Апацхе Хиве објашњено за 5 минута или мање [+5 Learning Resources]

Апацхе Хиве је дистрибуирани систем складишта података отпоран на грешке који омогућава аналитику у великом обиму.

Складиште података је систем за управљање подацима који чува велике количине историјских података добијених из различитих извора у сврху анализе података и извештавања. Ово, заузврат, подржава пословну интелигенцију која води до информисанијег доношења одлука.

Подаци који се користе у Апацхе Хиве-у се чувају у Апацхе Хадооп-у, оквиру за складиштење података отвореног кода за дистрибуирано складиштење и обраду података. Апацхе Хиве је изграђен на врху Апацхе Хадооп-а и на тај начин чува и издваја податке из Апацхе Хадооп-а. Међутим, могу се користити и други системи за складиштење података, као што је Апацхе ХБасе.

Најбоља ствар у вези са Апацхе Хиве је то што омогућава корисницима да читају, пишу и управљају великим скуповима података и траже и анализирају податке користећи Хиве Куери Лангуаге (ХКЛ), сличан СКЛ-у.

Како Апацхе Хиве ради

Апацхе Хиве обезбеђује интерфејс налик СКЛ-у високог нивоа за испитивање и управљање великим количинама података ускладиштених у Хадооп дистрибуираном систему датотека (ХДФС). Када корисник изврши упит у Апацхе Хиве-у, упит се преводи у серију МапРедуце послова које извршава Хадооп кластер.

МапРедуце је модел за обраду великих количина података паралелно преко дистрибуираних кластера рачунара. Када се МапРедуце послови заврше, њихови резултати се обрађују и комбинују да би се произвео један коначни резултат. Коначни резултат може бити сачуван у табели Хиве или извезен у ХДФС ради даље обраде или анализе.

Упити у Хиве-у се могу брже извршавати коришћењем партиција за поделу Хиве табела на различите делове на основу информација из табеле. Ове партиције се могу још више разбити како би се омогућило веома брзо испитивање великих скупова података. Овај процес је познат као буцкетинг.

Апацхе Хиве је обавезан за организације које раде са великим подацима. То је зато што им омогућава да лако управљају великим скуповима података, обрађују податке на веома брз начин и лако врше сложену анализу података о подацима. Ово доводи до свеобухватних и детаљних извештаја из доступних података који омогућавају боље доношење одлука.

Предности коришћења Апацхе Хиве-а

Неке од предности коришћења Апацхе Хиве укључују следеће:

Једноставан за коришћење

Дозвољавањем упита података помоћу ХКЛ-а, слично СКЛ-у, коришћење Апацхе Хиве-а постаје доступно и програмерима и онима који нису програмери. Стога се анализа података може обавити на великим скуповима података без учења новог језика или синтаксе. Ово је кључно допринело усвајању и коришћењу Апацхе Хиве од стране организација.

  Како искључити звук других људи у Гоогле Меет-у

Фаст

Апацхе Хиве омогућава веома брзу анализу података великих скупова података кроз групну обраду. У групној обради, велики скупови података се прикупљају и обрађују у групама. Резултати се касније комбинују да би се добили коначни резултати. Кроз групну обраду, Апацхе Хиве омогућава брзу обраду и анализу података.

Поуздан

Хиве користи Хадооп Дистрибутед Филе Систем (ХДФС) за складиштење података. Радећи заједно, подаци се могу реплицирати када се анализирају. Ово ствара окружење отпорно на грешке у којем подаци не могу бити изгубљени чак и када рачунарски системи не раде.

Ово омогућава Апацхе Хиве-у да буде веома поуздан и толерантан на грешке, по чему се истиче међу осталим системима складишта података.

Скалабилност

Апацхе Хиве је дизајниран на начин који му омогућава да лако скалира и рукује све већим скуповима података. Ово корисницима пружа решење за складиште података које се прилагођава њиховим потребама.

Исплативо

У поређењу са другим решењима за складиштење података, Апацхе Хиве, који је отвореног кода, је релативно јефтинији за покретање и, стога, најбоља опција за организације које желе да минимизирају трошкове профитабилног пословања.

Апацхе Хиве је робусно и поуздано решење за складиштење података које не само да се прилагођава потребама корисника, већ пружа и брзо, исплативо и лако за коришћење решење за складиштење података.

Карактеристике Апацхе Хиве

Кључне карактеристике у Апацхе кошници укључују:

#1. Хиве Сервер 2 (ХС2)

Подржава аутентификацију и истовременост са више клијената и дизајниран је да понуди бољу подршку за отворене АПИ клијенте као што су Јава Датабасе Цоннецтивити (ЈДБЦ) и Опен Датабасе Цоннецтивити (ОДБЦ).

#2. Хиве Метасторе сервер (ХМС)

ХМС делује као централно складиште за метаподатке Хиве Таблес и партиције за релациону базу података. Метаподаци ускладиштени у ХМС-у су доступни клијентима помоћу АПИ-ја услуге метасторе.

#3. Хиве АЦИД

Хиве осигурава да су све обављене трансакције усклађене са АЦИД-ом. АЦИД представља четири пожељне особине трансакција базе података. Ово укључује атомичност, конзистентност, изолацију и издржљивост.

#4. Збијање података кошнице

збијање података је процес смањења величине података који се чувају и преносе без угрожавања квалитета и интегритета података. Ово се постиже уклањањем сувишних и ирелевантних података или коришћењем специјалног кодирања без угрожавања квалитета и интегритета података који се сажимају. Хиве нуди готову подршку за сажимање података.

#5. Репликација кошнице

Хиве има оквир који подржава репликацију Хиве метаподатака и промене података између кластера у сврху прављења резервних копија и опоравка података.

#6. Безбедност и уочљивост

Хиве се може интегрисати са Апацхе Рангер, оквиром који омогућава праћење и управљање безбедношћу података, и са Апацхе Атласом, који омогућава предузећима да испуне своје захтеве усклађености. Хиве такође подржава Керберос аутентификацију, мрежни протокол који обезбеђује комуникацију у мрежи. Све три заједно чине кошницу безбедном и видљивом.

#7. Хиве ЛЛАП

Хиве има аналитичку обраду са малим кашњењем (ЛЛАП) која чини Хиве веома брзим оптимизовањем кеширања података и коришћењем трајне инфраструктуре упита.

#8. Оптимизација заснована на трошковима

Хиве користи оптимизатор упита заснован на трошковима и оквир за извршавање упита од Апацхе Цалците-а да оптимизује своје СКЛ упите. Апацхе Цалците се користи у изградњи база података и система за управљање подацима.

  Како направити ССХ тунел на Линуку

Горе наведене карактеристике чине Апацхе Хиве одличним системом за складиштење података

Случајеви употребе за Апацхе Хиве

Апацхе Хиве је разноврсно складиште података и решење за анализу података које омогућава корисницима да лако обрађују и анализирају велике количине података. Неки од случајева употребе за Апацхе Хиве укључују:

Анализа података

Апацхе Хиве подржава анализу великих скупова података помоћу израза сличних СКЛ-у. Ово омогућава организацијама да идентификују обрасце у подацима и извуку смислене закључке из издвојених података. Ово је корисно у креирању дизајна. Примери компанија које користе Апацхе Хиве за анализу података и упите укључују АирБнБ, ФИНРА и Вангуард.

Батцх Процессинг

Ово укључује коришћење Апацхе Хиве-а за обраду веома великих скупова података кроз дистрибуирану обраду података у групама. Ово има предност што омогућава брзу обраду великих скупова података. Пример компаније која користи Апацхе Хиве у ову сврху је Гуардиан, компанија за осигурање и управљање богатством.

Складиштење података

ово укључује коришћење Апацхе кошнице за складиштење и управљање веома великим скуповима података. Поред тога, сачувани подаци се могу анализирати, а извештаји генерисати из. Компаније које користе Апацхе Хиве као решење за складиште података укључују ЈПМорган Цхасе и Таргет.

Маркетинг и анализа купаца

организације могу да користе Апацхе Хиве да анализирају своје податке о клијентима, изврше сегментацију купаца и буду у стању да боље разумеју своје клијенте и да подесе своје маркетиншке напоре како би одговарали њиховом разумевању купаца. Ово је апликација за коју све компаније које рукују подацима о клијентима могу да користе Апацхе Хиве.

ЕТЛ(Ектрацт, Трансформ, Лоад) обрада

Када радите са великим бројем података у складишту података, потребно је извршити операције као што су чишћење података, екстракција и трансформација пре него што подаци могу да се учитају и чувају у систему складишта података.

На овај начин ће обрада и анализа података бити брза, лака и без грешака. Апацхе Хиве може да изврши све ове операције пре него што се подаци учитају у складиште података.

Горе наведено чине главне случајеве употребе за Апацхе Хиве

Ресурси за учење

Апацхе кошница је веома користан алат за складиштење података и анализу података великих скупова података. Организације и појединци који раде са великим скуповима података имају користи од коришћења Апацхе кошнице. Да бисте сазнали више о Апацхе Хиве-у и како да га користите, размотрите следеће ресурсе:

#1. Хиве То АДВАНЦЕ Хиве (употреба у реалном времену)

Хиве то Адванце Хиве је најпродаванији курс о Удеми-у који је креирао Ј Гарг, виши консултант за велике податке са више од деценије искуства у раду са Апацхе технологијама за анализу података и обуку других корисника.

Ово је јединствени курс који полазнике води од основа Апацхе Хиве до напредних концепата и такође укључује одељак о случајевима коришћења који се користе у интервјуима за посао Апацхе Хиве. Такође пружа скупове података и Апацхе Хиве упите које ученици могу да користе за вежбање током учења.

Неки од покривених концепата Апацхе Хиве укључују напредне функције у Хиве-у, технике компресије у Хиве-у, подешавања конфигурације Хиве-а, рад са више табела у Хиве-у и учитавање неструктурираних података у Хиве-у.

  Топ 12 практичних алата за претварање ИАМЛ у ЈСОН

Снага овог курса лежи у детаљном покривању напредних Хиве концепата који се користе у пројектима из стварног света.

#2. Апацхе Хиве за инжењере података

Ово је практични Удеми курс заснован на пројектима који учи ученике како да раде са Апацхе Хиве од почетничког до напредног нивоа радећи на пројектима из стварног света.

Курс почиње прегледом Апацхе Хиве-а и покрива зашто је он неопходан алат за инжењере података. Затим истражује архитектуру Хиве, њену инсталацију и неопходне Апацхе Хиве конфигурације. Након постављања темеља, курс наставља да покрива токове упита кошнице, карактеристике кошнице, ограничења и модел података који се користи у Апацхе кошници.

Такође покрива тип података, језик дефиниције података и језик за манипулацију подацима у Хиве-у. Последњи одељци покривају напредне Хиве концепте као што су погледи, партиционисање, груписање, спајања и уграђене функције и оператори.

Да закључимо све, курс покрива често постављана питања и одговоре на интервјуима. Ово је одличан курс за учење о Апацхе Хиве-у и како се може применити у стварном свету.

#3. Апацхе Хиве Басиц за напредовање

Апацхе Хиве Басиц за напредовање је курс Аншула Џаина, вишег инжењера података са много искуства у раду са Апацхе Хиве и другим алаткама за велике податке.

Ово представља концепте Апацхе Хиве на лако разумљив начин и погодно је за почетнике који желе да науче конопце Апацхе Хиве.

Курс покрива ХКЛ клаузуле, функције прозора, материјализовани приказ, ЦРУД операције у Хиве-у, размену партиција и оптимизацију перформанси како би се омогућило брзо испитивање података.

Овај курс ће вам пружити практично искуство са Апацхе Хиве-ом, поред тога што ће вам помоћи да се ухватите у коштац са уобичајеним питањима за интервјуе на која ћете вероватно наићи када се пријављујете за посао.

#4. Апацхе Хиве Ессентиалс

Ова књига је посебно корисна аналитичарима података, програмерима или свима који су заинтересовани да науче како да користе Апацхе Хиве.

Аутор има више од деценије искуства у раду као практичар за велике податке који дизајнира и имплементира архитектуру великих података и аналитику предузећа у различитим индустријама.

Књига покрива како креирати и подесити Хиве окружење, ефикасно описати податке користећи језик дефиниција Хиве-а и придружити и филтрирати скупове података у Хиве-у.

Поред тога, покрива трансформације података помоћу сортирања, редоследа и функција Хиве-а, како агрегирати и узорковати податке и како побољшати перформансе Хиве упита и побољшати безбедност у Хиве-у. Коначно, покрива прилагођавања у Апацхе кошници, подучавајући кориснике како да подесе Апацхе Хиве како би задовољили своје потребе за великим подацима.

#5. Апацхе Хиве Цоокбоок

Апацхе Хиве Цоокбоок, доступан у Киндле-у и меком повезу, пружа једноставан за праћење, практичан приступ Апацхе Хиве-у, омогућавајући вам да научите и разумете Апацхе Хиве и његову интеграцију са популарним оквирима у великим подацима.

Ова књига, намењена читаоцима са претходним знањем о СКЛ-у, покрива како да конфигуришу Апацхе Хиве са Хадооп-ом, услуге у Хиве-у, модел података Хиве и језик за дефиницију и манипулацију података Хиве.

Поред тога, покрива карактеристике проширивости у Хиве-у, оптимизацију спајања и придруживања, статистику у Хиве-у, функције Хиве, подешавање Хиве-а за оптимизацију и безбедност у Хиве-у, а завршава се детаљним покривањем интеграције Хиве-а са другим оквирима.

Закључак

Вреди напоменути да се Апацхе Хиве најбоље користи за традиционалне задатке складиштења података и није погодан за обраду онлајн трансакција. Апацхе је дизајниран да максимизира перформансе, скалабилност, толеранцију грешака и лабаву везу са својим улазним форматима.

Организације које рукују и обрађују велике количине података имају огромне користи од робусних функција које нуди Апацхе Хиве. Ове функције су веома корисне у складиштењу и анализи великих скупова података.

Такође можете истражити неке велике разлике између Апацхе Хиве и Апацхе Импале.