8 најбољих менаџера Линук партиција за креирање и брисање простора на диску

Да ли желите да измените или управљате својим партицијама диска у Линук-у?

У овом чланку смо саставили листу најбољих алата за партиционисање и управљање дисковима за кориснике Линук-а.

Прво, да видимо шта је партиционисање диска и разлоге за то.

Шта је партиционисање диска?

Партиционисање диска је процес поделе хард диска или ССД уређаја на више логичких јединица за складиштење или партиција.

Партиција је део чврстог диска који оперативни систем третира као засебну јединицу. Свака од ових партиција изгледа за ОС као посебан диск са сопственим системом датотека и капацитетом за складиштење.

Свака партиција је идентификована јединственим идентификатором који се зове „табела партиција“, која садржи информације о величини партиције, типу, локацији и систему датотека.

Ове табеле партиција се могу креирати у различитим форматима као што су МБР (Мастер Боот Рецорд) или ГПТ (ГУИД Партитион Табле). То у потпуности зависи од захтева и ограничења система.

Разлог да извршите партиционисање диска

Партиционисање диска може имати неколико предности.

На пример, омогућава вам да одвојите различите типове података као што су оперативни систем и апликације на једној партицији и личне датотеке на другој партицији.

Поред тога, бројни оперативни системи се могу инсталирати на једном рачунару користећи партиционисање, сваки на својој партицији. Ово је познато као двоструко покретање и такође вам омогућава да изаберете који оперативни систем ћете користити када покренете рачунар.

То се може урадити помоћу уграђених алата који долазе са вашим основним оперативним системом или коришћењем софтвера треће стране. Важно је напоменути да партиционисање диска може довести до губитка података. Дакле, мораћете да направите резервну копију важних датотека пре него што направите било какве промене.

Шта су менаџери партиција?

Менаџери партиција су софтверски алати који вам омогућавају да управљате и манипулишете партицијама на вашем чврстом диску.

Помоћу менаџера партиција можете:

  • Поделите свој чврсти диск на више партиција ради боље организације и управљања.
  • Промените величину или померите партиције да бисте направили више простора за одређену партицију или да бисте оптимизовали коришћење доступног простора на диску.
  • Направите или избришите партиције. На пример, Да бисте направили простор за инсталацију новог оперативног система или да бисте уклонили нежељену партицију.
  • Форматирајте партиције да бисте их припремили за употребу или обришите све податке на њима.
  • Промените тип партиције, као што је са примарне на логичку партицију или обрнуто.

Менаџери партиција могу бити самосталне апликације које се покрећу на вашем рачунару или могу бити интегрисане у друге софтверске алате као што су софтвер услужног програма за диск, софтвер за прављење резервних копија и опоравак или оперативни систем.

  Како инсталирати Реапер ДАВ на Линук

Обично их користе ИТ професионалци и администратори система који треба да управљају и одржавају партиције чврстог диска свог рачунара у различите сврхе.

Постоје различити фактори које треба узети у обзир приликом избора правог менаџера партиција. Неки од њих су:

Кориснички интерфејс

Неки менаџери партиција имају ГУИ док други користе интерфејс командне линије (ЦЛИ).

Менаџери партиција засновани на ГУИ-у су генерално лакши за корисника што их чини добром опцијом за почетнике.

Док менаџери партиција засновани на ЦЛИ генерално укључују шире могућности и моћнији су, али би могли бити изазовнији за употребу за појединце који нису упознати са радом са командном линијом.

Карактеристике

Различити менаџери партиција нуде различите функције. Неки могу бити једноставни и нуде само основну функционалност управљања партицијама, док други алати могу понудити напредније функције као што је могућност управљања више дискова или промене величине партиција без губитка података.

Компатибилност

Увек се уверите да је менаџер партиција који одаберете компатибилан са вашом Линук дистрибуцијом и системом датотека који користите.

Стабилност и поузданост

Важно је изабрати поузданог менаџера партиција да бисте избегли ризик од губитка података или пада система. Потражите менаџера партиција са добрим искуством и позитивним рецензијама других корисника.

Подршка

Размотрите ниво подршке коју нуди менаџер партиција. Да ли програмер обезбеђује редовна ажурирања и исправке грешака? Да ли постоји форум заједнице или канал за подршку коме се можете обратити ако наиђете на било какве проблеме?

Узимајући ове факторе у обзир, навели смо најбоље менаџере Линук партиција. Покренимо се!

ГПартед

ГНОМЕ Партитион Едитор, такође познат као ГПартед, је бесплатан уређивач партиција отвореног кода за оперативне системе засноване на Линуку. То је популаран алат који се користи за креирање, брисање и копирање партиција, као и за промену типа система датотека и ознаке партиције.

ГПартед се може користити за креирање и манипулисање многим различитим типовима система датотека укључујући ект2, ект3, ект4, бтрфс, НТФС, ФАТ32 и многе друге. Такође подржава промену величине и померање партиција, што вам омогућава да прилагодите величину и локацију партиција без губитка података.

Гноме-диск-утилити

Гноме-диск-утилити (Дискови) је графичка апликација за контролу диск јединица и медија у ГНОМЕ десктоп окружењу на Линук машинама. Пружа једноставан интерфејс за управљање уређајима за складиштење, укључујући чврсте дискове, ССД уређаје, УСБ дискове, СД картице и друге преносиве медије.

Овај алат омогућава кориснику да обавља различите задатке управљања дисковима као што су форматирање дискова, подешавање опција монтирања и перформансе бенчмаркинга. Штавише, можете креирати диск слике целих дискова или појединачних партиција и сачувати их у различитим форматима као што су необрађени, компримовани и ИСО.

  Како инсталирати ЈетБраинс ГоЛанд на Линук

КДЕ Партитион Манагер

КДЕ Партитион Манагер је ГУИ алат за управљање партицијама диска на Линук и Уник системима. Развијен је као део КДЕ десктоп окружења и обезбедио је интерфејс једноставан за коришћење за креирање, брисање, промену величине, премештање и копирање партиција.

Једна од предности овог алата је његова интеграција са КДЕ радним окружењем, које пружа доследан изглед и осећај у свим КДЕ апликацијама. Такође пружа низ додатних функција као што је могућност прегледа промена пре него што их примените и могућност креирања слика диска и њиховог враћања.

Активно се развија и ажурира. Такође има снажну заједницу корисника и програмера који доприносе његовом развоју и подршци.

ГНУ Партед

ГНУ Партед је моћан услужни програм командне линије за управљање партицијама диска на Линук и Уник системима. Може да креира, мења величину, брише и помера партиције. Чак и он може да мења заставице партиција и приказује јасне информације о диску и његовим партицијама.

Једна од главних предности Партед-а је та што подржава различите формате партиционих табела, што га чини флексибилним алатом који се може користити са различитим платформама и системима датотека. Популарни формати табела партиција, укључујући МС-ДОС, ГПТ, БСД, Сун и СГИ су компатибилни са њим.

Партед је способан да ради са различитим системима датотека, укључујући НТФС, ФАТ16, ФАТ32, ХФС+, ект2, ект3 и ект4. Подржава и примарне и логичке партиције и такође може креирати табеле партиција са више партиција.

НТФС-3Г

НТФС-3Г је бесплатни софтверски драјвер отвореног кода који омогућава Линуку и другим оперативним системима сличним Уник-у да читају и пишу податке на НТФС (Нев Тецхнологи Филе Систем) партицијама.

НТФС је систем датотека који се подразумевано користи на многим Виндовс оперативним системима. Дакле, поседовање драјвера као што је НТФС-3Г је важно за кориснике који морају да преносе датотеке између Линук и Виндовс система или да приступе датотекама ускладиштеним на НТФС партицијама из Линука.

Такође подржава широк спектар функција укључујући подршку за велике датотеке и партиције, аутоматско руковање дозволама и власништвом и интеграцију са Линук системом датотека.

КтПартед

Ктпартед је графички фронт-енд за Партед алатку командне линије. Дизајниран је да буде клон Партитион Магиц-а (власнички алат за партиционисање) за Виндовс. Такође укључује неке напредне функције као што су могућност поравнања партиција за оптимизацију перформанси диска и могућност провере и поправке партиција.

Овај алат је заснован на Кт оквиру и дизајниран је да буде вишеплатформски што значи да може да ради на различитим оперативним системима, укључујући Линук, Уник и Виндовс. Међутим, првенствено се користи на Линук и Уник системима где је често укључен као део подразумеване инсталације или доступан из софтверских репозиторија.

  Како инсталирати Дебиан Линук

Ктпартед се више не развија активно и можда неће добро функционисати са модерним системима или новијим верзијама. Уопштено говорећи, препоручује се коришћење новијег алата као што је ГПартед или КДЕ менаџер партиција који се активно развијају и пружају модерније и поузданије карактеристике партиционисања.

Фдиск

фдиск је популарни услужни програм командне линије који се користи за управљање табелама партиција на блок уређајима као што су хард дискови и ССД уређаји. Омогућава корисницима да креирају, бришу, мењају величину и мењају партиције на диску.

То је често коришћен алат за партиционисање диска у оперативним системима сличним Уник-у, укључујући Линук. Слично другим алатима за партиције, фдиск такође подржава многе формате система датотека.

Основна синтакса за коришћење команде фдиск је:

fdisk [parameters] device

Овде „уређај“ одређује хард диск који треба да се партиционише (нпр. /дев/сда), а „параметри“ се могу користити за спецификацију различитих опција командне линије које контролишу понашање фдиск-а.

Неки од најчешће коришћених параметара са фдиск-ом укључују:

  • -н: Креирајте нову партицију
  • -д: Избришите постојећу партицију
  • -л: Наведите табеле партиција за наведени уређај
  • -п: Штампање табеле партиција.
  • -т: Промените тип партиције.

На пример, да бисте креирали нову партицију на /дев/сда, можете користити следећу команду.

sudo fdisk /dev/sda

Ово би покренуло фдиск алатку за наведени диск. Одатле можете користити различите опције командне линије за креирање, модификовање и брисање партиција по потреби.

Цфдиск

Цфдиск је још један алат за партиционисање за управљање табелама партиција на диску. То је такође услужни програм заснован на командној линији који пружа једноставнији и прилагођенији интерфејс у ​​поређењу са фдиск-ом.

Такође пружа визуелни приказ диска и партиција који омогућава корисницима да лако виде тренутни изглед диска и у складу са тим изврше измене.

Напомена: Будите веома опрезни када користите алатке за управљање партицијама јер измена табела партиција може потенцијално довести до губитка података. Увек се побрините да направите резервну копију важних података пре него што направите било какве промене у табели партиција чврстог диска.

Напомена аутора ✍

Партиционисање Линук система може бити важан задатак у циљу оптимизације коришћења простора на диску, организовања података и ефикасног управљања системским ресурсима. Линук нуди разне моћне алате за партиционисање, како графичке тако и засноване на командној линији за постизање овог задатка.

Надам се да вам је овај чланак био од помоћи у учењу о најбољим менаџерима Линук партиција. Можда ћете такође бити заинтересовани да сазнате како да направите партицију диска у Виндовс-у.