Да ли је безбедно притиснути ВПС дугме на мом рутеру?

Данас су сви повезани преко Интернета. Дан без интернета био би ужасан за већину нас. Скоро свако у савременом свету има Ви-Фи везу за коришћење Интернета. Можда не би било чудо ако читате овај чланак уз помоћ такве везе. Обично користимо рутер да бисмо добили Ви-Фи. Постоји пет основних типова рутера: жичани, бежични, језгро, ивица и ВПН. Да ли сте се икада запитали шта је ВПС на рутеру? Док будете наставили да читате пост, утврдићемо да ли је безбедно притиснути дугме ВПС на мом рутеру или не. Такође, научићете шта се дешава када притиснем ВПС дугме на рутеру.

Да ли је безбедно притиснути ВПС дугме на мом рутеру?

Да, безбедно је притиснути дугме ВПС на рутеру. Овде смо објаснили о ВПС-у на рутеру, његовим предностима и недостацима и још много тога.

Шта је ВПС на рутеру?

Слика Симона са Пикабаи-а

Ви-Фи Протецтед Сетуп, скраћено ВПС, безбедносни стандард бежичне мреже. Ово је дизајнирано да убрза и поједностави везе између бежичних уређаја и рутера. Једноставним речима, не морате да уносите лозинку да бисте се повезали на мрежу. Бежичне мреже са само ВПА Персонал или ВПА2 Персонал безбедносним протоколима и коришћењем лозинки подржаваће ВПС. Међутим, ВПС не функционише ако се ВЕП користи као безбедносни протокол. То је зато што је ВЕП несигуран и лако се провали.

Иако постоји неколико техника за ВПС, метода притиска дугмета је далеко најпопуларнија. Дакле, користећи ову стратегију, повезивање би захтевало само неколико притисака на дугме. На пример, већина модерних рутера долази са физичким ВПС дугметом које можете да притиснете. Али шта се дешава када притиснем ВПС дугме на рутеру? Сазнаће се ускоро. Такође, ако желите да сазнате детаљно о ​​томе како ВПС функционише, погледајте Како ради ВПС.

Предности и недостаци ВПС рутера

Предности

 • Он повезује све нове уређаје унутар опсега аутоматски уз мање напора.
 • Заобилази захтев за уношење лозинки.
 • Није лако хаковати јер ће се веза затворити када се веза успостави.
 • Једноставан је за употребу, посебно у затвореним просторима као што су куће.
 • ВПС користи прошириви протокол за аутентификацију за сигурнију везу између уређаја и приступне тачке.
  10 најбољих алата за претварање видео записа из ФЛВ у МП3

Недостаци

 • Подржава само ВПС сертификоване уређаје, а не ВЕП.
 • Корисници ће се суочити са проблемима повезивања са уређајима који нису ВПС.
 • Има много сигурносних разлога.
 • ВПС неће подржавати никакве ад хоц захтеве.

Наставите да читате даље, ако желите да знате да ли је безбедно притиснути дугме ВПС на мом рутеру.

Шта ради дугме ВПС?

ВПС, што је скраћеница за Ви-Фи Протецтед Сетуп, можда вам је запео за око ако сте пажљиво погледали свој рутер. Коришћењем ВПС-а, који је згодан алат, можете да повежете уређаје са рутером без уноса корисничког имена и лозинке. То је сјајна техника да се ослободите бележења или присећања тог досадног низа слова или бројева.

За кућни рутер, употреба ВПС дугмета је највероватније ситуација. Када притиснете ВПС дугме, рутер ће почети да тражи уређаје у домету за упаривање. Ако не може да пронађе ниједан уређај у року од два минута, рутер ће престати да тражи уређај. Пре него што притиснете дугме ВПС, потребно је да омогућите опцију Повежи се на ВПС на том ВПС-компатибилном уређају.

Напомена: Не подржава сваки гаџет ВПС пошто су многи произвођачи престали да постављају ВПС дугмад. Стога, нека модерна опрема то можда чак и не подржава.

Где је дугме ВПС на мом рутеру?

Слика Лоренца Кафара са Пикабаи-а

Дакле, ако сте можда размишљали где је дугме ВПС на мом рутеру? Локација ВПС дугмета варира у зависности од модела рутера и произвођача. У неким моделима је присутан позади.

Неки модели рутера ће имати ВПС лого, који се састоји од две стрелице у истом правцу које формирају овални облик. Док на неким моделима рутера, поред дугмета ће бити написано Ви-Фи Протецтед Сетуп. Више не морате да бринете о томе где је дугме ВПС на мом рутеру јер ће то бити назначено на било који начин као што је горе речено.

Шта се дешава када притиснем ВПС дугме на рутеру?

Ако вас занима шта се дешава када притиснем ВПС дугме на рутеру, наставите да читате у наставку.

Успоставља везу између уређаја и рутера у домету. Да бисте се повезали преко ВПС-а, притисните дугме ВПС на рутеру и повезаним уређајима. Ови уређаји памте мрежну лозинку за будућу употребу јер је ВПС аутоматски преноси. Дакле, не морате поново да притискате дугме ВПС да бисте се убудуће повезали на исту мрежу.

  Зашто је 'Анимал Цроссинг: Нев Хоризонс' постао културни феномен

Повежите се на Ви-Фи мрежу помоћу ВПС-а

Ако желите да се повежете на Ви-Фи мрежу са ВПС-ом, можда ћете бити разочарани јер сви Ви-Фи уређаји не подржавају ВПС. Ако вам уређај даје избор да користите ВПС током подешавања, он је компатибилан са ВПС-ом. Можете се повезати са рутером или помоћу лозинке или ВПС дугмета рутера.

Имајте на уму да ће сви уређаји на којима је омогућен ВПС принудно рестартовати када промените лозинку рутера. Да бисте избегли проблеме са везом, можете да промените своју лозинку на оригиналну поставку да бисте се поново повезали. Такође, можете заборавити рутер на свом уређају, а затим се поново повезати преко ВПС-а.

Ипак, постоје два начина да се повежете на Ви-Фи мрежу користећи ВПС. Могу се користити и дугме ВПС и опција Пин.

Како користити ВПС дугме за повезивање

1. На рутеру притисните дугме ВПС.

2. Омогућите подешавања бежичне мреже на уређају.

3. Затим се одлучите за мрежу.

Како користити опцију Пин за повезивање

1. Отворите подешавања бежичне мреже на свом уређају.

2. Изаберите мрежу којој желите да се придружите.

3. Унесите ВПС ПИН вашег рутера.

Напомена: ВПС ПИН рутера ће подразумевано бити дат на задњој страни рутера.

Како онемогућити Ви-Фи (ВПС) на рутеру?

Слика Емилиан Роберт Вицол са Пикабаи-а

Опције за онемогућавање ВПС-а варирају у зависности од модела рутера и произвођача. Обично постоје два ВПС начина: ПИН и дугме.

 • Коришћење ВПС дугмета је сигурније. То је зато што ВПС не може да функционише без притискања ВПС дугмета рутера. Такође, он ће се сам искључити након 2 минута.
 • Такође можете користити ПИН, који се обично користи. Али то је невероватно опасно. Користећи ово, можете потпуно онемогућити ВПС.

Шта ће се догодити када је ВПС искључен на вашем бежичном рутеру?

Слика од ОпенЦлипарт-Вецторс са Пикабаи-а

ВПС је направљен да јој олакша рад, али такође угрожава вашу безбедност. Нажалост, ВПС је невероватно рањив и уљези га могу користити за приступ вашој мрежи. Дакле, препоручује се да искључите ВПС. Након што га онемогућите, ваш рутер неће бити подложан нападима. Надам се да сте сада можда добили кратку идеју о томе да ли је безбедно притиснути дугме ВПС на мом рутеру након што сте анализирали све његове парњаке.

  Како претворити ВебАпп у ПВА помоћу Пусх обавештења

Често постављана питања (ФАК)

К1. Зашто ВПС представља безбедносну опасност?

Анс. Нападачи могу да приступе шифрованој Ви-Фи мрежи коришћењем техника грубе силе против процеса размене ПИН-а спољног регистратора.

К2. Шта је рутер?

Анс. Рутер је део хардвера који омогућава многим уређајима да се придруже истој мрежи. Преко локалне мреже, рутери се често користе за дељење приступа интернету.

К3. Да ли је могуће онемогућити ВПС?

Анс. Да, већина рутера ће понудити опцију да ово онемогућите на страници Ви-Фи подешавања.

К4. Које је време за ВПС?

Анс. Дугме ВПС бежичног рутера мора се притиснути и држати притиснуто отприлике 2-3 секунде. Ваш уређај ће на крају успоставити везу са бежичним рутером.

К5. Како да сазнам да ли је мој ВПС укључен?

Анс. Виртуелно ВПС дугме може постојати у софтверу уређаја ако нема дугмета на рутеру. Дугме ће трептати жуто или наранџасто да би означило да је укључено.

К6. Где на Андроид-у могу да пронађем ВПС?

Анс. Из безбедносних разлога, Андроид 9.0 и новије верзије не подржавају ВПС. На старијим моделима, ВПС подешавања можете пронаћи тако што ћете отићи на Мрежна подешавања > Ви-Фи > Још опција > ВПС.

К7. У Виндовс-у, где могу да пронађем ВПС?

Анс. ВПС није дао сопствени мени подешавања у Виндовс-у. Као што смо раније прочитали, ваш уређај ће се аутоматски повезати када притиснете ВПС дугме на рутеру.

К8. Шта се дешава ако ВПС дугме на мом рутеру недостаје?

Анс. Неки модели рутера немају ВПС дугме. Али и даље можете да подесите своју Ви-Фи мрежу помоћу веб претраживача.

К9. Како могу да знам да ли је мој Ви-Фи компатибилан са ВПС-ом?

Анс. Пратите доленаведена правила да бисте проверили компатибилност

 • Проверите да ли рутер подржава опцију ВПС.
 • Проверите да ли ваш модем или рутер има ВПС дугме.
 • Такође, проверите мени Мрежа вашег уређаја који подржава Интернет да бисте утврдили да ли је ВПС опција присутна.

К10. Како се ВПС разликује од Ви-Фи?

Анс. ВПС само имплементира Ви-Фи безбедносне стандарде на лакши и лакши начин за коришћење. Захваљујући томе, кућни корисник може уживати у предностима безбедног Ви-Фи приступа. Такође, сам ВПС не заговара никакве безбедносне стандарде.

***

Искрено се надамо да можете да схватите да ли је безбедно притиснути ВПС дугме на мом рутеру. Ако имате било каквих недоумица или сугестија, оставите их у одељку за коментаре испод. Такође, реците нам шта следеће желите да научите.