8 невероватних онлајн шаблона дијаграма афинитета за предузећа

Углавном, групне дискусије или сесије размишљања не воде никуда, јер постоји много идеја у неорганизованој структури.

Учесници браинсторминга бацају идеје које им падају на памет и све се збрка. Међутим, постоји решење за овај проблем, а пословни свет га назива дијаграмом афинитета или процесом афинитета.

Без обзира на то колико траје сесија размишљања, колико учесника има и колико су велики подаци прикупљени као резултат сесије, ако све прође кроз процес афинитета, постаје лако организовати идеје и структурирати их за доношење информисаних одлука .

Шаблони дијаграма афинитета на мрежи могу креирати прилагођене дијаграме афинитета за предузећа.

Шта је дијаграм афинитета?

Такође познат као дијаграм афинитета, мапирање афинитета или КЈ метода, дијаграм афинитета потиче из касних 60-их. Награђивани јапански етнограф/антрополог Јиро Кавакита креирао је ову методу како би организовао многе идеје са сесије браинсторминга.

КЈ метода или дијаграм афинитета је један од седам алата за планирање и управљање који су коришћени након Другог светског рата. Данас, ове алате прихватају предузећа у великом обиму.

Пословни професионалци користе дијаграме афинитета као алат за организовање и анализу података. Често се користе у маркетиншким истраживањима за идентификацију сегмената купаца или тржишних прилика.

Поред тога, предузећа могу да користе дијаграме афинитета током развоја производа да би разрадили идеје и потенцијална решења проблема.

Постоји много разлога зашто су дијаграми афинитета популарни међу предузећима. Као прво, они су одличан начин за организовање информација и идеја. Постављањем сличних предмета или идеја заједно, предузећа могу брзо да виде односе и обрасце који би иначе били скривени.

  5 карактеристика које смо волели на новом Леново Легион Го на ИФА 2023

Други разлог зашто су дијаграми афинитета популарни је тај што могу помоћи предузећима да пронађу нове могућности. Обједињавајући различите идеје и информације, предузећа често могу пронаћи нове начине да реше проблеме или да искористе прилике.

Даље, релативно их је лако створити и интерпретирати. Уз праве алате, предузећа свих величина могу брзо да направе дијаграме афинитета који пружају вредне увиде.

Случајеви употребе дијаграма афинитета

Дијаграми афинитета су моћни алати који могу помоћи предузећима свих величина да организују и анализирају податке. Од генерисања идеја и идентификације образаца, до откривања односа између различитих скупова информација, они се користе више пута.

Укратко, дијаграми афинитета се користе у вишеструке сврхе унутар предузећа. Неки од најчешћих случајева употребе дијаграма афинитета су следећи:

Браинсторминг

Дијаграми афинитета се често користе током сесија размишљања како би помогли групама да генеришу нове идеје и идентификују обрасце.

Анализа података

Дијаграми афинитета се такође могу користити за анализу скупова података да би се открили односи између различитих делова информација.

Решавање проблема

Дијаграми афинитета такође могу бити од помоћи у ситуацијама решавања проблема, јер могу помоћи групама да брзо идентификују основни узрок проблема.

Кораци за креирање дијаграма афинитета

Хајде да погледамо кораке за креирање дијаграма афинитета.

Корак 1: Набавите идеје

Први корак је прикупљање идеја путем канала који користите. Овај канал може бити групна дискусија, браинсторминг сесија, анкета итд.

Корак 2: Забележите

Прикажите га на табли у физичком ГД (Групна дискусија) или забележите на Гоогле Јамбоард-у ако је у питању виртуелни састанак. Изаберите било који медиј који желите.

Корак 3: Направите односе и групе

Сада морате да користите основни део дијаграма афинитета, који прави однос између различитих идеја. Забележите идеје које су релевантне једна за другу на један или други начин. Направите групе релевантних идеја.

  Како сцрапе Веб са резиденцијалним проксијима: Водич за почетнике

Корак 4: Направите супергрупе

Сада је време да се групе комбинују у супер групе према њиховом односу. Именовање заглавља сваке супергрупе ће вам помоћи у бољем управљању.

Корак 5: Направите дијаграм афинитета

Коначно, желећете да визуелно представите податке, где долази дијаграм афинитета. Почните тако што ћете написати исказ проблема који покушавате да решите на врху и направите дијаграм афинитета од идеја/података које сте прикупили са жељеног канала .

Након што сте довољно истражили дијаграм афинитета. Хајде да сада истражимо најбоље шаблоне дијаграма афинитета у овом чланку:

Миро

Миро обезбеђује више шаблона дијаграма афинитета који могу да стану на више места за ваш пословни тим. Доступне су бројне опције, од стратегије бренда до дијаграма лепљивих белешки и кварова у раду.

Ако вам се током сесије размишљања појави много „зашто“, онда можете наставити са Мировим дијаграмом 5 зашто афинитета.

ИнВисион

ИнВисион је платформа на којој ће УИ/УКС тимови наћи велику помоћ са дијаграмима афинитета. Сегмент у коме се највише енергије улаже у УИ/УКС истраживање захтева специфичне шаблоне дијаграма афинитета.

ИнВисион пружа невероватне шаблоне дијаграма афинитета за истраживање корисничког интерфејса/уКс. Ови предлошци имају све потребне опције и функције које жели кориснички интерфејс или истраживач корисничког искуства.

Визуелна парадигма

Наставите са визуелном парадигмом и набавите различите шаблоне дијаграма афинитета заснованих на намјени за своје пословање.

Без обзира којој индустрији или ниши припадате, проналажење шаблона дијаграма афинитета по мери је могуће на Висуал Парадигму. Омогућава вам да имате шаблоне о одређеним изјавама о проблемима као што су питања прехрамбене индустрије, маркетинг здравствене заштите итд.

Едрав

Сви шаблони имају функцију прилагодљивости, али Едрав нуди напредније функције. Ако сте у журби, брзо изаберите шаблон на Едрав-у и прилагодите га како би изгледао као ваш.

  Шта је брзо пуњење и како функционише?

Његове паметне функције, попут плутајућих дугмади, чине га практичнијим.

Смартдрав

Смартдрав је добра опција ако тражите професионалног добављача шаблона дијаграма афинитета. Величина вашег тима овде није битна јер сви саиграчи могу заједно да раде на дијаграму афинитета.

Овде ћете пронаћи шаблоне за различите намене који служе скоро свакој индустрији. Од развоја софтвера до дизајнерског размишљања, на Смартдрав-у можете добити релевантан шаблон.

Фигма

Фигма је један од најпопуларнијих алата за дизајн на мрежи и има добру колекцију шаблона дијаграма афинитета. Бесконачна табла компаније ФигЈам олакшава тимовима да колективно чувају и организују идеје које долазе из њиховог мозга.

Огромни креативни или тимови за управљање производима раде на одређеним стварима више пута са више страна. Фигма решава овај сложен ток посла својим лаким решењима. Прављење дијаграма афинитета са Фигма-ом је корисно јер вам помаже да га унесете у процес дизајна производа и имплементирате идеје у реалном времену.

Мокупс

Мокупс је најбољи ако тражите чист шаблон дијаграма афинитета за креирање поуздане пословне стратегије.

Мокупи обезбеђују чист дизајн у дијаграмима афинитета, чинећи их једноставним за коришћење и лако разумљивим. Тимски рад је робусна карактеристика која чини да се мокупи издвајају од преплављеног тржишта алата. Сви чланови тима могу остављати коментаре које други могу пратити.

Луцидспарк

Луцидспарк није само креатор дијаграма афинитета, већ је комплетно решење за преношење идеја у фазу развоја и имплементације.

Поред креатора виртуелних дијаграма афинитета, Луцидспарк има и нека цоол решења као што су стратешко планирање, планирање пројекта, евалуациони графикони, итд. Сви ови алати могу да се интегришу, а ви можете да подигнете свој дијаграм афинитета на нови ниво у свом пословном развоју.

Завршне речи

Да би доносило одлуке на основу информација, предузеће мора детаљно да се бави идејама свих заинтересованих страна. Ићи у дубину значи организовати податке, успоставити однос међу њима и направити снажан акциони план.

Сви горе поменути шаблони дијаграма афинитета су најбољи доступни ресурси на мрежи. Неки су плаћени, док су други бесплатни, па изаберите према вашим пословним захтевима.

Затим можете погледати ресурсе за учење и туторијале за дизајнере афинитета.