8 разлога за надоградњу на Распберри Пи 5, пројекат по пројекат

Кључне Такеаваис

  • Распберри Пи 5 доноси супериорне перформансе за ретро играње, покретање захтевних игара са малим грешкама.
  • Пројекти машинског учења имају велике користи од повећане процесорске снаге Пи 5, пружајући брже одговоре на упите цхатбот-а.
  • Пи 5 револуционише компјутерски вид са повећаном процесорском снагом и могућношћу повезивања две камере истовремено.

Са далеко способнијим процесором и гомилом додатних функција, Распберри Пи 5 нуди далеко више снаге од претходних модела. Хајде да погледамо разлоге за надоградњу на Пи 5, пројекат по пројекат.

1. Ретро игре са Распберри Пи 5

Не само да је Пи 5 Броадцом БЦМ2712 систем на чипу до три пута бржи од Распберри Пи 4, већ се Пи 5 може похвалити новим ВидеоЦоре ВИИ ГПУ, који подржава ОпенГЛ ЕС 3.1 и Вулкан 1.2 стандарде. Дакле, очигледно има више обраде и графичког гунђања за емулацију неких од захтевнијих система ретро игара.

Распберри Пи 4 се борио да опонаша класичне конзоле као што су Нинтендо 64, Сега Дреамцаст и Сони ПСП, али Пи 5 ради далеко бољи посао. Може да покреће графички захтевне 3Д игре као што су Рогуе Скуадрон и ГолденЕие 007 на Н64 са пристојном брзином кадрова (до 60 кадрова у секунди), са мало или без грешака,

Пи 5 такође може да покреће игре за Нинтендо ГамеЦубе и Вии (са Долпхин емулатором), па чак и за Свитцх (са Иузу емулатором), али са мешовитим резултатима. Подешавање резолуције и других подешавања може побољшати репродукцију.

Који год систем емулације Распберри Пи игара да користите, као што је Рецалбок или РетроПие, нема сумње да Распберри Пи 5 нуди далеко супериорне перформансе за ретро игре. Преко својих двоструких микро ХДМИ излаза, може чак и да покреће двоструке 4К дисплеје на 60Хз.

  Креирање СКЛ ПРИКАЗА: Објашњено корак по корак

2. Распберри Пи машинско учење / АИ

Захтевајући доста процесорске снаге, пројекти машинског учења и вештачке интелигенције требало би да имају велике користи од надоградње хардвера Распберри Пи 5. Дакле, ово је одличан разлог да купите Пи 5.

Технологија која стоји иза АИ цхатботова, модела великих језика (ЛЛМ), може се покренути на Распберри Пи 4. Иако је дала употребљиве резултате у нашем тестирању, могло би потрајати и до два сата да се дође до одговора на упит. Уз повећану процесорску снагу Пи 5 и бржи ЛПДДР4Кс-4267 СДРАМ, можете очекивати да ћете добити одговоре много брже.

Док су ранији модели Распберри Пи могли да покрећу унапред обучене моделе машинског учења, њихова стварна обука помоћу неуронских мрежа није била изводљива. То би требало да се промени на Распберри Пи 5, посебно уз помоћ Гоогле Цорал Тенсор Процессинг Унит (ТПУ). Девелопер Јефф Геерлинг успео да повеже Цорал Мини ПЦИе акцелератор на Пи 5 нови ПЦИе слот и да га покрене.

3. Компјутерски вид

Једна од најпопуларнијих употреба машинског учења је компјутерски вид, који се користи за откривање и идентификацију ставки или лица у видео фиду са камере на основу модела машинског учења обучених са постојећим сликама.

У овој области, Пи 5 би требало да промени игру – не само због своје повећане процесорске снаге већ и због двоструких МИПИ конектора са четири траке. Ови ЦСИ/ДСИ слотови двоструке намене могу се користити за повезивање модула камере или преносивог екрана. Дакле, по први пут у Распберри Пи асортиману, Пи 5 вам омогућава да повежете две камере истовремено.

Поред тога, као што је случај са апликацијама за машинско учење уопште, ПЦИе слот Пи 5 се може користити за повезивање АИ акцелератора за помоћ главном процесору. Укратко, надоградња на Пи 5 за пројекте компјутерског вида је једноставна.

  Како да поправите „Метод код грешке 405 није дозвољен“ за неколико минута

Пхил Кинг/МакеУсеОф

Још једна веома популарна употреба Распберри Пи-а је креирање кућног медијског центра по мери за све ваше потребе забаве. Можете гледати филмове, ТВ емисије и видео записе, заједно са неким ТВ каналима који се стримују. Поред тога, могуће је додати медије са једног или више мрежних сервера (НАС) користећи Самба протокол за дељење.

Иако је доступно неколико опција, већина решења Распберри Пи медија центара користи Коди медиа плејер. Најпопуларнији су ЛибреЕЛЕЦ и ОСМЦ.

Типично, Распберри Пи медијски центар би се заснивао на Пи 4, али моћнији Распберри Пи 5 би требало да га учини још глаткијим и бржим, посебно користећи ХЕВЦ хардверско декодирање видео записа Пи 5 и репродукцију до 1080п60 стримовања. Не мења игру као код неких других пројеката, али надоградња вашег медија центра да бисте користили Пи 5 је и даље вредна труда.

5. Замена стоног рачунара

Распберри Пи

Распберри Пи се дуго рекламирао као могућа замена за стандардни десктоп рачунар, али Пи 5 је озбиљнији кандидат. Као и код других Распберри Пи модела, он је у стању да покреће низ оперативних система, укључујући Убунту Линук и званични Распберри Пи ОС заснован на Дебиану.

Најновији Верзија Распберри Пи ОС-а „Боокворм“. нуди елегантно десктоп ГУИ искуство на Распберри Пи 5. Сада, користећи Ваиланд прозорски систем за побољшане перформансе у поређењу са претходним Кс11 системом, све то ради брзо у општој употреби десктопа, без икаквог кашњења, чак и када се обавља више задатака.

Распберри Пи ОС и Убунту нуде широк спектар десктоп апликација за коришћење, као и дају вам директан приступ Линук терминалу командне линије да бисте ушли под хаубу система и користили моћне команде засноване на тексту.

  10 најбољих Доцкер хостинг платформи за ваше контејнере

6. Аутоматизација паметне куће са Распберри Пи 5

Инсталирање Хоме Ассистант-а на ваш Распберри Пи за кућну аутоматизацију олакшава контролу свих паметних уређаја у вашем дому, укључујући паметне утичнице, лампе и прекидаче. Иако је званична подршка за Пи 5 постављена да буде додата оперативном систему Хоме Ассистант, а стабилно издање се очекује почетком 2024. године, напредним корисницима је могуће да ручно инсталирају софтвер за кућну аутоматизацију.

Иако Хоме Ассистант није софтвер који захтева много ресурса, побољшане перформансе Пи 5 треба углавном да користе корисницима који имају инстанце Хоме Ассистант са пуно аутоматизације, уређаја и додатака. Могућност додавања НВМе ССД-а преко ПЦИе слота (са М.2 ХАТ-ом) такође би требало да буде од користи. Зато је вредно размислити о надоградњи на Пи 5 за подешавање вашег паметног дома.

7. Веб или Дата Сервер

Распберри Пи је приступачна опција за хостовање сопственог веб сервера, са предношћу што вам даје потпуну контролу и могућност да правите прилагођене надоградње. Може се користити за хостовање опште веб локације или низа Распберри Пи пројеката за самостално хостовање као што су Нектцлоуд, Јеллифин и Пхотоприсм.

Повећана процесорска снага Пи 5 чини изводљивијим покретање више операција на серверу у исто време и омогућава приступ већем броју корисника. Повећано складиште може да обезбеди НВМе ССД повезан на његов ПЦИе слот (преко М.2 ХАТ-а).

8. Распберри Пи 5 као сервер за игре Минецрафт

Једноставно речено, надоградња вашег Распберри Пи Минецрафт сервера на Распберри Пи значи бољу подршку и бржу обраду, што заузврат значи лакшу игру и потенцијално више играча који заједно уживају у игри.

Друге мрежне игре за више играча такође се могу подесити на Распберри Пи и имати користи од надограђеног хардвера Пи 5. Портови отвореног кода Куаке, Цивилизатион, Доом и Опен ТТД могу се инсталирати као сервери за игре на вашем Распберри Пи.

Иако неће сваки пројекат имати користи од додавања Распберри Пи 5, они који су захтевнији, захтевају већу процесорску снагу, а надограђене хардверске могућности ће радити брже и глаткије — тако да је вредно надоградити на Распберри Пи 5 за ове врсте пројектима.