АИ статистика/трендови који ће вас одушевити [2023]

Вештачка интелигенција (АИ) трансформише свет – револуционише скоро сваки аспект наших живота и пословних операција.

Укратко, вештачка интелигенција чини живот лакшим — од аутоматизације сувишних задатака до пружања релевантних препорука и сугестија по мери, остављајући више времена и уштедећи напоре.

С обзиром да организације и предузећа користе огроман потенцијал АИ за рационализацију процеса, искориштавање одличних резултата уз побољшану продуктивност, управљање временом, квалитетом резултата, приходима и ниским укупним улагањем – АИ је спремна да крене у све већу путању раста усвајања у наредним годинама .

Данас се вештачка интелигенција не односи само на Алека или аутоматизоване чет-ботове, већ се шири на широк спектар сектора, укључујући здравствену заштиту, начин живота, сајбер безбедност, инжењеринг, образовање, финансије, игре на срећу, пољопривреду – све то.

Од аутоматизованих медицинских процедура и самовозећих возила до изградње алгоритама друштвених медија и превенције претњи — АИ не оставља ниједан домен нетакнут, доспева до наслова и сваке друге недеље доноси нове трендове.

Дакле, наставите да читате ако вас занима ова технологија која се развија и желите да сазнате више о најновијим трендовима и статистици вештачке интелигенције!

АИ интеракција потрошача

Било да тражите од Сири да пусти вашу омиљену песму на вашем иПхоне-у или ћаскате са виртуелним четботом да бисте решили уобичајени проблем са којим сте се суочили са веб-сајтом – сви смо на овај или онај начин комуницирали са вештачком интелигенцијом.

Постојао је растући тренд интеракције потрошача са вештачком интелигенцијом, који преобликује начин на који живимо, купујемо, радимо и учествујемо на мрежи. Од ангажовања са виртуелним помоћницима до коришћења садржаја генерисаног вештачком интелигенцијом, корисници све више укључују вештачку интелигенцију у свој свакодневни живот.

Ево неких статистичких података који поткрепљују ову тврдњу:

 • 27% Американаца тврде да комуницирају са вештачком интелигенцијом најмање 7 пута дневно.
 • 28% Американаца верују да комуницирају са АИ отприлике једном дневно или више пута недељно.

 • Купци ће комуницирати са гласовним помоћницима на више од 8,4 милијарде до 2024престигавши светску популацију.
 • 68% потрошача већа је вероватноћа да ће користити вештачку интелигенцију ако им помаже у свакодневном животу, попут уштеде времена или новца.

АИ тржишни удео

Подржан дигиталним поремећајем, растућим улагањима у технологије вештачке интелигенције и конкурентским предностима које компаније добијају усвајањем вештачке интелигенције, очекује се да ће глобални удео на тржишту вештачке интелигенције расти по невјероватној стопи у наредним годинама.

Хајде да погледамо статистику:

 • Иако процењени тржишни удео АИ за 2023. износи 207,9 милијарди долара, очекује се да ће достићи огроман 1,87 билиона долара до 2030повећање за 788,64%.

Поверење купаца у вештачку интелигенцију

Упркос растућој популарности и усвајању АИ, шта купци заиста мисле о АИ? Да ли у потпуности верују или се ослањају на то? Да ли и даље верују у способности вештачке интелигенције упркос томе што знају за ризике и чују о негативним перцепцијама? Хајде да сазнамо.

 • Са резултат од 75%Индија је на првом месту међу многим земљама са највишим нивоом поверења у вештачку интелигенцију.
 • Кина заузима други ранг када је у питању поверење купаца АИ са резултатом од 67%, а следи Јужна Африка са резултатом од 57%. Слично томе, Бразил заузима четврто место са резултатом од 56%, а следе Сингапур са резултатом од 45% и Сједињене Државе са резултатом од 40%, рангирајући се на петом и шестом месту, респективно.
  4 знака да сте постали самозадовољни као фотограф (и шта да радите у вези с тим)

 • О томе 82% људи су раније чули за АИ, али 49% није сигурно када и како се користи. Међутим, 82% људи жели да научи више о АИ.
 • Док 68% људи тврде да користе АИ апликације, 41% њих нема појма да је АИ кључна компонента у тим апликацијама.
 • О томе 85% људи верују да вештачка интелигенција доноси низ предности, али само половина људи верује да су предности вештачке интелигенције веће од ризика.
 • 73% људи, 3 од 4забринути су због ризика од вештачке интелигенције, а сајбер безбедност је рангирана међу највећим глобалним ризицима.
 • Готово 53% купаца рекао је да је могуће да АИ покаже пристрасност на овај или онај начин приликом доношења одлука.
 • Само 12% људи сложио се са чињеницом да АИ може разликовати добро од зла. А само 56% људи не верује у стварност или идеју о развоју машина које се понашају морално.
 • 68% потрошача верујте предузећима која користе АИ технологије упркос негативним перцепцијама повезаних са АИ касно.

Усвајање АИ пословања и аутоматизација радне снаге

Водеће организације и предузећа, укључујући Мицрософт и ИБМ, све више улажу у усвајање вештачке интелигенције у својим операцијама како би решили сложене проблеме, повећали укупну ефикасност и продуктивност и побољшали корисничко искуство.

АИ помаже предузећима да предвиде потрошачке трендове, аутоматизују рутинске задатке и операције и персонализују маркетиншке кампање на основу прикупљених података о трендовима – омогућавајући им да напредују и побољшају продају и приход.

Ево статистичких података који помажу да се демонстрира обим глобалног усвајања вештачке интелигенције и аутоматизације радне снаге:

 • ИБМ-ов Глобални индекс усвајања вештачке интелигенције 2022 сугерише да, широм света, 77% предузећа ступају у интеракцију са вештачком интелигенцијом на овај или онај начин — било да је користе или истражују. Од ових 77% 35% предузећа користе АИ технологије, док осталих 42% још увек истражује вештачку интелигенцију и њене могућности.
 • Ове улоге чине око 26.000 радника. А Кришна предвиђа да ће АИ технологије и аутоматизација највероватније заменити 30% ових улога током наредних пет година.
 • До 2025. аутоматизација вештачке интелигенције ће пореметити и изменити 85 милиона глобалних радних места у средњим и великим предузећима у 26 области економије и 15 индустрија.
 • Уз развој економије и тржишта рада и револуцију робота, 97 милиона нових радних места ће се појавити у технолошким индустријама четврте индустријске револуције, попут вештачке интелигенције и области креирања садржаја.
 • Према Извештају Светског економског форума о пословима за 2023. 50% анкетираних предузећа планирају да инвестирају у одељења за интерну обуку и обуку на радном месту у вези са усвајањем вештачке интелигенције – у покушају да унапреде своју радну снагу.

АИ улагања и финансирање

АИ је једна од најбрже растућих технологија, која привлачи огромна средства и инвестиције водећих компанија и предузећа широм света.

  Научите нову вештину у 2022. са овим апликацијама

Овај тренд улагања предузећа у вештачку интелигенцију приписује се потенцијалним предностима вештачке интелигенције, укључујући смањење трошкова, скалабилност, побољшано корисничко искуство, доношење одлука засновано на подацима, конкурентску предност и још много тога.

Погледајмо статистику која открива растући тренд финансирања и улагања предузећа у АИ технологије како би се убрзале пословне операције:

 • У 2022, око 3.198 покретања АИ добио финансирање од 52,1 милијарде долара кроз огромних 3.396 ВЦ послова.
 • Очекује се да ће укупан приход на тржишту софтвера вештачке интелигенције (АИ) достићи 126 милијарди долара у 2025 од постојећег износа од 70,94 милијарде долара у 2023.
 • У одређеним секторима у Сједињеним Државама који су повезани са подацима, осим пољопривреде, риболова, лова и шумарства, примећено је повећање огласа за посао у вези са вештачком интелигенцијом у просеку са 1,7% у 2021. 1,9% у 2022. Ово показује све већу потражњу за АИ професионалцима и квалификованим појединцима у критичним америчким индустријским секторима.
 • Калифорнија има највећи удео АИ огласа за посао од свих огласа за посао у Сједињеним Државама у 2022. 2022. 17,9% свих огласа за посао у САД су били са седиштем у Калифорнији, затим 8,4% у Тексасу и 5,5% у Њујорку.

ЦхатГПТ је изазвао велику гужву када је лансиран раније ове године и још увек га користе трговци, предузећа, креатори садржаја, програмери, ИТ професионалци и још много тога за различите случајеве употребе.

Омогућујући вам да се укључите у разговоре попут људи и брзо одговорите на сва ваша питања на основу датих упита, ЦхатГПТ је један од најчешће коришћених робота за ћаскање који има велики утицај на пословну продуктивност, квалитет рада и запошљавање.

Ево критичних АИ алата и статистике еволуције АИ предвођене ЦхатГПТ-ом које морате знати:

 • Анкета Форбса открива све већу склоност корисника да користе алатке засноване на вештачкој интелигенцији, као што је ЦхатГПТ, преко претраживача, попут Гугла. 76% анкетираних гласали за то да ће вероватно користити ЦхатГПТ или сличне АИ алате уместо традиционалних претраживача као што је Гугл – револуционишући начин на који људи комуницирају са подацима и прикупљају информације на мрежи.

Упркос овој потенцијалној промени корисника који све више користе АИ алате, многи су такође забринути за његову тачност и поузданост – што дезинформације чини једном од главних брига међу корисницима када је у питању имплементација АИ у садржај пословних веб страница.

Стога се предузећа морају фокусирати на поузданост и тачност садржаја генерисаног вештачком интелигенцијом, додајући јединствене погледе и углове у садржај.

Штавише, потрошачи су такође веровали да вештачка интелигенција побољшава корисничко искуство интеграцијом АИ алата и коришћењем ЦхатГПТ-а за генерисање садржаја за блогове, е-пошту и још много тога. Ево статистике иза ове тврдње:

 • 54% испитаника верујте у вештачку интелигенцију која побољшава дуготрајан писани садржај веб сајта. 53% испитаника сматра да је размена тренутних порука, попут робота за ћаскање, потенцијална област побољшања. Истовремено, осталих 48% сматра да су е-поруке, а 46% да текстуалне поруке могу побољшати ЦКС интеграцијом АИ алата.
  Како изградити своју каријеру софтверског инжењера?

Генеративни АИ

Генеративна АИ је недавно стекла прилично популарност. То је АИ технологија која је много робуснија и креативнија од традиционалног АИ модела. Генеративна вештачка интелигенција превазилази једноставно обављање задатака на основу датих упутстава генерисањем нових података и садржаја, укључујући слике, текст, видео записе, аудио датотеке, итд.—који личе на садржај који је генерисао човек.

Извештај Гартнера сугерише да ће до 2025. 80% услуга корисничке подршке а организације за подршку ће применити генеративне АИ способности у неком облику да побољшају корисничко искуство и продуктивност агената.

Ова статистика сама по себи је довољна да покаже потенцијални утицај генеративне АИ на корисничку подршку у будућности. Али хајде да погледамо још неке статистике и генеративне АИ трендове:

 • Према ГоДадди-јевој анкети крајем априла, 38% испитаника открило је да испробава генеративне АИ алате, 27% ради забаве, а 11% испитаника због њихове пословне подршке.
 • 63% корисника генерације З (18 до 24 године) користили су генеративну вештачку интелигенцију у прошлости, било за личну употребу или у пословне сврхе. А 83% испитаника старијих од 55 година (бејби бумерци) најмање је вероватно пробало генеративну вештачку интелигенцију.
 • Од свих различитих старосних група, само 33% испитаника уверени су у објашњавање генеративне вештачке интелигенције пријатељу.
 • 64% испитаника користећи генеративне алате вештачке интелигенције експериментишу са генерисањем садржаја—од прављења блогова до побољшања маркетиншких кампања. У исто време, 29% испитаника користи вештачку интелигенцију да побољша корисничку услугу како би помогло у изради одговора купаца.
 • Готово 50% стручњака за маркетинг и оглашавање у Европи и Јужној и Северној Америци користе генеративну вештачку интелигенцију за израду садржаја. Слично, 48,5% их користи за размишљање, 33,2% за истраживање и око 13,4% за персонализацију огласа.

Окончање

Гледајући ове статистике о вештачкој интелигенцији и њеним трендовима, са сигурношћу се може рећи да је вештачка интелигенција у порасту и да је нема заустављања.

АИ више није ограничена на технолошке индустрије, већ је постала саставни део свакодневног пословања, ширећи се у више сектора. Алати и софтвер за вештачку интелигенцију помажу предузећима да аутоматизују редундантне операције, побољшају откривање превара, персонализују корисничко искуство коришћењем података о трендовима купаца и образаца понашања и још много тога—помажући предузећима да донесу боље одлуке, повећају своју ефикасност и економичност и стекну конкурентску предност.

Не може се порећи да ће АИ утицати на неколико предузећа и организација у будућности, а статистика само указује на све веће усвајање и улагања у решења вештачке интелигенције.

Иако нас неке статистике такође забрињавају да ће вештачка интелигенција заменити послове у наредним годинама, неке од њих такође показују да АИ ствара нова радна места на глобалном нивоу.

За професионалце, ове статистике и трендови вештачке интелигенције указују на важност да буду у току и да се прилагоде новим технологијама вештачке интелигенције како би унапредили вештину и напредовали у растућој конкуренцији. У исто време, за предузећа и организације, статистика вештачке интелигенције истиче потребу да се прихвате АИ алати и решења у свакодневним пословним операцијама како би остали испред конкуренције.

Дакле, било да сте власник предузећа, ИТ професионалац, веб програмер или продавац садржаја, будите информисани о еволуирајућим трендовима и технологијама вештачке интелигенције како бисте успели у овом дигиталном и револуционишућем пословном окружењу.

Затим погледајте наш детаљан чланак о вештачкој општој интелигенцији.