8 пракси сајбер безбедности за компаније са ниским буџетом

Интернет је мач са две оштрице за мале компаније. С једне стране, он представља мноштво могућности за мале компаније да повећају свој досег, повећају базу купаца и значајно повећају своје приходе. Међутим, то такође представља велики безбедносни ризик у виду сајбер напада.

Компаније на интернету су подложне мноштву сајбер напада, као што су кршење података, груба сила, напади малвера, пхисхинг, напади ускраћивања услуге, друштвени инжењеринг и напади рансомваре-а, између осталог.

Према Цхецк Поинт Ресеарцх (ЦПР)глобални сајбер напади су порасли за 38 процената у 2022. у односу на 2021. годину, а са зрелошћу АИ технологије, сајбер-напади ће се вероватно повећати.

ИБМ, у њиховој цени извештај о кршењу података за 2023. напомиње да је глобална просечна цена повреде података у 2023. износила 4,45 милиона долара, што је повећање од 15% током 3 године. Веризон такође извештава да 43 одсто свих повреда података укључује мала предузећа.

Сајбер напади се повећавају из дана у дан, а цена постати жртва ових напада је све већа. У ствари, финансијски утицај сајбер напада може бити прескуп да би се мала компанија опоравила.

Још је горе за мале компаније јер су оне главне мете у сајбер нападима јер имају ограничене ресурсе и стручност да правилно инвестирају у сајбер нападе. Стога, сајбер нападачи доживљавају мале компаније као лаку мету.

Да бисмо разумели утицај сајбер напада на мале компаније, Национални институт за сајбер безбедност извештава да 60 одсто малих и средњих предузећа престаје са пословањем након што су постали жртва сајбер напада.

Ова статистика даје мрачну слику за мале компаније. Да ли то значи да мале компаније треба да се држе подаље од интернета? Сигурно не. Постоје праксе сајбер безбедности које мале компаније могу применити како би спречиле да буду жртве сајбер напада. Али прво, погледајмо неке од изазова са којима се суочавају мале компаније са ограниченим буџетом за сајбер безбедност

Изазови са којима се суочавају мала предузећа са ограниченим буџетом за сајбер безбедност

Неки од изазова са којима се суочавају мале компаније које не могу да одвоје значајан буџет за сајбер безбедност укључују:

Недостатак интерног тима за сајбер безбедност

Многе мале компаније немају интерне стручњаке за сајбер безбедност, као што су аналитичари информационе безбедности, архитекте система, аналитичари форензике инцидента и тестери пенетрације, између осталих. Одржавање интерног тима за сајбер безбедност је скупо и можда није разумна инвестиција за мале компаније.

То, заузврат, значи да мале компаније немају приступ интерној експертизи за сајбер безбедност за дизајнирање и имплементацију безбедних система. Поред тога, вероватно немају стручњаке који би тражили рањивости у постојећим системима и да обуздају или одбију нападе кад год се догоде.

  Осигурање квалитета наспрам контроле квалитета (КА вс. КЦ): разлике и сличности

Реактивни одговор на сајбер нападе

Добра стратегија сајбер безбедности укључује проактиван приступ идентификовању рањивости и потенцијалних напада чак и пре него што их изврше злонамерни актери. Да бисте то урадили, потребно је много улагања у истраживање и лов на претње.

Међутим, пошто је то често недостижно малим компанијама, многи реактивно приступају сајбер безбедности. То значи да мале компаније не могу да предвиде и избегну сајбер нападе. Уместо тога, они одговарају на сајбер нападе након што се то већ догодило.

Сложеност пејзажа претњи

Сајбер напади се стално развијају. На пример, Рансомваре-ас-а-сервице није постојао пре неколико година. Тренутно можете да изнајмите рансомвер и да га примените а да не морате сами да напишете рансомвер. Непрекидна еволуција пејзажа претњи може бити огромна за мале компаније да одрже корак.

Ризици треће стране

Мале компаније често морају да се ослањају на апликације трећих страна јер не могу да развију сопствени софтвер у компанији. Колико год ово могло бити исплативо, могло би да уведе потенцијалне безбедносне ризике за компанију. Понекад софтвер треће стране има рањивости које се могу искористити на штету компанија које користе софтвер.

Социјални инжењеринг

Друштвени инжењеринг је техника напада где злонамерни актери манипулишу појединцима да одају поверљиве информације или изводе радње које могу да угрозе њихову безбедност. Због недостатка или недовољне обуке за сајбер безбедност међу запосленима у малим компанијама, они лако могу постати жртве социјалног инжењеринга.

Мале компаније су лака мета за социјални инжењеринг због недовољне обуке, ограничених мера безбедности и чињенице да негују малу заједницу запослених од поверења.

У ствари, истраживање од Баррацуда открили су да ће просечан запосленик малог предузећа са мање од 100 запослених доживети 350 одсто више напада социјалног инжењеринга него запослени у већем предузећу.

Неке од најбољих пракси које мале компаније могу применити како би побољшале своје безбедносно држање и спречиле потенцијалне нападе укључују:

Образовање и обука запослених

Тхе Светски економски форум напомиње да се 95 одсто проблема са сајбер-безбедношћу може пратити до људске грешке. Запослени су ваша прва линија одбране у случају сајбер напада и могу бити најслабија карика ако нису правилно обучени.

Грешке које чине запослени, као што је неправилно руковање лозинкама или дељење осетљивих информација, могу оставити компанију изложеном сајбер нападима.

Стога је важно да мале компаније континуирано улажу у обуку свог особља о сајбер безбедности. Обучите своје запослене о различитим врстама сајбер напада и како се они изводе. Научите их како да препознају нападе као што су пхисхинг преваре и друштвени инжењеринг, као и како се подаци могу прикупљати и експлоатисати на мрежи.

Поред тога, едукујте своје запослене о томе како да открију сумњиве имејлове и веб локације и како да идентификују да је уређај заражен злонамерним софтвером. Такође је важно да их обучите како се примењују добре праксе основне лозинке, коришћење вишефакторске аутентификације, како да рукују осетљивим подацима и како да се заштите на мрежи.

Такође би требало да их обучите шта да раде када сумњају да ће се напад десити или да се десио. Таква обука ће значајно побољшати безбедносни положај ваше компаније.

  Може ли се ЕкпрессВПН-у веровати?

Формулисати безбедносне политике и процедуре

Безбедносне политике и процедуре су веома важне за сваку компанију која брине о својој сајбер безбедности. Политике и процедуре обезбеђују да су мере сајбер безбедности јасно дефинисане, стандардизоване и примењене у целој компанији. Ово је корисно за минимизирање потенцијалних рањивости у организацији.

Безбедносне политике и процедуре такође обезбеђују да запослени буду информисани о најбољим праксама у области сајбер безбедности и шта треба да ураде да заштите осетљиве информације и избегну нападе.

Такође подстиче одговорност и културу свесне безбедности међу запосленима јер постоје јасно постављене политике о томе шта се очекује од сваког запосленог што се тиче сајбер безбедности.

Инсталирајте антивирус и заштитне зидове

Инсталирање антивирусног програма и заштитног зида је кључни корак у обезбеђивању система и мрежа ваше компаније. Антивирусни софтвер се користи за откривање и неутралисање злонамерног софтвера као што су рансомваре, тројански коњи, црви, шпијунски софтвер и кеилоггери, између осталог.

Антивирус може да вам помогне да постанете проактивнији у својој стратегији сајбер безбедности јер се може заказати да изврши скенирање како би открио и неутралисао злонамерни софтвер у мрежама и системима пре него што се они изврше.

Заштитни зид са друге стране је кључан јер надгледа долазни и одлазни саобраћај у мрежи и контролише саобраћај који има приступ интерној мрежи компаније. То значи да заштитни зид може ефикасно да блокира приступ злонамерном саобраћају мрежи компаније и тако спречи потенцијалне нападе.

Набавите софтвер од реномираних добављача

Софтвер који се користи у компанији може имати рањивости или бацкдоор које нападачи могу искористити. Ово је често случај када се софтвер набавља од непоузданих добављача у покушају да се смање трошкови. Да бисте боље заштитили своју компанију, важно је да свој софтвер набављате само од поузданих добављача који су већ неко време на тржишту.

Ово ће вам дугорочно бити од користи, јер се софтвер обично темељно тестира како би се осигурало да нема рањивости, а ажурирања и закрпе се редовно објављују како би се софтвер побољшао.

Поред тога, уверите се да компаније треће стране које имају приступ вашим системима користе поуздан софтвер и имају чврсте безбедносне политике како бисте избегли ситуацију у којој сте нападнути због рањивости које постоје у партнерској компанији.

Редовно ажурирајте своје уређаје и софтвер

Ово може звучати као очигледна ствар, али није. Недавно, Касперски наручио студију о томе како људи рукују ажурирањима софтвера. Утврђено је да скоро половина анкетираних организација користи неки облик застарелог софтвера. Поред тога, 48 одсто анкетираних запослених открило је да су радили са запосленима који одбијају да користе нове или ажуриране верзије уређаја.

Мало људи редовно ажурира своје уређаје. То је нешто чега су нападачи свесни и искоришћавају. На пример, тхе ВаннаЦри црвкоји је изазвао хаос у мају 2017. године, утицао је на рачунаре који нису инсталирали безбедносну заштиту коју је Мицрософт објавио у марту исте године.

Софтверске компаније редовно тестирају свој софтвер на рањивости и објављују исправке како би побољшале софтвер и отклониле све рањивости које се могу пронаћи. Стога, као мала компанија, требало би да се побринете да сви ваши уређаји и софтвер буду ажурирани чим ажурирања буду доступна.

  Како спојити слојеве у Пхотосхопу

Поред тога, све закрпе би требало да се инсталирају чим се објаве како бисте избегли да буду жртве злонамерних напада.

Аутоматизујте своју сајбер безбедност и користите вештачку интелигенцију

ИБМ, у њиховом Извештај о трошковима за 2023. годину напомиње да је просечна уштеда за организације које интензивно користе безбедносну вештачку интелигенцију и аутоматизацију 1,76 милиона долара у поређењу са организацијама које то не користе. Стога, као мала компанија, можете много да уштедите коришћењем вештачке интелигенције (АИ) и аутоматизације у својој стратегији сајбер безбедности.

Постоји много алата за аутоматизацију који користе вештачку интелигенцију и софтверска решења за потпуну аутоматизацију задатака сајбер безбедности као што су истраживање претњи, заштита крајњих тачака, управљање дозволама, лов на претње и реаговање на инциденте.

Све ово може да се примени за управљање сајбер безбедношћу компаније без потребе за интервенцијом људских стручњака. Ово може резултирати бољом безбедношћу за мале компаније јер су софтверски алати веома прецизни. Поред тога, може помоћи компанијама да уштеде трошкове јер им није потребно да имају много интерних стручњака за сајбер безбедност.

Резервна копија критичних података

Добра стратегија сајбер безбедности укључује мере које се могу предузети у случају да дође до напада. Добар начин да осигурате да не изгубите критичне информације које могу да осакате ваше пословање је шифровање и редовно прављење резервних копија важних информација, по могућности на посебној локацији.

Ово осигурава да се у случају напада не може приступити критичним информацијама као што су кориснички акредитиви због шифровања. У случају да се рансомваре примени и компанија више не може да приступи својим подацима, резервне копије се могу користити за опоравак података.

Обезбедите одвојене радне уређаје

Многе мале компаније су усвојиле модел рада од куће који промовише рад на даљину. Колико год је ово корисно јер помаже компанији да минимизира оперативне трошкове, представља и безбедносни ризик.

У студији коју је спровела Аллианце Виртуал Оффицес, откривено је да рад од куће повећава учесталост сајбер напада за 238%. Пошто удаљени радници имају приступ системима компаније, чињеница да раде од куће може значити да су њихови уређаји доступни великом броју људи. То, заузврат, значи да се лозинке могу делити, а акредитиви за рад могу да процуре на овај или онај начин.

Да бисте све ово избегли, обезбедите запосленима одвојене уређаје за рад. Ови уређаји треба да буду конфигурисани са антивирусом, заштитним зидовима и ВПН-овима како би се осигурало да не стварају безбедносни ризик.

Запослене такође треба упутити да не користе своје радне уређаје за задатке који нису повезани са послом, као што су приступ сајтовима друштвених медија, коцкање, игре, преузимање личних датотека и још много тога. Ови уређаји се такође могу конфигурисати да спрече приступ познатим опасним локацијама.

Закључак

Сајбер безбедност је веома важна ствар у свакој организацији, без обзира на њену величину. Ограничени буџет не значи да мале компаније треба да буду опрезне и да не обраћају пажњу на то колико су безбедне на мрежи.

Пошто мале компаније такође рукују критичним информацијама, важно је да предузму мере да обезбеде своје податке и заштите своје клијенте. У случају да имате малу компанију и нисте сигурни како да обезбедите своје системе, размислите о примени најбољих пракси које су подељене у чланку.

Такође можете истражити неке платформе сајбер безбедности са АИ-ом да бисте заштитили своју организацију.