Да ли ВПН-ови чувају ваше личне податке?

Ако сте упознати са ВПН-овима, онда ћете знати да је њихова главна сврха шифровање ваших онлајн података и маскирање ваше ИП адресе. Али ваш ВПН провајдер вероватно и даље прикупља неке информације о вама, а мрачније услуге прикупљају податке предалеко.

Дакле, какве корисничке податке ВПН-ови углавном прикупљају и како можете сазнати да ли ваш провајдер прикупља превише?

ВПН-ови података обично прикупљају

Ако користите ВПН заснован на претплати, као што је ЕкпрессВПН или НордВПН, ваш провајдер ће прикупити ваше податке о плаћању ако плаћате месечно. Ово је тако да провајдер може аутоматски да прикупи ваше месечне уплате. Ваша земља за обрачун и адреса за обрачун ће такође бити прикупљени овде.

Ако не желите да ваша одабрана ВПН услуга има информације о вашој платној картици, многи популарни провајдери вам омогућавају да претплату плаћате преко ПаиПал-а.

Остали подаци које ће ваш ВПН провајдер вероватно прикупити укључују ваше пуно име и адресу е-поште. Међутим, неким ВПН-овима ови детаљи нису ни потребни. Многи бесплатни ВПН-ови не захтевају вашу адресу е-поште, али ће вам понудити додатне погодности ако је пружите. Виндсцрибе, на пример, даје корисницима своје бесплатне верзије веће месечно ограничење података ако наведу и потврде адресу е-поште свог налога.

Када креирате ВПН налог, често ћете морати да поставите лозинку поред ваше адресе е-поште. Међутим, солидни ВПН провајдери ће шифровати вашу лозинку, што значи да чак ни сама услуга не може да је види. Ова лозинка остаје доступна само вама. Сурфсхарк и НордВПН шифрују вашу лозинку за пријаву.

  Како уметнути белешке из Гоогле Кееп-а у Гоогле документе

Одређени ВПН-ови можда желе да знају нешто више о вама. Можда ће бити затражено да наведете свој број телефона, али то је прилично ретко. Пошто су ВПН-ови дизајнирани да вас задрже анонимним, мало је вероватно да би реномирани провајдер захтевао много ваших личних података.

ВПН-ови података не би требало да прикупљају

Помислили бисте да би већина ВПН провајдера имала добре намере, јер се цела услуга заснива на вашој заштити на мрежи. Али како су ВПН-ови постали све популарнији, многе мрачније странке траже начине да профитирају од ваших података.

Ово је често случај са бесплатним ВПН-овима. Можда сте већ приметили да су најпопуларнији и најугледнији ВПН-ови доступни само преко плаћене претплате. Наравно, ова накнада омогућава ВПН провајдеру да профитира од својих услуга. Бесплатни ВПН провајдер не може остварити профит путем корисничких накнада. Иако је лепо мислити да су ове бесплатне услуге потпуно непрофитне и да једноставно желе свима да дају приступ ВПН-у, то често није случај.

Дакле, како бесплатни ВПН провајдери зарађују новац? Постоји неколико путева које компанија може да предузме, а први су огласи.

Неке бесплатне ВПН апликације долазе са искачућим огласима, баш као и већина бесплатних апликација данас. Ови огласи могу бити врло повремени, само једном у плавом месецу.

Али, нажалост, вероватно ћете редовно имати посла са овим огласима. Када промените локацију сервера, активирате или деактивирате свој ВПН, или чак отворите ВПН клијент, можете наићи на фрустрирајуће огласе. Покретањем реклама кроз апликацију, ВПН провајдери могу да примају уплате од компанија које се приказују.

  Како сазнати која апликација користи вашу веб камеру [Windows]

Искачући прозори су иритантни, али ово није тако лоше колико може бити. Уместо да вам једноставно приказује огласе, ВПН може да продаје и ваше приватне податке.

Ово се ради преко база података познатих као ВПН евиденције. ВПН евиденција је дизајнирана да бележи одређене типове корисничких података које легитимно ВПН не би прикупио. Сваки дневник се може разликовати по подацима које прикупља, али историја претраге, често посећене локације и ИП адресе су међу најтраженијим врстама информација.

Али зашто прикупљати ове податке? Да ли ови ВПН-ови имају за циљ да вас хакују?

Не баш. Нипошто није немогуће да злонамерни ВПН провајдер прикупи ваше осетљиве податке како би извршио хакирање или превару. Али већина лукавих ВПН провајдера користи евиденцију података из једног од два разлога: продаја података и надзор.

У земљама са строгим законима о коришћењу интернета, као што је Кина, многи легални ВПН-ови се сматрају таквима само зато што пружају влади позадинска врата за надзор. Строжије владе такође могу захтевати од ВПН-ова који су легални у земљи да воде ВПН евиденције.

Укратко, ваш ВПН провајдер никада не би требало да прикупља следеће информације:

  • Ваша ИП адреса.
  • Веб странице које посећујете.
  • Подаци које уносите на мрежи.
  • Временске ознаке везе.
  • Трајање сесије.

Читава поента ВПН-а је да горе наведени подаци буду недоступни никоме осим вама. Ово укључује вашег провајдера интернет услуга, владине субјекте, злонамерне актере и самог ВПН провајдера.

Да ли ваш ВПН прикупља ваше приватне податке?

Сенковитији ВПН никада неће направити песму и плес о прикупљању ваших података. Међутим, компаније су по закону обавезне да наведу врсту података које прикупљају и како их користе. Ово се обично објашњава у политици приватности ВПН-а, коју бисте требали моћи да пронађете на његовој веб локацији.

  Како пронаћи свој ЦМС број сертификата

Политика приватности ВПН-а такође треба да наведе да ли се било који од ваших података дели и, ако јесте, са ким се ти подаци деле.

Ако ваш ВПН провајдер нема политику приватности, сматрајте ово огромном црвеном заставом. Чак и платформе које нису усредсређене на безбедност као што су Инстаграм, Валмарт, ИоуТубе и ЦНН имају политику приватности, тако да ово треба да очекујете као минимум од ВПН услуге.

Ако је политика приватности ВПН-а врло кратка или нејасна, можда нешто није у реду. Легитимна компанија треба врло јасно да наведе како се ваши подаци прикупљају, користе и деле, посебно ако је сврха те компаније да заштити вас и ваше податке на мрежи.

ЕкпрессВПН пружа солидан пример ВПН политике приватности, у којој је покривен низ важних тема. Ово укључује прикупљање и коришћење података, права на приватност корисника, колачиће и аналитику треће стране, кориснике деце и заштиту података.

Ако сте забринути да политика приватности вашег ВПН-а можда није заснована на чињеницама, уверите се да је компанија прошла независну ревизију. На тај начин знате да су све лажне тврдње искоријењене.

Нису сви ВПН-ови алтруистички

Колико год сви желели да мислимо да су сви ВПН-ови фокусирани на безбедност и безбедност корисника, увек ће бити лоших јабука. Ове мрачније ВПН услуге могу тражити ваше осетљиве податке како би оствариле профит или пратиле ваше активности. Ако желите да ваш ВПН заиста штити вас и ваше податке, најбоље је да се одлучите за веома угледну и детаљно проверену опцију.