9 Софтвер за управљање инфраструктуром центра података (ДЦИМ).

Постоји растући глобални тренд коришћења софтвера за управљање инфраструктуром центара података (ДЦИМ) како би се побољшала оперативна ефикасност унутар центара података. Овај тренд није ограничен само на велика предузећа, пошто мање организације такође усвајају ДЦИМ како би ублажиле свакодневне изазове са којима се суочавају оператери њихових центара података.

Овај одељак ће проћи кроз разне врхунске брендове и њихове карактеристике које пружају ДЦИМ алате.

Шта је софтвер за управљање инфраструктуром центра података (ДЦИМ)?

ДЦИМ софтвер је специјализовани алат дизајниран да пружи свеобухватно управљање и потпун увид у рад дата центра.

Његова сврха је да надгледа, управља и контролише све аспекте инфраструктуре дата центра, као што су напајање и хлађење, ИТ средства, коришћење простора, мрежно повезивање итд.

ИТ опремом као што су сервери, складиште и други мрежни уређаји, као механизми инфраструктуре објеката као што су јединице за дистрибуцију енергије и клима уређаји, свим се управља у реалном времену помоћу ДЦИМ софтвера.

Софтвер пружа потпуни преглед физичке инфраструктуре дата центра, укључујући системе за напајање и хлађење, полице, сервере, мрежне уређаје, повезивање и уређаје за складиштење.

Имплементација ДЦИМ-а помаже организацијама да пажљиво прате сваки уређај и компоненту која је део центра података како би оптимизовала доступне ресурсе, смањила време застоја и побољшала укупну оперативну ефикасност.

ДЦИМ је моћно решење за аутоматизацију операција центра података и повећање РОИ за све типове и величине организација.

Према Мекинзијевом извештају, очекује се да ће се број центара података у САД повећати за 10% годишње до 2030. ДЦИМ решења су од суштинског значаја у овој индустрији фокусираној на раст јер смањују трошкове, повећавају продуктивност, максимизирају простор, побољшавају интеграцију и помажу у испоруци исплатива решења.

Ко користи ДЦИМ софтвер?

ИТ администратори користе ДЦИМ софтвер за праћење и управљање ИТ имовином и другим уређајима, праћење потрошње енергије и планирање алокације капацитета и ресурса. ИТ менаџери могу доделити програме најбољем хардверу и максимално искористити ресурсе брзим приступом релевантним подацима. ДЦИМ им олакшава чак и праћење растућих радних оптерећења и захтева потрошача.

Менаџери центара података такође могу да доносе паметније одлуке и ефикасније управљају својим објектима помоћу ДЦИМ-а како би боље разумели како њихов центар података функционише у реалном времену и решили могуће проблеме пре него што постану критични.

Да поједноставимо, ИТ менаџери и особље користе ДЦИМ како би максимално искористили ресурсе својих центара података и гарантовали најбоље могуће перформансе и поузданост за своје основне апликације и системе.

Предности ДЦИМ-а

У циљу поједностављивања рада центара података и ублажавања оптерећења за оператере у предузећима свих врста, ДЦИМ софтвер се све чешће користи широм света. Ево неких од кључних предности имплементације ДЦИМ-а:

✅ Већа видљивост: Са ДЦИМ софтвером, администратори могу да надгледају и контролишу своју целокупну ИТ инфраструктуру са централизоване локације са бољим увидом у физичку инфраструктуру.

✅ Боље управљање ресурсима: ДЦИМ прикупља метрику података из различитих компоненти и уређаја центра података који обезбеђују да праве апликације раде на одговарајућем хардверу и да свака апликација ефикасно користи ресурсе које јој је додељено. Помаже менаџерима у доношењу бољих одлука и управљању ресурсима.

✅ Побољшано време непрекидног рада: Због сталног праћења различите опреме и објеката инфраструктуре, помаже лакшем откривању слабости система што помаже у отклањању проблема и решавању потенцијалних кварова у окружењу, мрежи и систему који се односе на напајање пре него што прерасте у критичне проблеме.

✅ Енергетска ефикасност: Прикупља податке од различите опреме која се односи на енергију, као што су температура, влажност, проток ваздуха и метрика потрошње енергије са мрежних уређаја, регала итд. Ови подаци пружају вредан увид у начине за смањење потрошње енергије и смањење трошкова.

✅ Смањен ризик: ДЦИМ софтвер надгледа критичну инфраструктуру објеката, прикупља и извештава податке и упозорава кориснике на кршење прагова како би спречио кварове.

Које карактеристике треба знати пре него што изаберете ДЦИМ софтвер?

Пре него што изаберете решење за управљање инфраструктуром центра података (ДЦИМ), неопходно је да имате потпуно разумевање захтева ваше организације. С обзиром да ова индустрија има толико подкатегорија, ово је веома важно.

Проналажење савршеног ДЦИМ решења које испуњава ваше специфичне захтеве и карактеристике може бити изазов без темељног разумевања, доводећи ефикасност и успех ваших операција у опасност.

У овом одељку, хајде да видимо неке функције које треба тражити пре куповине или примене ДЦИМ софтвера у њиховим центрима података.

➡ Мониторинг енергије: Праћење ефикасности потрошње енергије је један од кључних фактора у ефикасном функционисању дата центра. ДЦИМ би требало да има интерфејс прилагођен кориснику за трансформацију података из центра података, рекова, ормара и ИТ хардвера у употребљиве информације и пружање упозорења на више нивоа за праћење различите опреме и тачака података.

  Како отворити МОБИ датотеке на Андроиду

➡ Управљање имовином: Један од најважнијих фактора које треба тражити у ДЦИМ софтверу. Помаже у управљању целокупним ИТ хардверским средствима, уређајима за напајање, уређајима за хлађење итд. Укратко, управља и прати све компоненте и уређаје дата центра.

➡ Управљање подом и сталком: Ефикасно управљање простором и сталком може значајно помоћи центрима за податке у оптимизацији физичког простора, искоришћености јединица сталка и географског распореда средстава.

➡ Управљање кабловском и структурираном мрежом: ДЦИМ систем са адекватним могућностима управљања кабловима проширује се даље од пуког праћења веза од тачке А до тачке Б. Мора бити у стању да идентификује везе које се могу открити и визуелно их представља и прати, успоставља хијерархију повезивања и, што је најважније , извршите ове задатке са лакоћом.”

➡ Планирање капацитета: Скалабилност је један од других фактора које ДЦИМ софтвер треба да поседује. Прецизно планирање капацитета дата центра је кључно за ИТ успех. Прекомерно снабдевање троши ресурсе; прекомерно снабдевање доводи до застоја и незадовољних купаца. Планирање капацитета је сложено због флуктуација у коришћењу и захтева напредно планирање и прорачуне.

Да закључимо, ДЦИМ софтвер би требало да буде у стању да надгледа и управља операцијама од краја до краја, укључујући ИТ имовину, складиштење података, управљање резервним копијама, способан да надогради хардвер и софтвер, планирање у хитним случајевима, опоравак од катастрофе, извештавање и оптимизацију, мрежу праћење перформанси итд.

Одељак у наставку ће се бавити врхунским светским лидерима у ДЦИМ алатима.

Атлассиан

Атлассиан је један од најпопуларнијих и доказаних, а усвојило га је преко 250.000 компанија. Његово пословно решење за центар података задовољава различите потребе организација свих величина.

Његов софтвер користе неке од водећих светских организација, као што су Насдак, АНЗ, Цисцо, Марриотт, НАСА, Ниелсен итд.

Компанија нуди комплетан пакет софтвера потребан за успешно покретање дата центра, укључујући Агиле & ДевОпс за бољу сарадњу, аутоматизацију и интелигентне токове посла, управљање ИТ услугама за бржу трансформацију и управљање радом за тимски рад и организацијама за све ваше задатке од централизована локација.

Јира Софтваре, Јира управљање услугама, Цонфлуенце за сарадњу са документима, Битбуцкет за управљање кодом, Бамбо за тестирање и примену и Цровд софтвер за централизовану администрацију корисника су софтверски стекови који се користе за подршку овим задацима.

Тимови могу да раде продуктивније, штеде време и лако сарађују уз помоћ решења. Тимови могу да се концентришу на обезбеђивање висококвалитетних добара и услуга са Атлассиан-овим целокупним корпоративним решењем, док платформа управља изазовним задацима контроле верзија и управљања подацима.

Његове кључне карактеристике су повећане контроле идентитета, апликације и проширивост, усклађеност и безбедност, скалирање и перформансе, инфраструктура и операције, напредно управљање корисницима, подаци, увиди, итд.

Атлассиан-ов Дата Центер је поуздано решење за предузећа која захтевају скалабилну платформу високих перформанси. Решење је посебно погодно за компаније које захтевају високу доступност и брзо време одзива.

Предузећа која траже скалабилну платформу високих перформанси имају поуздан избор у Атлассиан-овом центру података. Решење је посебно погодно за предузећа са строгим потребама за брзим одговорима и континуираном доступношћу.

Сунбирд

Сунбирд је награђивани лидер у другој генерацији ДЦИМ-а за даљинско управљање центром података. Сунбирдс производе користе хиљаде купаца широм света, надгледајући милионе средстава у стотинама хиљада регала и свакодневно надгледајући милијарде тачака података.

Пружа свеобухватан 3Д приказ вашег центра података. Има преко 100 унапред уграђених виџета за контролну таблу за прецизну процену капацитета ваших средстава и подизање управљања вашим средствима помоћу напредних функција које покривају све од сервера до блејдова, напајања и чврстих дискова.

Лако пратите средства свог дата центра као што су сервери, умрежавање, складиште, итд.; можете чак додати прилагођена поља да бисте одмах добили детаљне информације. Извештаји се такође могу брзо генерисати како би се обезбедила усклађеност имовине.

Сунбирдов оквир података је дизајниран да олакша беспрекорно издвајање и повезивање података за интеграцију са алаткама трећих страна као што су Таблеау, БМЦРемеди, ПоверБИ, СервицеНов, итд., преко ОДБЦ-а и АПИ-ја без потребе за даљим конфигурисањем.

Сунбирдово Повер ИК решење за управљање енергијом прати и мери потрошњу енергије преко АСХРАЕ дијаграма хлађења и погледа Смарт Рацк. Пружа контролне табле и извештаје у реалном времену који помажу у идентификацији уштеда у центрима података. Информације се консолидују у извештаје који се могу применити за прорачуне на нивоу ПУЕ Греен Грид-а.

Карактеристике

 • Интелигентна претрага капацитета за лако проналажење капацитета за нову опрему
 • Аутоматско и тренутно израчунавање капацитета снаге
 • Аутоматски прикупља податке из фидова зграда, ИТ и не-ИТ
 • Предвиђање капацитета са управљањем ресурсима у реалном времену
 • Оригинални и прилагођени извештаји за сваки сценарио центра података

Ако тражите решење за управљање центром података од краја до краја за управљање различитим аспектима као што су средства, капацитет, енергија, животна средина, снага, безбедност, повезаност, итд., Сунбирд може да задовољи ваше захтеве. Имају претплатничке и трајне лиценце.

  Како онемогућити изглађивање покрета на Року ТВ-у

Девице42

Готово све операције које се односе на управљање дата центром се брину о Девице42 решењима, као што су ИТ операције, усклађеност и ревизија, миграција и модернизација, управљање ИТ имовином, ЦМДБ итд.

Како се наводи на сајту, имплементацијом Девице42 решења, организације могу десет пута брже да решавају прекиде и постигну у просеку 4,8 пута повраћај улагања.

Верују му водеће светске организације, као што су Харвард, Веризон, Валмарт, Аллстате, итд. Инфо-Тецх Ресеарцх Гроуп, позната компанија за истраживање и саветовање у области технологије, прогласила је Девице42 за лидера у управљању ИТ имовином за 2022. годину.

ДЦИМ могућности Девице42 су трансформисале начин на који ИТ одељења рукују центрима података. ИТ тимови могу прецизно да визуелизују центре података користећи моћне алате као што су распоред просторија центра података, управљање ИТ патцх панелом, детаљне информације о уређају, управљање резервним деловима, управљање напајањем и топлотом итд.

ИТ администратори могу да побољшају управљање центром података коришћењем низа алата за аутоматско откривање за мрежну, физичку или виртуелну инфраструктуру. Употребите робусне РЕСТ АПИ-је да неприметно уградите друге алате и одржавате прецизну документацију центра података.

Коришћењем Девице42 ДЦИМ, можете да ублажите оперативни ризик повезан са центрима података и оптимизујете планирање капацитета. Ово се постиже кроз потпуну транспарентност вашег ланца напајања праћењем снаге свих јединица у дата центру у реалном времену.

Карактеристике

 • Аутоматски генерише рацк дијаграме
 • Лако управљање структурираним кабловима са уносом података преко корисничког интерфејса или АПИ-ја
 • Потпуно конфигурабилна упозорења за управљање напајањем која вас упозоравају на аномалне услове
 • Прикупља очитавања температуре и влажности у реалном времену са сензора у центру података

Девице42 је друга генерација ДЦИМ-а који има комплетан пакет функција за брзу имплементацију, аналитику нулте конфигурације, сарадњу вођену подацима и АИ и МИ могућности. Девице42 нуди флексибилну структуру цена за свој софтвер, који је доступан кроз модел годишње претплате.

Цормант

Цормант је јединствен систем за центре података и управљање ИТ инфраструктуром, признат од стране великих аналитичарских фирми као што су Гартнер, 451, ИДЦ, Форрестер и ОВУМ.

Испоручује ДЦИМ решења више од 17 година са базом од 300 плус клијената који управљају више од 1,3 милиона средстава.

Цормант ДЦИМ повећава видљивост и тачност података за боље управљање променама и оптимизовану ИТ инфраструктуру, што доводи до уштеде трошкова и боље поузданости. Једна од његових јединствености је што нуди пун поврат новца након што га користите 30 дана ако не испуни ваша очекивања.

Цорманту верују глобалне компаније, укључујући врхунске банке и телекомуникације. Од 2003. године имају високу стопу задржавања купаца од преко 94%.

Цормант ДЦИМ прикупља информације о ИТ имовини предузећа, повезаности напајања и података, локацији и статусу. Корисници могу да надгледају ове информације путем визуелизације у реалном времену као што су динамички прикази сталка, подни дијаграми и историјске контролне табле. Пружа неупоредив повраћај улагања и брзу примену, служећи различитим предузећима, од малих центара података до глобалних финансија.

Карактеристике

 • Управљање целокупним животним циклусом опреме од дока до декомисије
 • Потпуни дугорочни историјски трендови за податке о снази и животној средини
 • Управљање везом за сву енергију, податке и МПО
 • Планови 2Д и 3Д рацк и дата центра се аутоматски ажурирају на основу података у систему

Цормант је комплетно одело за дата центар који пружа неупоредиву функционалност и брине се за консултације, имплементацију, интеграцију, ревизију сајта, обуку и доказ концепта. Њене цене за трајне или претплатничке лиценце зависе од тога колико средстава се управља да би се задовољиле ваше пословне потребе.

Манагеенгине ОпМанагер Плус

ОпМанагер Плус је решење које помаже менаџерима центара података широм света у управљању имовином, побољшању дизајна, планирању нове опреме, повећању ефикасности и планирању будућег проширења.

Такође повећава продуктивност и ефикасност, чинећи га ефикасним решењем за управљање мрежом и инфраструктуром.

ОпМанагер Плус је моћан ДЦИМ софтвер са анализом заштитног зида заснованом на правилима која нуди усаглашеност са сигурношћу, контролу приступа засновану на корисницима, управљање евиденцијама, контролу ВПН података у реалном времену и праћење пропусног опсега за откривање и ограничавање лажних ИП адреса које приступају вашој мрежи.

Омогућава праћење и управљање мрежним уређајима у реалном времену. Мери доступност помоћу ИЦМП пинга или телнета, подржава 8к+ уређаја са 200+ метрика перформанси и нуди услугу, процес, пропусни опсег, конфигурацију и праћење уређаја за складиштење како би се брзо идентификовали проблеми на визуелној платформи.

ОпМанагер Плус визуелно приказује елементе центра података и пружа статус уређаја у реалном времену помоћу кодова боја. ОпМанагер Плус прати температуру уређаја у реалном времену, потрошњу енергије, здравље ЦПУ-а, температуру и хардверске атрибуте (напон, снага, брзина вентилатора).

Карактеристике

 • Надгледа складиштење на РАИД-овима, САС библиотекама трака, НАС-у, ФЦ-у и САН-у за брзу идентификацију проблема
 • Надгледа до 230 метрика за откривање аномалија и обликовање саобраћаја
 • Спречава проблеме са конфигурацијом постављањем приступа заснованог на правилима, прављења резервних копија и праћења активности
 • Надгледа пропусни опсег уређаја, открива сумњиву употребу и блокира лажне ИП адресе како би заштитио вашу мрежу.
  Топ 50 ВМваре НСКС питања и одговора на интервјуу

МанагеЕнгине ОпМанагер Плус је скалабилни и централизовани ДЦИМ софтвер који поједностављује управљање центром података, прати коришћење крајњих тачака, обезбеђује критичне метрике, обезбеђује време непрекидног рада, смањује трошкове и побољшава перформансе.

Датадог

Датадог је платформа за праћење са пуним стеком која пружа потпуну видљивост апликација, сервера, метрика и облака. Омогућава корисницима да прате, решавају проблеме и оптимизују перформансе апликације, прате захтеве и прате перформансе апликације.

Платформа такође омогућава корисницима да граде интерактивне контролне табле у реалном времену, анализирају податке дневника и визуелизују ток саобраћаја.

Датадог обавештава кориснике о проблемима са перформансама и омогућава им да примају упозорења о било ком показатељу. Штавише, пружа потпун приступ АПИ-ју како би омогућио видљивост свим апликацијама и инфраструктури.

Платформа комбинује податке и метрику са сервера, контејнера, база података и екстерних услуга како би обезбедила свеобухватну видљивост вашег стека. Ове компетенције помажу ДевОпс тимовима у избегавању застоја, решавању аномалија у перформансама и обезбеђивању оптималног корисничког искуства.

Карактеристике

 • Потпуна видљивост перформанси инфраструктуре са једноставним подешавањем, ниским одржавањем и широком покривеношћу
 • Увид у мрежу: Он-прем и цлоуд, инклузивне перформансе апликације и статус голог метала уређаја
 • Вишедимензионална видљивост у контејнерским окружењима
 • Прати и анализира метрику упита и целу флоту базе података помоћу визуелизације

Иако је Датадог свеобухватна платформа која покрива већину делова дата центра, заостаје у управљању сталцима, окружењем, снагом, температуром итд. Његове цене се заснивају на различитим модулима.

нетТерраин ДЦИМ

нетТерраин ДЦИМ нуди централизовану платформу засновану на претраживачу за више корисника за визуелизацију свих аспеката вашег центра података, од физичког простора и потрошње енергије до хлађења, мрежа, рекова, физичких и виртуелних уређаја, картица и портова, апликација, кола и каблова .

Платформа укључује једноставну навигацију и моћне хијерархијске дијаграме за приказ центара података, ИТ инвентара и мрежа. Коришћењем овог софтвера можете повећати видљивост, контролу и управљање, помажући у планирању капацитета, потрошњи енергије, решавању проблема и смањењу застоја ради побољшања нивоа услуге.

То је ефикасан ДЦИМ алат са хијерархијским дијаграмима у својој сржи. Наглашава једноставност са лаким моделирањем и прилагодљивошћу, омогућавајући брзо додавање или уклањање атрибута поља и примену пословних правила. Омогућава креирање прилагођених извештаја.

Његове значајне карактеристике укључују централизовани ИТ инвентар и визуализацију мреже како би се поједноставило планирање капацитета и осигурала усклађеност. Смањује безбедносне ризике и елиминише нагађања помоћу аналитике праћења у реалном времену.

Карактеристике

 • Управљање простором и рацковима
 • Праћење животне средине (струја и температура)
 • Администрација имовине
 • Управљање кабловима и струјним круговима
 • Предвиђање и планирање капацитета
 • Логички, виртуелни и прикази апликације

нетТерраин ДЦИМ нуди напредне функције визуелизације за увид у центар података за побољшање доношења одлука и повећање пословне вредности. Флексибилне и скалабилне опције цена су доступне и за локалну и за облак, уз 30-дневну гаранцију поврата новца.

ВФПС ДЦИМ

ВФПС (Валлеи Форге Повер Системс) обезбеђује моћан ДЦИМ софтвер који је приступачан и једноставан за коришћење. Софтвер помаже да се надгледају сви аспекти вашег центра података, укључујући напајање, хлађење, сервере, складиштење, мрежне уређаје и ВМ.

Карактеристике

 • Ассет Манагемент
 • Управљање променама
 • Управљање напајањем и хлађењем
 • Управљање софтвером и оперативним системом
 • Управљање задацима и радним током
 • Ауто-Дисцовери
 • Управљање аутоматским променама
 • Планирање капацитета

Валлеи Форге Повер Системс је омогућио резервно напајање за различите купце више од 30 година, укључујући производна постројења, центре података и контролу процеса. Детаљи о ценама нису доступни на веб локацији; потребно је да контактирате компанију за више информација.

Ни2 ДЦИМ

Ни2 ДЦИМ пружа решења оператерима дата центара за поједностављење и аутоматизацију процеса у дата центру, смањујући грешке и испоручујући вредност корисницима.

Максимизира капацитет и смањује трошкове нудећи консолидовани поглед на различите силосе центра, укључујући простор, напајање, хлађење и повезивање.

Ни2 ДЦИМ решење нуди алате за оптимизацију капацитета дата центра, пружање продајном тиму јасан поглед на капацитете, производне понуде за купце и интеграцију са ЦРМ за додатну вредност.

Ни2 ДЦИМ аутоматизује процес испоруке и смањује грешке са радним токовима који планирају задатке, заинтересоване стране и ресурсе како би се обезбедила благовремена испорука. Такође омогућава заинтересованим странама да прате напредак испоруке у различитим силосима.

Ни2 ДЦИМ решење пружа свеобухватан преглед здравља система центара података и садржи јединствену паметну анализу за преглед инцидената, утицаја на ресурсе и корисника.

Помаже у подршци организацијама у смањењу инцидената и времена за решавање, интегрише се са системима за управљање инцидентима и надгледа СЛА како би спречио кршења.

Завршне речи

Предузећа и владине агенције захтевају центре података за складиштење и обраду информација. Они имају могућност да изграде и управљају сопственим, изнајмљују га или користе јавне услуге засноване на облаку.

Дата центри су потребни за рад компанија за образовање, финансије, телекомуникације, малопродају и друштвене мреже.

Центри података су критични за организације које желе да раде несметано. ДЦИМ алати који подржавају операције центра података од краја до краја постају све популарнији. Горе наведени ДЦИМ алати могу вам помоћи да сузите своје опције.

Затим погледајте Типови центара података.