8 најбољих апликација за тренинг за мозак 🧠 🏋 за Андроид и иОС у 2022.

Добро је позната чињеница да снага нашег мозга почиње да опада са годинамабило когнитивне вештине или структуре.

Дакле, баш као и ваше физичко ја, требало би да тренирате и свој мозак.

Пад снаге мозга је неизбежан, али мозак има способност да настави да расте и учи. Стога, ако редовно тренирате свој мозак новим вештинама и вежбама за решавање проблема, ви можда може да успори овај пад.

Сада, ако се питате како да тренирате свој мозак?

Не брини; за то вам није потребна посебна теретана. Ваш паметни телефон је све што вам је потребно да бисте свакодневно добро вежбали мозак.

Постоји много апликација за тренинг мозга за Андроид и иОС које ће изазвати ваш мозак различитим вежбама за побољшање можданих вештина као што су памћење, фокус, реакција, више задатака, решавање проблема итд.

Ако сте спремни да тренирате свој мозак, наставите да читате, а ја ћу вам представити неке од најбољих апликација за тренинг мозга за Андроид и иОС.

Лумосити

Будући да је стара више од деценије, Лумосити је једна од првих неколико апликација која пружа вежбе за тренинг мозга. За разлику од Елевате-а, Лумосити има стварне мини-игре уместо игара налик квизу. Постоји преко 50+ игара које ће вам помоћи да побољшате вештине као што су брзина, памћење, пажња, флексибилност, језик, математика и решавање проблема.

Апликација ће прво питати које вештине сте заинтересовани да вежбате (и ви можете да изаберете све), а затим ћете проћи кроз тест од 3 игре да бисте проверили своје вештине. Тестови су дефинитивно веома изазовни, а чак ни након више покушаја, нисам успео да добијем савршен резултат ни на једном од њих. Резултат теста ће бити приказан у поређењу са другим људима истог узраста као и ви.

Бесплатна верзија има ограничен број игара и приказује само основну статистику. Можете добити професионалну претплату за приступ свим 50+ играма са персонализованим статистикама и изазовима. И у бесплатној и у професионалној верзији, мораћете да испуните различите изазове да бисте откључали више игара.

Довнлоад он Андроид | иОС

Елевате

Елевате је међу најпопуларнијим апликацијама за тренинг мозга које нуде преко 35 интерактивних игара које ће вам помоћи да вежбате вештине као што су памћење, обрада, математика, читање, фокус и још много тога.

Када први пут покренете апликацију, натераће вас да прођете кроз неколико брзих тестова да процените своје тренутне вештине. Они ће дати оцену од 0-5000 за мерење ваших вештина, а овај исти резултат ће се користити за све игре унутар Елевате-а.

Апликација има и бесплатну и плаћену верзију. Можете откључати до 21 игру у бесплатној верзији и вежбати 3 од њих сваког дана. Про верзија откључава све игре за тренинг мозга и омогућава вам да вежбате 5 различитих игара сваког дана са напредном статистиком.

Већина ових игара су питања/одговори, али довољно интерактивне да вас заокупе. Такође ми се јако допао њихов водич за сваку игру, тако да је било лако разумети како да играм сваку игру.

Довнлоад он Андроид | иОС

НеуроНатион

Као и друге апликације овде, НеуроНатион вас такође чини да прођете кроз тест да бисте проверили своје вештине и резултат. Апликација нуди 27 различитих вежби са преко 250 нивоа који постају све тежи како напредујете. Можете да направите прилагођени распоред, а апликација ће вас обавестити када је време да тренирате свој мозак.

Већина вежби је једноставно „одабир праве ставке“ у зависности од ситуације. Међутим, тешко је постићи висок резултат јер вам свака грешка враћа ниво уназад, а сваки тачан одговор представља тежи изазов.

Сигуран сам да ће вам се заиста допасти да многе игре које НеуроНатион нуди имају више аспеката који би могли да промене исход. На пример, можете се брже пењати на нивое користећи бонусе или одабрати оптималнију опцију када су доступна два тачна одговора.

Апликација вас такође не везује за одређени скуп игара које ћете играти сваки дан. Можете наставити да играте било коју игру коју волите и како желите. Међутим, неке од игара су доступне само у професионалној претплати.

Морам да додам да ми се њихови туторијали заиста нису свидели. Туторијали дају упутства док права игра ради, а упутства су углавном само наговештаји, а не тачни кораци. Тако да може бити мало фрустрирајуће играти игру по први пут, али би требало да функционише добро када схватите игру.

Довнлоад он Андроид | иОС

Пеак

Још једна одлична апликација за тренинг мозга са узбудљивим играма може вам чак помоћи да контролишете емоције и изазовете своју креативност. Пеак нуди преко 45 игара за тренинг мозга које су персонализоване за ваш профил. Бесплатна верзија апликације је минимална и даје приступ само 2 насумичне игре сваког дана, па вам препоручујем да набавите професионалну претплату ако озбиљно размишљате о коришћењу Пеак-а.

Након почетних тестова, добићете резултат, а персонализована листа игара ће бити приказана за побољшање вештина које вам недостају на основу тестова. Постоји и опција за подешавање подсетника за вежбање мозга. Занимљиво је да је Пеак-ова статистичка функција у бесплатној верзији много боља од других апликација. Можете да видите статистику више пута и да је упоредите са другим људима без потребе за надоградњом на про верзију.

Што се игара тиче, оне су напредније од „одаберите прави одговор“. Морате имати добре математичке и језичке вештине да бисте играли неке од игара Пеак. Рекао бих да је Пеак најбољи за напредне кориснике који желе нешто што би могло да изазове њихово знање.

Довнлоад он Андроид | иОС

Тренинг мозга

Ако тражите прилично једноставну апликацију, Тренинг мозга би вас могао заинтригирати. Ова апликација је прилично једноставна са једноставном листом вежби за вежбање мозга, и то је то. Свака игра има 15-20 нивоа који се повећавају у тежини сваки пут када ниво буде виши. У њему нећете наћи никакве фенси функције као што су подсетници или страница са статистиком.

То не значи да је мање корисно од осталих. Вежбе које нуди су у ствари једноставне за преузимање, али су веома утицајне. Неке од можданих вештина које можете да вежбате укључују концентрацију, претрагу, мултитаскинг, равнотежу левог и десног мозга, памћење и математику. Свака вештина има наменску игру која може постати изузетно тешка на вишим нивоима.

Најбоље од свега, Тренинг мозга је потпуно бесплатан за коришћење (садржи ненаметљиве рекламе), а игре се могу откључати медаљама зарађеним подизањем нивоа.

Довнлоад он Андроид

Ајнштајнова загонетка

Ово је заправо логичка слагалица у којој морате да решите загонетку користећи трагове. Ако заиста желите да усавршите своје вештине решавања проблема, онда вам ова игра може пружити добар тренинг. Основна суштина слагалице је да користите дате трагове и прилагодите положај предмета да бисте решили загонетку. Морате да скачете између различитих трагова, па чак и да се вратите на претходне трагове да бисте разумели загонетку.

На располагању је преко 5000 загонетки распоређених на више потешкоћа. Можете повећати величину мреже да бисте то отежали. Наравно, за сваку слагалицу ће бити потребно доста времена да се заврши, тако да апликација нуди могућност да сачува податке у току игре, па чак и да их сачува у облаку. Игра је бесплатна са подршком за огласе, али можете уклонити огласе уз професионалну надоградњу.

Довнлоад он Андроид | иОС

Лево против десно

Још једна свеобухватна добра апликација за тренинг мозга која нуди укупно 51 игру са могућношћу праћења ваше статистике. За разлику од других сличних апликација на овој листи, Лефт вс. Ригхт има мало другачију категорију игара. Ова 51 игра спада у категорије прилагодљивости, рефлекса, расуђивања, прецизности, стрпљења и свести.

Овде су игре са стрпљењем, прецизношћу и свесношћу потпуно другачије од игара које се налазе у другим апликацијама.

Ако вам се ове различите категорије допадају, онда вас ова апликација неће разочарати. У бесплатној верзији можете играти игре из 3 категорије сваког дана. Корисници који добију плаћену претплату имају приступ свим играма и откључавају картицу са статистиком да виде напредак. Занимљиво је да можете привремено (1 дан) да откључате професионалне функције гледањем видео огласа. То је добра опција ако нисте спремни да платите, али желите да испробате професионалне функције.

Довнлоад он Андроид | иОС

Мнемониста

Ако посебно желите да тренирате своје памћење и добијете бољи речник, онда је Мнемонист посебна апликација за ово. Мнемонист нуди једноставну игру засновану на речима у којој морате да запамтите листу речи у низу, а затим их напишете у истом низу. Ово вам омогућава да тренирате своје памћење и, у исто време, да научите нове речи.

Игра има 29 уграђених нивоа са различитим потешкоћама које можете откључати са зарађеним звездама. Када завршите са овим нивоима, можете да пређете на одељак прилагођеног нивоа да бисте креирали сопствене нивое са било којом тежином коју желите. Међутим, прилагођени ниво захтева куповину премијум налога (такође уклања огласе) или можете да гледате видео оглас да бисте направили један прилагођени ниво.

Довнлоад он Андроид

Бонус апликација

Иако ово заправо није апликација за тренинг мозга, може вам помоћи да побољшате снагу вашег мозга. Дуолинго омогућава вам да научите нови језик користећи забавне и интерактивне методе, баш као игра. Многи научни истраживачи то закључују учење новог језика помаже у развоју мозга. Примећено је да људи који знају више од једног језика имају боље когнитивне вештине.

Осим тога, познавање различитих језика је веома корисно на многе друге начине; то је капија у различите културе.

Окончање

Елевате и Лумосити су дефинитивно најбоље свестране апликације за тренирање мозга и праћење напретка. Најбоље је претплатити се на професионалну претплату јер она даје потпуну контролу, али чак и бесплатна верзија нуди довољно садржаја да ваш мозак буде заузет.

Ако сте нови у овом концепту тренинга целог мозга, препоручићу вам да уместо тога почнете са апликацијом Браин Траининг. Одмах вам даје приступ вежбама и неће вас збунити компликованим статистикама и тестовима.

Ако се не можете заситити виралних игара речима, ево како да будете бољи у Вордле-у.