Блоцкцхаин у ланцу снабдевања ради поједностављења набавке и дистрибуције

Употреба блокчејна у ланцу снабдевања уводи ефикасност у бележење квалитета, цена, локације, датума, сертификације и других релевантних компоненти неопходних за ефикасно управљање ланцем снабдевања.

Управљање ланцем снабдевања (СЦМ) је спас за компаније јер обухвата све од планирања, контроле, извршења и управљања начином на који ресурси улазе и излазе из организације.

Извор: Мдпи.цом

Пошто СЦМ такође укључује финансијски капитал и податке компаније, захтева ефикасно управљање ресурсима у набавци сировина, производњи, складиштењу и другим повезаним логистичким компонентама.

Овај сложени процес управљања залихама обухвата попис залиха, враћање неисправних производа и друга питања везана за наруџбу.

Док нова технологија наставља да трансформише свакодневне пословне процедуре у СЦМ-у, потреба за тачном испоруком и системима за праћење у реалном времену чини управљање ланцем снабдевања пољем жељним текућих технолошких иновација.

Технички аспекти који се стално мењају који укључују мобилне, бежичне и ручне уређаје воде пут у секторима транспорта и логистике, али остати у току са најбољим праксама и новим могућностима је непрекидан процес који постаје тежак задатак за организације које су већ инвестирале у старије технологије.

Транзиције могу одузимати време и новац, али коришћење нових технологија остаје највећа тајна опстанка на површини у тако конкурентном сектору.

Динамичан СЦМ систем треба да генерише вредност за организацију. Док постојећи специјализовани софтвер гарантује оперативни ланац снабдевања, блоцкцхаин технологија је ново дете у блоку које обухвата ефективну, беспрекорну комуникацију у реалном времену и сарадњу између свих страна на најисплативији начин.

Овај чланак истражује како брз напредак блоцкцхаина може довести до тренутног побољшања система ланца снабдевања.

Преглед садржаја

Шта је Блоцкцхаин технологија?

Такође познат као технологија дистрибуиране књиге (ДЛТ), блоцкцхаин се односи на децентрализовану, дистрибуирану књигу. Ова књига води евиденцију трансакција у низу блокова.

Записи се чувају у копијама распоређеним на више машина, званих чворови, на различитим географским локацијама.

Блоцкцхаин књига је децентрализована, што значи да не зависи од једног централног органа да би заштитио свој интегритет. Све копије главне књиге унутар блоцкцхаина су „истина“ у вези са сваком трансакцијом направљеном у мрежи.

Сваки покушај фалсификовања трансакције или уноса захтевао би манипулацију са свим копијама истовремено.

Пошто су сви чворови повезани са блокчејн мрежом, све верзије главне књиге се мењају сваки пут када се изврши нова трансакција у једном чвору унутар мреже.

Блоцкцхаин мреже су обично корисних величина, што чини могућност манипулације готово немогућем. Неке важне карактеристике блоцкцхаина које га чине добрим за управљање ланцем снабдевања укључују следеће:

Консензус: Сви учесници у ланцу снабдевања прихватају све трансакције, било да се ради о складиштењу, транспорту, складиштењу или дистрибуцији, које су направљене у оквиру набавке блокова као аутентичне.

Порекло: Ентитети ланца ће знати одакле свако средство потиче, укључујући ко је њиме раније управљао и када. Ова имовина може бити било шта, од ауторских права до машина, накита, пшенице, гвоздене руде итд.

Непроменљивост: Уноси унутар дистрибуиране књиге блокчејна не могу се искористити. Сходно томе, нико не може да фалсификује било који део података о инвентару ланца снабдевања, платних трансакција, датума и времена дистрибуције или услова складиштења, итд.

Коначност: Све копије заједничке књиге садрже исту верзију уноса и трансакција: ова коначност која добро функционише за мреже криптовалута такође функционише са мрежама ланца снабдевања блок ланца.

  Како променити икону срца на Твиттеру у било који емоји

Разумевање управљања ланцем снабдевања

Управљање ланцем снабдевања се односи на процесе који су укључени у руковање целокупним током робе и услуга, од сирових компоненти и све до финалног производа који се испоручује потрошачу.

Компаније имају мрежу добављача који делују као карике у ланцу који помера производе од оних који снабдевају сировинама до оних у директном контакту са потрошачима. Процес укључује:

Планирање: Укључује планирање и управљање свим ресурсима потребним да се одговори на потражњу за робом или услугама компаније поред одређивања метрике која се користи за мерење ефикасности ланца снабдевања.

Извори: Избор добављача и успостављање процеса за праћење и управљање односима. Они укључују наручивање, пријем, управљање залихама и ауторизацију плаћања.

Производња: Испорука сировина, производња стварног производа, тестирање квалитета, паковање за отпрему и заказивање испоруке.

Испорука и логистика: Координација наруџби купаца, заказивање испоруке, отпремање терета, фактурисање купаца и примање уплата.

Враћање: Процес укључује враћање неисправних, нежељених или прекомерних производа.

Проблеми који утичу на традиционалне ланце снабдевања

Неки примарни изазови који отежавају нормалне СЦМ процесе укључују: традиционални ланци снабдевања нису довољно агилни јер не предвиђају брзе промене на тржишту, што их чини скупим, интензивним за податке и неефикасним.

У већини случајева карактерише их прекомерна папирологија и конфликтна евиденција, што узрокује кашњења због процеса ручног усаглашавања.

#1. Огроман раст у е-трговини

Више него икада раније, потрошачи купују робу и услуге на мрежи јер их сматрају флексибилним, практичним и исплативим. Повећана потражња за онлајн производима захтева сличан одговор за испуњење и испоруку.

Ефекат је био да је већина произвођача и отпремника хендикепирана јер не могу да прате захтеве, што доводи до уских грла као што су рекордни заостаци у свакој фази ланца снабдевања.

#2. Централизовани инвентар

Традиционални ланци снабдевања зависе од централизованих залиха који личе на старе интернет сервере који би лако губили податке сваки пут када би се сервер покварио.

Највећи изазов са таквим залихама је то што се њима лако манипулише, што доводи до ризика од преваре било где дуж ланца снабдевања.

#3. Ограничена или недовољна видљивост

Б2Б и Б2Ц компаније често зависе од неколико платформи и партнера који им помажу у постизању, испуњавању, испоруци и испоруци поруџбина. Ово обично укључује рад са производним, трговинским, малопродајним партнерима и бројним превозницима терета и пакета.

Додајте овоме систем планирања ресурса предузећа и имаћете ситуацију у којој они морају да раде са подацима из више извора. Резултат је немогућност доношења брзих одлука на различитим нивоима залиха на основу захтева купаца.

#4. Пиецемеал Логистицс

У зависности од тога да више логистичких провајдера трећих страна испуњавају различите улоге, често доводи до неповезаног ланца снабдевања коме је потребно више увида у испуњавање специфичних потреба које би се могле појавити.

Покушај повезивања засебних делова као што су управљање складиштем, системи за управљање наруџбинама или малопродајни партнери отежава другим странама да сазнају шта се дешава било где другде.

Како блокчејн у ланцу снабдевања пружа решење за СЦМ

Блоцкцхаин технологија нуди ефикасност и транспарентност, две компоненте потребне за обезбеђивање интегритета и поузданости у управљању ланцем снабдевања.

Блоцкцхаин чини ланце снабдевања ефикаснијим омогућавајући компанијама да елиминишу трећа лица из довршавања трансакција и директног пословања једни с другима помоћу паметних уговора.

Технологија подстиче повећану интеграцију логистике и финансијских услуга, што доводи до веће сарадње у вези са подацима између укључених страна.

Компаније могу да уграде ознаке за радио-фреквентну идентификацију (РФИД) у блок ланац како би помогле у аутоматском праћењу ставки.

Коришћење интегрисаних решења за плаћање ће значајно смањити време између слања поруџбине и обраде плаћања, гарантујући правилно и благовремено кретање готових производа. Резултат је већа усклађеност, смањене казне и правне таксе и елиминација превара и фалсификовања.

Предности блокчејна у ланцу снабдевања

Блоцкцхаин технологија је постала разорна у већини индустрија због свог потенцијала да процесе учини ефикасним, сигурним и поједностављеним. Може постати инструментално у управљању ланцем снабдевања, где јединице које се крећу од извора до крајњег корисника морају проћи кроз неколико партнера.

  Како избећи превару у метаверзуму

Блоцкцхаин прикупља и обезбеђује податке од свих укључених страна у ланцу снабдевања, омогућавајући партнерима да деле и синхронизују важне информације како би производи могли бити испоручени у максималном капацитету.

Поставши јединствена тачка за приступ и дељење свих информација, блоцкцхаин поједностављује комуникацијске процесе на начин који није био искусан у ланцу снабдевања и индустријама набавке.

Следе неке предности блоцкцхаина у ланцу снабдевања:

#1. Повећана безбедност

Блоцкцхаин технологија затвара рупе и елиминише могућност да било који играч у ланцу снабдевања заобиђе прописане прописе.

Неки опипљиви примери укључују немогућност манипулисања подацима, као што је стварање духовитих производа или запослених. Блоцкцхаин је ово омогућио креирањем транспарентног ревизорског трага који је отворен за све учеснике за сваку радњу којом се не може манипулисати.

Сигурност која је у основи блоцкцхаин технологије онемогућава било коме да фалсификује унос, јер хакер мора истовремено да промени стотине, ако не и хиљаде копија, што је практично немогућа радња.

#2. Одрживост

Блоцкцхаин повећава одрживост помажући менаџерима ланца снабдевања да затворе било који облик неетичких или незаконитих пракси.

Дистрибуирана књига омогућава неупоредиву сљедивост, што помаже у смањењу било којег облика пречица, неисправних пракси и незаконитости унутар ланца.

#3. Објективност

Коришћење блоцкцхаина осигурава да менаџери доносе своје одлуке користећи објективне и проверљиве податке, чиме се смањују шансе за било који облик уноса заснованог на скривеним или непровереним информацијама за максимизирање профита.

#4. Прецизност

Сви подаци у блокчејну ланца снабдевања биће преношени у реалном времену између учесника, што значи да сви унутар мреже истовремено имају приступ тренутним информацијама.

Ово повећава могућност тачности јер ниједна страна не треба да шаље е-пошту другој да би питала о позицији ставке у ланцу снабдевања. Када се подаци унесу, сви који су укључени имају поверење у њих јер се шифрују и стога се не могу мењати.

#5. Ефикасност

Непроменљивост записа унутар блокчејна значи да су наши записи поуздани. Сваки процес од производње, складиштења, снабдевања, дистрибуције и малопродаје такође се може интегрисати у блок ланац како би се створио трајни дељиви запис за сваку трансакцију између њих.

Сходно томе, подаци су доступни сваком актеру у ланцу снабдевања и смањују потребу за папирологијом која пара нерве, значајно побољшавајући ефикасност у целој мрежи.

#6. Транспарентност и следљивост

Блоцкцхаин повећава следљивост и транспарентност за све процедуре унутар тог ланца снабдевања кроз своју дигитално следљиву евиденцију. Постаје лакше пратити било који производ док пролази кроз ланац снабдевања јер сваки учесник може тачно да одреди где се деси било који инцидент на том путу.

Праћење и следљивост су посебно важни у инцидентима у вези са безбедношћу лекова или храном, а блок ланац би могао да спречи њихово појављивање.

Ова нова технологија промовише сигурност и одрживост производа јер се могу испитати од првог корака ланца до готовог производа.

#7. Поверења потрошача

Пошто блоцкцхаин омогућава компанијама да провере све, од сировина до крајњег производа, могу бити сигурни да њихови производи не крше ниједне смернице или да се не мењају на путу, чиме се осигурава да је посао заштићен од било какве штете по репутацију.

Ово би такође могло укључити политичко поштовање пошто многа регионална политичка тела, као што је Европска комисија, већ почињу да стварају и развијају усаглашеност блокчејна на целој територији како би одредили како се пословање одвија на њиховој територији.

#8. Финансијска сигурност

Блоцкцхаин може убрзати процедуре, тако да све стране имају већу контролу, чинећи ланац снабдевања динамичнијим и робуснијим. Сваки учесник може да прати сваку уплату урађену унутар блокчејна.

Као резултат тога, добављач ће се осећати подржано током процеса куповине и бити приморан да чека дуже него што је потребно да прими уплату.

Неки изазови за блокчејн у ланцу снабдевања

Само зато што је добра технологија доступна не значи да је већ сви користе. Неки изазови са којима се суочава усвајање блоцкцхаина у ланцу снабдевања укључују следеће:

Недостатак униформности: Иако је неколико учесника могло да усвоји технологије као што су РФИД чипови, други играчи у ланцу снабдевања и даље раде користећи папирне записе на најинтегративнијим тачкама, што значи да је потребно да се потпуно усвајање још побољша.

  Како користити поверљиви режим у Гмаил-у

Незнање: Многи постојећи лидери у СЦМ-у још не разумеју блоцкцхаин. Други и даље верују да је то само хир, и још увек чекају да прође, иако други настављају да исплаћују новац на „хипе“.

Опортунитетни трошак: Колико год да постоји неколико заинтересованих страна, неки оклевају да уложе своје време и новац у технологију која се још увек развија. Такви верују да је улагање у технологију у настајању превише ризично – барем док на крају не добије универзално прихватање.

Правне препреке: Још увек постоје практични и правни изазови са којима се блоцкцхаин суочава у неколико јурисдикција. Као такве, заинтересоване компаније морају ангажовати стручњаке да едукују своје правне службе о блокчејну и начину пословања.

Игра чекања: За већину других, то је једноставно игра чекања и гледања за софтвер и његове стандарде док се не увере.

Како имплементирати блокчејн у ланац снабдевања

Осим ако не водите мали бизнис са једноставном логистиком, можда ће вам требати блоцкцхаин у СЦМ-у. Ако је то случај, можете користити нашу једноставну процедуру за имплементацију.

Корак 1: Одређивање случаја употребе

Одлучите које циљеве намеравате да постигнете користећи блоцкцхаин тако што ћете описати шта од ваших постојећих СЦМ процеса треба да се побољша блокчеином.

Корак 2: Развој архитектуре

Затим морате одредити карактеристике блоцкцхаина који ћете имплементирати како бисте могли постићи своје циљеве. Ово ће укључивати приватност података, механизам консензуса, методе аутентификације, улазе/излазе података и ДА апликације које ћете развити.

Корак 3: Креирање апликације

Следећи корак ће укључивати ангажовање програмера и имплементацију блоцкцхаина. Размислите о ангажовању развојне компаније која ће вам помоћи да креирате и интегришете технологију у ваш систем управљања ланцем продаје.

Корак 4: Примена

Када развојни тим заврши пројекат, потребно је да покренете пилот пројекат како бисте могли да осетите како функционише и шта треба побољшати пре пуне имплементације.

Индустрије у којима ће Блоцкцхаин у ланцу снабдевања бити решење

Валмарт Иницијатива за следљивост хране нуди најбољи пример како се блок ланац може применити. Огромни супермаркет може да прати и прати производе кроз ланац снабдевања од фарме до полице супермаркета користећи ИБМ-ова блоцкцхаин решења.

Валмарт-ов блоцкцхаин у СЦМ-у покрива све монетарне, робне, документарне, прилагођене и информативне аспекте ланца снабдевања.

Осим што је смањило време потребно за праћење порекла свих производа, смањило је логистичке ноћне море и трошкове док је повећало поверење купаца.

Друге индустрије које би могле имати користи од блоцкцхаина у имплементацији ланца снабдевања укључују накит, фармацеутске производе и производњу.

Будућност блокчејна у ланцу снабдевања

Како се свет мења и индустрије настављају да расту муњевитом брзином, постаје све очигледније да компаније које воде ланце снабдевања морају постати довољно агилне да проактивно преобликују своје размишљање и тржиште.

Способност блокчејна да револуционише ланце снабдевања увођењем бољег протока информација и смањењем отпада, превара и лошег управљања постаје кључни зупчаник у будућности.

За произвођаче чији се ланци снабдевања суочавају са успоравањем или њиховим потрошачима који осуђују повећане цене због логистике, блоцкцхаин нуди спремно решење.

Пошто ланци снабдевања могу значајно да утичу на то чији производи безбедније, брже и приступачно стижу до потрошача, блок ланац у ланцу снабдевања ће играти водећу улогу у пословању са потрошачким производима и другим индустријским материјалима.

Финал Ворд

Индустрија ланца снабдевања суочава се са својим најизазовнијим питањем да ли да пригрли технологију блоцкцхаин-а. Технологија нуди многе предности које би могле помоћи предузећима да се позабаве својим постојећим СЦМ изазовима.

Међутим, што више компаније буду прихватиле блокчејн, то ће пут постати прецизнији за све остале који седе на огради. Свака компанија мора да размотри да ли има неке процесе на које би технологија могла значајно да утиче и да ли постоји стварна потреба за имплементацијом.

Затим можете да проверите добре ресурсе да научите блокчеин и добијете сертификат.