Да ли вас искључивање Андроид телефона штити од злонамерног софтвера?

Злонамерни софтвер долази у свим облицима и величинама, и може се кретати од благе непријатности до алатке за ексфилтрацију која може да вам украде новац и идентитет или претвори ваш уређај у зомби рудара криптовалута.

Иако се вероватно ослањате на Гоогле да заштити свој Андроид уређај од нежељених и злонамерних програма, свакодневно искључивање телефона може бити једна од ствари које можете да урадите да бисте се заштитили.

Како малвер долази на ваш Андроид телефон?

Злонамерни софтвер обично долази на ваш телефон као део већег пакета. Може бити уграђен са уобичајеном или корисном апликацијом као што је либела, калкулатор или апликација за батеријску лампу.

Ове апликације су обично прилично корисне, прилично безопасне и врста алата која вам може затребати у журби, а да не бринете превише о извору. Повремено су то неке од најпопуларнијих апликација на Андроиду.

Дистрибутери злонамерног софтвера могу или директно да купе апликацију или да плате програмерима малу суму да додају неколико редова кода невиног изгледа у своју апликацију.

Малвер је ретко укључен у саму апликацију; уместо тога, додатни код се користи за преузимање још кода са удаљеног сервера.

Ово може бити нешто што ради изоловано на вашем уређају и повремено ће телефонирати кући програмерима са, на пример, евиденцијом ваших притисака на тастере, или малвер може директно да контролише удаљени оператер који може да додаје модуле и функционалност у ходу.

Када криминалци добију ваше податке за пријаву, могу приступити вашим другим налозима на мрежи, а можда ће чак моћи да их користе и да провале у вашу кућну мрежу или мрежу ваших послодаваца.

Знак да апликација може бити злонамерни софтвер је ако захтева приступ функцијама телефона које нису релевантне за њену сврху. Либелу не треба приступ вашој тастатури, а калкулатор нема потребе да слуша ваш микрофон. Требало би барем да проверите дозволе свих инсталираних Андроид апликација.

Како искључивање телефона помаже да будете сигурни

За почетак, ако ваш телефон није укључен и не може да изврши код, малвер уопште не може да се покрене. Међутим, прилично је бесмислено имати комуникациони уређај који не комуницира!

Уместо тога, стручњаци сугеришу да би требало да поново покрећете уређај редовно, обично једном дневно или једном недељно – тачна фреквенција није битна, све док редовно искључујете телефон.

Ако је злонамерни софтвер уграђен у апликацију коју сте оставили да ради у позадини, то ће је приморати да затвори и ресетује везе.

У многим случајевима, ако поново ручно не покренете апликацију, сигурни сте од напада: неће моћи да телефонира кући и неће моћи да проследи ваше податке криминалцима преко интернета.

Да ли вас искључивање телефона увек штити од злонамерног софтвера?

Укратко, не. Одређене апликације почињу да раде на вашем телефону чим се покрене. На Андроид телефонима, ово укључује сав Гоогле пакет апликација као што су Гоогле диск, Гоогле фотографије, подразумевани бројчаник и СМС апликација.

Друге апликације трећих страна такође имају ову привилегију.

Ако апликација која нема легитимну потребу да се покрене када се ваш телефон поново покрене, има ову привилегију, можда је дом малвера.

Да бисте проверили које се апликације покрећу одмах након што се ваш Андроид телефон покрене, омогућите режим програмера, затворите све покренуте апликације, а затим поново покрените уређај У оквиру менија режима програмера кликните на Руннинг Сервицес и потражите апликације које не би требало да раде у том тренутку .

Размислите да ли ваш калкулатор треба да се учитава у позадини приликом покретања…

Андроид телефони нису једини уређаји подложни малверу

Иако је ваш Андроид телефон уређај који најчешће користите, вероватно није једини рачунар који користите.

Стони рачунари су често на мети криминалаца, па се уверите да имате моћан и ажуриран антивирусни пакет за борбу против било каквих сајбер претњи које покушавају да заразе вашу мрежу.