

Кораци и методе извођења тестова пенетрације мреже могу се разликовати од једне организације до друге. Међутим, испод су неке од уобичајених активности тестирања пенетрације мреже.


Кредит за слику: гетастра.цом

 • Планирање: Ово укључује утврђивање обима и циља тестирања пенетрације, платформе за коришћење, средстава за тестирање, метрике успеха, итд. Такође укључује додељивање тима или појединца да делује као етички или бели хакер.
 • Идентификујте средства, оперативне системе, апликације и друге ресурсе са познатим рањивостима.
 • Фаза тестирања је у којој интерни или екстерни етички хакери покрећу различите симулиране нападе користећи различите методе.
 • У зависности од плана, безбедносни тим организације ће покушати да обузда претњу тако што ће је зауставити и истражити узрок, мислећи да је у питању прави напад. Ово се дешава ако нису свесни да је то пентест, али је то добар начин да се тестира и одговор у случају стварног инцидента. Чак и да су свесни, безбедносни тим би и даље покушавао да обузда напад како би проверио шта могу да ураде када дође до стварног напада.
 • Након тога следи документација која показује где су слабости и кораке које треба предузети да би се они решили и спречили будући напади. Извештај укључује утицај ако би прави нападачи искористили слабости.
 • Решите све идентификоване безбедносне пропусте. Неки стручњаци за безбедност могу чак дати упутства о томе како да реше проблеме и побољшају општу безбедност.
 • Организација може да спроведе још један тест након решавања рањивости како би потврдила да су елиминисали недостатке.

Упркос предностима тестирања пенетрације мреже, тимови треба да буду опрезни. У супротном, лоше планирано и спроведено тестирање може проузроковати стварну штету циљној имовини, као што су сервери, и резултирати непотребним застојима.

Закључак

Тестирање пенетрације мреже омогућава ИТ тимовима да идентификују и адресирају безбедносне пропусте пре него што прави нападачи пронађу и искористе недостатке. Типично тестирање пенетрације мреже укључује симулацију стварних напада ради процене безбедности инфраструктуре организације.

Спровођењем редовног скенирања рањивости, организације могу континуирано да побољшавају свој безбедносни положај и да се заштите од тренутних и новонасталих претњи.

Затим погледајте врхунски софтвер за тестирање пенетрације за веб апликације.