9 Примена Блоцкцхаин-а у здравству

Блоцкцхаин апликације у здравственој пракси помажу у побољшању исхода пацијената кроз ефикасније процесе, ефикасније истраживање и робуснију безбедност података.

Историјат пацијената и други медицински подаци су осетљиве информације које треба чувати на сигурном и безбедном. Међутим, здравствена индустрија је била жртва тешких повреда података, што је довело до крађе релевантних информација, укључујући банковне податке или евиденцију о здрављу и геномском тестирању.

Ова питања су била скупа за здравствени сектор, што је резултирало недостатком поверења, тужбама, неефикасном праксом и растућим трошковима управљања болницом током година.

Ови изазови су истакли потребу за одличном стручношћу и модернизацијом у оквиру здравствене индустрије како би се омогућило лекарима, пацијентима и сродним пружаоцима услуга да брзо и безбедно деле релевантне информације.

Блоцкцхаин, технологија која је дошла у центар пажње 2008. године као јавна књига трансакција за криптовалуту биткоин, учинила је људе свеснима многих других предности и апликација у различитим секторима током времена.

Овај чланак објашњава како се децентрализована, непоткупљива и транспарентна природа блокчејна користи за обезбеђивање података о пацијентима и неколико апликација у здравству.

Преглед садржаја

Шта је Блоцкцхаин технологија?

Блоцкцхаин је дигитална база података дистрибуирана између неколико носова мреже рачунара који се користе за складиштење информација. Информације се прикупљају у групама које се називају блокови, а ланац података који они формирају назива се ланац блокова.

Информације које се чувају помоћу ове технологије за чување података не чувају се у једној централизованој бази података. Ипак, уместо тога, он је децентрализован, што значи да је раширен на огромну мрежу или чак географско подручје.

Ово чини веома безбедним и немогућим да било ко фалсификује или мења податке у систему. Главна предност блоцкцхаин технологије је да безбедно чува дигиталне информације, тако да се не могу хаковати, мењати, брисати или компромитовати.

Здравствена индустрија је била сведок значајне револуције од увођења овог решења за техничке податке у дигитално здравље.

С обзиром да се процењује да ће глобална потрошња на блоцкцхаин достићи 19 милијарди долара до 2024. године, није ни чудо што се термини као што су блоцкцхаин у здравству, криптомедицини и блокчејновима у здравству повећавају.

Како се блокчејн користи у здравству?

Пружаоци здравствених услуга могу да користе мреже блокова за чување и размену података о пацијентима између болница, апотека, дијагностичких лабораторија и лекара.

Када се правилно користе, здравствени радници могу да уоче све озбиљне или опасне грешке у реалном времену, чиме се побољшава учинак, транспарентност и безбедност дељења медицинских података између пружалаца услуга.

Неке специфичне употребе би укључивале:

Беспрекорно пребацивање пацијената између провајдера: Информације о пацијентима и други здравствени подаци који се чувају на блокчејну могу се лако делити са другим организацијама помоћу дељивих приватних кључева.

Бржа, јефтинија, боља нега пацијената: Пружаоци здравствених услуга могу да створе јединствен систем у коме могу стално да чувају, ажурирају и деле здравствене картоне како би олакшали брже и безбедније преузимање док избегавају погрешну комуникацију и безбројне грешке између професионалаца који рукују истим пацијентом.

Интероперабилни електронски здравствени картони: Пружаоци услуга могу да користе блоцкцхаин да креирају један слој трансакције кроз који могу да подносе и деле податке користећи један безбедни систем. Такође би могли да развију шифроване везе за чување информација, као што су радиографске слике.

  Механичка тастатура Тхоцк вс. Цлацк: у чему је разлика?

Важност блокчејна у здравству

Улагање у блокчеин апликације за здравство остаје фантастична идеја јер сви укључени играчи, на овај или онај начин, имају користи.

Пошто решења заснована на блокчејну користе безбедне технике шифровања које штите интегритет корпоративних и индивидуалних информација путем паметних уговора или токенизације, међу опипљивим предностима за заинтересоване стране.

Предности за здравствене организације

Здравственим организацијама ће блоцкцхаин бити користан у неколико области. Блоцкцхаин ће обезбедити медицинске картоне пацијената у електронским здравственим картонима (ЕХР) у децентрализованим системима који се не могу хаковати или мењати.

Болнице ће такође доносити брже одлуке о лечењу јер ће сви њихови подаци о пацијентима бити доступни у једном систему који је отворен 24/7. Лако доступни подаци путем блокчејна такође ће убрзати издавање медицинских акредитива радника. Ево неких предности наведених у наставку:

#1. Предности за пацијенте

Пацијенти цене сигурност својих осетљивих медицинских података, а блокчејн им даје власништво над њиховим медицинским картонима. Као резултат тога, свако ко је заинтересован за приступ подацима о пацијенту мора добити њихову дозволу.

Блоцкцхаин пружа алате као што су механизми консензуса, што значи да нико осим пацијента не поседује њихове информације.

Безбедност података са омогућеном блокадом такође се односи на уређаје који се могу носити преко којих пацијенти на безбедан начин преносе информације медицинском особљу. Пацијенти би такође могли да учествују у медицинским истраживањима и да уновче своје искуство кроз токенизацију.

#2. Предности за фармацеутске производе

Како се медицинска истраживања шире, блокчејн омогућава фармацеутским компанијама да привуку више пацијената да се укључе у клиничка испитивања нових лекова.

Непроменљива природа блокчејна омогућава учесницима да деле информације о лековима и сличним испитивањима на поуздан и проверљив начин. Штавише, блоцкцхаин омогућава произвођачима да без напора открију фалсификоване лекове.

#3. Предности за осигуравајуће компаније

Блоцкцхаин технологија омогућава бржи пренос података између болница и пружалаца медицинског осигурања, што значи да пацијенти могу брже да добију потврде.

Што је најважније, осигуравајућа друштва могу имплементирати паметне уговоре који гарантују сигурност и погодност података које користе.

Блоцкцхаин апликације у здравству

Најбољи начин на који блокчејн помаже медицини је побеђивање најзначајнијих ризика у здравственој индустрији побољшањем сајбер безбедности и повећањем транспарентности.

Ова технологија помаже да се убрзају операције аутоматизујући већину њих, чиме се уштеде трошкови за пацијенте и здравствене раднике.

Хајде да сада копамо дубље у неке апликације које помажу у побољшању медицинских услуга.

Управљање подацима о пацијентима

Управљање медицинским подацима о пацијентима је најкритичнији пример употребе блокчејн технологије. Свако ко посећује болницу мора бити сигуран да су информације које предају, као што су подаци о кредитној картици или број социјалног осигурања, обезбеђене.

Пружалац здравствених услуга који користи шифровање са омогућеном блокадом је једина гаранција да хакери неће добити приступ таквим релевантним личним подацима.

Здравствени системи засновани на блокчејну су такође безбедна места за складиштење личних здравствених података који укључују интимне детаље живота пацијената који не би требало да буду отворени ни за какве радознале очи осим за лекара.

Технологија нуди лекарима безбедно окружење у коме се електронски здравствени картони могу прикупљати коришћењем ИоТ уређаја и безбедно преносити путем уређаја који су компатибилни са блокчеином. Што је најважније, пацијенти могу да одлуче ко, осим свог лекара, може да приступи њиховим медицинским подацима.

Осигурање сигурности медицинских података

Фармацеутске компаније улажу много времена и финансијских средстава у истраживање и развој лекова. Међутим, већина њих нема сигуран начин да своје формуле лекова и пословне тајне држе под кључем.

Бројни су случајеви у којима такве онлајн продавнице вредних података процуре до конкурената, а компаније брзо изгубе знатан део свог тржишног удела.

Блоцкцхаин омогућава организацијама да користе шифровање за складиштење својих медицинских података на нечитљив начин на неколико уређаја.

Ово осигурава да ниједна неовлашћена особа не може приступити информацијама или ниједна страна не може једнострано одлучити да дешифрује, измени или пренесе било коју информацију преко различитих канала.

  Како претраживати сопствене твитове

Побољшање комуникације између пружалаца услуга и пацијената

Блоцкцхаин технологија нуди децентрализовано решење обезбеђујући да се информације о пацијентима чувају у бази података која се шири преко мреже чворова.

То значи да сваки пут када се подаци ажурирају од стране једног чвора, информације се ажурирају широм мреже, поједностављујући процес кроз који се ажуриране информације деле између лекара и других здравствених радника.

Све информације о пацијентима које се чувају на блокчејну остају ажурне, легитимне, проверљиве и временски означене. Као резултат тога, пружаоци здравствених услуга могу брзо и лако да прегледају и реагују на основу доступних информација, посебно када се баве хитним медицинским случајевима.

Штавише, клиничарима ће бити лакше да доврше дијагнозе и брже креирају индивидуализоване програме лечења.

Геномска заштита података

Како се све више компанија придружује послу испоручивања секвенцирања ДНК појединцима, крађа геномских података постала је горући проблем јер постаје део рутинске клиничке праксе.

Заинтересоване стране могу себи да уштеде ризик коришћењем блокчејн технологије за стварање критичне баријере која им помаже да постигну решење за интегритет података и власништво.

Да би превазишли изазове повезане са складиштењем огромних количина података на мрежи, практичари развијају приватне блокчејн мреже посебно за складиштење геномских варијанти и података усклађених са референцама на ланцу.

Такви блок ланци могу такође имати могућност да понуде индексирање базе података помоћу додатних алата који олакшавају брз приступ и анализу података.

Штавише, блокчејн омогућава практичарима да монетизују своје податке преко онлајн тржишта за научнике који траже геномске податке у истраживачке сврхе, док одсуство посредника значи већи профит.

Паметни уговори за осигурање и поравнања у ланцу снабдевања

Произвођачи медицинских уређаја, фармацеутске компаније, осигуравачи и други велетрговци здравствених услуга користе системе засноване на блокчејну.

Ови системи омогућавају потрошачима да аутентификују идентитете организација, уговора и трансакцијских детаља за њихову робу, услуге и детаље плаћања за поравнање.

Овај облик управљања ланцем снабдевања омогућава трговинским партнерима и пружаоцима осигурања пружалаца здравствених услуга да раде у потпуности по дигитализованим и аутоматизованим уговорним условима.

Уместо да сваки играч представља своје индивидуализоване уговоре на папиру, играчи у индустрији сада могу да смање време утрошено на решавање спорова у вези са захтевима за повраћај средстава за медицинске потрепштине и опрему користећи паметне уговоре.

Дигитализовани паметни уговори су дизајнирани са кодовима унутар блокчејна који имају специфичне услове који се морају постићи, а када се то догоди, уговори се аутоматски примењују.

Контрола трансакција у здравству

У зависности од локације, болнице и специјализоване клинике се баве бројним дознакама пацијената и потраживањима 24/7, осим што шаљу интерне захтеве за заостале исплате пацијената.

У прошлости, ово је отварало капију за све врсте несташлука од стране лажних службеника и висококвалификованих хакера кад год приступе овој врсти података.

Употреба блоцкцхаин технологије може поједноставити већину ових процеса како би се минимизирала одбијања потраживања и смањиле бриге о плаћању.

Пошто се сва ажурирања у бази података виде у реалном времену широм мреже корисника, укључујући све заинтересоване стране, сви погрешни уноси који би могли довести до недовољних плаћања се одмах пријављују, што значи да нема места за људске грешке или временска кашњења.

Управљање фалсификатима у ланцу снабдевања лековима

Процењује се да је најмање 10% свих лекова у глобалном ланцу снабдевања фалсификат, што кошта тржиште лекова и до 200 милијарди долара годишње. Ово представља забрињавајући тренд за произвођаче лекова, посебно за пацијенте који не добијају праве лекове за лечење потенцијално опасних по живот.

Примена блоцкцхаина у ланцу снабдевања лековима обезбеђује да све трансакције буду временски означене и непроменљиве. Ово олакшава праћење и идентификацију лажних дрога и трансакција дрога и њихово означавање пре него што стигну до потрошача.

Блоцкцхаин се такође може користити за имплементацију следљивости лекова у смислу управљања залихама, као и животног циклуса лекова како би се обезбедило да се лекови којима је истекао рок благовремено уклоне са полица.

  ОпенАИ Роллинг Нове функције и Гоогле Дует АИ за активности без напора

Праћење медицинских акредитива

Пацијенти широм света морају да буду уверени да је лекар који их лечи заиста квалификован, да се њихове акредитације могу проверити, где су радили у прошлости и њихов ниво искуства.

Провера медицинских акредитива је један од случајева употребе блокчејна у здравству. Ова технологија може да складишти све информације о здравственим радницима у једној бази података.

Штавише, блоцкцхаин ће помоћи у верификацији аутентичности ових акредитива. Осим тога, институцијама које запошљавају било који ниво медицинских радника потребан је сигуран метод да провере све акредитиве које су кандидати за запошљавање представили без претеране бирократије.

Баш као што се блокчејн користи за праћење порекла медицинске робе и опреме, он је од користи када се прате квалификације и искуство лекара.

Поуздане здравствене организације и медицинске установе треба да буду у могућности да се пријаве на наменски блок ланац и провере акредитиве својих чланова особља. Ово ће, заузврат, помоћи да се поједностави процес запошљавања здравствених радника јер се њихови акредитиви могу потврдити притиском на дугме.

Интеграција са носивим ИоТ уређајима

Једна од најзначајнијих могућности блоцкцхаин иновација је начин на који се може користити са носивим уређајима интернета ствари (ИоТ). Омогућава боље праћење здравствених картона и пацијената и лекара.

Блоцкцхаин може да обезбеди безбедну платформу која се лако проверава аутентичност за интеграцију података садржаних у носивим уређајима као што су уређаји за праћење фитнеса, здравља или активности.

Лекари, као и пацијенти, могу доћи до ових сигурних, редовно ажурираних података који омогућавају лакше праћење промена или напретка пацијената.

Стога би развој блокчејн апликација за здравствену заштиту требало да буде на врху, јер се употреба носивих уређаја стално повећава.

Изазови имплементације блокчејна у здравству

Уз сва своја обећања и потенцијал за добро, блокчејн у здравству је још увек у повојима, а примена технологије се још увек суочава са неколико изазова. Међу најистакнутијим су следеће:

#1. Недостатак техничког знања

Јавна је тајна да већина здравствених радника тек треба да набави софтвер и хардвер специфичан за блокчејн. Ипак, већина корисника још увек није упозната са функционисањем технологије и како она функционише.

Већина људи још увек повезује блокчејн првенствено са криптовалутама, и, као резултат тога, неки су и даље скептични у погледу његове примене у својој области.

Да би институције уживале у предностима блокчејна у здравству, провајдери услуга морају бити промишљени у стицању ових технологија и обучавању својих радника о њиховој примени.

Штавише, они који примењују блокчејн у здравству морају да иновирају начине за увођење промена без стављања додатног посла на рамена већ преоптерећених здравствених радника.

#2. Неспремност да се усвоје методе без папира

Већина лекара и клиничара се толико навикла на папирну документацију да и даље више воле да се њихова медицинска документација чува користећи старе системе досијеа. Љекарне и пацијенти који не знају боље и даље траже папирнате радове за своје приручне сврхе.

Лекари морају бити едуковани о коришћењу блокчејна, посебно о његовим предностима у аутоматизацији записа датотека и његовом потенцијалу за сарадњу са другим лекарима и пружаоцима услуга.

Све организације укључене у медицинска истраживања и бригу о пацијентима морају бити укључене и спремне да усвоје оно што нова технологија захтева.

Оно што је најважније, програмери морају да створе начин да блоцкцхаин подржи велике датотеке са подацима попут ЦАТ скенирања и МРИ слика у једној трансакцији. Здравствене организације такође морају развити кодиране библиотеке и позадинске складишта за смештај великих датотека.

#3. Недостатак учешћа владе

Болнице у државном власништву су већина, али владе су и даље по страни када усвајају нове технологије.

Постоји страх од непознатог јер природа децентрализације блокчејна значи да ниједна трећа страна или централна власт неће доносити одлуке.

Такође, пошто је још увек у ембрионалној фази, недостатак стандардизације унутар индустрије могао би да представља изазов за његово усвајање, чиме би се смањиле могућности за искориштавање њених пуних способности.

Напомена аутора

Успели смо само да загребемо површину тако што смо истакли неколико случајева употребе блоцкцхаина у здравству, а технологија и даље има много већи потенцијал.

Упркос новонасталим потешкоћама које окружују блоцкцхаин технологију, предности су далеко веће од изазова. Пружаоци здравствених услуга ће учинити добро да размотре његову примену, јер је то једини одржив начин да се реше тренутни проблеми безбедности података и побољша квалитет медицинске неге и истраживања.

Предвиђа се да ће усвајање блокчејна у здравству и коришћење његових апликација довести медицинску праксу на виши ниво и дугорочно побољшати резултате пацијената.

Затим можете да проверите најбоља ЦРМ решења за здравствену заштиту.