Чувајте се ових 8 превара на мрежи док претражујете интернет

Да ли сте знали да су онлине преваре недавно порасле алармантном брзином? Ево неких од најновијих онлајн превара које преваре људе.

Интернет је одувек био жариште за иновативне начине преваре људи. Није било давно када Имејлови о нигеријској лутрији преварили хиљаде људи широм света. Пецање и крађа идентитета такође су већ неко време присутни на Интернету. Ако сматрате да су ове преваре напредне, сачекајте да чујете о преварама на мрежи које преовладавају у последње време.

Зашто су онлајн преваре у последње време порасле?

Пандемија се понашала као катализатор у гурању колосалне популације у онлајн област. Док су људи свих старосних група повећали своју склоност ка онлајн услугама, постоји велики део оних који први пут користе Интернет у његовом садашњем облику.

Шта би друго могла бити боља прилика за процват онлине преваре! Преваре које се већ брзо развијају постале су непослушне у последње време. Неће бити непристојно рећи да су дискретне и наизглед мале онлајн преваре прерасле у пуну индустрију са почетком пандемије.

Како онлајн преваре преваре људе?

Када неко покуша да вас превари лично, то је једнака игра у којој имате сличну контролу над ситуацијом као преварант. Ако вас неко превари за ваш новац, и даље имате опцију да се суочите са особом и да вам вратите новац. Онлине преварант може врло лако да се сакрије у мрачне трагове интернета чим му дате свој новац.

Подједнако је тешко преварантима да преваре новац од људи јер постоји огромна количина информација. Можете потражити информације о производу/услузи коју преварант покушава да вам понуди и разбијте превару.

Зато преваранти покушавају да придобију ваше поверење изношењем невероватних тврдњи. Они такође стварају осећај хитности у вашем уму, што доводи до лошег доношења одлука од стране жртве. Најбољи начин да избегнете превару је да никада не делујете у журби у ситуацијама када плаћате или се претплатите на нешто на мрежи.

Уобичајене преваре на мрежи

Преваре на мрежи се дешавају на неколико начина, али преваре засноване на апликацијама за паметне телефоне су нагло порасле. Корисници интернета почетници имају тенденцију да верују апликацији коју пронађу у Гоогле Плаи Сторе/Апп Сторе, што је довело до мноштва апликација за преваре на овим платформама. Риболовне апликације за коцкање, упознавање, куповину и позајмљивање новца неке су од стандардних метода за превару почетника у технологији. Осим ових, уобичајене су и преваре засноване на друштвеном инжењерингу које укључују директан разговор са преварантом.

Погледајмо детаљно неке од уобичајених превара на мрежи:

Апликације за лични зајам

Пандемија је озбиљно утицала на финансијски статус милиона људи широм света. Лични зајам је постао веома разумна опција за људе са заустављеним приходима или непосредним потребама. Финансирање кредита преко банке је тежак процес јер захтева тону папирологије, декларисање колатерала, представљање кандидата и дуго време чекања.

С друге стране, апликације за личне кредите тврде да одобравају зајмове мање од 15 минута од подношења докумената на својим платформама. Шта мислите шта би одабрала особа са финансијским потешкоћама? Ове апликације привлаче милионе корисника покретањем реклама широм Интернета. Иако је процес позајмљивања новца изузетно гладак у таквим апликацијама, они користе све прљаве трикове из књиге да преваре људе и натерају их да плаћају неприхватљиве камате.

  Како поделити своју локацију уживо на Фацебоок Мессенгер-у са пријатељима

Документација о кредиту је таква да је читање и разумевање сваког од појмова готово немогуће за особу са ограниченим финансијским знањем. Штавише, они траже све дозволе са вашег уређаја, укључујући и оне које нису релевантне за апликацију за позајмљивање новца.

Било је извештаја у којима су ове апликације узнемиравале људе тако што су кликнуле слике преко камере паметног телефона (користећи дозволу камере) и делиле их са контактима жртве (користећи дозволу за контакт). Штавише, казна експоненцијално расте у односу на ионако високе камате након што пропустите рок за отплату.

Чувајте се ових апликација за личне зајмове за преваре и пазите да одаберете само владине апликације са добрим рецензијама.

Апликације за куповину

Индустрија електронске трговине је индустрија вредна 4,28 трилиона долара која расте великом брзином. Док су гиганти е-трговине уложили огромне напоре да доведу више људи под окриље е-трговине, бројни сајтови за куповину превара користе рупе у добром СЕО-у, рекламама и невероватним ценама да преваре људе.

Данас није тешко направити веб локацију за е-трговину за превару са пристојним бројем посетилаца. Преваранти доводе своје веб локације до рангирања на Гоогле-у користећи добре СЕО технике и огласе на претраживачима. Везе ка овим веб локацијама ће се обичном кориснику чинити легитимним осим ако се УРЛ помно прати.

Штавише, њихови производи су обично много јефтинији од других популарних брендова, што их чини још привлачнијим купцима. Веб локација ће од вас тражити основне информације као што су број телефона, адреса, адреса е-поште и име, баш као и свака друга веб локација.

Чак и ако не извршите уплату, већ сте дали своје личне податке људима са злонамерним намерама. Веб локација ће вас преусмерити на страницу плаћања у следећем кораку. И добро сте погодили! Ваш наручени производ никада неће стићи на вашу адресу.

Контакт бројеви или адресе е-поште неће одговорити и нећете наћи начин да вратите свој новац. Ове веб странице за преваре обично преваре људе за мале суме новца. На овај начин, чак ни жртва не улаже много труда да врати свој новац.

Апликације за путовања

Већина нас је претраживала упите попут „Јефтини хотели“ или „Јефтини летови“ на претраживачима. Иако најбољи резултати претраге обично садрже праве веб локације, постоји неколико лоших или плаћених резултата претраге. Ове веб странице за преваре имају јасан план; да откажете своје резервације за путовања и никада не вратите новац.

Ове платформе за преваре обично наводе разлоге као што су повећање цене карте у последњем тренутку или технички проблеми на крају за отказивање резервације. Затим вам дају опцију да платите више новца за исту резервацију или да откажете резервацију и започнете процес рефундирања.

Чим изаберете опцију отказивања као што би то урадила свака друга особа која је одабрала веб локацију за јефтине резервације, бићете заробљени у зачараном кругу тражења повраћаја новца и не враћања новца. Већина људи не улаже много труда да поврати свој новац, који је примарни извор прихода за сајтове за преваре.

  ХандсФрее вам омогућава да упућујете и примате телефонске позиве на свом Мац-у

Преваре са коцкањем/клађењем

Коцкање је тешка зависност и многи људи су изгубили животну уштеђевину кроз коцкање. Иако постоје неки победници и многи губитници у конвенционалној игри коцкања, постоји само један победник у простору за коцкање на мрежи; креатор платформе за коцкање. Ове апликације раде на једноставном принципу; учините да особа добије велику победу у почетку и када постане зависна, пљачкајте је док више не буде имала шта да изгуби.

Можда размислите о томе како платформа за коцкање може одлучити о судбини игре; игра може ићи на било који начин, а шансе играча да победи или изгуби су насумичне. Ту долази у обзир алгоритам који стоји иза ових платформи за коцкање. Посебно дизајнирани алгоритам одлучује о судбини свих игара које се играју на платформи и користи најоптималнији начин да преваре људе.

Општи тренд који се дешава већини корисника је да у почетку добијају велике. Играч мисли да су могли да добију и веће да су уложили више новца. Тада се активира алгоритам апликације и чини да играч изгуби новац. Играч затим игра да поврати своје губитке, што се претвара у још губитака, а циклус се наставља. Са сигурношћу се може рећи да све платформе за коцкање на мрежи користе алгоритме који користе само креаторима, а њихово коришћење представља озбиљне претње вашем новцу.

Апликације за упознавање

Листа превара у вези са апликацијама за упознавање довољно је дуга да наговести све друге преваре. Постоје преваре социјалног инжењеринга на легалним апликацијама за састанке, а ту су и апликације за састанке које су и саме превара. Обе ове преваре преваре хиљаде жртава да плате новац преварантима.

Није тајна да чак и већина апликација за састанке има огромну количину лажних профила, од којих већина тера људе да им плате новац. Преваранти покушавају сваки трик у књизи да задобију ваше поверење и натерају вас да верујете да је друга особа заљубљена у вас.

Друге преваре су тамо где је сама апликација за упознавање превара. Такве апликације унајмљују људе да разговарају са корисницима и преваре их да се претплате на њихове премиум планове. Други сајтови за преваре могу вам послати ботове и тражити да платите за даље разговоре. Чувајте се свих таквих платформи и пазите да никада не платите особи коју никада нисте онлајн пре него што је добро упознате.

Преваре за посао од куће

Зар не звучи као савршен сценарио добити посао заснован на ВФХ који се добро плаћа и који захтева мало вештина? То је оно што многе преваре са радом од куће нуде људима у потрази за финансијском резервом. Број људи који траже посао експоненцијално је порастао због пандемије, што је довело до бројних ВФХ превара.

Најчешћа ВФХ превара је превара са уносом података. Неке од ових превара би од вас тражиле да платите симболичан новац да бисте добили посао. Друге горе преваре укључују додељивање пројекта, а затим одбацивање вашег рада наводећи грешке. Преварант тада тврди да се суочава са финансијским губицима због ваших грешака у раду и тражи од вас да им платите новац или ће у супротном поднети жалбу. Многе жртве су постале жртве такве тактике и изгубиле значајне износе.

Ево неколико правих веб локација на којима можете пронаћи рад на даљину.

  Како да поправите апликацију која се не може отворити јер програмер не може бити верификован

Онлине МЛМ (маркетинг на више нивоа) преваре

МЛМ превара функционише тако што заслепљује људе да обећавају успешну будућност. МЛМ компаније морају да продају различите производе, али не пролазе кроз конвенционалне методе продаје. Традиционални начин продаје укључује представљање производа на тржишту и његово оглашавање.

С друге стране, МЛМ компаније преваре људе да купе производе тако што их чине псеудо запосленима у компанији. Од вас се тражи да доведете више људи у компанију и продужите ланац, што ће вас брзо учинити богатим.

Недавно се ова превара померила на мрежи где преваранти користе термине као што су „дигитални маркетинг“ и „придружени маркетинг“ да би жртвама звучали легитимно. Публика која је мање техно разумна постаје плен таквих лажних програма са истим старим МЛМ шемама које су другачије брендиране. Ове лажне шеме затим наплаћују новац у облику износа за пријаву и користе жртве да доведу још жртава.

Пецање

Преваре са пхисхингом преваре жртве да пошаљу новац или поделе финансијске акредитиве са преварантима. Ове преваре су се вишеструко повећале након што су онлајн плаћања знатно олакшала пренос новца. Преваранти се маскирају као службеници банке или државни службеници који морају да верификују ваш број социјалног осигурања или податке о кредитној картици.

Неке друге уобичајене пхисхинг преваре се дешавају на пијацама половне робе као што су ОЛКС и еБаи. Преваранти вас преваре да им пошаљете новац тако што вас натерају да верујете да заиста примате новац. Чувајте се пхисхинг превара и не откривајте своје тајне податке никоме на мрежи.

Како спречити онлајн превару?

Након сазнања о свим најновијим начинима на које преваранти користе да преваре људе, неопходно је погледати начине за спречавање превара на мрежи. Ево неколико основних тачака о којима треба да водите рачуна док сурфујете Интернетом:

  • Избегавајте да кликнете на сумњиве везе чак и ако вам их пошаље позната особа.
  • Заштитите своју е-пошту и налоге друштвених медија двофакторском аутентификацијом.
  • Никада ни са ким не делите своје финансијске акредитиве, лозинке, ОТП-ове и било које друге осетљиве информације.
  • Узмите си времена док плаћате на мрежи и претходно проверите аутентичност производа/бренда. Једноставна Гоогле претрага ће показати рецензије било ког познатог производа.
  • Обавезно користите софтвер за спречавање крађе идентитета за додатни ниво сигурности.
  • Не преузимајте непознате апликације из Плаи Сторе/Апп Сторе-а.
  • Немојте давати непотребне системске дозволе апликацијама. На пример, апликација за камеру не би требало да има вашу дозволу за контакт.
  • Не наседајте на невероватне понуде на мрежи. Запамтите, није злато све што блиста.
  • Безбедносно проширење корисничког претраживача да обезбеди искуство прегледања.

Како пријавити превару на мрежи?

Ако икада упаднете у онлајн превару, одмах то пријавите надлежним органима. Скоро свака нација има портал за превенцију превара на мрежи где можете лако пријавити такве случајеве. Власти тада предлажу најбоље начине да се опоравите од ваших губитака и начине за избегавање сајбер злочина у будућности. Ево неких популарних органа за спречавање превара широм света:

Сумминг Уп 👮‍♂

Преваранти стално траже начине да преваре људе на мрежи. Најбоље је да стално ажурирате своје информације о најновијим методама превара на мрежи и да будете на опрезу док сурфујете Интернетом. Не заборавите да одвојите време док плаћате производ или услугу и наставите да тражите црвене заставице.

Сада можете да проверите колико ваши подаци вреде на мрачном вебу.