8 савета за проверу да ли је еБаи продавац легалан

еБаи је тренутно једна од најпопуларнијих платформи за куповину. Обиље производа и продаваца олакшава купцима да пронађу нешто што им се свиђа на платформи. Међутим, с обзиром на то да није сваки продавац на еБаи-у оригиналан, важно је да истражите и будете опрезни, како не бисте на крају потрошили свој тешко зарађени новац на лажне производе.

Истражићемо неколико савета који ће вам помоћи да уочите праве продавце и донесете информисане одлуке о куповини.

1. Проверите оцену повратних информација продавца

Пре него што купите производ, обавезно идите на страницу продавца на еБаи да проверите њихове оцене повратних информација. Виша оцена повратних информација указује на то да ће продавац вероватно имати углед. Насупрот томе, ако видите ниску оцену, то би могло да укаже на потенцијалне проблеме са производима које продаје продавац, проблеме са услугом за кориснике и слично.

Такође, обавезно проверите број пратилаца које продавац има на еБаи-у. Значајно праћење обично указује на задовољнију базу купаца, што може бити сведочанство поузданости продавца. Ако продавац има неколико оцена повратних информација, а нема пратилаца, важно је додатно истражити пре куповине артикла.

2. Прочитајте негативне критике

Ако нисте уверени у аутентичност продавца само на основу оцене повратних информација, ваш следећи корак би требало да буде да прочитате негативне критике које су оставили претходни купци. Имајте на уму, међутим, да ако продавац већ неколико година продаје више производа, он ће сигурно имати најмање неколико негативних рецензија.

  Како пронаћи најпопуларније трендове на Пинтересту

Неке негативне критике могу оставити и конкуренти како би снизили рејтинг продавца, тако да је важно да будете у могућности да направите разлику између правих и лажних рецензија. Ако је огроман број рецензија остављених за продавца негативан, боље је да купите од другог продавца.

Када проверавате рецензије, запамтите да неки купци могу имати неразумна очекивања, што доводи до негативних рецензија. Ове рецензије не преносе аутентичност продавца или квалитет њихових производа. Али ако уочите доследне негативне критике у којима се помињу проблеми са квалитетом или недостатак комуникације са продавцем, то је главна црвена заставица коју не бисте требали занемарити.

3. Проверите инвентар продавца

Још једна ствар коју можете да урадите да проверите аутентичност продавца је да проверите њихов инвентар. Обично ће лажни продавци отворити налог и подићи свој рејтинг продајом јефтиних артикала неко време. Када имају довољно позитивних рецензија и високу оцену повратних информација, додају скупље, неаутентичне производе.

На овај начин, чак и ако добију неколико негативних рецензија за скупље артикле, позитивне критике и више оцене које су остављене за јефтиније артикле ће задржати њихову укупну оцену високом. Дакле, обавезно погледајте инвентар продавца и прегледајте да ли продају неке необичне артикле по ниској цени.

На пример, ако приметите да неко продаје скупе сатове и јефтине плишане играчке, добра је идеја да додатно истражите конкретне рецензије или потражите другог продавца који продаје сличан артикал.

4. Истражите производе са ценама нижим од нормалних

Иако је цела поента куповине на веб локацијама као што је еБаи да можете да правите понуде, важно је запамтити да производи са необично ниским ценама могу бити знак потенцијалне преваре. Када купујете на мрежи, ако наиђете на производ по цени која се чини превише добром да би била истинита, вероватно јесте.

  Како убити процес у Линуку

Пре него што наставите и платите артикал на еБаи-у, користите платформу за поређење цена да бисте проверили просечну тржишну цену за сличне производе. Ако производ који желите да купите има само делић уобичајене цене, боље је да тражите негде другде.

5. Проверите слике залиха

Продавци на еБаи-у могу да отпреме сопствене фотографије предмета које намеравају да продају. Најбоље је да процените ове фотографије пре него што купите производ. Продавци обично користе слике залиха ако не желе да открију стање производа. Легитимни продавци ће користити стварне фотографије предмета који продају, омогућавајући вам да проверите његову аутентичност и стање.

Ако нисте сигурни да ли је слика фотка, можете да користите апликацију за претрагу обрнутих слика да бисте потврдили њено порекло. Слично томе, добра је идеја да прочитате опис производа пре куповине. Продавци који наводе аутентичне производе обично дају тачне и детаљне описе. Ако је опис нетачан или изгледа превише генерички, то може бити потенцијална црвена заставица.

6. Прегледајте време испоруке

Када процењујете аутентичност производа на еБаи-у, не заборавите да узмете у обзир време слања. Одлика реномираних продаваца је благовремена испорука. Обично за нешто што вам се шаље из ваше земље не би требало више од две недеље да стигне, осим ако се ради о великој пошиљци.

Али ако видите бројне рецензије у којима се помињу кашњења испоруке, то би могло сигнализирати проблем са продавцем. Приликом процене производа, узмите у обзир колико дуго сличним производима других продаваца треба да се испоруче. Ако је време испоруке за производ који желите да купите дуже него обично, можда имате посла са лажним продавцем.

  Како креирати и ажурирати табелу са сликама у програму Мицрософт Ворд

Ако желите да купите нешто, али не можете да потврдите његову аутентичност или имате било какве друге недоумице, покушајте да контактирате продавца на еБаи-у. Ефикасна комуникација са стране продавца неће само одговорити на ваша питања, већ ће такође показати колико је продавац професионалан и поуздан.

Легитимни продавац ће одговорити прилично брзо и пружити вам корисне одговоре. Насупрот томе, продавац који не одговори на време или даје нетачне или избегавајуће одговоре може сигнализирати проблем.

8. Платите преко еБаи-а

еБаи нуди гаранцију поврата новца која покрива куповну цену плус накнаду за доставу за неколико производа на својој платформи. Овај програм обезбеђује поврате без проблема и брзе повраћаје средстава. Међутим, да бисте били покривени овом гаранцијом, мораћете да платите артикал преко еБаи-а. Дакле, ако вам се продавац обрати и понуди попуст за обављање трансакције ван еБаи-а, будите опрезни.

Ово је уобичајена тактика коју користе лажни продавци да би избегли услове заштите купаца платформе. Штавише, плаћање преко еБаи-а вам омогућава да извршите плаћање путем безбедног канала, смањујући вашу изложеност финансијским ризицима.

С обзиром на то колико су лажни продавци и лажни производи распрострањени, важно је да останете на опрезу и истражите када купујете на мрежи. Праћење горе наведених савета омогућиће вам да уживате у погодностима које нуди еБаи, а истовремено ћете имати безбедно искуство куповине на платформи.