9 најбољих Маркдовн уредника за писање боље документације

Маркдовн је свестран језик за означавање. Није важно да ли сте блогер, аутор, стручњак за друштвене мреже или технички писац; Маркдовн вам омогућава да останете продуктивни и да сарађујете.

Овај чланак ће покрити најбоље Маркдовн уреднике који ће вам помоћи да напишете бољу техничку документацију, књиге, постове на блогу или да правите белешке.

Хајде да почнемо.

Шта је Маркдовн?

Маркдовн је лагани језик за означавање текста у ХТМЛ (систем за кодирање текста који вам омогућава да контролишете форматирање, структуру и однос између елемената) који нуди интуитиван метод писања. Године 2004, Џон Грубер је дошао на идеју и мало је знао да ће постати толико популарна.

Уз то, додајете елементе за форматирање, али не добијате видљив резултат. Можете користити уређивач датотека отвореног текста или специјализовани уређивач Маркдовн који нуди додатне функције када користите Маркдовн. Такође можете замислити Маркдовн као „стил“ за писање садржаја који одговара ХТМЛ елементима као што су заглавља, листе, стилови текста итд.

На пример, да бисте написали подебљани текст, морате га окружити двоструком звездицом (**).

**Ово је подебљан текст**

Или наслов један са #

#Ово је наслов један

То значи да није сличан ВИСИВИГ-у (Оно што видите је оно што добијате), који ћете наћи у већини веб или текстуалних уређивача. Међутим, његову синтаксу је лако научити и можете је савладати вежбањем. Такође, многи савремени алати нуде Маркдовн који не захтева памћење његове синтаксе.

Да ли је Маркдовн добар за документацију?

Маркдовн је идеалан избор за писање техничке документације. То је зато што нуди могућност спајања промена у различитим документима.

Дакле, ако радите са својим тимом на креирању документације производа, можете користити платформу за контролу верзија као што је ГитХуб за управљање сарадњом. Међутим, сви у вашем тиму морају усвојити Маркдовн као језик за означавање да би он био успешан.

Подршка заједнице за Маркдовн је такође јака. Погледајмо неке примере. ГитХуб, водећа платформа за хостовање кодова заснована на облаку, користи Маркдовн да документује свој производ. Затим имате Реадтхедоцс, који вам омогућава да аутоматизујете, правите, верзију и хостујете своју техничку документацију у облаку. И можете користити Маркдовн датотеке за генерисање веб локације за документацију. Потребно је само да повежете своје ГитХуб спремиште и гурнете датотеке.

МкДоцс и Доцусарус су статички генератори сајтова који вам омогућавају да брзо хостујете Маркдовн датотеке. Такође можете да користите Јекилл, који узима датотеке за смањење вредности за генерисање веб локације.

Коначно, наћи ћете алате за документацију софтвера на мрежи који изворно подржавају Маркдовн.

Такође можете да извозите Маркдовн у више формата, укључујући веб странице, ПДФ или формат обогаћеног текста.

Шта је Маркдовн Едитор?

Маркдовн едитор је специјализовани алат или веб апликација за писање Маркдовн-а. Омогућава писцима да пишу садржај у режиму без ометања. Штавише, такође добијате приступ прегледима уживо, пречицама на тастатури и напредном форматирању.

На шта треба обратити пажњу када бирате Маркдовн Едитор

Као писац, потражите следеће ствари у Маркдовн едитору. Ови укључују:

  • Окно за преглед да видите како изгледа ваш документ.
  • Мноштво опција извоза, укључујући ХТМЛ, ДОЦКС и ПДФ.
  • Режим без ометања за фокусиране сесије писања.
  • Могућност директног објављивања на различитим платформама, укључујући Медиум, ВордПресс, итд.
  • Понудите напредне опције форматирања као што су математички изрази и табеле.
  • Прикажите виталне информације о тексту, укључујући оцене читљивости, број речи, време проведено у тренутној сесији итд.
  • Пречице на тастатури за интуитивно кретање по датотеци.
  10 једноставних начина да поправите грешку Твитцх 3000

Ове функције могу или не морају бити присутне у Маркдовн едитору. Поред тражења ових функција уређивача Маркдовн-а, требало би да проверите и следеће:

  • Лакоћа коришћења
  • Квалитет корисничког интерфејса
  • Цена апликације
  • Прилагодљивост уредника

Цоде Едитор, Маркдовн Едитор — Можете ли то учинити?

Имате среће ако већ користите уређиваче кода као што су Висуал Студио Цоде (ВСЦ) или ВСЦодиум (алтернатива отвореног кода за ВСЦ), Атом или Сублиме Тект.

Ови уређивачи текста подразумевано подржавају Маркдовн или се морате ослонити на проширење или пакет.

Висуал Студио Цоде нуди изворну подршку за Маркдовн. Можете да упишете Маркдовн садржај директно у њега. Поврх тога, такође имате приступ његовим екстензијама које додатно побољшавају подршку и функционалност Маркдовн-а.

Наслов: Маркдовн екстензије у Висуал Студио Цоде.

Исто важи и за Атом. Подржава Маркдовн из кутије, а можете додатно побољшати његову подршку и функционалност коришћењем пакета заједнице као што су Маркдовн-Вритер, Маркдовн-Сцролл-Синц и Маркдовн-Формат.

Затим, ту је Сублиме тект, један од најбогатијих уређивача кода. На крају, можете омогућити и користити Маркдовн са ГНУ Емацс, Нотепад++ и Вим-ом.

Укратко, ако користите било који од ових уређивача кода, можете користити Маркдовн директно у њему да напишете своју документацију.

Сада ћемо разговарати о најбољим Маркдовн уредницима за писање боље документације.

Гхоствритер

Гхоствритер је КДЕ-басед едитор Маркдовн отвореног кода. Нуди писање без ометања у режиму целог екрана. Интерфејс је такође чист, са могућношћу коришћења тема.

Штавише, долази са прегледом уживо који се ажурира када напишете неки Маркдовн. Такође, можете копирати генерисани ХТМЛ у пост на блогу и одмах га објавити без икаквих промена.

Ово је згодно за техничке писце јер могу да гурну датотеке директно у контролу верзија ради сарадње или да их објаве користећи Реадтхедоцс или друге генераторе статичких локација.

Неке од значајних карактеристика Гхоствритер-а укључују:

  • Статистика сесија и докумената која вас обавештава о речима, ликовима, реченицама, лакоћи читања, сложеним речима, страницама и нивоу разреда.
  • Његов режим фокуса истиче текст око курсора, дајући вам прецизност која вам је потребна за уређивање садржаја.
  • Крећите се кроз документе на мрежи помоћу пречица на тастатури.
  • Подржане опције извоза укључују Пандоц, МултиМаркдовн и цоммонмарк.
  • Подржава Хемингваи режим који онемогућава одређене тастере и нуди искуство писаће машине.
  • Подржава МатхЈак за писање једначина.
  • Нуди аутоматско чување, тако да је рад увек сачуван.
  • Лако превуците и испустите слике.

Гхоствритер је доступан на Линук-у, МацОС-у и Виндовс-у.

МаркТект

МаркТект је једноставан за коришћење, Маркдовн едитор отвореног кода. Нуди брзину и фокусира се на употребљивост.

Да би помогао у једноставном креирању документације, нуди ВИСИВИГ преглед у реалном времену. Штавише, такође подржава ГитХуб Флаворед Маркдовн Спец (ГФМ) и ЦоммонМарк Спец (ЦМ). Праћење ових спецификација може помоћи вашој доследности како би други могли да уређују или конзумирају садржај.

Такође добијате теме укључујући кадмијумско светло, графитно светло, тамно материјал итд.

Штавише, такође можете да користите било који од три режима уређивања:

  • Изворни код који вам омогућава да уређујете извор документа.
  • Режим писаће машине за коришћење уређивача као писаће машине.
  • Режим фокуса вам омогућава да истакнете текст ради бољег уређивања.
  Како да укључите детекцију прања руку на Аппле Ватцх-у

Остале кључне карактеристике МаркТект-а укључују следеће:

  • Подржани су ПДФ и ХТМЛ формати.
  • Подржава инлине стил и пречице за пасусе.
  • Директно налепите слике из међуспремника.

Тренутно је МаркТект доступан на Мац, Виндовс и Линук.

Типора

Типора је Маркдовн едитор који се плаћа за коришћење. Омогућава вам да ефикасно радите са Маркдовн-ом и лако креирате Маркдовн елементе као што су заглавља, параграфи и листе. Такође можете користити напредне елементе као што су листе, табеле, ограде кода, дијаграми, па чак и математичке једначине.

Као писац, Типора ће вам бити лака за коришћење са функцијом прегледа у реалном времену. Штавише, добијате и прилагођене теме које можете прилагодити користећи ЦСС.

Кључне карактеристике Типоре укључују следеће:

  • Организујте датотеке уз помоћ панела стабла датотека и бочног панела листе датотека.
  • Одличне опције извоза и увоза.
  • Нуди окружење без ометања.
  • Аутоматско упаривање да бисте брже завршили Маркдовн код.
  • Наведите број речи да бисте видели свој напредак.

Можете добити Типора за једнократну уплату почевши од 14,99 УСД. Доступан је за Виндовс, Мац и Линук.

Уликс

Улиссес је популарна апликација за писање заснована на Мац-у. Уз то, писци могу остати на врху својих пројеката, укључујући књиге, есеје и писање блогова. Такође ће вам Улиссес бити од помоћи ако сте технички писац, јер подржава Маркдовн.

Међутим, пре него што га узмете за озбиљан посао, погледајте његову листу подршке за Маркдовн, јер и даље треба да подржава сваки Маркдовн елемент.

За компензацију, користи сопствену Маркдовн КСЛ изворну ознаку. Поред тога, нуди функције као што су напомене или укључује коментаре.

Укратко, изаберите Улиссес за мање изазован технички посао, јер му је потребна пуна Маркдовн подршка.

Неке од карактеристика Улиссес вредне пажње укључују:

  • Уграђени помоћник за уређивање и лекторирање са подршком за 20 језика.
  • Претворите свој рад у ПДФ, е-књиге и Ворд документе једним кликом.
  • Окружење без ометања.
  • Подржано директно објављивање на Гхост, Медиум, ВордПресс и мицро.блог.
  • Беспрекорна синхронизација између повезаних уређаја.

Његове месечне цене почињу од 5,99 долара и доступне су само за Мац.

иА Вритер

За разлику од Улиссес-а, иА Вритер долази са пуном подршком за Маркдовн. То је популаран Маркдовн едитор и долази са одличним карактеристикама и прилагођавањем. Међутим, немојте га мешати са алатима вештачке интелигенције (АИ).

ИА Вритер је интуитиван и лак за коришћење. Омогућава вам да повежете своје белешке и идеје за боље структурирање. Штавише, такође нуди једноставну навигацију између докумената или користи своју опцију историје да се врати на претходну верзију.

Као и други Маркдовн уређивачи, иА Вритер такође нуди режим фокуса у коме можете да се крећете од реда до реда ради ефикаснијег писања и уређивања.

Друге кључне карактеристике иА Вритер-а укључују:

  • Долази са истицањем синтаксе, што вам помаже да уклоните понављања, неред или слабе глаголе.
  • Нуди проверу стила како би се брзо елиминисали клишеји, пунила и сувишности.
  • Подржава превлачење и испуштање слика у документе.
  • Нуди шаблоне за бржи радни ток.
  • Подржан је ХТМЛ, Ворд и ПДФ извоз.

иА Вритер је доступан за Виндовс, Мац, Андроид, иПхоне и иПад. Осим Андроида, добијате иА Вритер уз једнократну уплату.

Обсидиан

Да бисте креирали документацију, морате разумети производ, комуницирати са програмерима и менаџерима и научити технологију. То значи да радите са пуно информација, концепата и идеја које се могу изгубити или расути током времена.

  13 најбољих ПС4 игара за више играча које треба да играте [2023 Edition]

Овде долази Обсидиан. То је бесплатан уређивач базе знања Маркдовн који вам омогућава да креирате прилагођено решење за управљање вашом базом знања.

Веома је прилагодљив и можете прилагодити како изгледа, осећа се и функционише. То можете учинити додавањем прилагођеног ЦСС-а или коришћењем 25 основних додатака, 180+ тема или 880+ додатака заједнице!

У основи свега, добијате пуну подршку за Маркдовн. Такође, није заснован на облаку, тако да имате потпуну контролу над својим подацима. Можете направити резервну копију података по свом избору.

Кључне карактеристике опсидијана укључују:

  • Подржава повезане елементе, укључујући приказ графикона, повратне везе и одлазне везе.
  • Веома прилагодљив.
  • Велика заједница.
  • Превод на 22 језика.

Обсидиан је бесплатан за коришћење, али можете добити његову плаћену опцију за ексклузивне погодности.

Куивер

Куивер је најпознатији као „Програмерска бележница“. Ако сте неко ко програмира и пише документацију, Куивер ће вам бити веома користан. Подржава Маркдовн за лако вођење белешки и ЛаТеКс за писање и уређивање кода. Да би се повећала продуктивност, нуди преглед уживо Маркдовн и ЛаТеКс.

За лак приступ, Куивер подржава синхронизацију белешки на свим уређајима преко платформи за складиштење у облаку као што су Гоогле Дриве, Дропбок, итд. Такође подржава контролу верзија тако да можете да сарађујете са својим тимом. Штавише, можете направити резервну копију целе библиотеке и вратити је једним кликом.

Испод хаубе, Куивер користи Аце едитор кода за рад са кодом и текстом без напора.

Кључне карактеристике Куивера укључују:

  • Тимска сарадња.
  • Синхронизација у облаку.
  • Подржава интеграције
  • Подржава формат обичних ЈСОН података за једноставан извоз.
  • Аутоматски чува промене, тако да не изгубите промене.
  • Нуди ознаке за једноставно управљање.
  • Превуците и отпустите слике, датотеке и везе.
  • Тренутна претрага целог текста.

Заснован је на Мац-у и доступан је за 9,99 долара. Можете користити његову бесплатну пробну верзију пре него што одлучите да ли желите да је платите.

ЛигхтПапер

Ако сте корисник Мац-а, свидеће вам се ЛигхтПапер. То је лаган уређивач текста са одличним скупом функција за писање садржаја, укључујући документацију.

Изван кутије, нуди прелеп кориснички интерфејс. Такође, пружа разноврсну бочну траку која олакшава навигацију и омогућава приступ датотекама. Поред тога, подржава функције попут Куицк Опен; можете приступити белешкама сенки и белешкама за огреботине директно са бочне траке.

Белешке са сенкама и гребањем вам омогућавају да креирате белешке у ходу, које касније можете користити у писању документације. Дакле, ако истражујете, ова функција вам може помоћи. На крају, подржава различите Маркдовн укусе, укључујући ГФМ и МултиМаркдовн(ММ).

ЛигхтПапер друге кључне карактеристике укључују:

  • Отворите више картица за бољи ток рада.
  • Иновативне превуци и испусти слике и везе.
  • Нуди листу заглавља и блокове кодова за лаку навигацију унутар документа.
  • Преглед уживо да бисте видели како изгледа ваш документ.
  • Прави преглед да видите како ће изгледати на веб локацији.
  • Подржава математичко приказивање.
  • Долази са подршком за рендеровање Јекилл-а.

ЛигхтПапер долази са 14-дневном пробном верзијом; можете га добити за једнократну уплату почевши од 14,99 долара.

МиндФоргер

МиндФоргер је опен-соурце едитор мардовн за прављење белешки. Ово може помоћи техничким писцима да уреде знање како би им помогло да напишу бољу документацију. Наравно, можете га користити и за писање документације, јер долази са пуном подршком за Маркдовн.

Главне карактеристике МиндФоргер-а укључују следеће:

  • Рефакторинг
  • Аналитика
  • Навигатор ознака
  • Подршка за математику
  • Високих перформанси

Доступан је на Виндовс, мацОС и Линук.

Завршне речи

Документација захтева праве алате да би била успешна. Овај пост је прегледао најбоље Маркдовн уреднике, који вам могу помоћи да креирате базу знања, генеришете документацију и директно их објавите.

Затим погледајте најбоље алате и ресурсе да постанете професионални писац.