Аппле замењује иТунес на Виндовс-у, али још увек не би требало да га деинсталирате

Ако користите иТунес за локално синхронизовање или бацкуп вашег иПхоне или иПад-а, стримујете своју Аппле Мусиц библиотеку или гледате Аппле ТВ садржај, Аппле нуди нове апликације које ће вас удаљити од тога. Али можда бисте ипак желели да задржите иТунес.

Аппле-ове апликације за замену иТунес-а су доступне у Мицрософт Сторе-у

У фебруару 2024. године, Аппле је издао три Виндовс апликације за постепено укидање иТунес-а. То укључује Аппле Мусиц, Аппле ТВ и Аппле уређаје. Овај потез је сличан ономе како је Аппле уклонио иТунес из мацОС-а 2019.

Ако нисте сигурни, ево кратког прегледа ових Аппле апликација и за шта су корисне:

  • Аппле Мусиц: Ако сте користили иТунес за слушање песама на Аппле Мусиц-у, требаће вам ова наменска апликација. Поред стриминга Аппле Мусиц садржаја, можете приступити целој својој иЦлоуд музичкој библиотеци. Можете да увезете локално ускладиштене песме и сачувате их на иЦлоуд-у.
  • Аппле ТВ: Ако плаћате претплату на Аппле ТВ+ или претходно купљене или изнајмљене филмове на Аппле ТВ-у, требаће вам ова апликација на вашем Виндовс рачунару. Поред тога, можете да увезете сопствене медије у апликацију Аппле ТВ.
  • Аппле уређаји: Ако сте се искључиво ослањали на иТунес за синхронизацију, ажурирање или прављење резервне копије података на вашем иПхоне-у, време је да пређете на апликацију Аппле Девицес. Такође, ако сте упознати са прављењем прилагођених мелодија звона за иПхоне помоћу иТунес-а, Аппле уређаји би од сада требали бити ваша омиљена опција.

Аппле-ове самосталне апликације за Виндовс доступне су као преглед од јануара 2023. године, али су сада доступне широј јавности. Поред ових иТунес замена, Аппле је такође представио обновљену иЦлоуд апликацију за кориснике оперативног система Виндовс.

  Како да поправите велику употребу ГПУ-а на десктопу Виндовс 10/11

Зашто још увек не би требало да деинсталирате иТунес

Издавање ових самосталних Аппле апликација за Виндовс уређаје не значи да је иТунес потпуно бескористан. И даље ће вам требати ако желите да приступите својим аудио књигама на рачунару или да слушате бесплатне подкасте. Аппле тек треба да објави самосталну апликацију Аппле Подцастс која нам је позната на мацОС-у.

Када сам отворио иТунес на свом Виндовс рачунару, апликација ме је подстакла да пређем на Аппле-ове самосталне апликације и све је уклоњено осим подцаста и аудио књига. Међутим, то није био случај са корисницима Виндовс-а који су преузели иТунес из Мицрософт Сторе-а уместо Аппле-ова иТунес страница за преузимање.

За сада, требало би двапут да размислите пре него што деинсталирате иТунес са свог Виндовс рачунара. Ако никада нисте користили иТунес за слушање подцаста или аудио књига, коначно можете рећи збогом и прећи на Аппле-ове самосталне апликације. Као претплатник на Аппле Мусиц, драго ми је што сада могу да користим елегантну десктоп апликацију која одговара понуди компаније Спотифи.