9 уобичајених разлога зашто нови ИоуТубе канали не успевају

ИоуТубе је широко коришћена дигитална платформа која повезује креаторе садржаја са милионима широм света. Многи су постигли огроман успех на сајту. Они зарађују хиљаде – или чак милионе – од спонзорисаних видео снимака, партнерских веза, ИоуТубе Премиум накнада и Гоогле АдСенсе-а.

Ипак, овим креаторима су биле потребне године да постигну успех. Само један од хиљада канала има милион претплатника, а велика већина видео снимака генерише мање од 1.000 прегледа. Не постоји тајна формула за успех. Али можете побољшати своје шансе за успех на ИоуТубе-у избегавањем уобичајених грешака које нови канали праве.

1. Улазак на ИоуТубе за новац

Слика кредита: Домингуеро Иоутубе/Викимедиа Цоммонс

Многи утицајни људи потцењују напоран рад и посвећеност који су потребни за успех на ИоуТубе-у. Они виде стварање садржаја као начин да лако зараде. Иако многи успешни канали дефинитивно прикупљају милионе сваког месеца, они представљају мали део заједнице.

Можда ће вам требати месеци или чак година да зарадите свој први долар. Гугл наводи да канали морају да акумулирају 1.000 претплатника и 4.000 сати гледања или 10 милиона прегледа Схортс да би се придружили ИоуТубе партнерском програму. Можете да уновчите свој канал тек када достигнете овај праг. Дакле, осим ако већ имате спонзоре бренда или партнере, још нећете зарадити новац.

2. Почевши од нуле

Потребна вам је постојећа база обожавалаца да бисте напредовали на ИоуТубе-овом конкурентном тржишту. Релевантни видео снимци са познатих канала добијају виши ранг у претрази и чешће се појављују на препорукама. Алтернативно, видео снимци са мање од 1.000 прегледа једва да постају видљиви.

  Основни водич за ИоуТуберс

Пријавите се за друге сајтове друштвених медија који плаћају креаторима да придобију претплатнике и гледаоце на ИоуТубе-у. Неке платформе прате алгоритме погодније за почетнике. Узмите ТикТок као пример — чак и креатори са врло мало пратилаца могли би да дођу на страницу За вас ако скачу на трендове.

Такође можете да се придружите кући садржаја ако планирате да се бавите друштвеним медијима пуно радно време. Морална и финансијска подршка искусних утицајних људи ће вам помоћи да изградите боље стратегије, а појављивање на њиховим видео снимцима даје вам видљивост. Имајте на уму да ће они узети део вашег прихода као компензацију.

3. Слепо копирање успешних ИоуТубе канала

Уобичајено је да ИоуТубе креатори копирају садржај једни других. Ако се одређена тема или ниша добро понашају, можете очекивати прилив нових видео записа, блогова и скечева око ње. Теме постају трендови када створе довољно буке.

Док дискусија о релевантним темама повећава вашу видљивост, брзоплето скакање на трендове угрожава ваш бренд. Људи ће вас само видети као још једног играча. Морате изградити и повезати се са лојалним гледаоцима који су истински заинтересовани за ваш садржај да бисте постигли одржив раст.

4. Доследно коришћење истих звучних ефеката и звука

Новији ИоуТубе креатори имају тенденцију да прекомерно користе исте звучне ефекте и музику у позадини. На крају крајева, то је јефтино и широко доступно. А пуштање песама заштићених ауторским правима у вашим видео снимцима, чак и случајно, може довести до тога да ваш видео буде искључен, демонетизован или уклоњен.

Упркос погодностима звука без накнаде, користите их штедљиво. Ваши гледаоци су се вероватно уморили од слушања истих знакова, звучних ефеката и музике у позадини. Креирајте прилагођене аудио елементе како бисте публику ангажовали током ваших видео снимака.

Нови креатори треба да престану да се ограничавају на заједничке нише. Рангирање у популарним, конкурентним категоријама као што су путовања, фитнес, финансије и лепота је изазовно упркос њиховој великој публици. Превише је креатора који се боре око истих гледалаца и вероватно ће игнорисати ваше видео снимке ако разговарате о темама које су већ видели на већим каналима.

  11 најбољих софтвера за управљање дигиталном имовином за свако пословање

Одвојите се тако што ћете прво прецизирати поткатегорије. Док специфичне теме привлаче мању публику, објављивање свежих, јединствених идеја помаже вам да се успоставите као ауторитет у индустрији.

6. Опонашање монтаже и видео снимања других Јутјубера

Попут трендова и ниша, креатори нових садржаја често копирају технике уређивања и видео снимања са популарнијих канала. Узмимо господина Беаст, једног од највећих Јутјубера, као пример. Милиони креатора широм света имитирају његове обрасце говора, стилове уређивања, прелазе и стратегије садржаја — неки једноставно рециклирају његове ствари у потпуности.

Нажалост, реплицирање видео записа других креатора не гарантује да ћете постићи исти ниво успеха.

7. Коришћење откачених сличица и наслова мамаца за кликове

Многи ИоуТубе креатори злоупотребљавају сличице мамаца за кликове за прегледе. Обично показују претеране изразе лица или дају претеране тврдње о својим причама.

Рецимо да је креатор Кс у посети страној земљи. Уместо да кажу да посећују Кс локације, они ће истаћи контроверзне теме или дати нечувене изјаве како би подстакли ангажовање. Неке од ових сличица чак ни не описују тачно њихов садржај.

Можда ћете у почетку добити неколико прегледа, али ће ваша публика бити изнервирана што их обмањујете обмањујућим насловима. Они ће на крају игнорисати ваш садржај када вас повежу са мамцем за кликове.

Већина канала озлоглашених по насловима за мамце за кликове успевају само зато што већ имају лојалну базу обожавалаца. Нови канали не могу лако да копирају своје стратегије.

8. Искључиво ослањање на АдСенсе приход

Уобичајено је погрешно схватање да креатори ИоуТубе-а већину свог новца зарађују од Гоогле АдСенсе-а. Ваша зарада ће премашити само четири цифре ако имате више видео снимака који генеришу 100.000+ месечних прегледа – у супротном ћете зарадити само неколико стотина долара.

  8 онлајн алата за академски успех

Немојте слепо веровати претераним бројкама које Гоогле АдСенсе калкулатор показује. Даје вам највеће могуће пројекције, које ћете постићи само ако сви ваши гледаоци заврше ваше видео снимке и никада не прескачу огласе.

Реалнија процена колико ИоуТубе плаћа по прегледу је 0,003 до 0,005 долара. Ове бројке представљају просек индустрије по нишама и регионима. Они такође узимају у обзир када гледаоци прескачу огласе, покрећу блокаторе огласа у прегледачу и испуштају ваше видео снимке.

Детаљно истражите онлајн курсеве и алате пре него што уложите у њих. Многи несуђени креатори постају жртве самопроглашених гуруа који продају „тајне“ како би магично проширили своје канале. Нажалост, ови програми садрже само опште, погрешне савете. Немарно поверење у њих даје занемарљиве резултате за ваш канал — само ћете потрошити новац на накнаде за претплату.

Уместо ИоуТубе мајсторских часова, пронађите курсеве који подучавају одређене предмете. Изградња профитабилног канала захтева различите вештине, од маркетинга бренда до видео монтаже, а не можете их све научити у једном потезу.

Да бисте избегли преваре, купујте само плаћене курсеве са реномираних сајтова. Пронаћи ћете неколико корисних програма за нове креаторе садржаја на Удеми, Скиллсхаре, Мастерцласс или Цоурсера.

Кључне Такеаваис

  • Не очекујте да ћете брзо зарадити новац на ИоуТубе-у. Изградња успешног канала захтева време и посвећеност. Само мали део креатора зарађује значајан приход од својих видео снимака.
  • Поседовање постојеће базе обожавалаца је кључно за успех на ИоуТубе-у. Придружите се другим сајтовима друштвених медија да бисте придобили претплатнике и гледаоце. Размислите о придруживању кући садржаја ради подршке и излагања.
  • Избегавајте слепо копирање успешних ИоуТубе канала. Изградња базе лојалних гледалаца путем јединственог и релевантног садржаја је кључ за одрживи раст. Немојте компромитовати свој бренд тако што ћете журно прескочити трендове.

Подстакните раст канала избегавањем грешака других креатора

Изградња успешног ИоуТубе канала није лак подвиг. Губили бисте време, новац и енергију ако бисте се насумично упустили у креирање видео записа. Опет, милиони амбициозних утицајних људи већ су пропали. Морате се издвојити од њих и избегавати њихове грешке, иначе ћете ићи истим путем.

А ако имате мало или нимало присуства на мрежи, прво истражите друге друштвене мреже. Нови креатори садржаја не би требало да започињу своју каријеру на ИоуТубе-у. То је супер-конкурентска платформа – већа је вероватноћа да ћете зарадити новац од свог ИоуТубе канала ако већ имате пратиоца.