9 крипто превара које треба да знате пре куповине биткоина

Кључне Такеаваис

  • Преваре са криптовалутама, као што су пирамидалне шеме, ИЦО преваре и пумп-анд-думп шеме, преовлађују због великих количина новца укључених у крипто индустрију.
  • Преваранти често користе напредне тактике, као што су преваре са лажним представљањем и лажне веб странице, да преваре жртве и украду њихову криптовалуту.
  • За појединце је од кључног значаја да буду на опрезу и пажљиво прегледају било коју крипто платформу пре него што је користе да би се заштитили од тога да постану жртва крипто превара.

Волите или мрзите криптовалуте, у питању је страшна количина новца. Где год постоје велике суме новца, посебно новац који је лако нестати, као што су криптовалуте, наћи ћете преваранте — и то много њих.

Заговорници криптовалута воле криптовалуте због његове приватности и анонимности, али га зато воле и криминалци и преваранти. Сходно томе, видели смо неке огромне преваре са криптовалутама током година, користећи све врсте метода превара да би се корисници одвојили од њихових криптовалута.

1. Пирамидалне шеме

Пирамидална шема, или Понзи шема, је инвестициона превара која укључује организаторе који подстичу људе да улажу у програм и обећавају боље приносе за регрутовање других људи у програм. Преваре са Понзи шемом ушле су у криптовалуте и сада су једна од најштетнијих превара.

На пример, члановима крипто заједнице обећава се нереалан поврат за њихову инвестицију, као што је 10% камата недељно. Организатори смишљају наизглед убедљив разлог, као што су активности крипто арбитраже, да објасне како генеришу приносе. Када се инвеститори придруже програму, од њих се тражи да ангажују још филијала како би повећали свој потенцијал зараде.

У међувремену, уложени износ се креће узлазном путањом по пирамиди, при чему сваки регрутер добија део док не стигне до организатора, који га могу користити за личне трошкове. У неком тренутку, пирамидална шема постаје неодржива и пропада. Према ЦоинМаркетЦапдве највеће крипто преваре, Онецоин и Битцоннецт, коштале су инвеститоре укупну суму од 9,3 милијарде долара.

2. Почетне понуде новчића

Иницијална понуда новчића (ИЦО) је вежба прикупљања средстава која користи паметне уговоре и криптовалуте за аутоматизацију плаћања између организације и њених заинтересованих страна. ИЦО компаније користе криптовалуте за прикупљање новца од будућих корисника. Док су многе велике компаније изграђене помоћу ИЦО-а, многе вежбе прикупљања средстава су се испоставиле као преваре.

  Како да избришем историју у апликацији Реддит

ИЦО преваре проводе месеце промовишући своје вежбе прикупљања средстава упркос томе што немају функционалне производе или услуге. Они користе различите технике, укључујући нуђење награда за герилски маркетинг, прикупљање новца и примамљива обећања. Затим, када прикупе довољно средстава, прекидају сваку комуникацију са својим инвеститорима.

Чини се да многим ИЦО-има управљају легитимни предузетници са добрим резултатима. У многим случајевима, касније се испостави да су наводни „предузетници“ безлични криминалци који користе идентитет других људи. Неки пројекти иду тако далеко да добијају јавну подршку реномираних имена у индустрији.

Често је тешко направити разлику између легитимног и лажног ИЦО-а. Ово је делимично зато што се ИЦО-и спроводе онлајн без интеракције лицем у лице између организације и заинтересованих страна. Штавише, чак и легитимни ИЦО пројекти могу изгубити новац инвеститора ако буду хаковани!

3. Пумп-анд-Думп шеме

Пумп-анд-думп преваре нису скорашњи феномен, али технологија криптовалута је учинила ове врсте превара много лакшим за извршење. Све се може урадити на мрежи. Преварант почиње стварањем крипто токена и постављањем основне технологије са белим папиром и свиме што би чинило да изгледа као легитиман крипто пројекат.

Они додају вољни утицај на друштвене медије на приватне онлајн форуме и координирају куповину крипто имовине како би створили природни тржишни тренд без скокова. Када буду готови и спремни, почињу да дају средства својим пратиоцима на друштвеним медијима. Инвеститори би купили токен, гурајући даље цену токена.

Затим ће организатори координирати депонију (познату и као повлачење тепиха), која укључује продају токена, осигуравајући да свако у унутрашњем кругу оствари профит. У међувремену, обични људи остају у рукама безвредних токена, и пре него што то схвате, цена токена пада на нулу, а преваранти напуштају пројекат.

Добар пример „пумп-анд-думп“ преваре је токен Скуид Гаме. У 2021., креатори крипто жетона Скуид Гаме нестали су са више од 3 милиона долара, али стварни трошак је био много већи. Према Цхаиналисискрипто инвеститори изгубили су 4,6 милијарди долара куповином сумњивих пумп-анд-думп токена 2022.

4. Преваре за рударење биткоина

Током година рударење биткоина постало је много теже за извођење. Сада, остваривање профита од рударских операција захтева напреднији хардвер, који је обично теже набавити и користити просечној особи. Ово чини људе спремнијим да екстернализују рударење криптовалута другима.

Сходно томе, преваранти су искористили спремност људи да користе услуге рударења криптовалута. Оператери превара у рударењу криптовалута покушавају да убеде своје жртве да инвестирају у њихов фонд за рударење како би могли да добију значајан повраћај. Преваранти обично престају да одговарају на поруке својих жртава након што добију средства.

Криминалци који стоје иза шема рударења биткоина такође могу покушати да убеде своје жртве да доведу нове инвеститоре. Ове шеме обично укључују новац који се одузима новим инвеститорима да би се платили претходни инвеститори све док циклус плаћања више не може да се одржи.

  Да ли је Арма 3 на Ксбок Оне-у?

5. Преваре са лажним представљањем

Крипто преваре са лажним представљањем долазе у свим облицима и величинама, али прате стандардни редослед догађаја. Преварант се претвара да је неко ко није. Они комуницирају са потенцијалним жртвама, користећи тактику социјалног инжењеринга. Они траже од жртава да поделе личне податке — које могу да користе за приступ имовини жртава — или да дају криптовалуте за лажни циљ.

На пример, преваре у техничкој подршци се дешавају када се преваранти претварају да су агенти за корисничку подршку за реномиране крипто платформе, комуницирају са клијентима како би добили осетљиве податке, као што су приватни кључеви, и користе их да их преваре.

Старији грађани су посебно подложни оваквим преварама због непознавања дигиталног простора. Тхе Јединица ФБИ ИЦ3 пријавио губитак од преко милијарду долара за америчке старије грађане у 2022.

У међувремену, романтичне крипто преваре укључују преваранте, који често користе псеудо-идентитете, који месецима стварају романтичне односе са жртвама. Једном када стекну њихово поверење, користе измишљене тужне приче да окриве своје жртве да пошаљу криптовалуте да их подрже. Они настављају да траже још новца док жртва не ухвати проблем, а онда нестану.

6. Преваре за давање криптовалута

Преваре у вези са поделом криптовалута користе друштвени инжењеринг да убеде инвеститоре да пошаљу своје криптовалуте како би добили већи број токена. Током лудила за не-заменљивим токенима (НФТ), преваре са НФТ поклонима биле су посебно популарне. Такве преваре могу бити прилично убедљиве, посебно када преваранти глуме познате личности како би убедили своје жртве.

Све популарне платформе друштвених медија користе се за извођење превара са поклонима криптовалута. На ИоуТубе-у, преваранти додају коментаре на видео снимке које постављају технолошки утицајни. Коментари убеђују неке гледаоце да учествују у поклонима лажних криптовалута. Многи људи претпостављају да су поклони легитимни због њихове повезаности са кредибилним именима у технологији.

Твиттер налози су такође коришћени за крађу новца од људи који очекују поклоне криптовалута. Криминалци се лажно представљају као познате личности и личности високог профила у технолошкој индустрији како би стекли поверење корисника на платформи. Објаве о поклонима су направљене од лажног профила преваранта, њихове временске линије и постова других корисника Твитера.

7. Преваре лажних веб локација

Преваре лажних веб локација показују способност индустрије сајбер криминала да непрестано проналази нове начине за превару невиних људи. У овом случају, преваранти креирају пуноправне веб странице које представљају или изгледају слично легитимним крипто платформама. Затим преваре инвеститоре да повежу своје крипто новчанике за обављање крипто трансакција.

  Како пронаћи податке у Гоогле табелама помоћу ВЛООКУП-а

Хакери могу да добију приступ подацима корисника новчаника за криптовалуте када добију информације о размени и новчанику. Подаци се такође могу користити за пријаву на личне налоге жртава, активност позната као хаковање црним шеширима.

Аирдроп преваре користе лажне веб странице и ДА апликације за обављање својих активности. Такође, други преваранти могу да користе лажне веб странице да подстакну кориснике да преузму софтвер. Корисник, који верује да користи легитимну веб локацију, може да преузме злонамерни софтвер који краде информације са његовог уређаја или да инсталира део рансомваре-а.

8. Подстицаји за принос пољопривреде

Узгој приноса је децентрализована финансијска иновација која омогућава зараду од улагања криптовалута. Ипак, нису сви пољопривредни пројекти приноса легитимни. Неки су овде да краду од вас.

Крипто преваранти копирају код легитимних пољопривредних пројеката и додају свој злонамерни код да би украли средства. Други преваранти су отишли ​​толико далеко да су се дуго претварали да су легитимни пре него што су повукли тепих од инвеститора и побегли са свим средствима.

Безлична природа пољопривредног екосистема приноса чини веома тешким да се утврди да ли је пројекат легитиман. Чак и тамо где су пројекти легитимни, увек постоји ризик да би код пројекта могао да има грешке које се искористе за профит.

У новије време, порасла је забринутост да ће све више преваранта креирати лажне хакове како би могли да пребаце кривицу за губитак новца са себе на „непознатог“ криминалца.

9. Крипто преваре засноване на е-пошти

Није тајна да приватност на мрежи полако постаје тешка лопта за већину нас. Протеклих година преовлађују политике цурења података и корисничких уговора који се не склоне приватности. Ово много олакшава преварантима да добију ваше контакт податке са мрачног веба или од легитимних услуга које користите.

Са вашим контакт подацима, преварант може да се претвара да је услуга коју користите и да вам пошаље е-поруку са злонамерном везом у телу е-поште. Имејл може да садржи опис проблема који захтева хитну пажњу. Ово се ради како би жртва била спремнија да кликне на злонамерну везу или приступи лажној веб страници, где може да ода своје податке, а да тога не зна.

На преваре путем е-поште може се врло лако напасти јер већина људи има пуно поверења у услуге које користе и обично не би очекивали да је е-пошта од познате услуге злонамерна.

Останите безбедни на крипто дивљем западу

Док криптовалуте мењају свет, многи животи су уништени преварама у овом сектору. Веома је важно да увек пазите на црвене заставице (и нове и старе) када користите платформе за криптовалуте.

Технологија криптовалута је аутоматизовала многе финансијске процесе и ставила банкарство у руке људи. То може значити да бисте могли бити најслабија карика у ланцу сајбер безбедности и мета крипто преваре. Стога, увек треба да пажљиво прегледате било коју крипто платформу пре него што је употребите.