Да ли је ваша виртуелна меморија прениска? Ево како да то поправите!

Кључне Такеаваис

 • Старење хардвера и мало меморије могу довести до успоравања вашег Виндовс 10 или Виндовс 11 система током времена.
 • Виртуелну меморију ваш систем користи за проширење доступне РАМ меморије када је меморија мала, али то може утицати на перформансе.
 • Повећање величине ваше виртуелне меморије може помоћи у ублажавању проблема са успоравањем, али надоградња ваше РАМ меморије је најбоље решење за побољшану брзину и перформансе система.

Да ли се ваша инсталација Виндовс 10 или Виндовс 11 осећа као да се успорава током времена? Не замишљаш то. Како се хардверски захтеви за популарне апликације повећавају, ваш хардвер који стари пати.

Често постоји једноставан кривац: слаба меморија. Ако немате довољно системске меморије, ваш систем ће успорити до индексирања када покушате да покренете више програма који захтевају велике ресурсе.

Ево како да поправите величину виртуелне меморије у оперативном систему Виндовс 10 или Виндовс 11 да би ти проблеми нестали.

Шта је виртуелна меморија?

Ваш рачунар има две врсте меморије: чврсти диск или ССД уређај и РАМ.

Ваш чврсти диск је место где живи ваш оперативни систем, као и ваше фотографије, музика, игре, документи и друго. Ваша РАМ меморија чува податке специфичне за програм. Много је бржи, али променљивији, делује као радно место за складиштење програма и датотека које сте отворили.

Дакле, шта је виртуелна меморија?

Па, ако користите сву РАМ меморију која је доступна вашем систему, она ће користити виртуелну меморију – такође познату као датотека за замену или страничну меморију – да обезбеди привремену експанзију. Виртуелна меморија вашег система то ради користећи део меморије вашег чврстог диска како би ефикасно проширила вашу РАМ меморију. Дакле, ова виртуелна меморија је изузетно корисна. Омогућава вашем систему да обрађује више података за програме него што је раније било доступно.

Међутим, меморија вашег чврстог диска (па чак и бржи ССД уређај) је много спорија од ваше супербрзе РАМ меморије, тако да ваше перформансе могу да пате.

Када вам меморија понестане, датотека за пејџинг улази у игру. Неки подаци ускладиштени у РАМ меморији ће се преместити у датотеку за пејџинг, пружајући додатни простор за меморијске функције велике брзине.

Понестаје виртуелне меморије

Ако вам виртуелна меморија понестане, наићи ћете на следећу поруку:

Ваш систем нема довољно виртуелне меморије. Виндовс повећава величину датотеке страничне меморије виртуелне меморије. Током овог процеса, захтеви за меморијом за неке апликације могу бити одбијени. За више информација погледајте помоћ.

Ручно повећање величине ваше датотеке страничног језика ублажиће ову поруку, у складу са поруком о грешци. Виндовс поставља почетну датотеку страничне виртуелне меморије једнаку количини инсталиране РАМ-а. Датотека страничне меморије је најмање 1,5 пута и највише три пута већа од физичке РАМ меморије.

Можете израчунати величину датотеке странице помоћу следећег система. На пример, систем са 4ГБ РАМ-а би имао минимално 1024к4к1.5=6,144МБ [1GB RAM x Installed RAM x Minimum]. Док је максимум 1024к4к3=12,288МБ [1GB RAM x Installed RAM x Maximum].

Ипак, 12 ГБ за датотеку за пејџинг је огромно. Не бих препоручио коришћење горње границе. Зашто? Јер када се ваша датотека страничне странице повећа преко одређене величине, ваш систем ће постати нестабилан. У том смислу, датотека страничне меморије представља привремену поправку и на њу се не треба ослањати као на алтернативу повећању ваше физичке РАМ меморије.

Како повећати своју виртуелну меморију

Природно питање које треба поставити је: „Колико ми је потребно виртуелне меморије?“

Ево како повећавате величину датотеке страничне меморије да бисте елиминисали поруку о грешци виртуелне меморије.

 • Идите на Контролна табла> Систем и безбедност> Систем.
 • Изаберите Напредне системске поставке да бисте отворили Својства система. Сада отворите картицу Напредно.
 • У оквиру Перформансе изаберите Подешавања. Отворите картицу Напредно. У оквиру Виртуелна меморија изаберите Промени. Ево опција за виртуелну меморију.
 • Имајте на уму да у оперативном систему Виндовс 11 можете ићи мање заобилазним путем до напредних системских поставки.

 • Притисните тастер Виндовс + И да бисте отворили апликацију Подешавања.
 • Идите на Систем > О.
 • Изаберите Напредне системске поставке.
 • У оквиру Перформансе изаберите Подешавања. Отворите картицу Напредно. У оквиру Виртуелна меморија изаберите Промени. Ево опција за виртуелну меморију.
 • И за Виндовс 10 и за Виндовс 11, подразумевана опција је Аутоматско управљање величином датотеке страничне меморије за све дискове. Опозовите избор овог поља да бисте омогућили тренутно засивљен одељак испод. Изаберите диск јединицу за коју желите да измените величину датотеке страничне меморије. Обично је ово ваш Ц: диск.

  Сада изаберите Прилагођена величина. Подесите максималну величину коју желите за датотеку страничног језика, пратећи препоручену величину за ваш систем. Запамтите, Виндовс ограничава величину датотеке страничне меморије на три пута већу од ваше инсталиране РАМ меморије. Ово је да би се осигурала стабилност система. Поставите Почетну величину на Тренутно додељену величину (налази се испод).

  Кликните на Сет, а затим на ОК. Успешно сте повећали величину виртуелне меморије вашег система. +1 знање за дан!

  Имајте на уму да Виндовс не приказује упозорење за повећање величине датотеке страничне меморије (виртуелне меморије), али се системска упозорења приказују за смањење. Нагло смањење може изазвати оштећење система.

  Да ли би требало ручно да обришете виртуелну меморију?

  Повећање виртуелне меморије у Виндовс-у је једна ствар, али шта је са управљањем виртуелном меморијом када је користите?

  Обично се не препоручује ручно брисање виртуелне меморије у оперативном систему Виндовс. Ако су ваше поставке виртуелне меморије постављене на Управљано системом, управо то ће се догодити. С времена на време, Виндовс ће аутоматски очистити вашу виртуелну меморију и уклонити старије податке који више нису потребни. Ако често чистите своју виртуелну меморију, можда ћете открити да програми који се ослањају на њу не раде или брже понестају меморије, што је у суштини и разлог зашто користите датотеку страничне меморије за почетак.

  Дакле, укратко, не морате ручно да бришете виртуелну меморију, јер ће Виндовс управљати њеном употребом и додељивањем. Међутим, ако и даље желите да директно управљате својом датотеком страничне меморије, ево како ресетујете виртуелну меморију.

  Други начини да повећате своју виртуелну меморију

  Ако ваш систем и даље ради споро након подешавања величине датотеке страничне меморије, морате размислити о надоградњи РАМ-а.

  Надоградња ваше РАМ меморије је једини начин да повећате своју виртуелну меморију повећањем укупне меморије доступне систему. На тај начин ћете ублажити проблем виртуелне меморије током процеса и такође можете повећати брзину вашег система.

  Надоградња РАМ-а има неколико предности у односу на ослањање на виртуелну меморију:

  • Брже перформансе система: РАМ је много бржа од виртуелне меморије на чврстом диску. Више РАМ-а значи да се већем броју података може приступити при највећим брзинама.
  • Повећано обављање више задатака: Са више РАМ-а, можете удобно да покрећете више захтевних апликација истовремено. Виртуелна меморија је ограниченија.
  • Побољшана стабилност: велике датотеке страница понекад могу довести до нестабилности система. Додавање РАМ-а смањује зависност од виртуелне меморије.
  • Уштеда: Надоградња РАМ-а је једнократни трошак који може продужити животни век старијег система. Ослањање на виртуелну меморију троши ограничен простор на чврстом диску током времена.

  Постоји безброј туторијала, текстуалних и видео снимака, који ће вам помоћи у овом задатку, а многи се могу пронаћи посебно за ваш уређај. Одлично место за почетак проналажења компатибилне РАМ меморије је ПЦ Парт Пицкер.

  Које су најбоље поставке виртуелне меморије?

  Склон сам да своје поставке виртуелне меморије оставим на миру. Виндовс 10 и Виндовс 11 управљају вашом физичком и виртуелном меморијом, заједно са њом. Ако наставите да достижете ограничење меморије датотеке страничне меморије, требало би да размислите о надоградњи РАМ-а. То ће направити свет разлике, посебно за старије системе.