9 начина на који техника која се може носити може бити корисна за старије особе

Носиви уређаји су уобичајени за младе људе, али да ли сте знали да постају све кориснији за старију генерацију? Главни разлог је тај што их старије особе могу искористити у своју корист да живе срећније и здравије.

Од функција за хитне случајеве као што је откривање пада до праћења крвног притиска и откуцаја срца, у наставку је неколико импресивних начина на које технологија која се може носити може бити корисна за старије особе.

1. Измерите број откуцаја срца

Важно је да активно пратите свој откуцај срца и обратите посебну пажњу на њега ако постане превисок, посебно током вежбања. Ово постаје још важније како старите.

Многи носиви уређаји — углавном паметни сатови и фитнес уређаји за праћење — обично мере ваш откуцај срца током дана. У ствари, Аппле Ватцх ће вам чак слати обавештења о високим, ниским или неправилним откуцајима срца.

Међутим, постоје уређаји креирани посебно за снимање вашег откуцаја срца, а обично се носе око зглоба или груди. Неки истакнути носиви монитори откуцаја срца укључују различите опције од Фитбит-а и Гармин-а, укључујући и Фитбит Верса 4 анд тхе Гармин ХРМ-Про.

2. Брзо потражите помоћ са детекцијом пада

Старије особе су склоне паду због губитка мишићне масе, проблема са равнотежом и пада крвног притиска, као што је наведено у овом чланак из Националног института за старење. Добра вест је да постоји много уређаја који се могу носити за старије особе да побољшају своје здравље и безбедност користећи уграђену детекцију пада.

  Како масовно архивирати Инстаграм

Један одличан пример је Самсунг Галаки Ватцх (серија 3 и новији). Ови паметни сатови су савршени за старије особе, јер ће упозорити службе за хитне случајеве и ваше одабране контакте за хитне случајеве ако икада тешко паднете. Поред тога, детекција пада се аутоматски инсталира на свим Аппле сатови који су дошли после Серије 3.

Редовна физичка активност може спречити губитак коштане масе, ојачати имунитет и спречити хроничне болести, као што је наведено у овоме чланак из Националног савета за старење.

Технологија која се може носити омогућава старијим одраслим особама лакше него икада да прате њихову кондицију и активност. Штавише, не морају да коштају руку и ногу. Тхе Фитбит Инспире 3 је приступачан и нуди праћење корака, удаљености и калорија, као и аутоматско праћење вежбања.

Штавише, паметни сат попут МГМове омогућава старијим особама да поставе циљеве активности, што их може подстаћи да устану и крену.

4. Закажите подсетнике за лекове

Старијим одраслима може бити тешко да се сете да узимају своје дневне лекове. И док постоје уређаји као што су паметни дозатори пилула, они се не могу носити, тако да нису у могућности да обавесте старије када су напољу. Сениори могу имати велике користи од тога да им подсетници на лекове буду тачно на зглобовима.

Можете да користите скоро сваки паметни сат за постављање стандардних подсетника, јер се они аутоматски уграђују у уређај. Међутим, старије особе могу имати користи од ношења Аппле Ватцх-а, који садржи праћење лекова и могућност постављања подсетника за лекове. Аппле Ватцх ради у сарадњи са апликацијом Аппле Хеалтх, тако да ће на основу распореда узимања лекова уређај слати упозорења.

5. Праћење крвног притиска

Ан чланак Института за здравствену политику и иновације каже да редовно праћење крвног притиска код куће може смањити ризик од кардиоваскуларних догађаја. Има ли бољег начина за старије одрасле особе да редовно прате свој крвни притисак од прикладног уређаја за ношење?

  6 алата против шпијунског софтвера за чишћење ваших уређаја

Многи паметни сатови могу да делују као ефикасни мерачи крвног притиска, укључујући Самсунг Галаки сатове и ОМРОН ХеартГуиде. Међутим, једини уређај који је регистрован код ФДА је ОМРОН ХеартГуиде. Овај носиви уређај прати флуктуације крвног притиска и прикупља ваше податке, тако да можете да га пратите и прегледате кад год желите.

Да бисте пратили свој крвни притисак помоћу уређаја ХеартГуиде, све што треба да урадите је да притиснете дугме за покретање, држите га на нивоу срца и сачекате неколико секунди да бисте добили резултате.

6. ГПС праћење

ГПС праћење је од суштинског значаја не само за саме старије особе, већ и за њихове неговатеље. Носиви уређаји могу понудити безбрижност за вољене и заштиту за старије особе, посебно ако се баве нечим попут деменције.

ГПС трагачи за старије особе долазе у свим облицима и величинама, укључујући паметне сатове, копче за каиш, наруквице, џепне уређаје и привеске за врат.

Тхе ЦПР Гуардиан ИИ Ватцх је један од најбољих ГПС сатова за праћење локације на тржишту за старије особе. Оно што овај паметни сат чини посебним је то што вам даје могућност да поставите сигурносне зоне геофенцинг. Због тога ће вољена особа или неговатељ добити обавештења о апликацији ако корисник напусти или уђе у одређену зону.

7. Побољшава хигијену спавања

Према ан чланак Америчке академије за медицину спавања, хигијена спавања се односи на низ здравих навика спавања које могу побољшати вашу способност да заспите и останете заспали. Старије особе сада могу да осигурају да се увек добро одмарају користећи разне уређаје за праћење сна.

Неке од најбољих опција укључују Оура Ринг, Аппле Ватцх серија 8, и Самсунг Галаки Ватцх 6. Сви ови носиви уређаји дају старијим особама могућност да одржавају редован распоред спавања и подесе структурирано време за спавање и буђење. Оура Ринг може чак и сениорима дати оцену спавања након сваке ноћи на основу аспеката као што су њихов РЕМ сан и број откуцаја срца.

  Како проверити ниво батерије АирПодс-а

8. Останите повезани са вољеним особама

Да ли сте знали да редовне друштвене везе и ангажман могу имати много користи за старије особе, укључујући превенцију болести, побољшане когнитивне функције и мање укупних физичких здравствених проблема? Ан чланак из Центра за злостављање у старачким домовима детаљи о овим погодностима.

Да би остали повезани, старији могу да користе уређаје за ношење као што су паметни сатови за читање и слање порука, као и за упућивање и примање телефонских позива. С друге стране, МГМове је одлична опција за старије особе која им омогућава да шаљу гласовне снимке или користе апликацију Социал Цирцле за слање порука вољенима.

9. Ствара осећај независности

Старији одрасли често требају помоћ када је у питању да остану безбедни и здрави. Међутим, пресељење у центре за помоћ при становању или рад са неговатељима може довести до тога да се старији осећају као да су изгубили способност да живе испуњен и самосталан живот.

Али носиви уређаји могу помоћи старијим особама да задрже своју независност што је дуже могуће, док и даље држе оне који брину о њима у току. Сениори могу да користе носиве уређаје попут Ангел Ватцх Ассист да сами прате виталне знаке попут телесне температуре, крвног притиска и откуцаја срца.

Штавише, носиви медицински уређај за упозорење као што је ЛифеСтатион огрлица може се користити у хитној ситуацији једноставним притиском на дугме за помоћ.

Носиви уређаји и техника мењају игре за старије одрасле особе

Носиви уређаји нису само модеран начин за људе да побољшају своју моду и стил или да згодно остану у контакту док су у покрету. Сениори такође могу да прихвате и користе ове носиве уређаје као алате у своју корист.

Ово су неки фантастични начини на које носиви уређаји могу користити старијим особама, било да траже згодан начин да прате своје здравствене метрике и фитнес активности или једноставан начин да остану у контакту са вољенима.