8 најбољих решења за безбедност података за заштиту вашег пословања

Подаци су од суштинског значаја за организације данас. Добри подаци могу помоћи вашем предузећу да стекне увид у умове ваших клијената, да донесе пословне одлуке на основу информација и успостави стандарде за даље напредовање.

Како се организације све више ослањају на податке за ефикасан рад, актери претњи смишљају иновативне начине да дођу до осетљивих података организације.

Дакле, морате да имплементирате решења за безбедност података у својој компанији да бисте заштитили критичне податке од претњи. Осим тога, већина организација ових дана је законски обавезна да заштити податке својих клијената.

Шта је безбедност података?

Безбедност података се односи на заштиту података од неовлашћеног приступа, оштећења, случајног губитка или крађе током читавог животног циклуса података, од креирања података до уништења.

Циљ безбедности података је очување њихове поверљивости, интегритета и доступности. Обухвата софтвер, хардвер, уређаје за складиштење и корисничке уређаје. А процес безбедности података такође укључује политике и процедуре организације.

Зашто је вашем предузећу потребна безбедност података

Све већи број случајева кршења података доказује да се хакери непрестано труде да приступе осетљивим подацима. У ствари, повреде података изложене су више од 6 милиона евиденција података широм света само током првог квартала 2023.

Свака повреда података, чак и ако је мања, може проузроковати непоправљиву штету вашем бренду, укључујући финансијски и репутацијски губитак. Кршење података може бити штетно за ваше пословање ако сте онлајн предузеће. То је зато 81% људи престао би да се бави брендом на мрежи након инцидента са кршењем података.

Ако ваше предузеће подлеже било ком од горе наведених прописа о усклађености података, морате да примените ефикасна решења за безбедност података како бисте испунили смернице за безбедност података поменуте у важећем стандарду.

Можете да проверите ове софтверске програме за усклађеност са сајбер-безбедношћу да бисте испунили захтеве усаглашености.

Предности безбедности података

Обезбеђивање података вашој организацији може пружити вишеструке предности, као што су:

 • Спровођење безбедности података обезбеђује поштовање прописа о заштити података. Непоштовање прописа о безбедности података може довести до огромних казни.
 • Решења за безбедност података минимизирају поремећаје и обезбеђују континуитет пословања.
 • Чувањем критичних података, минимизирате шансе за излагање података. Ово гради поверење код купаца и заинтересованих страна.

Као резултат тога, можете спречити разне нападе малвера и нападе друштвеног инжењеринга.

Решења за безбедност података и како она помажу предузећима

Ево популарних решења за безбедност података које организације примењују за заштиту осетљивих информација.

Откривање и класификација података

Откривање података је процес скенирања вашег читавог ИТ окружења да бисте лоцирали и идентификовали где се налазе структурирани и неструктурирани подаци.

С друге стране, класификација података је процес за одређивање типа података које сте пронашли и означавање података да бисте их организовали у различите категорије на основу типа садржаја, типа датотеке и других метаподатака.

Решење за откривање и класификацију података помаже вам да стекнете потпуну видљивост ваших података и да се фокусирате на најрањивије области како бисте побољшали безбедност података.

Ватрени зид

Доступан као рачунарски хардвер и софтвер, заштитни зид функционише као посредник између ваше унутрашње мреже и спољног саобраћаја.

  Рударство биткоина за лутке: разумевање основа

Штити вашу мрежу од нежељеног долазног саобраћаја дозвољавајући само конфигурисане долазне захтеве за повезивање.

Можете да проверите ове програме заштитног зида отвореног кода да бисте заштитили своју мрежу.

Контрола приступа

Контрола приступа је политика безбедности података која вам помаже да управљате ко је овлашћен да приступа подацима.

Кроз аутентификацију и ауторизацију, контрола приступа осигурава да су корисници они за које тврде да јесу и да су овлашћени за приступ подацима.

Да бисте побољшали безбедност података, требало би да примените контролу приступа засновану на улогама (РБАЦ), у којој се приступ подацима додељује на основу дефинисаних пословних функција, а не на основу идентитета или сениоритета корисника.

Такође, требало би да примените јаку политику лозинки како бисте обесхрабрили кориснике да користе уобичајене лозинке.

Маскирање података

Ваша организација може захтевати да користите осетљиве податке за различите унутрашње операције као што су тестирање софтвера, демонстрација продаје или обука корисника. Нуђење оригиналних података у ове сврхе слаби безбедност података.

Маскирање података или прикривање података је процес модификације организационих података на такав начин да они не нуде никакву вредност неовлашћеним корисницима, али подаци остају потпуно функционални.

Зато почните да користите алатку за маскирање података да бисте сакрили податке пре него што их предате стажистима, програмерима или јавности из пословних разлога.

Систем за откривање и превенцију упада (ИДПС)

Као што име говори, систем за откривање и превенцију упада (ИДПС) надгледа догађаје у систему или мрежи и анализира те догађаје у потрази за знаковима могућих инцидената. А затим покушава да заустави откривене потенцијалне инциденте како би заштитио систем или мрежу.

Примена ИДПС-а може побољшати безбедност података у организацији јер ће систем спречити хакере да добију приступ вашим системима датотека помоћу малвера.

Безбедносне информације и управљање догађајима

Управљање безбедносним информацијама и догађајима (СИЕМ) је безбедносно решење које помаже компанијама да препознају и адресирају потенцијалне претње и рањивости пре него што оне могу да изазову сметње у пословању.

СИЕМ алати прикупљају податке дневника догађаја из локалних и клауд окружења и анализирају евиденције у реалном времену. Тако могу да открију напредне и непознате претње вашим осетљивим подацима, укључујући инсајдерске претње, претње рансомваре-а или ексфилтрацију података.

Спречавање губитка података (ДЛП)

Као што име сугерише, превенција губитка података (ДЛП) је стратегија за идентификацију и помоћ у спречавању небезбедне, неовлашћене употребе, дељења и преноса осетљивих података.

Постоје две основне функције решења за спречавање губитка података: идентификација осетљивих података као што су информације које могу да идентификују и спречавање губитка таквих података. И штите ваше осетљиве податке када су подаци у употреби, у покрету и мировању.

Дакле, императив је имплементирати добар систем за спречавање губитка података. А ако се већина ваших података налази у облаку, требало би да размислите и о коришћењу добре платформе за заштиту података у облаку.

Шифровање података

Шифровање је једно од најефикаснијих решења за заштиту података које можете користити за заштиту осетљивих података.

Када шифрујете датотеке које садрже осетљиве податке, претварате обичан текст (који људи могу да читају) у шифровани текст који ниједан човек или машина не могу да прочитају. Сходно томе, актери претњи ће видети бесмислице ако добију приступ вашим подацима. Корисници који имају кључ за дешифровање могу да претворе шифровани текст у обичан текст (читљиви подаци).

Управљање мобилним уређајима (МДМ)

Решење за управљање мобилним уређајима (МДМ) олакшава праћење и управљање више мобилних уређаја.

Штавише, МДМ алат вам омогућава да примените безбедносне политике на свим уређајима са приступом осетљивим подацима.

Такође можете да лоцирате изгубљени или изгубљени уређај и даљински обришете осетљиве податке са изгубљеног уређаја уз помоћ МДМ алата.

  Како ставити више слика у један пост на Инстаграму

Повратак података

Прављење резервне копије критичних података је неопходно. То је зато што резервне копије података могу помоћи у заштити ваших података од квара хардвера, људске грешке, напада рансомвера, нестанка струје и природних катастрофа.

Зато почните да правите резервну копију критичних података. Спроведите 3-2-1 политику прављења резервних копија података за заштиту осетљивих података. У овој политици ћете креирати три копије података и сачувати их на два различита медија са једном копијом ван локације.

Можете истражити ова популарна решења за прављење резервних копија података за средња и предузећа да бисте изабрали најбоље решење за своју организацију.

Физичко обезбеђење

Физичка безбедност игра кључну улогу у заштити података ваше организације. Лоша или неадекватна физичка безбедност може довести до повреде података. Зато предузмите неопходне кораке да појачате физичку безбедност у вашој компанији.

Ево неколико савета за почетак:

 • Направите инвентар пословних уређаја да бисте знали где се налазе, ко користи који уређај и да ли може да их изнесе ван ваших пословних просторија.
 • Ограничите приступ областима са осетљивим подацима или уређајима. Само овлашћена лица треба да имају приступ овим областима.
 • Инсталирајте видео камере за надгледање подручја са осетљивим подацима и уређајима.

Такође, размислите о закључавању сваке радне станице тако да ниједна не може да се пресели на друго место.

Обука запослених

Ваши запослени су најслабија карика у безбедности података. Можете шифровати осетљиве податке, подстицати запослене да креирају јаке лозинке или имати најбољу платформу за безбедност података. Али е-пошта може да их превари да поделе своје акредитиве за пријаву са актером претње.

Дакле, редовно покрените програме обуке за подизање свести о безбедности у својој организацији како бисте им помогли да уоче кампање за крађу идентитета, открију малвертисинг, разумеју хигијену лозинки и прате најбоље праксе за сајбер безбедност.

У наставку смо навели најбоља решења за безбедност података. Листа ће вам помоћи да одаберете прави алат који ће задовољити ваше захтеве за безбедност података:

Циера

Циера нуди поуздано решење за заштиту осетљивих података. Његове јединствене платформе засноване на облаку нуде вашој организацији:

 • Откривање и класификација осетљивих података
 • Управљање положајем безбедности података
 • Спречавање губитка података у облаку
 • Управљање приступом подацима
 • Аутоматизовани токови рада за отклањање ризика

А најбоља ствар код Циера је што може да открије, класификује и заштити податке у више окружења, укључујући софтвер као услугу (СааС), платформу као услугу (ПааС) и инфраструктуру као услугу услуга (ИааС).

Такође вам може помоћи да се припремите за будућност фокусирањем на снажне безбедносне политике како бисте ограничили утицај изложености података.

Имперва

Имперва је један од најкомплетнијих добављача решења за безбедност података у индустрији. Покрива 65+ складишта података, од наслеђа до облака и хибрида, и помаже вам да знате:

 • Где се налазе ваши осетљиви подаци
 • Ко јој приступа
 • Када се злоупотребљава

Уз Имперва, имаћете јединствену платформу за откривање података, класификацију и аналитику претњи. Нуди:

 • Критички увид, укључујући локацију осетљивих података, кориснике, приступ и ризик
 • Контекст у активностима података како би се брзо попуниле празнине за истраге инцидената
 • Наслеђена структурирана заштита базе података за обезбеђивање модерне архитектуре података у облаку.

Штавише, долази са 260 уграђених интеграција за убрзавање истраге и одговора. И омогућава вам да аутоматски примените политику безбедности података.

СпинОне

Ако тражите решење за безбедност података за заштиту СааС података, СпинОне из Спин.АИ је прави алат. СпинОне нуди потпуну заштиту података СааС-а. Он проактивно штити ваше податке од рансомваре-а, ИТ-а у сенци, цурења података и других претњи.

  Како да проверите историју гледања ваших Инстаграм колутова

СпинОне долази са многим напредним функцијама, које укључују, али нису ограничене на:

 • Видљивост и управљање погрешном конфигурацијом
 • Безбедносне политике
 • Надгледање, откривање и отклањање рансомвера
 • Управљање подацима и опоравак
 • Ревизија заједничких података
 • Ревизија ПИИ података
 • Управљање листом блокираних/дозвољених
 • Бодовање апликација

СпинОне подржава више центара података, укључујући АВС, ГЦП, Азуре и још много тога.

Нордлаиер

Сецуре Аццесс Сервице Едге (САСЕ) нуди организацијама свеобухватну сигурност кроз заштићену видљивост, заштиту података и побољшану сигурност од ивице до ивице за све уређаје унутар мреже. Примена САСЕ са Нордлаиер решења вам могу помоћи да решите безбедносне изазове у више области, укључујући:

 • СааС безбедност
 • Превенција претњи
 • Трансформација радне снаге
 • Безбедан даљински приступ
 • Безбедан рад од куће
 • Контролисани прелазак на услуге у облаку
 • Осигурање перформанси

Кључне карактеристике Нордлаиер САСЕ оквира укључују Зеро Труст, Фиревалл ас а Сервице (ФВааС), Цлоуд Аццесс Сервице Брокер (ЦАСБ), Сецуре Веб Гатеваи (СВГ) и Девице Постуре Сецурити.

Форцепоинт

Форцепоинт‘с АИ-ов пакет за откривање и класификацију података, одређивање приоритета, праћење и заштиту нуди поуздану сигурност података. Форцепоинт чини све ваше пословне податке видљивим. Можете да видите где се ваши подаци налазе, од крајњих тачака и центара података до више облака.

Са овим безбедносним пакетом можете:

 • Пронађите и поправите изложеност података
 • Управљајте нивоима приступа подацима
 • Пратите и управљајте нивоима ризика
 • Добијте јединствену покривеност заштите података
 • Примите свест о понашању
 • Спроведите политику безбедности података
 • Смањите сувишне, застареле и тривијалне податке

Форцепоинт спречава губитак података на клауду и он-прем уређајима. Такође вам помаже да останете у складу са безбедносним стандардима који покривају 150+ региона у 90+ земаља.

Копати

Копати је једна од најпоузданијих платформи за безбедност података. Његово јединствено решење нуди:

 • Управљање положајем безбедности података
 • Спречавање цурења података (ДЛП)
 • Откривање података и одговор (ДДР).

Диг Сецурити-ово решење за заштиту података нуди тренутну видљивост вашег ризика од статичких података, укључујући напредне могућности филтрирања на свим доступним мерама безбедности у облаку.

Штити вашу инфраструктуру облака од следећих претњи:

 • Рансомваре
 • Подаци из сенке
 • Дада злоупотреба
 • Ексфилтрација података
 • Непоштовање прописа о заштити података

Он даје приоритет питањима безбедности података на основу контекста како би се смањио број упозорења. Ово спречава замор од упозорења.

Сецурити

И

Сецурити‘с ДатаЦонтролс Цлоуд штити осетљиве податке у облаку и на мобилним уређајима. Омогућава вам да искористите детаљан увид у податке да бисте проценили ризике и дали приоритет отклањању погрешних конфигурација. Штавише, Сецурити ДатаЦонтролс Цлоуд вам омогућава да добијете увид у то на чије податке може утицати повреда података и који прописи се примењују.

То може помоћи вашој организацији у следећем:

 • Управљање положајем безбедности података
 • Спречавање неовлашћеног приступа осетљивим подацима
 • Управљање протоком осетљивих података
 • Праћење ризика података
 • Анализа утицаја кршења података
 • Аутоматизација обавеза приватности података
 • Сагласност за управљање подацима
 • Анализа лозе података
 • Изградња прилагођених токова посла

Сецурити ДатаЦонтролс Цлоуд вам помаже да визуелизујете ризике података помоћу графикона ризика и примените заштитне ограде да бисте спречили неовлашћени приступ.

ГуидеПоинт Сецурити

ГуидеПоинт Сецурити је водећа компанија која нуди услуге безбедности података прилагођене прилагођеним потребама организација.

Компанија ће помоћи вашој организацији у:

 • Процена постојећег положаја сајбер безбедности
 • Идентификовање празнина и рањивости
 • Уклањање безбедносних решења која не нуде оптималну безбедност
 • Предлагање безбедносних производа и контрола које могу да минимизирају безбедносне ризике података
 • Индексирање праксе безбедности података у појединачним пословним јединицама
 • Оптимизација интерних програма обуке за побољшање безбедности података
 • Примените безбедносну технологију која је прилагођена вашем окружењу
 • Коришћење техничких иновација потребних за стварање безбедног ИТ окружења

ГуидеПоинт Сецурити ће такође помоћи у припреми ваше организације да се придржава корпоративних и регулаторних политика.

Закључак

Уз све више инцидената повреде података, заштита осетљивих података ваше организације постаје кључна. Ако то не урадите, то може довести до излагања података, узрокујући значајну финансијску и репутацију вашег бренда. Да имплементирате права решења за безбедност података како бисте повећали безбедност података у вашој организацији.

Поред тога, требало би да размислите о коришћењу система за управљање безбедношћу информација (ИСМС) да бисте ојачали безбедност драгоцених података.