BIOS ne čuva promene; BIOS se stalno resetuje nakon isključivanja

BIOS ne čuva promene; BIOS se stalno resetuje nakon isključivanja

Uvod

BIOS (Basic Input/Output System) je vitalan firmware koji pokreće računar i omogućava mu da komunicira sa hardverom. Čuva kritične postavke sistema, kao što su datum i vreme, redosled poretanja i postavke memorije. Međutim, ponekad se može desiti da BIOS ne sačuva promene koje ste napravili ili da se stalno resetuje nakon isključivanja. U ovom sveobuhvatnom vodiču, istražićemo moguće uzroke ovog problema i pružićemo iscrpna rešenja za njegovo otklanjanje.

Uzroci da BIOS ne čuva promene

* Prazna baterija CMOS-a: CMOS (Complementary Metal-Oxide-Semiconductor) je ćelija koja napaja BIOS i skladišti postavke sistema. Ako je baterija prazna, BIOS neće moći da sačuva promene napravljene u postavkama.
* Oštećena matična ploča: U nekim slučajevima, oštećena matična ploča može dovesti do problema sa BIOS-om koji ga sprečavaju da sačuva promene.
* Neispravan hardver: Konfliktni hardver, kao što je dodatna RAM memorija ili grafička kartica, može uzrokovati nestabilnost sistema i dovesti do problema sa BIOS-om.
* Virusi ili malver: Virusi i malver mogu oštetiti postavke BIOS-a i sprečiti ih da se sačuvaju.
* Podešavanja BIOS-a: Neispravna podešavanja BIOS-a, kao što su nekompatibilne vrednosti ili neispravne konfiguracije, mogu dovesti do problema sa čuvanjem promena.

Uzroci da se BIOS stalno resetuje

* Pražnjenje elektrostatičkog pražnjenja (ESD): ESD se može javiti kada dodirnete osetljive elektronske komponente bez odgovarajućeg uzemljenja. Ovo može dovesti do oštećenja ili brišući postavke BIOS-a.
* Prekomerno napredovanje: Prekomerno napredovanje se može desiti kada računar radi predugo bez pauze. Ovo može dovesti do pregrevanja i oštećivanja komponente matične ploče, uključujući BIOS.
* Neuspešna nadogradnja BIOS-a: Neuspešna nadogradnja BIOS-a može oštetiti BIOS i učiniti ga nestabilnim.
* Podešavanja BIOS-a: Neispravna podešavanja BIOS-a, kao što su nekompatibilne vrednosti ili neispravne konfiguracije, mogu dovesti do problema sa čuvanjem promena.

  5 подешавања за безбеднији ПС5 за децу

Rešenja za otklanjanje problema

Rešenja za BIOS koji ne čuva promene

1. Zamenite bateriju CMOS-a: Ako je baterija CMOS-a prazna, zamenite je novom.
2. Proverite matičnu ploču: Ako sumnjate da je matična ploča oštećena, odnesite računar kvalifikovanom tehničaru na pregled.
3. Odstranite konfliktni hardver: Ako ste nedavno instalirali dodatni hardver, odstranite ga i proverite da li problem i dalje postoji.
4. Skenirajte na viruse i malver: Izvršite potpuno skeniranje sistema na viruse i malver pomoću ažuriranog antivirusnog softvera.
5. Resetujte BIOS na podrazumevana podešavanja: Resetujte BIOS na podrazumevana podešavanja da biste uklonili bilo koja neispravna podešavanja.

Rešenja za BIOS koji se stalno resetuje

1. Zaštitite se od ESD: Uvek koristite antistatički narukvicu i uzemljene alatke prilikom rukovanja sa računarom.
2. Konfigurišite podešavanja upravljanja napajanjem: Konfigurišite podešavanja upravljanja napajanjem u BIOS-u da bi računar automatski prešao u način mirovanja ili isključenja nakon određenog vremena neaktivnosti.
3. Proverite sistem za pregrevanje: Proverite da li se sistem ne pregreva tako što ćete pratiti temperature komponenata pomoću softvera za praćenje temperature.
4. Uklonite nedavno instaliranu nadogradnju BIOS-a: Ako je problem počeo nakon nedavne nadogradnje BIOS-a, pokušajte da uklonite nadogradnju i vratite se na prethodnu verziju BIOS-a.

Zaključak

Problemi sa BIOS-om koji ga sprečavaju da sačuva promene ili se stalno resetuje mogu biti frustrirajući i teško ih je otkloniti. Uz pažljivo ispitivanje i sistematski pristup, možete identifikovati osnovni uzrok problema i preduzeti odgovarajuće korake da ga rešite. Uvek je preporučljivo da potražite pomoć kvalifikovanog tehničara ako niste sigurni u bilo koji aspekt otklanjanja problema ili ako problem i dalje postoji nakon što ste isprobali navedena rešenja.

  Поправите Мицрософт Теамс који стално говори да сам одсутан, али нисам грешка

Česta pitanja (FAQ)

1. Zašto mi BIOS ne čuva promene?
Može biti nekoliko razloga, uključujući praznu bateriju CMOS-a, oštećenu matičnu ploču, konfliktni hardver, viruse ili malver ili neispravna podešavanja BIOS-a.

2. Zašto se moj BIOS stalno resetuje?
Mogući uzroci su pražnjenje elektrostatičkog pražnjenja (ESD), prekomerno napredovanje, neuspešna nadogradnja BIOS-a ili neispravna podešavanja BIOS-a.

3. Kako da zamenim bateriju CMOS-a?
Prvo isključite računar i isključite ga iz struje. Otvori kućište računara i locirajte bateriju CMOS-a, koja je obično srebrna, okrugla i oko 2 centimetra u prečniku. Izdvojite stari akumulator iz njegove utičnice i zamenite ga novim.

4. Kako da resetlujem BIOS na podrazumevana podešavanja?
Postoje različiti načini za reset BIOS-a na podrazumevana podešavanja. Možete da koristite opciju „Load Default Settings“ ili „Load Optimized Defaults“ u BIOS-u, da premostite dva kontakta na matičnoj ploči ili da uklonite bateriju CMOS-a na nekoliko minuta.

5. Kako da potvrdim da li se moj računar pregrejava?
Simptomi pregrevanja mogu uključivati ​​slučajno isključivanje, sporo rađenje, zamrzavanje ili bučne ventilatore. Možete da koristite softver za praćenje temperature da biste pratili temperature komponenata i utvrdili da li se računar pregreva.

6. Da li je sigurno da uklonite nadogradnju BIOS-a?
Uklanjanje nadogradnje BIOS-a može biti rizično i ne preporučuje se osim ako niste iskusni i sigurni u proces. Neuspešno uklanjanje nadogradnje BIOS-a može oštetiti BIOS i učiniti računar neupotrebljivim.

7. Šta da uradim ako moj BIOS i dalje ne čuva promene ili se stalno resetuje nakon što sam isprobao sva rešenja?
Ako je problem i dalje prisutan nakon što ste isprobali sva gore navedena rešenja, preporučljivo je da potražite pomoć od kvalifikovanog tehničara. Možda će biti u stanju da dijagnostikuje i reši problem preciznije.

  Да ли је Тјурингов тест застарео? 5 Алтернативе Тјуринговог теста

8. Kako da zaštitim svoj računar od ESD?
Da biste zaštitili svoj računar od ESD, nosite antistatički narukvicu i koristite uzemljene alatke kada rukujete sa računarom. Takođe, izbegavajte dodir sa unutrašnjim komponentama računara ako niste uzemljeni.

9. Koliko često treba menjati bateriju CMOS-a?
Baterije CMOS-a obično traju više godina, ali vremenski okvir varira