Да ли ЦхатГПТ има проблема са приватношћу?

ЦхатГПТ и његов програмер, ОпенАИ, добили су тешке критике од влада, стручњака за приватност и корисника који су забринути због његових политика задржавања података. Дакле, шта АИ цхатбот заиста зна о вама и за шта користи ове информације?

Хајде да погледамо његову политику приватности и услове коришћења услуге да бисмо сазнали шта зна и колики ризик за приватност представља за вас.

Које информације чува ЦхатГПТ?

Политика приватности ЦхатГПТ-а говори нам скоро све што треба да знамо о његовим навикама чувања података. Своје информације прикупља из три извора:

  • Информације о налогу које уносите када се региструјете или плаћате за премиум план.
  • Информације које унесете у сам цхатбот.
  • Идентификовање података које извлачи са вашег уређаја или прегледача, као што су ваша ИП адреса и локација.

Већина података које чува није посебно алармантна. У ствари, то је прилично стандардно – могли бисте очекивати да скоро сваки сајт са којим имате налог зна ове ствари о вама.

Прави ризик је то што прикупља податке из ваших разговора са ЦхатГПТ-ом. Када користите АИ, изузетно је лако грешком унети своје приватне податке. Све што треба да урадите је да заборавите да цензуришете документ за који тражите да га лекторише, и могли бисте бити у правим проблемима.

Ваш налог и информације за обрачун

ОпенАИ чува ваше име, контакт податке, акредитиве за пријаву, информације о плаћању и евиденцију трансакција. Ово последње задржава само ако се пријавите за премиум налог. Ове информације су основне и можете очекивати да их прикупи од вас скоро свака веб локација са којом имате налог.

Ако пошаљете е-пошту компанији или контактирате њену корисничку подршку, она бележи ваше име, адресу е-поште и садржај ваше поруке. Слично томе, он бележи ваше контакт податке на друштвеним медијима и све личне податке које делите ако оставите коментар на његовим друштвеним страницама.

  Како вратити Апп Сторе у иТунес

Информације о вашем уређају

Услуга ЦхатГПТ аутоматски прикупља неке личне податке са вашег уређаја и прегледача. Ово укључује вашу ИП адресу, локацију, тип претраживача и датум и време када почнете да користите ЦхатГПТ, као и дужину ваше сесије. ЦхатГПТ такође преузима име вашег уређаја и оперативни систем.

ОпенАИ користи колачиће да прати вашу активност прегледања иу прозору за ћаскање и на својој веб локацији. Тврди се да користи ове информације за аналитику и да сазна како тачно комуницирате са ЦхатГПТ-ом.

Информације које ставите у ћаскање

ЦхатГПТ снима и чува транскрипте ваших разговора. То значи да се све информације које унесете у ћаскање, укључујући личне податке, евидентирају. Лако је упасти у замку да случајно дате ЦхатГПТ-у своје приватне податке, а да тога нисте свесни док не буде прекасно, посебно ако га користите за лекторирање личних или професионалних докумената.

Коришћење ЦхатГПТ-а за ваш посао постаје мало опасније јер ће чувати поверљиве информације које унесете о компанији за коју радите, вашим запосленима и клијентима. На пример, ако га користите за прикупљање повратних информација и организовање у извештај, можда ћете му несвесно дати контакт податке својих клијената.

Политика приватности наводи да ако намеравате да унесете личне податке у ћаскање, потребно је да особама које су укључене обезбедите адекватна обавештења о приватности. Такође морате да добијете њихову сагласност и да будете у могућности да покажете ОпенАИ да обрађујете ове податке у складу са законом. Даље, ако уносите информације дефинисане као приватне према ГДПР-у, морате контактирати ОпенАИ да бисте извршили његов Додатак за обраду података.

Да ли ЦхатГПТ снима ваше разговоре?

Да, ЦхатГПТ бележи све што унесете у њега. Његова политика приватности наводи да када користите ЦхатГПТ, он може прикупљати личне податке из ваших порука, свих датотека које отпремите и повратних информација које дате. То чини ЦхатГПТ ризиком за сајбер безбедност.

Такође се наводи да ваше разговоре могу прегледати његови АИ тренери како би побољшали ћаскање и додатно обучили систем. Дакле, ваши лични подаци нису само угрожени, већ се користе у корист ОпенАИ-а.

  Како видети своје омиљене ставке на Роблок-у

Међутим, треба напоменути да ОпенАИ омогућава корисницима да задрже одређени степен контроле над својом приватношћу. Ово је углавном због промена које је компанија направила у априлу 2023. године, када је увела нову функцију у ЦхатГПТ. Ова функција омогућава корисницима да једноставно онемогуће историју ћаскања, преко менија подешавања (Подешавања > Контроле података > Историја ћаскања и обука).

У ан ОпенАИ најава направљено у то време, наведено је да, када је историја ћаскања онемогућена, компанија задржава разговоре само 30 дана. Након 30 дана, разговори се трајно бришу. Разговори се прегледају само када треба да буду праћени због злоупотребе и неприкладног понашања.

Ко може да види моје ЦхатГПТ податке?

Ваши лични подаци доступни су изненађујућем броју људи и ентитета. У својој политици приватности, ОпенАИ наводи да дели ове податке са:

  • Продавци и добављачи услуга.
  • Остали послови.
  • Повезане компаније.
  • Правна лица.
  • АИ тренери који прегледају ваше разговоре.

ОпенАИ даје веома нејасне информације о томе са ким дели ваше податке и из ког разлога. Каже да може да пружи ваше личне податке продавцима и добављачима услуга како би вам помогао у испуњавању пословних потреба и обављању одређених функција. Ови провајдери укључују услуге веб хостинга, услуге у облаку, друге ИТ провајдере, менаџере догађаја, услуге е-поште и аналитичке услуге.

Остали делови су једноставнији. ОпенАИ ће делити ваше податке са другим предузећима са којима је укључен током трансакција, реорганизације, банкрота или стечаја. Може даље да дели ваше податке са агенцијама за спровођење закона како би заштитио друге кориснике, јавност или себе од правне одговорности.

ОпенАИ тврди да може открити ваше податке компанијама са којима је такође повезан. Не говори много више о овоме, осим да његове филијале морају поштовати политику приватности када рукују вашим подацима.

И коначно, особље за обуку ОпенАИ ће прегледати ваше разговоре и користити их за побољшање АИ. Они такође осигуравају да је оно што говорите у својим четовима у складу са политиком компаније. Ако унесете личне податке у цхат бот, тренери их могу видети.

  Шта ће се појавити на провери позадине? 9 ствари које можете пронаћи

Да ли ће регулаторни притисак натерати ОпенАИ да схвати приватност озбиљније?

У мају 2023. Италија је забранила ЦхатГПТ због наводног кршења ГДПР-а. Забрана је од тада укинута, али су регулаторна тела широм света извршила притисак на ОпенАИ, захтевајући више транспарентности и одговорности.

У мају те исте године, власти за приватност Канаде, Квебека, Британске Колумбије и Алберте пристале су да истраже ОпенАИ како би утврдиле да ли његов водећи производ прикупља податке у складу са законом. У а заједничка изјава ОПЦагенције су објасниле да имају за циљ да истраже како и зашто ЦхатГПТ прикупља податке, да ли поштује своје „обавезе” у погледу транспарентности и да ли добија „смислену сагласност” корисника.

А у јулу 2023. појавиле су се вести да Сједињене Државе такође истражују ОпенАИ. Пер Тхе Васхингтон ПостФедерална трговинска комисија (ФТЦ) покренула је истрагу како би утврдила да ли је ОпенАИ прекршио постојеће законе о заштити потрошача прикупљањем информација са интернета, као и да истражи тврдње да ЦхатГПТ шири „лажне, обмањујуће, омаловажавајуће или штетне“ информације.

ФТЦ је такође затражио од ОпенАИ да објасни безбедносни инцидент који се догодио у марту 2023. године, када је грешка у систему омогућила неким корисницима да виде историју ћаскања других и информације о плаћању. Као одговор, извршни директор ОпенАИ Сем Алтман је у објави на друштвеним медијима рекао да ће његова компанија радити са агенцијом, али је нагласио да ЦхатГПТ поштује закон.

Више је него вероватно да ће владе широм света покренути сличне истраге о ЦхатГПТ-у у будућности, и остаје да се види да ли ће то утицати на приступ ОпенАИ приватности корисника.

ЦхатГПТ: Пријатељ или непријатељ?

ЦхатГПТ и ОпенАИ прикупљају много информација о вама. Неки од података које прикупља, као што су детаљи о вашем налогу и информације о уређају, прилично су нормални. Већина сајтова то ради.

Међутим, он такође прикупља све личне податке које унесете у цхатбот. Ово је прави ризик за приватност. Да ствари буду још горе, чини ове информације доступним својим АИ тренерима.

Не морате у потпуности да одустанете од коришћења ЦхатГПТ-а, али морате предузети кораке да се заштитите. Оно што је најважније, морате да уклоните све приватне информације из ваших упита пре него што притиснете да пошаљете.