Амбијентално рачунарство објашњено за 5 минута или мање вдзвдз

Нека Интернет ствари (ИоТ) ради за ваше пословање користећи паметне уређаје, сензоре и дигиталну интелигенцију кроз амбијентално рачунарство.

Технологија је усмерена на олакшавање свакодневног живота човечанству. Већ морате искусити удобност на послу, кући или у куповини када користите паметне уређаје као што су Амазон Ецхо, Гоогле Нест итд.

Међутим, Силицијумска долина се ту неће зауставити. ИоТ програмери широм света покушавају да ове уређаје учине доступнијим, лакшим за коришћење и невидљивим. Овде долази амбијентално рачунарство. Мрежа рачунарских уређаја око вас, који комуницирају са вама и испоручују садржај, али се нећете осећати окружени машинама.

Ако сте у ИТ домену, морате да познајете амбијенталну интелигенцију или да бисте развили решења или да их примените у свом послу или животу. Читајте даље да бисте брзо научили рачунарство свјесно контекста прије него ваши конкуренти!

Преглед садржаја

Шта је амбијентално рачунарство?

Амбијентално рачунарство је примена свеприсутног рачунарства која уводи памет у пословна и животна окружења. Рачунарски уређаји око вас код куће, канцеларије или производних објеката постају паметнији са овом технологијом.

Не морате да управљате различитим уређајима из различитих интерфејса апликација и хардвера. Паметни уређаји ће проактивно комуницирати са вама јер ће постати прилагодљивији, осетљивији и аутономнији.

Другим речима, амбијентално рачунарство је крајњи ниво персонализације рачунарства за људске потребе.

Његови алтернативни називи индустрије су следећи:

  • Амбијентална интелигенција (АмИ)
  • Контекстно-свесно рачунарство
  • Свеприсутни рачунарски
  • Невидљиво рачунарство

У суштини, неки паметни сензори и актуатори могу да разумеју преференције и присуство корисника. Сензори ће обавестити скуп паметних уређаја за обављање задатака као што је аутоматско подешавање собне температуре када уђете у дом.

У пословној поставци, чим камион за снабдевање стигне у складиште и почне да се истовара, ЕРП систем ће аутоматски почети да ажурира залихе.

Са амбијенталном интелигенцијом, не морате стално да комуницирате са тастатуром и мишем или вертикалним мониторима.

Једноставно ходате по кући или канцеларији и радите оно што најбоље радите. Паметни уређаји ће вам обезбедити приступ потребним апликацијама, садржају, рачунарским уређајима, складишту у облаку и још много тога. Уклања трење између рачунара и његових корисника.

Како функционише амбијентално рачунарство?

Амбиент Цомпутинг је паметна комбинација софтвера, база података, брзе интернет мреже, паметних уређаја и корисника људи или машина. Ради све време око нас кроз комуникацију блиског поља и комуникацију далеког поља између сензора, актуатора и машина за извршавање задатака.

  Како уредити заглавље и подножје у ПоверПоинт-у

Невидљиво рачунарство је највиши ниво рачунарства где сензори покрета, таласа, радара, топлоте, биометрије, брзине итд. увек прикупљају корисничке податке. Затим анализирају прикупљене податке кроз аналитику рубова и извршавају задатке које желите да ови паметни уређаји обављају.

На пример, када уђете у паметну салу за састанке, АИ апликација за састанке вас аутоматски потврђује у апликацији за састанак скенирањем мрежњаче или лица. АИ такође почиње да испоручује сродне садржаје према дневном реду састанка и тако даље.

Ево компоненти амбијенталне интелигенције које обављају све невидљиве задатке:

#1. Машинско учење (МЛ)

АмИ системима су потребни робусни МЛ алгоритми тако да паметни уређаји могу да уче из понашања корисника, преференција, избора и још много тога. Са МЛ, не морате да програмирате систем или повезане уређаје.

#2. Вештачка интелигенција (АИ)

АИ алгоритми дају АмИ системима моћ која им је потребна за анализу података, читање докумената, откривање слика, разумевање образаца и још много тога.

#3. Едге Цомпутинг

Едге рачунарство и аналитика померају могућности обраде ближе уређајима који прикупљају податке и извршавају задатке са централног сервера у облаку.

#4. Обрада природног језика (НЛП)

НЛП помаже амбијенталном рачунарском систему да слуша језике корисника, разуме њихове потребе и да одговор паљењем сијалице или испоруком садржаја.

#5. Бежична мрежа

Мрежне мреже обезбеђују да сви паметни уређаји, сензори и корисници имају непрекидан приступ интернету у различитим просторијама канцеларије или дома. 5Г мобилна комуникација може заменити месх мреже на јавним местима.

Карактеристике амбијенталног рачунарства

Примарна карактеристика амбијенталног рачунарства је беспрекорно рачунарство око вашег радног места, куће и јавних места без главобоље ручних уноса. Можете да причате, додирујете и машете, а паметни уређаји ће знати шта да раде. Неке друге значајне карактеристике су следеће:

Инклузивност

Амбиент Цомпутинг системи интегришу сваки дигитални уређај, мрежу и апликацију. На пример, ваши агенти за корисничку подршку могу добити све информације које су им потребне у апликацији за ћаскање и позиве без коришћења базе знања или ЦРМ-а.

Невидљиви

Свеприсутно рачунарство се односи на минимално присуство рачунарских уређаја, рутера и жица. На пример, кућни термостат или Аи уређаји за састанке на радном месту обављају своје задатке нечујно. Ако их не тражите, вероватно их нећете наћи.

Ембеддед

Амбиент Цомпутинг се односи на уграђивање интелигенције, повезивања података, условног програмирања и машинског учења у једну малу апликацију или гаџет. Амазон Ецхо може да контролише различите паметне уређаје и апликације у вашем дому путем уграђених функција.

Дата-Дривен

Рачунарство засновано на контексту зависи од континуиране доступности података са више сервера у облаку. Повезани ИоТ уређаји увек деле податке међу собом.

Једноставан за коришћење

Можете једноставно да додирнете, правите покрете или говорите да бисте контролисали свој амбијентални рачунарски систем. Тастатуре, мишеви, екрани итд., постаће застарели.

Минимални кориснички интерфејс (УИ)

Амбијентална интелигенција долази са нултим корисничким интерфејсом. Разни сензори могу приметити ваше присуство и команде покрета.

Цонтект-Аваре

Амбиент Цомпутинг систем је толико интелигентан да може да промени своје понашање у зависности од окружења и контекста. На пример, апликација за АИ састанак може да прави белешке чим састанак почне.

  Како деблокирати ТикТок на мом школском рачунару

Адаптиве

ИоТ уређаји и апликације Амбиент Цомпутинга могу се аутоматски прилагодити као одговор на различите промене ситуације.

Антиципативно

АИ/МЛ карактеристика свеприсутног рачунарства учи из ваших одговора. Ако више волите собну температуру од 70℉ након новембра, паметни термостат ће то аутоматски учинити. Нема потребе да ручно мењате температуру ХВАЦ.

Персонализовано

Рачунарство засновано на контексту нуди персонализовани садржај и предлоге. Може да разуме да ли имате госте у кући и сходно томе ће почети да приказује јавни садржај на паметном ТВ-у.

Примери амбијенталног рачунарства

Аутоматизовани пословни састанци

Цисцо Вебек апликације могу да открију ултразвучне таласе из хардвера собе за састанке помоћу звучника вашег мобилног телефона, таблета или лаптопа. Дакле, када састанак почне, свако може да синхронизује своје уређаје са екраном собе за састанке у сврху презентације.

Паметне канцеларијске просторије

Предузећа смањују угљични отисак ослањајући се на АмИ системе за контролу ХВАЦ-а, унутрашњег осветљења, уређаја у салама за састанке, кухињских уређаја, бојлера и још много тога.

Ефикасан АмИ може да осети ниво попуњености канцеларијских просторија и целе зграде како би прилагодио објекте како би минимизирао рачуне за енергију.

АИ помоћник на радном месту

Паметне апликације за радни помоћник засноване на вештачкој интелигенцији могу вам помоћи у вођењу белешки, транскрипцији састанака, писању дневног реда, распореду рада и још много тога. Неки напредни асистенти могу чак да планирају цео пројекат анализом и учењем из старих пројеката и шаблона.

Смарт Цхатботс

Паметне апликације за ћаскање за бригу о корисницима могу значајно да смање режијске трошкове активних агената. Један цхатбот може да удовољи многим клијентима да решавају карте, прихватају карте, продају производе и још много тога.

Аутоматско заказивање услуга

Паметни сензори у производним објектима могу открити хабање опреме и покретних делова. У зависности од флуктуације у перформансама, такви сензори могу да шаљу команде централизованој апликацији за заказивање одржавања.

Смарт Утилити Цонтролс

Амбиент Цомпутинг може ефикасно да контролише снабдевање електричном енергијом, гасом и водом у целом граду без људске интервенције. Може да учи из статистике коришћења и сходно томе пребацује ресурсе са једног места на друго како би избалансирао оптерећење.

Амбиент Цомпутинг: Тренутно стање

Тренутно, истраживачи и програмери рачунарства свесни контекста раде на приступачнијим, енергетски ефикаснијим и паметним уређајима за подршку паметним домовима и канцеларијама.

У суштини, паметни звучници, АИ асистенти, паметни, али мали уређаји и паметни аутомобили су кључни елементи који комуницирају са својим људским корисницима.

На експерименталним нивоима, здравствена индустрија такође трансформише своје услуге и одељења за истраживање и развој са системима амбијенталне интелигенције.

Данашњи АмИ системи су више за паметне куће, аутомобиле и радна места. На пример, Амазон Ецхо Схов или Гоогле Нест Хуб могу да контролишу разне кућне паметне уређаје. Ови ИоТ уређаји могу бити термостати, паметна светла, паметне браве на вратима, паметне сигурносне камере, паметно спољно осветљење, паметне ролетне, паметни кухињски апарати и тако даље.

На радном месту, Алека фор бусинесс, Цисцо Вебек, итд., углавном контролишу просторије на радном месту и пословне састанке.

иОС ханд-офф вам омогућава да почнете да користите пословне апликације као што су клијенти е-поште, ЦРМ-ови, управљање пројектима, покретање платног списка итд., на једном од уређаја на вашем радном месту. Када промените седишта или присуствујете пословном састанку, можете да користите иОС ханд-офф да бисте бежично представили своје апликације на ултрашироким мониторима.

  5 алата за снимање и анализу комплетног пакета за мале до велике мреже

Међутим, свеприсутно рачунарство тек треба да уђе у домене као што су производња, ланац снабдевања, банкарство, финансије, трговина, итд., где може да генерише већу вредност.

Амбиент Цомпутинг: Ресурси за учење

До сада сте прошли кроз основе и средње концепте амбијенталне интелигенције. Да бисте могли да развијете АмИ решења, потребно је да истражите више техничког знања.

Можете пронаћи оно што вам је потребно да постанете стручњак за АмИ позивајући се на ове онлајн курсеве и књиге:

#1. Амбиент Цомпутинг: Удеми

Амбиент Цомпутинг компаније Удеми је приступачан и ажуриран онлајн курс за учење амбијенталне интелигенције. Рад на курсу укључује садржај који се самостално одвија, који можете научити било где и било када на мрежи.

Ако знате основе рачунарства у облаку, Интернета ствари и рачунарства, имате право да се пријавите. Курс ће покрити основе, апликације, корисничко искуство, динамику тржишта, АмИ дизајн и архитектуру и још много тога.

Ако сте програмер, мрежни инжењер, пословни професионалац или доносилац пословних одлука, онда морате да погледате Удеми курс.

#2. Водич за амбијенталну интелигенцију у ИоТ окружењу

Водич за амбијенталну интелигенцију објашњава АмИ елемент ИоТ-а. Такође се расправља о релевантним оквирима, принципима и технологијама. Да не спомињемо, научићете и о изазовима и предностима свеприсутног рачунарства.

У већини одељака наћи ћете дискусије о свеприсутном рачунарству, повезивању уређаја и контекстуалном моделирању. Контекстно моделирање укључује многе техничке теме за развој интернета ствари, као што су безбедност, комуникација, скалабилност, интероперабилност и прилагодљивост.

Ако тражите најажурније трендове, студије случаја и истраживања о амбијенталној интелигенцији, морате испробати ову књигу или на Киндле-у или на верзији са тврдим повезом.

#3. Недавни напредак у амбијенталној интелигенцији

Желите да професионално научите рачунарство са свешћу о контексту и амбијенталну интелигенцију? Можете погледати недавна достигнућа у амбијенталној интелигенцији на Амазону. Књига је доступна у три верзије: дигиталној, меком повезу и тврдом повезу.

Књига је погодна за вас ако сте мрежни програмер, истраживач мреже, постдипломски студент, пословни професионалац или ИТ инжењер.

Интелигентни алгоритми у амбијенталном и биомедицинском рачунарству

Пхилипс је одржао симпозијум о АИ алгоритмима у Ајндховену. Ова књига обједињује све примене интелигентних алгоритама о којима се расправљало на симпозијуму.

Књига се дотиче концепата релевантних за амбијентално рачунарство, као што су дизајн базе података, резимирање видео записа, свест машине, семантичко резоновање, праћење и локализација, комуникација између машине и још много тога.

Амбијентална интелигенција и интернет ствари

Амбиент Интеллигенце анд ИоТ је свеобухватна књига за учење АмИ од детаљног до напредног нивоа.

Морате прочитати ову књигу да бисте научили основну структуру иновативних ИоТ технологија и АмИ концепата. Поред теоријских знања, научићете и практичне примене и АмИ пројекте који су данас актуелни.

Верзији е-књиге можете приступити на Киндле-у. Међутим, ако волите књиге у тврдом повезу, можете добити оригиналну верзију.

Окончање

Дакле, сада знате шта је амбијентално рачунарство. Такође знате његове карактеристике, начин рада, случајеве употребе и тренутни тренд.

Рачунарство засновано на контексту помаже вам да на најбољи могући начин искористите ИоТ како бисте повећали пословни приход или ниво удобности у вашем кућном животу. Обећава да ће интелигентно рачунарство учинити интерактивним, брзим одзивом и без нереда. Не морате да скачете кроз обруче између многих апликација, уређаја, жица и датума претплате да бисте запамтили.

Желите да развијете решења заснована на овом концепту? Испробајте ресурсе поменуте у овом чланку да бисте научили детаље амбијенталне интелигенције и били први покретач у овој ниши.

Следе АИ АПИ платформе и АИ платформе за развој паметних решења за свеприсутно рачунарство.