Да ли вас Амазонова Алека шпијунира?

Кључне Такеаваис

 • Ваш Амазон Ецхо непрекидно ослушкује реч за буђење да би активирао и почео да обрађује гласовне команде.
 • Алека бележи и прикупља довољно података да побољша тачност уређаја, али то изазива забринутост у вези са приватношћу.
 • Можете заштитити своју приватност тако што ћете зауставити Алека-у да слуша, обрисати гласовне снимке и изабрати колико дуго ће се снимци чувати.

Откако је Амазон објавио први Ецхо, корисници се питају да ли уређај превише слуша. Нико не жели да њихов паметни звучник нарушава њихову приватност тако што снима све што кажу, али да ли то заиста раде Амазонов асортиман Ецхо звучника и Алека?

Да ли Алека увек слуша?

Паметни звучници који подржавају Алека функционишу тако што непрекидно ослушкују реч за буђење која покреће Алека да започне снимање. Подразумевани окидач је „Алека“, али постоје и друге опције које можете изабрати. Тренутно, апликација Алека вам омогућава да изаберете неку од следећих речи:

 • „Алекса”
 • “Амазон”
 • „Рачунар“
 • „Одјек“
 • “Зиги”
 • „Хеј Деда Мразе“ (преко празника)

Када Алека чује реч за буђење, потражиће команду коју треба да заврши. То може укључивати пуштање музике, отварање апликације или пружање информација. Али ван неких активација будне речи, да ли Алека још увек слуша?

Према Амазону, корисник увек може да каже да ли Алека слуша захтев, пошто ће се лампица звона Ецхо уређаја укључити или ће Ецхо испустити звук. Али ми вероватно кажемо много више од неколико Алека захтева сваког дана, а велики део забринутости окружује Алека слушајући приватне разговоре корисника.

Цитат у наставку (преузет са претходно поменуте странице помоћи за Амазон) је оно што Амазон има да каже о Алексиним навикама слушања:

  Како да прилагодите Сафари траку са алаткама на вашем Мац-у

Алека је део вашег живота само када то затражите од Алека. Подразумевано, Алека почиње да слуша након што ваш Ецхо уређај открије реч за буђење, тако да Алека не слуша ваше личне разговоре.

Дакле, ако је тачно оно што Амазон каже, корисници Алека уређаја немају о чему да брину. Нажалост, ствари нису тако резане и осушене као ово.

А студија коју је спровео Универзитет Нортхеастерн открили су да се Амазон паметни звучници, заједно са другим брендовима паметних звучника, могу случајно активирати да одговоре до 19 пута дневно на речи сличне њиховим речима за буђење.

Можда ће требати само тренутак да нешто звучи као „Алекса“ или ваша изабрана реч за буђење, али ако Алека чује довољно ових сличних речи, сигурно ће се покренути случајно. Наравно, ово вас доводи у опасност да вас Алека слуша а да је нисте намерно активирали.

Пошто ваш Ецхо уређај саопштава ваше гласовне захтеве Амазоновим рачунарима у облаку ради обраде, Алека може послати аудио снимак без захтева за обраду, што доводи у опасност ваше приватне разговоре. Ово је посебно случај ако имате чешће коришћену реч за буђење, као што је „Рачунар“.

Да ли Алека снима све ваше разговоре?

Постоји разлика између тога да Алека случајно слуша насумичне разговоре и да их снима. Алека увек слуша тачну реч за буђење, али снимање разговора који се слушају представљало би потпуно ново питање приватности.

Чак и ако Алека не чува све што кажете, прикупља довољно података да разуме ваш глас. Амазон тврди да користи ове информације како би своје уређаје учинио бољим и прецизнијим. Иако је истина да што више података уређај има, то боље разуме ваше захтеве, неки људи само желе да буду сигурни да контролишу своју приватност и безбедност.

2016. Информација је објавила да је полиција Арканзаса затражила од Амазона податке са Ецхо уређаја како би помогла у процесуирању осумњиченог. Иако је разумљиво да је полицији потребна помоћ у истрази одређених случајева, то сугерише да паметни звучници — укључујући Амазон Ецхо уређаје — прикупљају велике количине података.

  Како да подесите потпис е-поште, мобилни и лични рачунар

У сличном инциденту из 2018 јавила је ТВ станица Киро 7 да је Амазон Ецхо уређај снимио разговор једног пара и послао га једном од мужевих запослених. Амазон је од тада изјавио да је ово био крајње необичан сплет околности и да се ништа слично никада не би требало поновити.

Ствари су постале забрињавајуће 2019. године када је објављено да хиљаде запослених у Амазону слуша гласовне снимке корисника дневно. У а Чланак о временунаведено је да се гласовни снимци корисника „транскрибују, коментаришу и затим враћају у софтвер као део напора да се елиминишу празнине у Алекином разумевању људског говора и да се помогне да боље реагује на команде.“

Такође је наведено да особље слуша „чак 1.000 аудио снимака по смени“, што би значило да људи приступају огромним деловима гласовних снимака. Међутим, ово се ради да би се обучио Алекин софтвер, развијајући га тако да може боље разумети људски говор.

Како заштитити своју приватност око Алека-е

Имајући све ово на уму, разумљиво је да неки људи можда желе да ограниче своју изложеност паметним звучницима и другим уређајима који слушају будне речи. Срећом, постоји неколико ствари које можете да урадите да спречите своје паметне звучнике да слушају када не би требало да буду.

1. Потпуно престаните да слушате Алека

Најједноставнији начин да спречите Алека да било шта снима је притиском на дугме Микрофон који се налази на врху вашег Ецхо уређаја. Ово спречава Алексу да слуша њене речи за буђење.

Притиском на дугме Микрофон и даље можете да користите различите функције Алека, али неће слушати околину док не укључите звук уређаја.

2. Избришите своје гласовне снимке из Алека-ине историје

Да бисте натерали Алека да избрише ваше гласовне снимке, можете користити три команде:

 • „Алекса, избриши оно што сам управо рекао“
 • „Алекса, избриши све што сам рекао данас“
 • „Алека, избриши све што сам икада рекао“
  7 најбољих ИоуТубе проксија за једноставно стриминг видео записа

Ако желите да их избришете ручно или да избришете одређене снимке, идите на Подешавања > Алека приватност > Прегледајте историју гласа. Затим ћете додирнути Сва историја > Избриши све моје снимке.

Можете да видите гласовне снимке из различитих временских периода, као што су данас, јуче и последњих седам дана, филтрирањем претраге. Такође можете да филтрирате према уређајима и Алека профилима да бисте мало сузили ствари.

3. Одаберите колико дуго желите да сачувате снимке

Алека чува привремени снимак онога што кажете. Ако не желите да се снимци чувају у облаку, можете изабрати да их избришете када се пошаљу у вашу Алека апликацију на вашем паметном телефону.

Ову функцију можете да подесите тако што ћете отићи на Подешавања > Алека приватност > Управљајте својим Алека подацима > Одаберите колико дуго желите да чувате гласовне снимке.

Алека ће вам дати опцију да сачувате гласовне снимке три месеца, 18 месеци или док не одлучите да их избришете. Такође можете изабрати да уопште не чувате гласовне снимке из овог менија.

4. Опозовите дозволе за Алека Скиллс

Алека Скиллс су апликације независних произвођача које побољшавају Алека-ине могућности, било да се ради о интеракцији са различитим паметним кућним уређајима или игрању игрица.

Међутим, након омогућавања ових Алека вештина, често им је потребан приступ личним подацима као што су ваша адреса и број мобилног телефона да би правилно функционисали.

Ако се предомислите након што сте инсталирали Скилл на свој уређај, можете лако уклонити њихове дозволе тако што ћете отићи у Подешавања унутар апликације.

Идите на страницу са подешавањима Алека приватности и изаберите Управљање дозволама за вештине. Одавде можете да изаберете тип података којем желите да управљате приступом. Притисните падајући мени десно од њих, а затим користите прекидач да уклоните дозволу.

Овде можете да тражите одређене вештине или видите које вештине имају приступ различитим врстама ваших личних података. Такође можете да деактивирате огласе из вештина треће стране или ресетујете свој ИД оглашавања.

Ако сте и даље забринути да вас Алека слуша упркос томе што је променила приватност у вашој апликацији, размислите о потпуном искључивању уређаја када га не користите.