Да ли треба да прихватите ЕСОП као део свог платног пакета?

Када је Зомато, индијски мултинационални агрегатор ресторана и компанија за испоруку хране, изашао на берзу у јулу 2021. године, 18 његових запослених постали су милионери. 🤯

То се догодило јер су запослени држали ЕСОП Зомато-а.

ЕСОП је скраћеница од Емплоиее Стоцк Овнерсхип План. Он даје запосленима могућност да купе акције компаније по знатно сниженој цени, а затим их продају по унапред одређеном већем износу (износ извршења) или тржишној вредности акције ако компанија изађе на берзу.

ЕСОП дају запосленима прилику да створе богатство захваљујући куповини вредности. Такође, запослени добијају додатни извор пасивног прихода кроз дивиденде.

Иако ЕСОП звуче уносно, постоје различити услови и одредбе које морате да разумете пре него што их прихватите или одбијете. Морате да знате о Цлифф периоду, периоду Вестинга, периоду вежбања, и што је најважније, како ће се ваши ЕСОП опорезовати.

У овом комплетном водичу за ЕСОП сазнаћете све о ЕСОП-у, његовим условима и одредбама и да ли треба да прихватите ЕСОП као део вашег платног пакета.

Шта је план власништва над акцијама запослених (ЕСОП)?

Планови власништва над акцијама запослених (ЕСОП) се нуде новозапосленим запосленима када се расправља о њиховом ЦТЦ-у, односно трошковима компаније. Алтернативно је познат и као берзанске опције.

Једна ствар коју треба јасно разумети унапред је да ЕСОП нису акције или акције компаније. Са берзанским опцијама, запослени има опцију да купи акције или акције компаније у догледној будућности.

На пример, добијате 100 ЕСОП-а када се придружите организацији, а сваки ЕСОП је процењен на 10 УСД – то је ЕСОП у вредности од 1000 УСД.

Након 6 месеци, ваша организација је продата конгломерату у оквиру посла вредног више милијарди долара. Или, ваша организација види експоненцијалну продају у финансијској години. Или, ваша компанија се спаја са џиновском компанијом из истог домена.

У сваком случају, сваки ЕСОП је сада процењен на 20 УСД, а ви имате 100 ЕСОП-а. Дакле, сада можете право да искористите своје берзанске опције и уновчите тако што ћете продати својих 100 ЕСОП-ова по цени од 20 УСД – што значи да одлазите са 2000 УСД.

ЕСОП-ове углавном нуде стартупи у раној фази који у блиској будућности виде велико повећање вредности или потенцијал раста. Ово се углавном ради како би њихов платни пакет изгледао привлачнији за запослене како би се побољшао морал запослених и подстакло интрапредузетништво.

Компаније такође нуде опције за акције када желе да запосле талентоване запослене, али им недостају резерве готовине да понуде пакет са високим платама, али и даље желе да практикују мерење плата.

Шта је период стицања?

ЕСОП су популарни у Сједињеним Државама. У ствари, према Национални центар за власништво запосленихпостоји 6.400+ ЕСОП-ова у Сједињеним Државама, који покривају преко 14 милиона учесника и држе укупну имовину од преко 1,6 билиона долара.

Међутим, запослени мора запамтити да вам ове берзанске опције нису дате одједном. Алокација се расподељује на период који се назива период стечења. У Сједињеним Државама, период стицања права се креће од 1 до 5 година.

Ако прихватите ЕСОП као део вашег платног пакета, добићете Грант Леттер. У овом писму ћете наћи два термина: Цлифф и Вестинг Период/Распоред.

Цлифф је период (минимални број месеци) запослења који треба да се заврши пре него што запослени стекне право да добије ЕСОП. У већини компанија, Цлифф период је до 12 месеци.

Након периода Литице, почиње период Вестинга. Ово је период од 1 до 5 година. У овом периоду, ЕСОП се систематски додељују запосленима. Компанија може да додељује ЕСОП тромесечно, полугодишње или годишње.

У неким случајевима, компаније могу чак додељивати ЕСОП-ове у процентима. На пример, након периода Цлифф-а, морате да завршите једну годину за 10% договорених ЕСОП-а, затим добијате 20% након још једне године, затим 30%, и на крају, преосталих 40%.

  Како гледати ВР или ИоуТубе видео записе од 360 степени на свом телефону

Неке компаније којима је заиста стало до својих високо талентованих запослених могу чак да преокрену овај редослед расподеле као облик признања запослених. То значи да ћете добити 40% ЕСОП-а након завршетка једне године запослења и тако даље – под условом да сте завршили Цлифф период.

(Иако је овај начин да се подигне морал запослених веома редак! 😂)

Такође, морате запамтити да распоред Вестинга зависи од политике компаније.

Они чак могу комбиновати фиксне и процентуалне методе, што значи да ће обезбедити фиксни број ЕСОП-а након завршетка Цлифф периода + годину дана запослења, а затим ће се преостале акције додељивати процентуално сваких шест месеци.

Шта значи вежбање ЕСОП-а?

Ово је најважнији део када одлучујете да ли да прихватите ЕСОП као део вашег платног пакета.

Период остваривања је унапред дефинисан период у коме можете искористити своје право (опцију) да претворите своје ЕСОП-ове у стварне акције компаније. Ако то учините, добићете акције по значајно сниженој, унапред дефинисаној цени, без обзира на тренутну акцију Фер тржишна вредност (ФМВ).

Овај период вежбе може да се креће од 3 месеца до више година. Стога би требало да пажљиво прочитате политику ваше компаније у вези са ЕСОП-овима и разумете права и период коришћења.

⚠ Ако не увежбате своје ЕСОП-ове у периоду вежбања, ваши ЕСОП-ови ће престати. Нећете моћи да захтевате било какав профит или капиталну добит ако ваши ЕСОП пропадну.

Једна важна ствар коју треба да запамтите када вежбате свој ЕСОП је да плаћате новац из свог џепа да бисте тај ЕСОП претворили у акције.

На пример, придружио сам се компанији под називом КСИЗ и прихватио ЕСОП као део свог платног пакета. Сваке године ћу добити 50 ЕСОП-а. После две године запослења одлучујем да напустим компанију са 100 ЕСОП-а.

Моје писмо о додели помиње износ за вежбање од 10 долара по акцији. Дакле, чак и ако је ФМВ компаније 50 долара по акцији, и даље могу да конвертујем својих 100 ЕСОП-а у акције по цени извршења, тј. 10 долара по акцији.

Иако звучи уносно, није тако лако као што изгледа. И не би требало да вежбате ако не знате порез на ЕСОП.

Опорезивање ЕСОП-а

Многи запослени знају само несвакидашњу слику компанија које излазе на берзу и њихове ЕСОП-ове који им доносе милионе долара. Међутим, постоји врло чудна шанса да се то догоди.

Међутим, пре него што се то догоди, постоје порези на ЕСОП о којима морате да знате. Хајде да видимо како се ЕСОП опорезују у различитим земљама.

Сједињене Америчке Државе

У САД запослени са ЕСОП-ом не плаћају порез на залихе додељене њиховим рачунима док не добију дистрибуцију. Они се опорезују када уновче своје ЕСОП и добију акције – у суштини, користе свој ЕСОП.

Ако је запослени млађи од 59½ (или, у случају престанка радног односа, млађи од 55 година), примљене ЕСОП расподеле опорезују се по стандардној применљивој пореској стопи. То је зато што се ЕСОП дистрибуције сматрају раним повлачењем.

Уз стандардну пореску стопу плаћате и акцизу од 10%. Овај додатни порез се обично назива казненим порезом на ЕСОП дистрибуције. Међутим, ако је радни однос учесника престао због смрти или инвалидитета, ЕСОП дистрибуција не подлеже додатној казни од 10% ЕСОП дистрибуције.

Да бисте избегли овај порез од 10% акцизе, можете пребацити ЕСОП дистрибуцију у традиционални или Ротх индивидуални пензиони аранжман (ИРА) или у план пензионе штедње као што је план 401 (к) код новог послодавца.

Ово преокрет се врши углавном да би се одложио порез на приход на ЕСОП дистрибуцију. Имате 60 дана да завршите ЕСОП у ИРА. Средства постају подложна правилима плана у које су пребачена.

Ако желите да пређете на Ротх, приход од дистрибуције се опорезује као обичан приход – без акцизе од 10%. Средства се пребацују у Ротх ИРА, где средства могу расти и остати ослобођена пореза.

Дивиденде исплаћене на ЕСОП не подлежу акцизи од 10%. Ослобођени су пореза на доходак по одбитку — али исплате дивиденде су у потпуности опорезиве.

  Како добити ажурирање Спринг Цреаторс

Приликом конверзије опција у стварне акције компаније, запослени ће платити обичан порез на доходак на вредност доприноса компаније у плану, плус порез на капиталну добит на свако повећање вредности акција када их прода.

Ако ЕСОП дистрибуције износе 10 УСД или више, ЕСОП повереник или администратор треће стране (ТПА) мора да припреми и преда обрасце 1099-Р и 945 за ЕСОП пореско извештавање.

Европа

Према Индек Вентурес, постоје четири тачке на којима се ЕСОП опорезују у Европи. Имајте на уму да се пореске стопе могу разликовати од земље до земље.

 • Грант: Неке земље у Европи сматрају да је издавање опција за акције опорезиво. Ова пореска стопа је заснована на фер тржишној вредности акција. Ово обесхрабрује многе запослене и послодавце да прихвате ЕСОП као део свог платног пакета.
 • Стицање права: У неким европским земљама, власник берзанских опција се чак опорезује на стицање права на ЕСОП, чак и ако не изврши одмах. Међутим, то је само у неколико земаља.
 • Вежба: Приликом коришћења берзанских опција, запослени се опорезују – као и ван Европе. Порез се примењује на распон између штрајкачке цене (цене извршења) и фер тржишне вредности приликом коришћења опција. Ова трансакција се сматра процењеним приходом, а не капиталном добити. Тако се опорезује по стопама пореза на доходак.
 • Продаја: Ово је уобичајено свуда. Запослени се опорезују на повећање вредности њихове акције након извршења својих ЕСОП-а. Међутим, примењена пореска стопа варира од земље до земље.
 • Неке европске земље профит третирају као приход; други као капитални добитак. Дакле, имајте и то на уму.

  Сингапур

  Према Управа за унутрашње приходе Сингапура, добици од ЕСОП-а се опорезују ако сте их добили док сте радили у Сингапуру. ЕСОП се опорезују у години у којој су извршени.

  Ако ваш ЕСОП долази са ограничењима продаје, бићете опорезовани у години када су ограничења укинута. Са шемом награђивања квалификованих запослених заснованом на капиталу (КЕЕБР шема), можете добити одлагање пореза на ЕСОП добитке до 5 година.

  За домаће запослене који напусте Сингапур или су странци, примењује се опција „Правило за процену вежбања“ или „Праћење“.

  Аустралија

  Аустралијски запослени могу да одложе порез све док стварно не добију финансијску корист од опција, као што је конверзија опција у акције или повећање капитала акција. Поред тога, запослени имају до 15 година да одложе своју пореску обавезу.

  Најранији од следећих догађаја се сматрају за опорезивање:

 • Запослени напушта компанију која му је понудила ЕСОП
 • 15 година након што је запослени стекао право
 • Такође, не постоје ограничења у остваривању права, а не постоји реалан ризик да запослени изгуби право.

  Индија

  Вежба Цена

  Цена вежбе се помиње у писму о гранту ЕСОП-а и требало би да је проверите заједно са периодом вежбања за ЕСОП. Ово је цена по којој можете купити акције компаније у случају да одлучите да искористите своје опције за акције.

  Ако одлучите да искористите своје ЕСОП за акције, плаћате ову исплатну цену из свог џепа.

  Порез наплаћен на извору (ТЦС)

  Коришћење ваше берзанске опције и прикупљање акција компаније по сниженој цени сматра се зарадом за запосленог.

  Послодавац ће опорезовати запосленог у време обављања делатности. У већини случајева, то је према таблици прихода запосленог. То може ићи до 30% укупног износа у неким земљама.

  Порез на капиталну добит

  Сада када имате акције на свом демат рачуну, очигледно ћете их задржати, надајући се да ће компанија изаћи на берзу и да ћете остварити вишеструке добитке на својим акцијама.

  Дакле, ако и када продате акције са профитом, бићете опорезовани у складу са пореским законима ваше земље. Углавном, то ће бити порез на дугорочну капиталну добит (ЛТЦГ), односно продају након 1 године. ЛТЦГ је 10% добити након одбитка 1 лак.

  За краткорочну капиталну добит (продају пре 1 године), морате платити 15% добити након одбитка 1 лак.

  Због тога је ЕСОП веома тешко прихватити, посебно када је период вежбања сувише кратак, као што је 3 или 6 месеци. Јер ако немате капацитет да платите цену извршења пре истека периода вежбања, могли бисте заувек изгубити своје ЕСОП.

    7 најбољих поузданих решења за позиве за побољшање поверења и поверења клијената

  Добијени и изгубљени случајеви у ЕСОП-овима

  У случају компаније на берзи, лако је продати своје акције. Продајете акције по тренутној тржишној цени и прикупљате свој профит. Међутим, мораћете да платите порез на капиталну добит.

  Случај је мало тежак ако имате ЕСОП приватне компаније које не котирају на берзи или стартуп у раној фази. Пре свега, постоје четири случаја када можете да уновчите своје ЕСОП-ове и остварите огроман повраћај.

  Иницијална јавна понуда (ИПО)

  Рецимо да сте се придружили стартапу у раној фази. Завршили сте 7 година запослења код њих, и сви ваши ЕСОП-и су положени. Сада је компанија одлучила да изађе на берзу лансирањем ИПО-а.

  Када компанија постане јавна, ваши ЕСОП се аутоматски претварају у акције; каква год да је апрецијација капитала, можете ликвидирати своје акције.

  Ваш је избор да продате акције и књижите профит или да их задржите јер мислите да акције компаније могу донети већи профит у будућности.

  Преузимање компаније

  Рецимо да је ваша компанија, уместо да изађе на берзу, продата мега-компанији. Очигледно, компанија која преузме биће много већа од вашег стартапа.

  Компанија стицалац купује акције мањинских акционара (власника ЕСОП-а) и ликвидира их. Ово се ради како би се имала максимална контрола над купљеном компанијом.

  Компанија чак може да замени своје акције са вашим тренутним опцијама акција – дајући вам акције бољег квалитета са вишом вредношћу које су склоне ликвидацији.

  Откупити

  Повратни откуп је процес у којем ваша компанија откупљује своје ЕСОП-ове од вас. Ово се углавном ради да би се исправила структура капитала компаније или када су оснивачи уверени да ће акције њихове компаније експоненцијално расти.

  Откуп такође може бити добар знак јер то значи да, већину времена, компанија планира да ускоро изађе на берзу или да очекује одличан ИПО. Откуп акција омогућава оснивачима и руководиоцима да уђу у џеп више новца од ИПО-а.

  Секундарна продаја

  Секундарна продаја је када ваш колега купује ваше ЕСОП-ове тако што вам плаћа нешто више од тренутне вредности ваших ЕСОП-а. Рецимо да познајете инвестиционог банкара који жели да купи ваше ЕСОП-ове у вредности од 25.000 долара за 100.000 долара.

  Ако желите да ликвидирате своје ЕСОП-ове на овај начин, потребно вам је одобрење ваше компаније и следите одговарајућу законску процедуру.

  Како одлучујете да ли да прихватите ЕСОП или не?

  После одређеног броја, већа плата те више не мами. У овој фази, већина људи жели друге мотивационе факторе, као што су одлично радно место, флексибилност посла или могућност стварања богатства као што је ЕСОП.

  Ево једноставног правила које вам може помоћи да одлучите да ли треба да прихватите ЕСОП као део вашег платног пакета:

  Ако се придружујете компанији у раној фази финансирања и добијате пристојан износ ЕСОП-а, на пример, од 30.000 до 50.000 долара, онда је то добра опклада.

  Међутим, требало би да анализирате основе ове компаније да бисте знали да ли постоји потенцијал за раст или да разговарате са ХР-ом о плановима компаније да изађе на берзу. Ако ће компанија сигурно изаћи на берзу, добићете вишеструке поврате на своје опције акција.

  Имајте на уму да стартупи у раној фази носе ризик од гашења, али на нивоу семена или серије А, у року од годину или две, знаћете да ли компанија иде горе или доле.

  Ако не видите потенцијал за раст, дајте оставку и покушајте у другој компанији или се окушајте у томе да сами постанете предузетник! Шта год да одлучите да урадите, чак и ако компанија не изађе на берзу, већ је распродата по пристојној процени, можете остварити добре приносе на свом ЕСОП-у.

  Ако је компанија у касној фази финансирања, на пример, серије Д, а ви добијете неколико опција за акције, ипак бих рекао да прихватите ту опкладу. Јер ако је компанија прикупила толико новца, она и даље може да вам пружи сјајне приносе на ИПО и повећање капитала за вас.

  Дакле, надам се да вам је овај свеобухватни водич о ЕСОП-овима помогао да одлучите да ли да прихватите опције акција као део вашег платног пакета или не.

  Следеће, заинтересовани за акције? Погледајте ове најбоље прегледаче акција да бисте сузили своје изборе улагања.