Да ли Алека увек слуша? Како то зауставити

Кључне Такеаваис

  • Алека почиње да слуша тек када чује реч за буђење, али било је случајева да погрешно тумачи звукове и снима разговоре.
  • Можете зауставити Алека да слуша притиском на дугме за искључивање звука на вашем Ецхо звучнику, али то значи да неће реаговати на гласовне команде.
  • Да бисте побољшали своју приватност, изаберите мање уобичајене речи за буђење попут „Зигги“ и избришите своју Алека гласовну историју да бисте уклонили претходне снимке.

Милиони људи користе своје Амазон Ецхос сваког дана. Ови паметни кућни уређаји су несумњиво корисни, али морају да слушају у случају да направите гласовну команду. Дакле, колико ваш Ехо слуша и да ли је ваша приватност угрожена?

Да ли Алека увек слуша?

Можете само да натерате Алека, виртуелног помоћника уграђеног у ваш Ецхо, да одговори на гласовне команде помоћу речи за буђење. Већина људи користи подразумевану реч за буђење, „Алека“, али постоји низ других речи за буђење које можете изабрати у апликацији Алека, укључујући…

  • „Рачунар“
  • “Зиги”
  • “Амазон”
  • „Одјек“

Када наглас изговорите изабрану реч за буђење, лампица вашег Ецхо-а постаје плава како би означила да Алека активно слуша. Ако не кажете ништа после овога, плаво светло ће се угасити и мораћете поново да изговорите реч за буђење да бисте повратили Алексину пажњу.

Можете да користите само једну реч за буђење истовремено, што се може променити тако што ћете отићи до подешавања вашег уређаја у апликацији Алека и изабрати Ваке Ворд.

  Цронтаб у Линуку – са примерима и алатима у реалном времену

Овде долази до питања Алека-иних навика слушања. Алека је дизајнирана да буде у пасивном режиму слушања, константно обрађује аудио како би открила будну реч. Када се детектује реч за буђење, Алека активно слуша гласовну команду.

Када Алека почиње да слуша?

Према Амазоновим подешавањима приватности Ецхо, Алека чува снимак звука вашег гласа кад год разговарате директно са њом. Током подешавања уређаја, Алека може од вас затражити да креирате гласовни профил. Ово укључује снимање вашег гласа да бисте препознали ко сте када поднесете захтев. На званичном сајту Амазона наводи се да „Тек након што ваш Ецхо уређај открије реч за буђење, Алека слуша ваше захтеве.

На засебној Амазон страници се наводи да су „Ецхо уређаји подразумевано дизајнирани да детектују само звучне таласе ваше изабране речи буђења, а све остало се игнорише“. На истој страници пише и да је „Алекса део вашег живота само када то затражите од Алексе“ и „Алекса не слуша ваше личне разговоре.

Ако бисмо веровали Амазону на реч о овоме, могли бисмо закључити да вас Алека слуша тек након што изговорите одређену реч за буђење. Али да ли је ово потпуно тачно?

У прошлости су се појавиле бројне приче о томе да је Алекса можда слушала када не би требало да буде. На пример, 2018. године, прича једне жене доспела је на насловнице вести када је тврдила да је њен Амазон Ецхо снимио приватни разговор и послао га насумичном контакту. Како је објављено у а ЦНБЦ чланакженина породица је сазнала за повреду приватности тек након што их је особа која је примила разговор упозорила на инцидент.

  Ограничите приступ апликацијама које вас ометају на телефону да бисте могли да радите

Као одговор на ову оптужбу, Амазон је навео да је Алека случајно протумачио позадинску буку као команду за слање звука насумичном контакту, који се налазио у Сијетлу. То би укључивало Алека да погрешно протумачи насумични шум као будну реч, команду и име одређеног контакта.

Како зауставити Алека да слуша

Ако желите да Алека ухвати ваше гласовне команде, мораћете да наставите да јој пустите да надгледа позадинску буку да би открио вашу команду за буђење. Међутим, ако желите да користите Ецхо звучник само за репродукцију звука, а не желите да комуницирате са њим користећи свој глас, можете спречити Алека да вас слуша.

Најлакши начин да то урадите је да притиснете дугме за искључивање звука на вашем Ецхо звучнику.

Слика изнад приказује дугме за искључивање звука које се активира на звучнику 4. генерације, али све генерације имају дугме за искључивање звука које изгледа као круг са линијом која пролази кроз њега. Једном када притиснете ово, Алека ће престати да слуша. Знаћете да је слушање деактивирано када лампица Ецхо прстена постане црвено.

Ако желите да Алека слуша ваше гласовне команде, али и да побољшате своју приватност, постоје неки савети и трикови које можете испробати.

Прво, избегавајте да користите реч за буђење „Рачунар“, јер је то уобичајена реч која се лако може појавити у вашим разговорима. Држите се мање уобичајених речи за буђење, као што су „Зигги“ и „Алека“ да бисте смањили случај слушања Алека када то не би требало да буде.

Поред тога, размислите о брисању ваше Алека гласовне историје. Ово ће уклонити све снимке вашег гласа у апликацији које је Алека можда снимила у прошлости. Погледајте наш водич о томе како да побољшате своју приватност када користите Алека да бисте пронашли још сјајније савете.

  8 ЈаваСцрипт ОРМ платформе за ефикасно кодирање

Иако је познато да Алека своје навике слушања одлази мало предалеко, постоје ствари које можете учинити да ограничите врсту података које може да прикупља. Имајте ово на уму ако желите да повећате своје Алека нивое приватности.