8 знакова да је ваша матична плоча мртва

Умирућа матична плоча је један од најфрустрирајућих хардверских проблема са којима се можете суочити. Пошто матична плоча служи као срце рачунара, сви проблеми на које наиђе довешће до квара на другим компонентама вашег рачунара.

Иако ово може отежати идентификацију умируће матичне плоче, неколико знакова може вам помоћи да потврдите своје сумње.

Препознавање да ли ваша матична плоча не ради или је погрешно конфигурисана

Пре него што претпоставите да је ваша матична плоча мртва, од виталног је значаја да потврдите да није само погрешно конфигурисана. Ако приметите црвена светла на матичној плочи, проблеми на вашем уређају су вероватно резултат погрешне конфигурације. Ако већ нисте, проверите да ли су ПСУ, ЦПУ, РАМ модули и ГПУ исправно конфигурисани и компатибилни. Можете да проверите компатибилност делова вашег рачунара, а постоје и други начини да проверите да ли на рачунару неисправне компоненте.

Ако ваша матична плоча и њене компоненте нису погрешно конфигурисане, постоји велика шанса да је проблем сама матична плоча. Да бисте потврдили своје сумње, требало би да утврдите да ли се доле наведени симптоми односе на ваш уређај.

  Како да зумирате Мицрософт Теамс

1. Покретање рачунара даје звучни сигнал на матичној плочи

Ако нешто није у реду са вашом матичном плочом, ваш рачунар ће покушати да то саопшти низом звучних сигнала—познатих и као ПОСТ бипови. Нажалост, не постоји универзални стандард за звучне кодове. Мораћете да одредите произвођача БИОС-а тако што ћете проверити бренд ваше матичне плоче, а затим претражити „[manufacturer] бип кодови.“

Већина произвођача укључује звучни сигнал који означава матичну плочу која умире или друге проблеме везане за матичну плочу. Ако дешифрујете звучне кодове и откријете да је то случај са вашим рачунаром, припремите се да замените матичну плочу. Ако ваш рачунар не приказује ништа или не чује звучне сигнале, то је такође јасан знак да је ваша матична плоча можда мртва (или можда једноставно није прикључена?!). Међутим, ако звучни сигнал указује на проблем са другом компонентом, постоји велика шанса да је ваша матична плоча у реду.

2. ПОСТ враћа грешке или неуспешно покретање

Кредит за слику: Роберт С/Флицкр/ЦЦ БИ-СА 2.0

ПОСТ (Повер Он Селф Тест) је процес који обавља БИОС пре него што се рачунар покрене. Ако вам матична плоча поквари или је мртва, ваш рачунар неће моћи да се ПОСТира—иако је вредно напоменути да неправилна инсталација или квар других хардверских компоненти такође може изазвати овај симптом. Ако ПОСТ не успе, постоји велика шанса да је проблем у вашој матичној плочи или напојној јединици.

3. Трепћуће лампице се појављују на вашој матичној плочи

Светла на матичној плочи дају неколико додатних савета о томе шта није у реду са вашим уређајем. Већина модерних матичних плоча има четири означене црвене ЛЕД диоде. БООТ указује на проблеме са ХДД/ССД-ом, ВГА указује на проблеме са ГПУ-ом, ДРАМ указује на проблеме са РАМ-ом, а ЦПУ указује на проблеме са ЦПУ-ом. Ако адресирање наведене компоненте не реши ваш проблем, вероватно је да ваша матична плоча не ради исправно.

  14 активности изградње тима које можете испробати у раду на даљину

4. Ваша матична плоча показује знаке физичког оштећења

На крају, али не и најмање важно, свако физичко оштећење на вашој матичној плочи служи као јасан показатељ да је ваша матична плоча можда мртва. Потражите оштећена кола, кривине или удубљења, ломове, пукотине, грудвасте кондензаторе или пражњење електролита. Оштећење од воде и кратки спој теже је приметити, али промена боје или трагови опекотина могу указивати на то да је сваки присутан.

Обавезно проверите и да ли држачи правилно држе матичну плочу. Ако нису правилно поравнати са својим слотовима, могу изазвати кратки спој на вашој матичној плочи. Покушајте да деинсталирате и поново инсталирате своју матичну плочу. Ако приметите да је матична плоча видно прашњава, такође можете покушати да је очистите лименком компримованог ваздуха.

5. Инсталирање нове ЦМОС батерије не успева да оживи матичну плочу

Пре него што претпоставите да је ваша матична плоча мртва, покушајте да замените ЦМОС батерију. Неки сумњиви „кварови“ на матичној плочи могу се приписати истрошеној ЦМОС батерији. Потражите своју матичну плочу на интернету и одредите одговарајућу ЦМОС батерију за куповину — највероватније ЦР2032 батерију. Инсталирајте нову ЦМОС батерију и покушајте поново да покренете рачунар.

6. Замена РАМ-а и уклањање видео картице не помажу

Није неуобичајено да уређај не успе да се покрене због проблема са РАМ модулима или ГПУ-ом. Можете утврдити да ли је то случај са вашим рачунаром тако што ћете уклонити ГПУ и све осим једног РАМ-а. Ако не успе да се покрене, покушајте да замените РАМ другим штапом. Неуспех при покретању упркос уклањању РАМ-а и ГПУ-а указује да ниједна компонента није извор проблема.

  Како да направите мастер слајдова у Мицрософт ПоверПоинт-у

7. Ваше компоненте раде када се користе са другом матичном плочом

Ако инсталирање друге матичне плоче узрокује да ваш систем поново ради, постоји велика шанса да је ваша матична плоча неисправна компонента. Овај тест је од помоћи јер вам омогућава да у једном једноставном процесу утврдите да је а) матична плоча мртва или б) да компонента која није матична плоча, као што је ПСУ или ЦПУ, не функционише исправно.

Такође би требало да покушате да замените ПСУ ако случајно имате додатни при руци!

8. Ваша матична плоча се неће укључити чак ни када је уграђена

Бреадбоардинг је термин који се односи на уклањање вашег рачунара на основне хардверске компоненте — матичну плочу, један РАМ модул, ЦПУ и хладњак и ПСУ. Ако ваша матична плоча има звучник, требало би да се уверите и да је укључен. Мораћете да повежете све ове компоненте на антистатичку простирку и покушате да укључите рачунар.

Ако се конфигурација са матичним плочама не покрене, можете претпоставити да је једна од компоненти неисправна. Чућете звучне сигнале из звучника матичне плоче или приметити да лампице грешке осветљавају матичну плочу. Ако изгледа да нема проблема, искључите га и постепено додајте једну по једну компоненту док систем не откаже. Када се то деси, идентификовали сте компоненту која не ради.

Замените матичну плочу и оживите систем

Квар на матичној плочи је изузетно тешко дијагностиковати. Иако ћете можда морати да се носите са неколико интензивних процеса решавања проблема и поправке, могуће је вратити скоро сваки уређај на исправан начин предузимањем правих корака. Ако утврдите да је проблем у вашој матичној плочи, требало би да истражите да ли је још увек покривена гаранцијом — многи произвођачи нуде великодушне политике.