9 најбољих децентрализованих берзи (ДЕКС) за безбедну трговину вашим криптовалутама

Да ли сте забринути за безбедност централизованих размена? Не брини; можете користити децентрализоване размене да заштитите своју крипто имовину.

Колапс једне од значајних централизованих крипто берзи, ФТКС, изазвао је забринутост међу трговцима и инвеститорима. Људи размишљају о алтернативама за заштиту својих криптовалута.

Колапс ФТКС-а који је изазвао његов оснивач Сам Банкман-Фриед није редак инцидент у крипто простору. КуадригаЦКС, која је тврдила да је највећа канадска крипто берза, поднела је захтев за банкрот 2019.

Неуспех КуадригаЦКС-а је праћен смрћу његовог оснивача Џералда Котена 2018. Осим тога, клијентова крипто имовина вредна 120 милиона долара такође је била заробљена.

Нетфлик је објавио документарац „Не веруј никоме: Лов на краља криптовалута“, заснован на превари КуадригаЦКС.

Битфронт, крипто берза са седиштем у САД, такође је одлучила да се угаси. Поновљени проблеми су резултирали прихватањем децентрализованих размена.

На пример, Телеграм планира да изгради своју децентрализовану размену након ФТКС проблема.

Прво, хајде да разумемо децентрализовану размену.

Шта је децентрализована размена (ДЕКС)?

Децентрализоване берзе су децентрализоване апликације (ДАппс) које вам омогућавају да купујете и продајете крипто имовину без посредника. Директна трансакција се дешава између дигиталних новчаника купца и продавца.

Децентрализоване размене користе паметне уговоре за размену крипто имовине између корисника. Штавише, ове берзе нуде транспарентност за све крипто трансакције.

Процес трговања на ДЕКС-у је такође једноставан. Потребно је само да посетите берзу, повежете свој новчаник и тргујете својим токенима. Тако једноставна!

Постоје различите врсте децентрализованих размена; главни су:

  • Књиге налога на ланцу: Ова врста књиге налога ДЕКС-а извршава трансакције користећи блоцкцхаин, и сматра се најтранспарентнијим и децентрализованим процесом.
  • Књиге налога ван ланца: За разлику од он-ланца, овај ДЕКС користи централизовано овлашћење за обављање трансакција и управљање књигом налога.
  • ДЕКС агрегатори: Овде се прикупљају подаци из различитих ДЕКС-ова како би се повећала ликвидност за куповину и продају крипто имовине.
  • Аутоматизовани произвођачи тржишта (АММ): Ови ДЕКС-ови користе паметне уговоре за креирање базена ликвидности и извршавање аутоматске трговине помоћу алгоритама.

Хајде да погледамо зашто људи преферирају децентрализоване размене.

Предности децентрализованих размена у односу на централизоване размене

Значајне предности децентрализоване размене су:

#1. Приватност

Ако желите да користите функције централизоване размене, обавезно је да верификујете Кнов Иоур Цустомер (КИЦ). С друге стране, можете приступити децентрализованој размени без икаквог процеса верификације корисника.

  10 виртуелних АИ пратилаца за ћаскање и забаву

Можете трговати својом криптовалутом без давања личних података. Ова функција приватности вас штити од крађе идентитета.

#2. Без ризика друге стране

За разлику од централизованих берзи, децентрализоване берзе не држе ваша средства. Ова функција такође помаже у спречавању злоупотребе ваших средстава, што се недавно догодило са ФТКС разменом.

Претпоставимо да користите централизоване централе; морате депоновати своја средства на берзи пре трговања. У овом случају ризикујете своја средства разменом.

Насупрот томе, ваша средства су безбедна у вашем крипто новчанику ако користите децентрализоване размене. Приликом куповине или продаје потребно је само да повежете свој новчаник са берзом.

#3. Мањи безбедносни ризик

Хаковање криптовалута је један од главних ризика повезаних са централизованим разменама. На пример, хаковање Мт.Гок-а, Битфинек-а и Цоинцхецк-а су познати примери таквих хакова који су укључивали криптовалуте вредне милионе долара.

У случају децентрализованих размена, ваша крипто средства се безбедно чувају у вашем топлом или хладном новчанику. Такође, циљање новчаника појединца је мање изводљиво и мање исплативо за хакере.

#4. Доступност токена

Централизоване берзе наводе само мањи број крипто токена. Поред тога, већина таквих размена подржава само ограничене пројекте.

У међувремену, можете трговати новим токенима уз помоћ децентрализованих размена. Децентрализоване размене су корисне ако желите да купите токен у раној фази.

Најбоље доступне децентрализоване размене су:

Унисвап

Са преко 3 милијарде долара укупне закључане вредности (ТВЛ) Етхереума, Унисвап је једна од највећих децентрализованих берзи. Овај ДЕКС је претекао Цоинбасе и постао друга највећа платформа за трговање Етхереум-ом након Бинанце-а.

Унисвап ДЕКС функционише на основу аутоматизованог маркет мејкера ​​(АММ) који покреће паметни уговори. Можете заменити било коју своју ЕРЦ-20 имовину користећи Унисвап, а да притом останете анонимни.

УНИ је изворни токен Унисвап платформе. Можете користити овај токен за добијање награда и гласање о предлозима управљања.

Осим замене токена, можете бити добављач ликвидности и примати награде. Унисвап наплаћује накнаде за трговање од 0,3%.

Подржане мреже: Етхереум, Оптимисм, Полигон, Цело и Арбитрум.

Подржани новчаници: Цоинбасе новчаник, МетаМаск, ВаллетЦоннецт.

ПанцакеСвап

Изграђен на БНБ ланцу, ПанцакеСвап је главна децентрализована размена. Можете користити овај ДЕКС да замените било који од ваших БЕП-20 токена.

ПанцакеСвап има у просеку скоро 2 милиона корисника месечно. Штавише, овај ДЕКС изврши у просеку 55 милиона месечних трансакција.

ПанецакеСвап такође ради на АММ моделу користећи паметне уговоре. Осим тога, можете имати користи од ниских накнада за трговање.

Потребно је да платите трговинску накнаду од 0,25% од укупне вредности транслације. Поред тога, потребно је да платите и мрежне накнаде.

  Како да конфигуришете поставке поште за иПхоне и иПад

ЦАКЕ је изворни токен за ПанцакеСвап са више случајева употребе. Можете користити ЦАКЕ за улагање, узгој приноса и гласање.

Подржане мреже: БНБ Смарт Цхаин, Аптос и Етхереум.

Подржани новчаници: МетаМаск, Бинанце Валлет, Цоинбасе новчаник, Труст Валлет, ВаллетЦоннецт, Опера новчаник, Браве Валлет, МатхВаллет, ТокенПоцкет, СафеПал, Цоин98 и Блоцто.

Крива

Цурве је још један ДЕКС изграђен на Етхереум-у. Основао га је руски научник Мицхаел Егоров, Цурве такође ради на основу АММ модела.

Ако планирате да тргујете стабилним новчићима, онда можете размотрити Цурве ДЕКС. Ефикасан алгоритам паметног уговора Цурве-а вам пружа стабилност цена.

Заједно са стабилношћу цена, Цурве ДЕКС такође ограничава велико клизање цена. Осим тога, накнада износи чак 0,04% од укупне вредности трансакције.

Поред тога, Цурве пружа платформу прилагођену корисницима за трговање токенима. Поред тога, можете одабрати и прилагођено одступање цене да бисте избегли значајне варијације цена.

Цурве има свој изворни токен, ЦРВ. Можете користити овај токен за плаћање накнада или за добијање награда за улагање.

Подржане мреже: Етхереум, Аваланцхе, Арбитрум, Цело, Фантом, Гносис, Кава, Оптимисм, Моонбеам и Полигон.

Подржани новчаници: МетаМаск, Ледгер, Торус, Трезор, Цоинбасе новчаник, Форматиц, Портис и ВаллетЦоннецт.

1 инч

Шта мислите о децентрализованој размени која вам помаже да пронађете криптовалуте по најнижој цени? Звучи одлично, зар не? То је оно што 1инцх ДЕКС ради.

1инцх агрегира друге ДЕКС-ове чинећи га другачијим од других децентрализованих размена. Овај ДЕКС вам помаже да одаберете најбољу тржишну цену за криптовалуту.

Са позитивне стране, 1 инч вам не наплаћује депозит, повлачење или трговину. Потребно је само да платите накнаду за ДЕКС који користите за трговину.

Можете користити 1 инч за трговину било којим ЕРЦ-20 токенима. Штавише, 1инцх обезбеђује високу ликвидност за трговане токене.

Подржане мреже: Етхереум, Полигон, БНБ Цхаин, Оптимисм, Аваланцхе, Гносис, Фантом, Арбитрум, Аурора и Клаитн.

Подржани новчаници: 1-инчни ВаллетЦоннецт, Труст Валлет, МетаМаск, Бинанце Цхаин Валлет, ВаллетЦоннецт, Цоинбасе Валлет, Венли, Ледгер, КеепКеи, Трезор, Портис, ЦоолВаллет, Фортматиц, МЕВ, Торус и Битски.

СусхиСвап

СусхиСвап је ДЕКС изграђен на Етхереум мрежи и сматра се продужетком УниСвап-а. Осим трговања токенима, СусхиСвап вам омогућава фарму, улагање и позајмљивање разних крипто средстава.

СУСХИ је услужни токен СусхиСвап ДЕКС-а. Можете уложити СУСХИ да бисте зарадили део накнада за трговање.

СусхиСвап наплаћује накнаду за трговање од 0,3%. Овде добављачи ликвидности и власници СУСХИ токена добијају 0,25% накнаде.

Подржане мреже: Етхереум, Полигон, Арбитрум Оне, Аваланцхе, Фантом, БСЦ, Гносис, Моонривер, Арбитрум, Фусе, Цело, Моонбеам, ОККСЦхаин, Боба и Хармони.

Подржани новчаници: МетаМаск, ВаллетЦоннецт, Гносис Сафе и Цоинбасе новчаник.

  20 Аппле Ватцх савета и трикова које морате да знате

Баланцер

Баланцер је још један ДЕКС базиран на Етхереум-у који вам помаже да депонујете или замените своје ЕРЦ20 токене. Поред тога, Баланцер такође пружа могућности арбитражне трговине.

БАЛ је изворни знак за Баланцер. За сваку успешну трговину добићете БАЛ токене.

Баланцер има снажан фонд ликвидности са ТВЛ-ом од више од 1,5 милијарди долара. Етхереум чини више од 90% расположиве ликвидности.

Још једна карактеристика Баланцера су његови прилагодљиви базени са различитим накнадама. Накнада се креће од 0,0001% до 10%.

Подржане мреже: Етхереум, Полигон и Арбитрум.

Подржани новчаници: МетаМаск, ВаллетЦоннецт, Талли и Цоинбасе новчаник.

Раидиум

Да ли сте обожаватељ Солане? Онда би требало да испробате Раидиум, децентрализовану размену засновану на Солани.

Раидиум такође пружа ТрадингВиев интерфејс за цртање. Ова функција вам помаже да анализирате цену пре трговине токенима.

РАИ је управљачки токен Раидиум-а. Награде за улог се такође дистрибуирају у РАИ токенима.

Раидиум наплаћује накнаду од 0,25% на вредност трговања. Поред тога, потребно је да платите минималну мрежну накнаду у СОЛ-у.

Подржане мреже: Солана

Подржани новчаници: Пхантом, Соллет, Ледгер, Солфларе, Торус, ВаллетЦоннецт и Браве.

Банцор

Банцор је такође популаран ДЕКС изграђен на Етхереуму. Ова децентрализована размена пружа једноставан и сигуран приступ трговању крипто токенима.

Можете користити Банцор за обављање аутоматизоване трговине токенима. Поред тога, пружаоци ликвидности добијају камату.

Банцор мрежни токен (БНТ) је Банцоров изворни токен. Стога се овај токен користи за награђивање добављача ликвидности.

Трговине извршене на Банцор-у долазе са минималним мрежним накнадама које варирају у зависности од трговане вредности. Поред тога, морате платити и накнаду за гас.

Подржане мреже: Етхереум и ЕОС.

Подржани новчаници: МетаМаск, ВаллетЦоннецт, Ледгер, Цоинбасе новчаник, Трезор, Гносис Сафе, Фраме, Портис, Торус и Фортматиц.

КуицкСвап

Да ли тражите ДЕКС заснован на полигонима? Онда КуицкСвап добро дође.

КуицкСвап, изграђен на Полигону, омиљен је међу ДЕКС-овима. Његове значајне предности су ниске накнаде и брже време трансакције.

КУИЦК је управљачки токен КуицкСвап-а. Такође, БРЗИ носилац може учествовати у гласању и креирати иновативне предлоге.

КуицкСвап наплаћује накнаду од 0,3% за сваку замену. Провајдери ликвидности примају ову накнаду.

Подржане мреже: Полигон

Подржани новчаници: Труст Валлет и МетаМаск.

Завршне речи

У крипто свету постоји популаран израз „не ваши кључеви, не ваши новчићи“. Једноставно речено, имате потпуну контролу над својом крипто имовином само ако је ускладиштена у вашем новчанику.

У случају централизованих размена, своје криптовалуте поверавате трећој страни. Као резултат тога, ове размене имају потпуну контролу над вашом имовином.

Уместо тога, можете користити децентрализоване размене да бисте избегли злоупотребу средстава. Штавише, можете уживати и у другим безбедносним функцијама.

Овај чланак укључује листу најбољих децентрализованих берзи. Да резимирамо, можете одабрати децентрализовану размену на основу жељене мреже и новчаника.

Такође можете истражити најбоље платформе за крипто-улагање.