Бољи ЦИ алат у 2022.

Хајде да разговарамо о ова два популарна алата за континуирану интеграцију и њиховим разликама.

Метода животног циклуса развоја софтвера се драстично променила у последњој деценији.

Раније је модел водопада био начин да се иде напред, затим је дошла агилна методологија где се развој одвијао итеративно, а сада са ДевОпс-ом, и развој и операције се дешавају итеративно и континуирано док се комплетна апликација не развије и примени.

Термин ЦИ/ЦД, који означава континуирану интеграцију и континуирану испоруку, постао је веома популаран. То је ДевОпс пракса која помаже у развоју и испоруци апликације много брже и на поуздан начин. То је методологија која аутоматизује све кораке, почевши од пословних захтева до примене у производњи користећи ЦИЦД алат. Далеко је боље и сигурније него да све радите ручно.

Сада постоји много алата доступних за ЦИ/ЦД, тако да може бити збуњујуће одабрати праве алате.

Зашто Џенкинс?

Јенкинс је најпопуларнији алат за континуирану интеграцију отвореног кода. То је де-факто стандард за решење за континуирану интеграцију.

Можете инсталирати Јенкинс на главне оперативне системе као што су Виндовс или Линук, јер ради на Јави. Првобитно је креиран као алат за аутоматизацију израде Јава апликација. Од тада се доста развио и има више од 1400 додатака за лаку интеграцију са другим платформама и алатима.

Јенкинс је основни алат за континуирану интеграцију и континуирану испоруку у процесу развоја софтвера. Једноставан је за инсталацију и пружа контролну таблу за управљање пројектима, којој се лако може приступити преко претраживача.

Програмери користе Џенкинса за аутоматску прављење, интеграцију, тестирање и примену свог кода. Прво, програмери проверавају свој код, затим Џенкинс преузима измењени изворни код, покреће изградњу и покреће тест ако је потребно. Када се градња заврши, добићете излаз на Јенкинсовој контролној табли, а обавештење се може послати програмеру ако је подешено.

Зашто ТеамЦити?

ТеамЦити је комерцијални ЦИ/ЦД сервер који је такође заснован на јава. То је алатка за аутоматизацију изградње и управљање коју је креирао ЈетБраинс.

  Прекидање напајања за оптимално гравирање и сечење

Слоган ТеамЦити-а је „Моћна континуална интеграција из кутије“, а овај алат то оправдава. Нуди скоро све функције Џенкинса са неколико додатних. ТеамЦити може да се интегрише са Доцкер-ом за аутоматско креирање контејнера преко доцкер-цомпосе. Има подршку за интеграцију за Јира алат за лако праћење проблема.

ТеамЦити подржава .НЕТ фрамеворк, и можете лако да интегришете ТеамЦити са неколико ИДЕ-а као што су Ецлипсе, Висуал Студио, итд. Уз интеграцију за прављење репозиторијума артефаката, ТеамЦити може да складишти артефакте у систем датотека ТеамЦити сервера или екстерну меморију.

Уз бесплатну ТеамЦити верзију лиценце Профессионал сервера, можете креирати 100 верзија и 3 агента за прављење уз нулту цену.

Јенкинс против ТеамЦити

Отворени извор у односу на комерцијално

Најосновнија разлика је у томе што је Јенкинс алат за континуирану интеграцију отвореног кода, а ТеамЦити је комерцијални алат. Џенкинсов пројекат је објављен под МИТ лиценцом и подржан од стране програмера широм света. ТеамЦити развија и одржава његова матична компанија ЈетБраинс.

Интерфејс

Интерфејс ТеамЦити-а је диван, а интерфејс помаже да се привуче много почетника који почињу са континуираном интеграцијом и траже ЦИ алат. У интерфејсу ТеамЦити-а можете означити, коментарисати и закачити градњу да бисте их организовали на бољи начин.

Интерфејс Џенкинса је стара школа. Није баш атрактиван за гледање и има огроман обим побољшања из перспективе корисничког интерфејса.

Ексклузивне карактеристике

Иако Џенкинс нема много уграђених функција, његов огроман екосистем додатака пружа мноштво функција које други ЦИ алати не могу да понуде. Са таквим функцијама додатака, Џенкинс се користи за креирање градње и анализу кода, што помаже у побољшању квалитета кода.

С друге стране, осим неких редовних функција ЦИ алата, ТеамЦити долази са више опција које нису доступне у кутији. Подржава више платформи као што су Јава, Руби, .НЕТ, итд. Такође можете да правите доцкер слике преко ТеамЦити-а. Уз подршку за Бугзилла и Јира, можете са лакоћом обавити праћење проблема. И, промене у изградњи и историја грешака се чувају да би се сачувале претходне информације о статистици, покренуле претходне верзије и извештаји о историји тестирања.

  Шта је црна тачка на екрану вашег телефона?

Инсталација

Да бисте инсталирали Јенкинс на свој систем, потребно је да на њему постоји Јава. Подешавање Џенкинса је једноставно када су обојица већ тамо у систему. Када се инсталација заврши, можете почети да радите на Јенкинсу на његовом веб интерфејсу.

Инсталирање ТеамЦити-а је такође веома једноставно. Морате да преузмете ТеамЦити Сервер и идите на документацију и пратите наведена упутства.

Интегратионс

Не осећам да је ниједан ЦИ алат чак ни близу Џенкинсовој конкуренцији када говоримо о могућностима интеграције. Популарност Џенкинса је присутна на тржишту јер обезбеђује интеграцију са стотинама бесплатних додатака.

У поређењу са Јенкинсом, ТеамЦити се може интегрисати са много мањим додацима. Али нуди неколико ексклузивних интеграција, што доприноси његовим „изузетним карактеристикама“. Подржава .НЕТ фрамеворк и интегрише се са Висуал Студио Теам Сервицес, обезбеђујући интеграцију у облаку са добављачима облака као што су АВС, Азуре, ГЦП, ВМваре.

Безбедност

Добар део тога што је ТеамЦити комерцијалан је то што га ЈетБраинс подржава како би био фиксиран као приоритет за било који безбедносни налаз. ТеамЦити обезбеђује интеграцију са Сник сигурносни додатак, који може да изврши скенирање рањивости у цевоводу за изградњу. Помаже вам да идентификујете и отклоните све ризике и претње које постоје у вашим верзијама.

С обзиром на то да је Јенкинс отвореног кода, ублажавање ризика би могло бити одложено јер све зависи од заједнице програмера.

Заједница

Заједница Џенкинса је огромна од ТеамЦити-ја. Пошто је Џенкинс опен соурце, сваки програмер може да допринесе овом пројекту. Свакодневно, нови програмери настављају да додају свој допринос овом пројекту како би додали нове функције и учинили га бољим алатом.

С друге стране, ТеамЦити је комерцијални алат и одржава га ЈетБраинс тим. Има професионалну заједницу подршке за развој овог алата.

Прицинг

Јенкинс је слободан за коришћење, јер је отвореног кода, и зато је пожељан избор за многе организације. Организације штеде добар износ тако што не троше ништа на ЦИ алат као што је Џенкинс.

ТеамЦити није бесплатан за коришћење. Долази са две лиценце, а то су лиценца за професионални сервер и лиценца за сервер за предузећа. У професионалној серверској лиценци можете бесплатно користити 100 конфигурација градње и 3 агента за прављење, а након тога 299$ за 1 додатни агент за прављење и 10 конфигурација за прављење. ТеамЦити Ентерприсе серверска лиценца почиње са 3 агента, што пружа неограничене конфигурације изградње почевши од 1.999$.

  Како трајно избрисати Твитцх налог када је време да се крене даље

Табела поређења

Јенкинс
ТеамЦити
Вриттен Ин
Јава
Јава
Девелопер
ЦлоудБеес, Кохсуке Кавагуцхи, бесплатни софтвер и софтвер отвореног кода
ЈетБраинс
Лиценца
МИТ Лиценсе
Власнички комерцијални софтвер
Карактеристике

 • Отвореног кода
 • Богат скуп додатака
 • Лако подешавање
 • Подршка за изградњу цевовода
 • Додатак за радни ток
 • Тоне интеграција
 • Хостован интерно
 • Направите, примените или покрените било шта асинхронизовано
 • ХТМЛ Публисхер
 • Гас се гради
 • Кључне интеграције
 • Интеграција у облаку
 • Буилд Хистори
 • Изградите инфраструктуру
 • Праћење квалитета кода
 • ВЦС интероперабилност
 • Одржавање система
 • Управљање корисницима
 • Проширивост и прилагођавање
 • Претходно тестирано урезивање

Лакоћа коришћења
да
да
Кориснички интерфејс
Веома основни интерфејс
Има атрактиван и леп интерфејс
Заједница
Пошто је отвореног кода, заједница је већа
Мањи у поређењу са Џенкинсом
Прицинг
бесплатно
Лиценца за професионални сервер кошта 299$ по агенту за прављење након 3 бесплатна агента за прављење

док

Трошкови лиценце за Ентерприсе Сервер почињу од 1999$

Интегратионс
1400+ интеграција
300+ интеграција
Безбедност
Мање обезбеђено
Море Сецуред
АПИ
Подржава ЈСОН, Питхон, РЕСТфул АПИ: КСМЛ
Подржава РЕСТфул АПИ користећи сервисне поруке и креира додатке користећи Опен АПИ
Подршка за програмски језик
Јава, ПХП, Ц, Ц++, Фортран, Питхон и многи други скриптни језици
Питхон, Ц++, Јава, .НЕТ, Руби, ПХП, Ноде.јс и још много тога
Подршка за контејнере
Коришћење Доцкер додатка за Јенкинс
Првокласна подршка за Доцкер из кутије
Циклус ослобађања
Чешће
Мање често
Извештавање
Пружа детаљан извештај за градње и тестове
Пружа извештаје са бољим веб корисничким интерфејсом

Закључак

Сада знате разлике између два најпопуларнија алата за континуирану интеграцију – Јенкинс и ТеамЦити.

Када бирате ЦИ алат за своју организацију, потребно је да проверите неколико параметара као што су опције хостовања, доступне интеграције, библиотека кодова за вишекратну употребу, подршка за контејнере и колико је лако користити и научити алат. Алат за континуирану интеграцију који пролази кроз ове параметре био би одлична опција.

Ако сте још увек у недоумици, покушајте са бесплатном верзијом Јенкинса и ТеамЦити-а. Након што направите неколико верзија на овим платформама, били бисте у угоднијој ситуацији да одлучите који је алат бољи за континуирану интеграцију ваших пројеката.