8 најбољих ФМЕА софтвера за анализу ризика у 2023

Анализа начина и ефеката квара (ФМЕА) је проактиван систематски процес процене ризика корак по корак за дубинску процену процеса и/или производа да би се идентификовало где и како могу да се појаве кварови у њиховом дизајну, производњи и склапању и последице неуспеха. Ово, заузврат, помаже у идентификацији области којима је потребна хитна пажња.

Режим квара се односи на различите начине или режиме на које производ или процес може да поквари, при чему су кварови стварне грешке које се јављају и имају последице на оне који користе процес или производ. Анализа ефеката се, с друге стране, односи на проучавање последица које произилазе из различитих идентификованих начина квара.

ФМЕА је веома корисна у управљању тестовима, процесу управљања и праћења активности тестирања како би се осигурало да су ресурси фокусирани на најважније или високоризичне области, чиме се обезбеђује висококвалитетно тестирање производа.

У таквим случајевима, ФМЕА се користи да идентификује потенцијалне ризике и недостатке у процесу тестирања и да им одреди приоритет на основу њиховог утицаја на квалитет и поузданост производа који се тестира.

Такође помаже онима који спроводе тестове да идентификују начине квара, као што су кварови на хардверу или софтверске грешке, и да одреде њихове ефекте на процес тестирања и производ који се тестира.

Зашто је ФМЕА важан

Ниједан производ или услуга никада нису савршени или потпуно без грешака. Међутим, то не значи да не треба предузети радње како би се грешке свеле на најмању могућу меру.

Грешке су скупе, посебно када се појаве или се открију у касним фазама развоја производа или процеса. Што раније откријете грешку, то боље. Због тога је ФМЕА кључан приликом пројектовања, производње или склапања производа или процеса.

ФМЕА омогућава рано откривање и одређивање приоритета кварова према тежини њихових последица, лакоћи откривања и учесталости њиховог појављивања. Тада се могу предузети радње да се минимизирају или потпуно елиминишу кварови почевши од кварова који имају теже последице.

Ово, заузврат, помаже у спречавању поновне појаве кварова, а чак и када дође до режима квара, корисници ће имати водич за радње које треба предузети да би се суочили са грешком.

Када извршити анализу режима неуспеха и ефеката

ФМЕА се најбоље изводи у ситуацијама када се могу појавити кварови, што генерално укључује активности које резултирају променама у дизајну, производима, карактеристикама или различитом коришћењу постојећих производа.

Неке од ситуација у којима би могло бити добра идеја да извршите ФМЕА укључују:

 • Када се дизајнира нови производ или процес или редизајнира постојећи производ
 • Када желите да користите постојећи производ на другачији начин од предвиђеног, или желите да примените постојећи процес на нов начин
 • Када желите да побољшате постојећи производ, процес или услугу
 • Када желите да анализирате кварове и интегритет производа или услуге
 • Приликом израде контролних планова за нови процес, или модификовани постојећи процес

Такође се препоручује да се ФМЕА периодично спроводи током животног века производа или процеса.

  Како пронаћи и користити бакар у Минецрафт-у

Примери ФМЕА

ФМЕА анализу су усвојиле многе различите индустрије. У развоју софтвера, ФМЕА се може користити за идентификацију могућих начина квара у банкарској апликацији која се развија. Режими квара могу укључивати нарушавање безбедности, погрешне прорачуне или чак оштећење података током трансакција.

Ефекти ових начина квара могу бити финансијски губитак или губитак осетљивих података. Спровођењем ФМЕА анализе, програмери софтвера могу да забележе потенцијалне начине квара, утврде њихов ниво озбиљности и развију акционе планове за решавање високоризичних режима квара.

У производњи, ФМЕА анализа се може користити за идентификацију начина квара у процесу као што је бризгање. Примери начина квара који се могу идентификовати у таквом процесу могу укључивати кашњења у производњи, ломљење калупа и нетачно убризгавање материјала.

Ефекти могу резултирати прављењем нестандардних калупа, повећањем трошкова и смањењем ефикасности производње. ФМЕА анализа се може користити за идентификацију ових начина квара и њихово адресирање како би се побољшао квалитет процеса и укупни исход процеса у производној компанији.

ФМЕА процес

Током ФМЕА анализе, предузимају се следећи кораци да би се идентификовали и решили потенцијални кварови у производу или процесу:

 • Дефинишите обим ФМЕА анализе и јасно идентификујте тип ФМЕА који се спроводи, шта ће покривати и колико ће детаљан бити и побрините се да сви чланови тима то јасно пренесу тиму који спроводи ФМЕА
 • Окупите тим људи са различитим знањем и искуством о производу, процесу или услузи и разумевањем потреба купаца
 • Раздвојите систем или процес на компоненте, функције или кораке којима се може управљати.
 • За сваку компоненту или функцију идентификујте потенцијалне начине квара до којих може доћи.
 • Одредите ефекте сваког потенцијалног начина квара на систем, производе или процес
 • Доделите озбиљност, појаву и ниво детективности за сваки могући начин квара на основу потенцијалних ефеката квара. Скала оцењивања је обично од 1 до 10, при чему је 10 најтежа.
 • Идентификујте потенцијалне узроке сваког начина квара. Ово се може урадити размишљањем или коришћењем других алата као што су Ишикава дијаграм или 5 Зашто.
 • Рангирајте сваки начин квара на основу изабраних критеријума. Ово може бити засновано на томе колико често се јавља режим квара, лакоћу откривања или колико је озбиљан режим квара
 • Развити и применити акционе планове за решавање најкритичнијих начина квара. Ово може укључивати редизајн, промене процеса или додатне контроле
 • Документујте и ажурирајте ФМЕА, наводећи идентификоване начине квара и мере предузете за њихово ублажавање. Ово се затим саопштава релевантним заинтересованим странама.
 • ФМЕА анализа је континуирани процес који организације треба периодично да раде. Ево неких софтверских решења која ће ваш ФМЕА процес учинити без стреса и веома ефикасним.

  РелиаСофт КСФМЕА

  КСФМЕА компаније Релиасофт је робустан ФМЕА софтвер богат функцијама који користе компаније као што су Роллс Роице, Цоца-цола и БАЕ системи.

  Софтвер омогућава корисницима да изврше четири различите врсте ФМЕА анализе, односно, процес ФМЕА, систем ФМЕА, дизајн ФМЕА и анализа режима, ефеката и критичности отказа (ФМЕЦА). Ово је додатак подршци главним индустријским стандардима за све врсте ФМЕА анализа.

  КСФМЕА омогућава једноставну конфигурацију пројекта анализе како би се ускладио са било којом методологијом за процену ризика која се користи у вези са ФМЕА.

    Како блокирати или избрисати пријатеље у ВеЦхат-у

  Поред тога, КСФМЕА омогућава пренос података од Десигн ФМЕА до Процесс ФМЕА, аутоматско генерисање тестова који се обављају током ФМЕА, нуди флексибилне алате за управљање подацима и подржава дијаграм тока процеса који пружа логичан, визуелни приказ процеса који је се анализира.

  Интелек ФМЕА

  Интелек ФМЕА је ФМЕА софтвер са одличном подршком за сарадњу и тимски приступ решавању проблема, поред тога што помаже организацијама да стандардизују и поједноставе ФМЕА процес и радне токове.

  Омогућава корисницима да идентификују и елиминишу потенцијалне кварове који би се могли десити у њиховим производима и процесима и такође лако да прате све ФМЕА-е у целој организацији. Такође омогућава корисницима да прате активности предузете да би се супротставили идентификованим ризицима и да изграде базу знања о потенцијалним ефектима и узроцима за вишекратну употребу.

  ДатаЛизер ФМЕА

  ДатаЛизер ФМЕА софтвер долази као модул у ДатаЛизер софтверском пакету. Међутим, може се користити и као самостални модул. Датализер ФМЕА омогућава прилагођавање ФМЕА критеријума и класификационих симбола како би одговарали индустрији у којој се софтвер користи за спровођење ФМЕА анализе.

  Такође подржава доделу корисника, улога и дозвола за усмеравање приступа ресурсима и стога се може користити са више корисника у различитим одељењима без лошег управљања правима и привилегијама корисника.

  Датализер ФМЕА такође омогућава лако креирање и генерисање процесних токова за вођење ФМЕА процеса и такође омогућава лако одржавање ФМЕА-ова коришћењем референтних ФМЕА-а који се аутоматски ажурирају у свим ФМЕА-има коришћењем одређене референтне ФМЕА.

  Такође подржава анализу основног узрока кварова и генерисање детаљних извештаја из извршених ФМЕА и лако га могу усвојити организације јер је релативно лако научити како да се користи, а такође нуди бесплатне туторијале о томе како га користити у спровођењу ФМЕА анализе.

  Релиенце ФМЕА

  Релиенце ФМЕА рекламиран као комплетно ФМЕА решење, препун је функција које чине процес ФМЕА анализе без стреса, јер Релиенце обавља све тешке послове за кориснике. Прво, корисници могу да изврше било коју врсту ФМЕА анализе од Десигн ФМЕА, Процесс ФМЕА, ФМЕЦА по комадима и ФМЕА-МСР, а корисници такође могу покренути сопствене прилагођене ФМЕА.

  Да би процес спровођења ФМЕА био још једноставнији, корисници могу да бирају између доступних прилагођених ФМЕА шаблона или да покрену сопствене прилагођене ФМЕА. Корисници такође имају приступ Релиенце банци знања, што им омогућава да поново користе, претражују и синхронизују своју ФМЕА анализу.

  Релиенце ФМЕА омогућава приступ спроведеној ФМЕА анализи било када, било где и на било ком уређају, укључујући мобилне уређаје. Такође подржава дозволе засноване на улогама и ефикасну контролу приступа, а долази са функцијама које су увек у синхронизацији које обезбеђују да су спроведени ФМЕА увек ажурни и да је покривеност потпуна.

  Корисници такође добијају контролну таблу која прикупља и организује ФМЕА податке омогућавајући холистички преглед спроведених ФМЕА.

  ПК-ФМЕА+

  ПК-ФМЕА+ је ФМЕА софтвер доступан на осам различитих језика и подржава креирање различитих ФМЕА анализа и такође пружа функције за планирање контроле и цртање дијаграма тока процеса. Са овим ФМЕА решењем, корисници троше мање времена на припрему за ФМЕА анализу и доживљавају свеукупно побољшање тимског рада током ФМЕА анализе.

    Како омогућити и користити вертикалне картице у Мицрософт Едге-у

  ПК-ФМЕА+ такође за лаку модификацију ФМЕА анализе, једноставну документацију ФМЕА анализе и обезбеђује снажан интегритет података у ФМЕА анализи.

  КТ9™ КМС ФМЕА

  КТ9™ КМС ФМЕА модул за управљање долази као део КТ9™ КМС софтвера, и нуди вишеплатформско ФМЕА решење које аутоматизује ФМЕА процес елиминишући потребу за ручним спровођењем ФМЕА, што одузима много времена.

  КТ9™КМС ради на андроиду, иОС-у, Виндовс-у или било ком веб претраживачу омогућавајући приступ ФМЕА анализи са било ког уређаја било где у свету.

  КТ9™ КМС ФМЕА омогућава брзо креирање и ревизију ФМЕА записа користећи уграђене ФМЕА записе. Омогућава складиштење ФМЕА записа који се могу претраживати, аутоматско израчунавање бројева приоритета ризика за идентификоване кварове и пружа корисницима обавештења путем е-поште кад год се догоде било какве промене у ФМЕА анализи.

  Корисници такође могу видети временску линију свих промена које су се десиле током ФМЕА анализе. Корисници такође имају приступ контролној табли која је једноставна за коришћење са персонализованим приказом за различите кориснике који сарађују у ФМЕА анализи.

  ФМЕА Студио

  ФМЕА Студио, који је развио иКА Систем, је робустан ФМЕА софтверски додатак за Мицрософт Екцел и ради само у оперативном систему Виндовс.

  ФМЕА Студио ради директно у Мицрософт Екцел-у и обезбеђује шаблоне за различите типове ФМЕА анализе, као што су основна ФМЕА, Дизајн ФМЕА, Процесс ФМЕА, софтвер ФМЕА и ФМЕА за здравство. Корисници такође могу креирати сопствене прилагођене шаблоне за сопствену ФМЕА анализу.

  ФМЕА студио такође долази са функцијама за ФМЕА, као што је дијаграм тока процеса, процена ризика према табели приоритета акција, процена ФМЕА ризика коришћењем 2Д и 3Д матрица и табеле за рангирање за лако рангирање озбиљности, појаве или нивоа детекције.

  Корисници ФМЕА студија такође имају предност да лако уређују своје ФМЕА документе и деле их са другим корисницима. У поређењу са другим ФМЕА решењима, ФМЕА студио је релативно јефтинији.

  СофтЕкперт ФМЕА

  СофтЕкперт ФМЕА је ФМЕА решење које је веома лако за употребу и лако за коришћење. Долази са чаробњаком корак по корак који води кориснике у креирању ФМЕА структура и хијерархијски приказује читаве ФМЕА структуре.

  Корисници такође имају приступ каталозима производа, процеса, функција, начина квара, ефеката, постојећих узрока и контроле у ​​ФМЕА анализи.

  СофтЕкперт ФМЕА такође аутоматски израчунава број приоритета ризика идентификованих начина квара и аутоматски шаље превентивне и корективне акције корисницима.

  Корисници могу да визуелизују ФМЕА податке користећи традиционални формат радног листа и креирају извештаје о менаџменту који истичу кварове у производима или процесима и ефикасност предузетих превентивних или корективних мера.

  За крај, СофтЕкперт ФМЕА омогућава конфигурацију система за више корисника омогућавајући организацијама да конфигуришу права приступа различитим корисницима у ФМЕА анализи.

  Закључак

  ФМЕА анализа је проактиван процес који има за циљ да пронађе и реши проблеме чак и пре него што се појаве у производима или процесима и, заузврат, побољша њихов квалитет. Са софтверским решењима која олакшавају спровођење ФМЕА анализе, важно је користити ове алате и учинити ФМЕА анализу делом развоја процеса или производа одмах од првих фаза и током целог животног циклуса.

  Такође можете истражити неке најбоље ГРЦ платформе за управљање ризиком.